ODLUKA

O UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Zaječara", br. 8/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone i vrste namena objekata, iznosi koeficijenata zone i namene, kriterijumi, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebna umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje građevinskog zemljišta, raseljavanje, uklanjanje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja.

Član 3

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor.

Sredstva dobijena od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

II OBRAČUN DOPRINOSA

Član 4

Iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole, odnosno rešenjem o naknadnom izdavanju građevinske i upotrebne dozvole u postupku legalizacije, a na osnovu obračuna doprinosa koji vrši Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekta obračunava se tako što se, prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje u Gradu Zaječaru, objavljena od strane Republičkog zavoda za statistiku za teritoriju Grada Zaječara, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje, izraženom u m2 i sa koeficijentom zone i koeficijentom namene objekta utvrđenim ovom Odlukom.

Član 5

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište na kome je izgrađen pristupni put sa trotoarom i javnom rasvetom, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove elektrodistributivne mreže i objekata, TT mreže i objekata, kablovski distributivni sistem, mrežu i objekte toplifikacije i gasifikacije, koje investitor posebno ugovara sa nadležnim javnim preduzećima.

a) Zone

Član 6

Za utvrđivanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta određuju se sledeće zone u Gradu Zaječaru, i to:

EKSTRA ZONA - obuhvata zemljište u bloku između ulica: Radnička do ul. Timočke bune, ul. Timočke bune do ul. Varšavske, ul. Varšavska do ul. Makedonske, ul. Makedonska do ul. Jakšićeve, ul. Jakšićeva do ul. Kosovske, ul. Kosovska do ul. Mije Stanimirovića, ul. Mije Stanimirovića do ul. Đorđa Simeonovića, ul. Đorđa Simeonovića do ul. Hajduk Veljkove, ul. Hajduk Veljkova do ul. Katanićeve, ul. Katanićeva do reke Crni Timok, rekom Crni Timok do železničke pruge Zaječar - Negotin, železničkom prugom Zaječar - Negotin do ul. Radničke. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju ekstra zoni.

I ZONA - obuhvata zemljište u bloku od ekstra zone do ulica: rekom Crni Timok do Vatrogasnog doma, ul. Leskovačka do ul. Save Kovačevića, ul Save Kovačevića do ul. Miloša Obilića, ul. Miloša Obilića do železničke pruge Niš - Zaječar, železničkom prugom Niš - Zaječar do ul. Radničke. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju prvoj zoni.

II ZONA - obuhvata zemljište u bloku od I zone do ulica: put Zaječar - Paraćin do ul. Šljivarski put, ul. Šljivarski put do ul. Slobodana Penezića Krcuna, ul. Slobodana Penezića Krcuna do ul. Moskovske, ul. Moskovska do ul. Lazarevačke, ul. Lazarevačka do puta Zaječar - Paraćin, putem Zaječar - Paraćin do ul. Sutjeske, ul. Sutjeska do reke Crni Timok, rekom Crni Timok do ul. Olimpijske, ul. Olimpijska do ul. Stanoja Gačića, ul. Stanoja Gačića do ul. Pariske komune, ul. Pariske komune do ul. Arsenija Spasića, ul. Arsenija Spasića do ul. Sinjske, ul. Sinjska do ul. Fruškogorske, ul. Fruškogorska do ul. Viktora Bubnja, ul. Viktora Bubnja do ul. Mačvanske, ul. Mačvanska do ul. Petra Lekovića, ul. Petra Lekovića do ul. Borivoja Colovića, ul. Borivoja Colovića do ul. Partizanske, ul. Partizanska do ul. Vase Pelagića, ul. Vase Pelagića do ul. Ive Andrića, ul. Ive Andrića do ul. Braće Ribnikar, ul. Braće Ribnikar do ul. Nevesinjske, ul. Nevesinjska do ul. Pančevačke, ul. Pančevačka do ul. Vojvođanske, ul. Vojvođanska do ul. Zetske, ul. Zetska do ul. Miloša Obilića, ul. Miloša Obilića do ul. Izvorski put, do reke Beli Timok, rekom Beli Timok do mosta za naselje "Višnjar", odnosno do pruge Niš - Zaječar. Sve nabrojane ulice sa leve i desne strane pripadaju drugoj zoni.

III ZONA - obuhvata naselja: "Višnjar", "Gnjilak", "Pazarište" i "Lubnički put" do granica građevinskog područja Zaječara i naselje "Grljanski put" do Lubničke reke.

