REŠENJE
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 29/2014 i 2/2015)

I

Ovim Rešenjem obrazuje se Komisija za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara, kao povremeno radno telo Skupštine Grada Zaječara (u daljem tekstu: Komisija).

II

U sastav Komisije imenuju se:

- Saša Radulović, predsednik

- Predrag Diković, zamenik predsednika

1. Sanja Petrović, član

2. Željko Šoršokanović, član

3. Dragoslav Đorđević, član

4. Velimir Jović, član

5. Ljubiša Petković, član.

III

Zadatak Komisije je pokretanje inicijative za izradu i učestvovanje u izradi nacrta Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara za period određen Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) i Zaključkom o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 79/2013), vršenje nadzora nad sprovođenjem napred navedenog Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara i vršenje drugih poslova i zadataka u skladu sa zakonom, Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije i Zaključkom o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji.

Komisija će u vršenju nadzora nad sprovođenjem Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara doprineti transparentnom radu organa Grada Zaječara, kao i javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Zaječar, transparentnom budžetskom sistemu, odnosno kretanju i trošenju budžetskih sredstava, davanju adekvatnih odgovora građanskom društvu i medijima na korupcijske izazove na teritoriji Grada Zaječara, prevenciji korupcije, kontinuiranoj edukaciji o korupciji i načinima borbe protiv korupcije, kao i transparentnošću drugih subfaktora vezanih za korupciju i njeno sprečavanje.

Komisija ima pravo da traži od državnih organa i organizacija stručnu pomoć, podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca, koje su joj potrebne, a u cilju izrade napred navedenog Nacrta Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara i u cilju efikasnog i transparentnog vršenja nadzorne funkcije u kontroli sprovođenja Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara i vršenju drugih poslova u skladu sa zakonom, Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije i Zaključkom o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji.

IV

Komisija je dužna da sa relevantnim subjektima iz ove oblasti (Odeljenjem Gradske uprave Grada Zaječara nadležnim za poslove lokalnog ekonomskog razvoja Grada Zaječara), po pokretanju inicijative za izradu, izradi Nacrt Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara za period određen Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Zaključkom o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine, do 16. juna 2014. godine i isti dostavi odgovarajućem organu na dalju nadležnost.

Ostale zadatke predviđene tačkom III ovog Rešenja, Komisija će obavljati za vremenski period koji je propisan Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine.

V

Komisija je dužna da o svom radu u vršenju nadzora nad sprovođenjem Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara sačini izveštaj o realizaciji sa predlogom mera i korektivnih aktivnosti na svakih šest meseci od momenta usvajanja napred navedenog Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije na teritoriji Grada Zaječara i podnese ga Skupštini Grada Zaječara na razmatranje.

VI

Stručne, tehničke i administrativne poslove za potrebe Komisije obavljaće nadležno Odeljenje Gradske uprave Grada Zaječara za poslove lokalnog ekonomskog razvoja Grada Zaječara.

VII

Ovo Rešenje se objavljuje u "Službenom listu Grada Zaječara", i dostavlja se imenovanima, Gradskoj upravi Grada Zaječara i arhivi.