ODLUKA
O DONOŠENJU GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 13/2014)

Član 1

Ovom odlukom donosi se Generalni urbanistički plan Požarevca.

Član 2

Generalni urbanistički plan Požarevca je izradio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Član 3

Cilj donošenja Generalnog urbanističkog plana Požarevca je usklađivanje Generalnog plana Požarevca ("Službeni glasnik opštine Požarevac", 2/07) sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09-ispravka, 24/11 i 121/12).

Generalni urbanistički plan Požarevca predstavlja strateški razvojni plan kojim se definišu: granice plana i obuhvat građevinskog područja, generalna urbanistička rešenja sa namenama površina koje su pretežno planirane u građevinskom području, generalni pravci i koridori za energetsku, saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu, celine i granice obuhvata za dalju plansku razradu planovima generalne regulacije za celo građevinsko područje i drugi elementi od značaja za dalju plansku razradu.

Član 4

Generalni urbanistički plan Požarevca obuhvata područje od 5.474 hektara. Granica građevinskog područja se poklapa sa granicom obuhvata Plana.

Opis granica obuhvata plana, odnosno građevinskog područja, dat je koordinatama presečnih tačaka u grafičkom prilogu Plana 1.1. Opis granica plana.

Član 5

Sastavni deo ove odluke je Generalni urbanistički plan Požarevca, koji se sastoji iz sledećeg:

KNJIGA I: Generalni urbanistički plan Požarevca - tekstualni i grafički deo

KNJIGA II: Generalni urbanistički plan Požarevca - dokumentaciona osnova

Sastavni deo Generalnog urbanističkog plana Požarevca čine i "Uslovi čuvanja, održavanja i korišćenja spomeničkog nasleđa i utvrđene mere zaštite u okviru granica Generalnog urbanističkog plana grada Požarevca", dati od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Član 6

Sastavni deo ove odluke je Mišljenje Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca broj 03-501-156/2012 od 06.09.2012. godine, da nije potrebno izraditi Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Generalnog urbanističkog plana Požarevca na životnu sredinu.

Član 7

Sastavni deo ove odluke je Saglasnost na Generalni urbanistički plan Požarevca, data od strane Ministra građevinarstva i urbanizma, zavedena pod brojem 350-01-01304/2013-05 od 27.02.2014. godine.

Član 8

Do donošenja planova generalne regulacije za Požarevac primenjivaće se Generalni urbanistički plan Požarevca i svi urbanistički planovi doneti na osnovu i ranije važećih zakona, za izdavanje odgovarajućih dozvola.

Član 9

Do donošenja planova generalne regulacije za Požarevac, urbanistički projekti obavezno će se raditi za objekte javne namene, stambene i stambeno poslovne objekte veće spratnosti od P+2+Pk i poslovne objekte površine veće od 800 m2, osim za područja koja su u obuhvatu važećih planova detaljne regulacije.

Urbanistički pokazatelji za parcele i objekte-indeks zauzetosti parcele (3) i indeks izgrađenosti parcele (I), umanjuju se za 20% za ekstra zonu i prvu zonu, do donošenja plana generalne regulacije.

Član 10

Jedan primerak Generalnog urbanističkog plana Požarevca čuva se trajno u arhivi Gradske uprave grada Požarevca, a dva primerka u Odeljenju za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Član 11

Generalni urbanistički plan Požarevca evidentiraće se u Centralnom registru planskih dokumenata, koji vodi ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Član 12

Nakon donošenja, tekstualni deo Generalnog urbanističkog plana Požarevca objavljuje se u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Generalni urbanistički plan Požarevca u celosti objavljuje se i u elektronskom obliku i dostupan je javnosti putem interneta.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Napomene

Generalni urbanistički plan Požarevca, koji je sastavni deo ove odluke, objavljen je u "Sl. glasniku grada Požarevca", br. 13/2014, str. 125-232.