ODLUKA
O OSNIVANJU GRADSKOG SAVETA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 28/2014)

Član 1

Osniva se Gradski savet na bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca (u daljem tekstu: Savet za bezbednost saobraćaja), kao radno telo Gradskog veća na koordinaciju, sa trajnim zadatkom prevencije, organizovanja, izvršenja i usklađivanja poslova bezbednosti saobraćaja na putevima iz nadležnosti grada Leskovca.

Član 2

Savet za bezbednost saobraćaja iz člana 1. ove Odluke ima 10 članova:

1. Pomoćnik Gradonačelnika predsednik Saveta,

2. Član Gradskog veća zamenik predsednika Saveta,

3. Načelnik saobraćajne policije MUP-a Leskovac,

4. Šef saobraćajne inspekcije MUP-a Leskovac,

5. Načelnik uprave za urbanizam i stambeno-komunalno poslove grada Leskovca,

6. Šef Odseka za saobraćaj gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada Leskovca,

7. Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove grada Leskovca,

8. Načelnik Komunalne policije grada Leskovca,

9. Tehnički direktor JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac, i

10. Šef Odseka za poslove održavanja puteva i putne infrastrukture JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac.

Član 3

Gradsko veće grada Leskovca će svojim rešenjem imenovati članove Saveta.

Član 4

Savet za bezbednost saobraćaja prati neprekidno stanje bezbednosti saobraćaja na putevima i na osnovu toga pokreće inicijative za preduzimanje odgovarajućih mera i aktivnosti u skladu sa finansijskim mogućnostima sredstava Saveta, na osnovu procenta naplaćenih kazni, kao i u skladu sa finansijskim mogućnostima sredstava Grada namenjenih za održavanje putne infrastrukture.

Savet za bezbednost saobraćaja preduzima odgovarajuće mere i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima i iste se predlažu Gradskom veću na usvajanje.

Savet za bezbednost saobraćaja, preko Gradskog veća, podnosi Skupštini grada Leskovca inicijative za donošenje i usvajanje strategije i godišnjeg plana bezbednosti saobraćaja na putevima u skladu sa Nacionalnom strategijom i Nacionalnim planom Vlade Srbije.

Član 5

Savet za bezbednost saobraćaja pokreće inicijative:

- za donošenje strategije bezbednosti saobraćaja na putevima,

- za donošenje izvršnog plana bezbednosti saobraćaja,

- za donošenje Programa rada u oblasti bezbednosti saobraćaja,

- za donošenje Programa trošenja sredstava usvojen od strane Gradskog veća, namenjenih za finansiranje bezbednosti saobraćaja u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, tako da se sredstva od novčanih kazni u visini od 30%, koje pripadaju budžetu lokalne samouprave i koja su namenska sredstva, koriste tako da se 50% sredstava koristi za popravljanje saobraćajne infrastrukture, a ostalih 50% sredstava su:

- sredstva za rad Saveta,

- sredstva za unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja,

- sredstva za preventivno promotivnu aktivnost iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

- sredstva za naučno istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja i

- sredstva za tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove saobraćaja.

Član 6

Savet za bezbednost saobraćaja, pored inicijativa navedenih u članu 5. ove Odluke:

- pokreće inicijative za izmenu i dopunu postojećih propisa na nivou lokalne samouprave, a koje se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima,

- razmatra predloge škola, mesnih zajednica, lokalnih institucija i građana koje se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima i

- daje mišljenje na sve akte lokalne samouprave koji se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima.

Član 7

Savet za bezbednost saobraćaja može formirati radne grupe za pojedine oblasti iz delokruga svog rada i nadležnosti.

Administrativne i kurirske poslove za potrebe Saveta za bezbednost obezbeđuje Gradska uprava za poslove gradske Skupštine i Gradskog veća.

Stručne i tehničke poslove za potrebe Saveta za bezbednost obezbeđuju nadležne Gradske uprave, Javna preduzeća i ustanove, kada je lokalna samouprava osnivač tih institucija.

Kod republičkih organa stručne i tehničke poslove obezbeđuje republički organi iz nadležnosti svog delokruga rada (MUP, prosveta, inspekcija).

Član 8

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca, doneće Poslovnik o radu, u kojem će se urediti organizacija poslova, način rada i odlučivanja.

Akte Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca, kao radnog tela Gradskog veća, potpisuje predsednik Saveta, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Saveta za bezbednost saobraćaja ("Službeni glasnik opštine Leskovac", br. 3/2005).

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".