ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 2/2015)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Zaječara.

Formiranje

Član 2

Jedinice opšte namene se obrazuju kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, kao i zaposlenih za izvršavanje jednostavnijih poslova zaštite i spasavanja.

Član 3

Na teritoriji Grada formira se vod civilne zaštite opšte namene (u daljem tekstu: vod).

Vod civilne zaštite opšte namene ima komandira voda i tri odeljenja. Svako odeljenje ima 10 lica, zajedno sa komandirom odeljenja. Ukupno brojno stanje voda je 31 lice.

Angažovanje

Član 4

Vod se formira i osposobljava za izvršavanje manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja, kao što su:

- lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara na otvorenom prostoru i šumskih požara,

- učešće u zaštiti od poplava,

- ukazivanje prve pomoći,

- održavanje reda,

- učešće u evakuaciji stanovništva iz ugroženih područja,

- učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva,

- učešće u spasavanju plitko zatrpanih iz ruševina i raščišćavanju ruševina ručnim alatom,

- raščišćavanje saobraćajnica i manjih površina od snežnih nanosa priručnim alatom,

- pomoć u asanaciji terena,

- ispomoć specijalizovanim jedinicama civilne zaštite i

- obavljanje drugih aktivnosti po proceni i odluci Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

Vod se u slučaju potrebe može angažovati na celoj teritoriji grada Zaječara, na osnovu naređenja Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

Popuna

Član 5

Popuna voda civilne zaštite opšte namene vrši se preko Centra Ministarstva odbrane u Zaječaru, na teritorijalnom i radnom principu obveznicima civilne zaštite, i to:

• od lica koja nisu na rasporedu u ratnim jedinicama Vojske Srbije a imaju znanja i zanimanja od značaja za zaštitu i spasavanje starosti od 16 do 50 godina.

• od lica koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene, a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja, starosti od 16 do 50 godina.

Zdravstvenu sposobnost građana za prijem u jedinice civilne zaštite utvrđuje Zdravstveni centar "Zaječar".

Opremanje i obuka

Član 6

Nakon formiranja jedinice civilne zaštite iz člana 3. ove Odluke izvršiće se opremanje njenih pripadnika sa odgovarajućom opremom koja je neophodna za njihovu ličnu zaštitu i za sprovođenje mera i izvršavanje zadataka civilne zaštite.

Nakon opremanja izvršiti obuku voda za izvršavanje zadataka iz člana 4. ove Odluke.

Pripremanje, opremanje i obuka izvršiće se iz sredstava budžeta Grada, predviđenih za finansiranje sistema zaštite i spasavanja.

Nadležnosti

Član 7

Poslove popune, opremanja i obuke jedinice civilne zaštite obavlja Odeljenje za zajedničke poslove Gradske uprave Grada Zaječara.

Koordinaciju poslova iz stava 1. ovog člana vrši Štab za vanredne situacije grada Zaječara.

Obaveze pripadnika jedinice civilne zaštite

Član 8

Pripadnici jedinice civilne zaštite su dužni:

- da prihvate raspored koji im je određen pri raspoređivanju u organe i jedinice civilne zaštite;

- da se odazovu pozivu nadležnog organa civilne zaštite i da se jave na mesto i u vreme koje odredi nadležni organ;

- da podatke od značaja za zaštitu i spasavanje bez odlaganja dostave nadležnom organu;

- da daju podatke potrebne za vođenje evidencija od značaja za zaštitu i spasavanje.

Bezbednost i zdravlje na radu

Član 9

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća primenjuju se opšti propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i posebne mere za obezbeđenje zaštite i zdravlja angažovanih pripadnika jedinice civilne zaštite i drugih angažovanih lica.

Prava pripadnika civilne zaštite

Član 10

Pripadnik civilne zaštite za vreme izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja ima pravo na naknadu za prevoz, smeštaj i ishranu.

Smeštaj i ishrana iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se kad učešće u izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja traje duže od osam sati.

Sredstva za naknadu iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada Zaječara.

Član 11

Pripadnici civilne zaštite koji nisu zdravstveno osigurani po drugom osnovu, a koje nadležni organ angažuje na poslovima i zadacima civilne zaštite, za vreme tog angažovanja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Pripadnik civilne zaštite koji je za vreme organizovanog učešća u izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja bez svoje krivice povređen ili kod koga nastupi bolest, odnosno invalidnost kao neposredna posledica vršenja zadataka zaštite i spasavanja, ima po tom osnovu sva prava iz penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja koja bi mu pripadala za slučaj povrede na radu.

Članovi porodice pripadnika civilne zaštite koji je za vreme organizovanog učešća na izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja bez svoje krivice izgubio život, imaju prava iz penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja koja bi im pripadala kao da je smrt nastupila kao posledica povrede na radu.

Prava iz st. 1. do 3. ovog člana ostvaruju se pod uslovima i na način utvrđen zakonom i drugim propisima iz oblasti penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

Član 12

Pripadnici civilne zaštite koji su u radnom odnosu, a pozvani su na izvršenje zadataka civilne zaštite, imaju pravo na naknadu zarade koju obračunava i isplaćuje poslodavac od osnovice koju čini njegova prosečna mesečna plata ostvarena u prethodnom mesecu u odnosu na mesec u kome je izvršavao zadatke civilne zaštite, srazmerno vremenu angažovanja, a na teret Grada Zaječara.

Naknada iz stava 1. ovog člana pripada i drugim angažovanim licima, obračunava se po osnovici koju čini prosečna mesečna neto zarada u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvarena u mesecu koji prethodi mesecu u kome je građanin angažovan. Naknada se isplaćuje na teret Grada Zaječara.

Član 13

Pripadnik civilne zaštite koji za vreme organizovanog učešća u izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja bez svoje krivice zadobije povredu ili oboli, pa zbog toga kod njega nastupi telesno oštećenje od najmanje 20%, ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć čija se visina utvrđuje prema stepenu telesnog oštećenja.

Ako pripadnik civilne zaštite iz stava 1. ovog člana izgubi život, članovi njegove uže porodice imaju pravo na naknadu troškova prevoza posmrtnih ostataka, kao i troškova sahrane u visini prosečnih troškova sahrane u mestu prebivališta u mesecu u kojem je smrt nastupila.

Članovi uže porodice imaju pravo i na jednokratnu pomoć koja ne može biti manja od 12 prosečnih plata u Republici Srbiji ostvarenih u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj je pripadnik civilne zaštite iz stava 1. ovog člana izgubio život.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".