PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU SUBVENCIONISANJA KAMATE KRATKOROČNIH POLJOPRIVREDNIH KREDITA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA U 2014. GODINI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 13/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na subvencionisanje kamate kratkoročnih poljoprivrednih kredita kod poslovnih banaka kao vrstu podsticaja (u daljem tekstu: podsticaji), obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Član 2

Podsticaji obuhvataju podršku poljoprivrednim gazdinstvima za lakši pristup korišćenju kratkoročnih dinarskih kredita, subvencionisanjem dela kamate na iznos kredita do 1.000.000,00 dinara (iznos kredita može biti i veći) i to isplatom podsticaja na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

Podsticaj može biti najviše u vrednosti 17% efektivne kamatne stope na iznos kredita do 1.000.000,00 dinara, s tim da korisnik kredita mora da plati kamatu u iznosu od najmanje 1% od predviđene efektivne kamatne stope na iznos do 1.000.000,00 dinara.

PRIMER 1: Iznos kredita 1.000.000,00 dinara, efektivna kamatna stopa banke 17%, iznos podsticaja iznosi 160.000,00 dinara.

PRIMER 2: Iznos kredita 1.000.000,00 dinara, efektivna kamatna stopa banke 18% (ili više), iznos podsticaja iznosi 170.000,00 dinara.

Član 3

Podsticaji se ostvaruju na osnovu konkursa koje raspisuje Gradsko veće grada Požarevca.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži uslove za ostvarivanje prava na podsticaje, dokumentaciju koju je potrebno podneti, kriterijume za rangiranje, rok za podnošenje prijave i druge potrebne informacije a u skladu sa ovim Pravilnikom.

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Požarevca, zvaničnom sajtu grada i u lokalnom listu "Reč naroda" i otvoren je do 22.12.2014. godine.

Član 4

Pravo na subvencionisanje kamate kratkoročnih poljoprivrednih kredita se može ostvariti za razvoj stočarstva, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju, kao i za obrtna sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji.

Član 5

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci poljoprivrednih gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava za 2014. godinu, sa teritorije grada Požarevca.

Član 6

Uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje, pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, su:

- Da je dostavljen uredno popunjen obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje

- Da je dostavljena fotokopija potvrde o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava za 2014. godinu

- Da je dostavljena fotokopija lične karte podnosioca zahteva

- Da je dostavljena fotokopija kartice namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva

- Da je dostavljena overena kopija ugovora sa bankom o odobrenom dinarskom kreditu sa periodom otplate od najviše godinu dana u 2014. godini, zaključenog u periodu od 01.01.2014. godine do završetka konkursa

- Da se radi o dinarskom kreditu sa periodom otplate od najviše godinu dana

- Da poljoprivredno gazdinstvo nema dugovanja prema Agrarnom fondu

- Da nisu korisnici subvencionih kamata kredita na teritoriji grada Požarevca u 2013. godini, odnosno da su dostavili potvrdu iz Komercijalne banke o izmirenim obavezama po osnovu tog kredita.

Član 7

Neće se razmatrati:

- Neblagovremene i nepotpune prijave

- Prijave upućene faksom ili elektronskom poštom

- Prijave čiji podnosilac nije izvršio svoje dosadašnje obaveze prema gradu Požarevcu u vezi projekata u poljoprivredi koje je grad finansirao odnosno sufinansirao.

Član 8

Izbor korisnika podsticaja predlaže komisija.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana.

Komisiju imenuje Gradsko veće grada Požarevca i zadužena je za realizaciju konkursa.

Komisija svoje odluke donosi u skladu sa Zakonom rukovodeći se kriterijumima konkursa i kriterijumima propisanih ovim Pravilnikom.

Komisija otvara pristigle prijave i u obavezi je da sačini izveštaj o sprovedenom postupku do koji treba da dostavi upravnom odboru Agrarnog fonda.

Upravni odbor Agrarnog fonda nakon usvajanja izveštaja komisije isti prosleđuje Gradskom veću grada Požarevca na davanje saglasnosti, nakon čega se rezultati konkursa objavljuju na oglasnoj tabli.

Rok za podnošenje prigovora je sedam dana od dana objavljivanja rezultata konkursa na oglasnoj tabli. Komisija odlučuje po prigovoru u zakonom propisanom roku.

U slučaju da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove prilikom utvrđivanja rang liste prednost ima podnosilac prijave koji je ranije podneo prijavu. Za korisnike koji ispune propisane uslove, a budu odbijeni zbog nedovoljno sredstava predviđenih u 2014. godini, u budžetu za 2015. godinu predvideti sredstva za dodelu podsticaja po toj osnovi i nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i usvajanja Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca za 2015. godinu pristupiti potpisivanju ugovora.

Član 9

Komisija po završetku konkursa je dužna da dostavi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa upravnom odboru Agrarnog fonda. Izveštaj treba da sadrži spisak svih učesnika konkursa sa datumima pristiglih prijava, zapisnike sa otvaranja pristiglih prijava o ispunjenosti uslova propisanih konkursom, spisak učesnika konkursa koji su ispunili propisane uslove i iznos sredstava za svakog pojedinačno, kopije Ugovora sa korisnicima sredstava i rang listu učesnika konkursa koju treba objaviti na oglasnoj tabli.

Član 10

Sa izabranim podnosiocima prijava zaključiti ugovore.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje podnosilac prijave, tj. nosilac poljoprivrednog gazdinstva i predsednik upravnog odbora Agrarnog fonda, uz prethodno ovlašćenje Gradonačelnika grada Požarevca.

Ugovorom iz prethodnog stava bliže se uređuju način i rokovi za prenos sredstava iz budžeta Agrarnog fonda grada Požarevca, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Komisija je zadužena da sačini pojedinačne ugovore i stupi u kontakt sa izabranim podnosiocima prijava i obezbedi potpisivanja ugovora.

Član 11

Rezultate konkursa objaviti na sajtu grada Požarevca.

Član 12

Da bi davalac podsticaja uplatio sredstava na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva potrebno je da korisnik podsticaja u roku od 60 dana od dana otplate kredita, a najkasnije do 23.12.2015. godine, dostavi potvrdu banke o otplaćenom kreditu i kopije računa za nabavljene predmete kredita. Ako je prodavac predmeta kredita fizičko lice dostavlja se izjava podnosioca zahteva data pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću za šta su sredstva iskorišćena, odnosno šta je predmet kredita.

Ako se dokazi o namenskom trošenju sredstava ne dostave u roku predviđenom u prethodnom stavu, Ugovor proglasiti nevažećim.

Član 13

Agrarni fond iz budžeta finansira ili sufinansira maksimalno do 375.000,00 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu (zbirno na osnovu više konkursa) iz Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca za tekuću godinu.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".