PRAVILNIK
O PREUZIMANJU POSTOJEĆIH MERAČA UTROŠKA TOPLOTNE ENERGIJE I PRIKLJUČNIH PODSTANICA KUPACA OD STRANE ENERGETSKOG SUBJEKTA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 28/2014)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuju se uslovi, rokovi, postupak i način preuzimanja postojećih merača utroška toplotne energije, priključnih podstanica kupaca i priključnih toplovoda, kao i način regulisanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih za njihovo preuzimanje u objektima izgrađenim pre stupanja na snagu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 15/2013).

Član 2

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju značenja utvrđena Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011,80/2011, ispravka 93/2012,124/2012) i Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 15/2013).

U ovom Pravilniku koriste se i izrazi koji u smislu ovog pravilnika imaju sledeća značenja:

1. "merač utroška toplotne energije" je uređaj kojim se registruje količina isporučene toplotne energije na obračunskom mernom mestu, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Pravilima o radu distributivnog sistema, a koji može biti zaseban merač utroška toplotne energije (koji registruje količinu isporučene toplotne energije za jednog kupca) ili zajednički merač utroška toplotne energije (koji registruje količinu isporučene toplotne energije za dva ili više kupaca spojenih na zajedničku unutrašnju grejnu instalaciju);

2. "podstanica objekta" je deo toplotne podstanice koji se sastoji od regulacionih i sigurnosnih uređaja, te uređaja za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode i opreme za raspodelu toplotne energije za različite sisteme unutrašnjih toplotnih uređaja;

3. "predajna stanica" - "toplotna podstanica" je postrojenje koje služi za merenje i predaju toplotne energije od toplovodnog priključka do unutrašnje grejne instalacije i sastoji se od priključne podstanice i podstanice objekta;

4. "priključna podstanica" je deo toplotne podstanice koji se sastoji od zapornih i mernih elemenata, regulacionih uređaja, merača utroška toplotne energije i izmenjivača toplote;

5. "priključni toplovod - toplovodni priključak" je toplovod koji spaja magistralni toplovod sa jednom predajnom stanicom;

6. "unutrašnja grejna instalacija" su toplovodne instalacije i uređaji koji se nalaze i za predajne stanice u smeru kretanja vode u napojnom vodu, a čine ih razvodna mreža, uređaji i grejna tela u objektu.

USLOVI ZA PREUZIMANJE

Član 3

Energetski subjekt za distribuciju toplotne energije preuzima priključni toplovod i priključnu podstanicu od kupca toplotne energije.

Preuzimanje priključnog toplovoda i priključne podstanice sa svim pripadajućim uređajima i opremom vrši se bez nadoknade.

Energetski subjekt je u obavezi da preuzetu opremu i uređaje održava u ispravnom i funkcionalnom stanju, da vrši zamenu dotrajalih, tehničko - tehnološki zastarelih delova i da vrši otklanjanje svih kvarova na opremi i uređajima bez nadoknade.

Član 4

Obaveza energetskog subjekta je da preuzme opremu i uređaje definisane članom 3. ovog pravilnika bez obzira na trenutno stanje opreme i uređaja i njihovu tehničko - tehnološku ispravnost.

Član 5

Predmet preuzimanja u smislu ovog pravilnika nisu oprema i uređaji koji čine podstanicu objekta, kao ni unutrašnju grejnu instalaciju.

Oprema i uređaji iz stava 1. ovog člana mogu biti samo predmet Ugovora o investicionom i tekućem održavanju.

Član 6

Energetski subjekt za distribuciju toplotne energije je u obavezi da sa vlasnikom prostorija kupca toplotne energije sklopi Ugovor o korišćenju prostorija kupca u kojima je smeštena priključna podstanica.

Ugovorom o korišćenju prostorija kupca u kojima je smeštena priključna podstanica definisaće se način korišćenja i pristupa prostoriji kupca.

Ovaj Ugovor se sklapa bez obaveze nadoknade za korišćenje prostorije.

ROKOVI ZA PREUZIMANJE

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika počinje da teče rok za preuzimanje priključnih toplovoda i priključnih podstanica, s tim što je krajnji rok za preuzimanje četiri godine od dana stupanja na snagu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 15/2013).

POSTUPAK I NAČIN PREUZIMANJA

Član 8

Preuzimanje se smatra izvršenim potpisivanjem Ugovora o preuzimanju merača utroška toplotne energije, priključnih podstanica i priključnog toplovoda.

Član 9

Potpisivanjem Ugovora o preuzimanju merača utroška toplotne energije, priključnih podstanica i priključnog toplovoda prestaju da važe svi ugovori o preuzimanju i investicionom održavanju prethodno sklopljeni između energetskog subjekta i kupca toplotne energije.

Član 10

Sva oprema i uređaji koji su predmet preuzimanja na osnovu ovog Pravilnika postaju vlasništvo Grada Leskovca, a energetski subjekti za distribuciju toplotne energije ima pravo njihovog korišćenja u cilju obavljanja svoje delatnosti.

NADZOR

Član 11

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog Pravilnika obavljaju nadležne komunalne inspekcije.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".