ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 29/2014)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija, način rada i nadležnost Komunalne inspekcije grada Leskovca.

Član 2

Komunalna inspekcija obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem zakona, odluka i drugih propisa Grada koji se odnose na obavljanje komunalnih delatnosti, korišćenje, uređenje i održavanje objekata, površina javne namene i površina i javnom korišćenju i dobara u opštoj upotrebi, kao i druge poslove utvrđene zakonom, odlukama i propisima grada.

Član 3

Poslove iz nadležnosti Komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor može biti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje drugog stepena, odnosno završene master akademske studije ili visoko obrazovanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu zakona kojim se uređuje visoko obrazovanje i koje je zakonom izjednačeno sa akademskim nazivom master, lice koje ima višu stručnu spremu, položen stručni ispit za rad u organima uprave i najmanje tri godine radnog iskustva.

Komunalni inspektor prilikom vršenja nadzora mora imati legitimaciju kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Legitimaciju komunalnog inspektora izdaje načelnik Gradske uprave u čijem delokrugu su poslovi komunalne inspekcije, na propisanom obrascu.

Član 4

Komunalni inspektor je samostalan u radu u granicama ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad je lično odgovoran.

Komunalni inspektor je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi meru za koju je ovlašćen;

2. ako ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organom zbog utvrđene nezakonitosti, odnosno nepravilnosti;

3. ako prekorači granice ovlašćenja;

4. ako neosnovano predloži, preduzme ili odredi meru za koju je ovlašćen.

Komunalni inspektor obaveštava načelnika Gradske uprave u čijem delokrugu su poslovi komunalne inspekcije o pojavama bitnijeg narušavanja samostalnosti i nezakonitog uticaja na njegov rad.

Član 5

Komunalni inspektor je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu organi, organizacije i građani dostave u vršenju nadzora.

Član 6

Komunalni inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1. pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

2. sasluša i uzima izjave od odgovornih lica kod vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

3. pregleda poslovne prostorije, objekte, postrojenja i uređaje za obavljanje komunalne delatnosti radi prikupljanja neophodnih podataka;

4. naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom i propisima grada donetim na osnovu zakona;

5. naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti;

6. pregleda objekte, postrojenja i uređaje koji služe korišćenju komunalnih usluga, uključujući i one koje predstavljaju unutrašnje instalacije i pripadaju korisniku usluge;

7. naloži rešenjem korisniku otklanjanje nedostataka na unutrašnjim instalacijama i da pristupi tim instalacijama prilikom izvršenja rešenja kojim je naloženo otklanjanje nedostataka ili isključenje korisnika sa komunalnog sistema;

8. izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom i drugim propisima;

9. podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo ukoliko oceni da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo;

10. naloži rešenjem uklanjanje stvari i drugih predmeta sa površina javne namene i uklanjanje, odnosno premeštanje vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila sa površina javne namene, ako su oni tu ostavljeni protivno propisima;

11. zabrani rešenjem radnje i postupke pravnih i fizičkih lica koje su u suprotnosti sa zakonom i propisima grada;

12. preduzima druge mere utvrđene zakonom, odlukama i drugim propisima grada.

Komunalna inspekcija vrši u prvom stepenu poverene poslove inspekcijskog nadzora nad trgovinom van prodajnog objekta, osim daljinske trgovine, kao i nad isticanjem i pridržavanjem radnog vremena i isticanjem poslovnog imena, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o trgovini.

Član 7

Komunalni inspektor je dužan da uzme u postupak prijave pravnih i fizičkih lica u vezi sa poslovima iz nadležnosti komunalne inspekcije i da u roku od osam radnih dana o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

Član 8

O svakom izvršenom pregledu i radnjama komunalni inspektor sastavlja zapisnik, u skladu sa zakonom.

Zapisnik se obavezno dostavlja vršiocu komunalne delatnosti, odnosno drugom pravnom ili fizičkom licu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen uvid.

Član 9

Vršioci komunalne delatnosti, kao i druga pravna i fizička lica dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano obavljanje inspekcijskog nadzora, da mu bez odlaganja stave na uvid i raspolaganje potrebnu dokumentaciju i druge dokaze, izjasne se o činjenicama koje su od značaja za vršenje nadzora i u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Vršioci komunalne delatnosti i druga pravna lica dužni su da komunalnog inspektora obaveste o postupanju u vezi sa naloženim merama.

Član 10

Kada komunalni inspektor u postupku vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše drugi organ, odnosno inspekcija, dužan je da o tome obavesti nadležan organ, odnosno inspekciju.

Član 11

Kada komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da se ometa vršenje komunalne usluge ili korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem vozila, stvari i drugih predmeta ili na drugi način, izdaće nalog, odnosno naložiće rešenjem korisniku, odnosno sopstveniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo, stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke, izdati nalog, odnosno doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo, stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na minute.

Nalog, odnosno rešenje iz stava 2. ovog člana, lepi se na vozilo, stvari, odnosno predmete uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a kasnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje naloga, odnosno rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, odnosno rešenju, komunalni inspektor će odrediti postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila, odnosno odrediće da se vozila, stvari i drugi predmeti uklone o trošku korisnika, odnosno sopstvenika, na mesto koje je za to određeno.

Žalba protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 12

Ako komunalni inspektor prilikom vršenja nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili da je nepravilno primenjen, doneće rešenje o otklanjanju utvrđene nepravilnosti i odrediće rok za njeno otklanjanje.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene mere, komunalni inspektor vrši kontrolni inspekcijski pregled.

Član 13

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Leskovca u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, sem ako je zakonom drugačije predviđeno.

O žalbi Gradsko veće odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja komunalnog inspektora.

Rešenje Gradskog veća je konačno u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 14

Komunalni inspektor u obavljanju poslova sarađuje sa Komunalnom policijom, gradskim organima i gradskim i republičkim inspekcijskim službama, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisima.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata naročito: međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne inspekcije.

KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- onemogući ili ometa komunalnog inspektora u vršenju poslova inspekcijskog nadzora,

- ne postupi po nalogu, odnosno rešenju komunalnog inspektora,

- ne dostavi tražene podatke u određenom roku ili ne obaveste komunalnog inspektora o postupanju u vezi sa naloženim merama.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".