ODLUKA
O USLOVIMA I VISINI NAKNADE ZA USPOSTAVLJANJE PRAVA SLUŽBENOSTI PROLAZA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE I NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 13/2014)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi, način konstituisanja službenosti prolaza, visina naknade za uspostavljanje prava službenosti prolaza na površinama javne namene i nepokretnostima u javnoj svojini Grada Požarevca (u daljem tekstu: poslužno dobro), slučajevi kada se naknada ne plaća i druga pitanja vezana za konstituisanje službenosti prolaza.

Član 2

Pod površinama javne namene podrazumevaju se: parkovi, trgovi, zelene površine, parking prostori i ostalo zemljište kojim Grad Požarevac raspolaže, upravlja, ili ima pravo svojine.

Član 3

Saglasnost za uspostavljanje prava službenosti na površinama i nepokretnostima iz člana 1. ove odluke u ime Grada Požarevca, kao vlasnika poslužnog dobra, daje Gradsko veće grada Požarevca.

Na osnovu saglasnosti iz stava 1. ovog člana, zaključuje se ugovor o uspostavljanju prava službenosti, u ime Grada Požarevca potpisuje Gradonačelnik grada Požarevca, kojim se bliže uređuju međusobni odnosi povodom konstituisanja službenosti prolaza.

Član 4

Ugovor o uspostavljanju prava službenosti zaključuje se na određeno vreme, dok traju instalacije ili stvari koje su postavljene na površinama javne namene ili na zemljištu u javnoj svojini Grada Požarevca.

Član 5

Za uspostavljanje prava službenosti prolaza, vlasnik povlasnog dobra plaća naknadu, čija visina zavisi od vrste, dužine ili površine opterećenja poslužnog dobra.

Član 6

Za postavljanje infrastrukturnih instalacija (vodovod, kanalizacija, električne instalacije, ptt instalacija, kablovske, toplifikacije, gasovoda i slično) naknada se određuje po metru dužnom postavljenih instalacija i prečniku istih.

Za postavljanje stubova, bandera i sličnog naknada se određuje po površini ovih stvari.

Član 7

U slučajevima kada infrastrukturne instalacije ili na drugi način opterećenje poslužnog dobra vrši javno preduzeće, ustanova ili drugo pravno lice, osnovani od strane Grada Požarevca, ista naknadu za uspostavljanje prava službenosti ne plaćaju.

Član 8

Za postavljanje infrastrukturnih instalacija naknada se plaća po metru dužnom i prečniku instalacija i to:

1. instalacije prečnika do 20 cm:

- do 5 metra dužine u visini od 100,00 dinara po metru dužnom;

- do 10 metara dužine u visini od 70,00 dinara po metru dužnom;

- do 50 metara u visini od 20,00 dinara po metru dužnom;

- preko 50 metara dužine u visini od 10,00 dinara po metru dužnom.

2. Instalacije prečnika preko 20 cm:

- do 50 metara dužine u visini od 500,00 dinara po metru dužnom;

- do 1.000 metara dužine u visini od 50,00 dinara po metru dužnom;

- preko 1.000 metara dužine u visini od 20.00 dinara po metru dužnom.

Naknada iz ovog člana plaća se jednokratno prilikom zaključenja ugovora.

Član 9

Za postavljanje stubova, bandera i sličnog naknada se određuje po površini ovih stvari i to u visini od 2.000,00 dinara po metru kvadratnom.

Naknada iz ovog člana plaća se jednokratno prilikom zaključenja ugovora.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".