IV ZONA - obuhvata sve ostalo zemljište u građevinskom području Zaječara, koje nije obuhvaćeno prethodnim zonama.

b) Namena objekata

Član 7

Namene objekata za koje se plaća doprinos su:

- stambena: individualni i kolektivni stambeni objekti, stambeni prostor u stambeno - poslovnim objektima i prateći garažni prostor u stambenim i stambeno - poslovnim objektima;

- komercijalna: trgovinske objekte, poslovne objekte i kancelarije, poslovno-stambene apartmane, menjačnice, kladionice, kockarnice, video klubove, garaže kao zasebne komercijalne objekte, hotele, ugostiteljske objekte, benzinske pumpe, kao i druge objekte komercijalnog i uslužnog karaktera;

- javna: objekti javne namene koji mogu biti u svim oblicima svojine, osim javne, (bolnice, domovi zdravlja, domovi za stare, objekti obrazovanja, otvoreni i zatvoreni sportski i rekreativni objekti, objekti kulture, saobraćajni terminali, pošte i drugi objekti) i objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/2006);

- ostala: magacinski prostor, stovarišta, pijace, garažni prostor u svim navedenim objektima, poljoprivredni objekti, ekonomski objekti, garažni prostor u navedenim objektima, pomoćni objekti, otvoreni parkinzi, spoljna stepeništa, terase i nadstrešnice.

Objekti koji nisu navedeni u stavu 1 ovog člana, upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni.

v) Koeficijenti

Za obračunavanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta određuju se sledeći koeficijenti:

Član 8

Koeficijent za zonu (Kz):

Urbanistička zona

Koeficijent

Ekstra zona

0,080

Prva zona

0,060

Druga zona

0,035

Treća zona

0,020

Četvrta zona

0,010

Koeficijent za namenu (Kn):

Namena objekta

Koeficijent

Stambena

0,400

Komercijalna

1,100

Javna

0,550

Ostala

0,200

Član 9

U slučaju opremljenosti građevinskog zemljišta pristupnim putem, kanalizacionom i vodovodnom mrežom, trotoarom i javnom rasvetom, koeficijent komunalne opremljenosti je 1.

Ukoliko je zemljište nepotpuno opremljeno komunalnom infrastrukturom, doprinos obračunat u skladu sa članom 4. ove Odluke, umanjuje se za određeni procenat, u skladu sa sledećom tabelom:

Nedostajuća komunalna infrastruktura

Procenat umanjenja

pristupni put

20%

kanalizaciona mreža

20%

vodovodna mreža

10%

trotoar

5%

javna rasveta

5%

Član 10

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na zahtev investitora iz člana 3. ove Odluke, a na osnovu dostavljene urbanističko - tehničke dokumentacije, odnosno pravnosnažnih lokacijskih uslova, izvoda iz projekta za građevinsku dozvolu, separata projekta za građevinsku dozvolu koja se menja, projekta izvedenog stanja i druge dokumentacije propisane važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima.

Član 11

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za objekte javne namene u javnoj svojini, objekte komunalne i druge infrastrukture, proizvodne i skladišne objekte, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i sl.), osim za delove podzemne etaže koje se koriste za komercijalne delatnosti, otvorena dečija igrališta, otvorene sportske terene i atletske staze.

Član 12

Za izgradnju objekata za obavljanje delatnosti koja je od značaja za privredni razvoj Grada Zaječara, doprinos se može umanjiti do 50%, uz saglasnost Gradskog veća Grada Zaječara.

Umanjenje iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na objekte stanogradnje.

Član 13

Ukoliko se menja namena objekta, odnosno dela objekta u drugu namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa, investitor je u obavezi da plati razliku doprinosa za drugu (novu) namenu objekta za koju je propisan veći iznos doprinosa.

Član 14

Ukoliko u toku izgradnje nastanu izmene u odnosu na građevinsku dozvolu i investitor izgradi veću površinu, obavezan je da dostavi novi projekat za građevinsku dozvolu, odnosno separat za građevinsku dozvolu, na osnovu kojih će se sačiniti obračun doprinosa za razliku u površini, koji će biti sastavni deo izmenjenog rešenja o građevinskoj dozvoli.

Član 15

Investitor koji uklanja postojeći objekat koji je izgrađen u skladu sa zakonom, u cilju izgradnje novog objekta na istoj lokaciji plaća doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta samo za razliku u broju kvadrata korisne površine između objekta koji planira da izgradi i objekta koji se uklanja.

Legalnost i površina objekta iz stava 1. ovog člana dokazuje se: izvodom iz Lista nepokretnosti; građevinskom i upotrebnom dozvolom ili aktom nadležnog organa da je objekat građen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje aktom nadležnog organa, na osnovu tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske dozvole, ili uviđaja na licu mesta.

III NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA I SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Član 16

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može se platiti jednokratno u celosti ili na rate.

Investitor doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može platiti na sledeći način:

- jednokratno u celosti sa umanjenjem u iznosu od 30% ili

- u 36 mesečnih rata, uz usklađivanje rata, na mesečnom nivou, sa indeksom potrošačkih cena prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, investitor je dužan da kao sredstvo obezbeđenja plaćanja dostavi:

1. menicu sa meničnim ovlašćenjem i potvrdom poslovne banke da je podnet zahtev za registraciju menice,

2. neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, bez prigovora koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata i koja je izdata na rok koji mora biti duži tri meseca od dana dospeća poslednje rate ili

3. uspostavi hipoteku, na objektu koji vredi najmanje 30% više od ukupnog iznosa nedospelih rata, u korist jedinice lokalne samouprave

U slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate za izgradnju objekata čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200m i koji ne sadrži više od dve stambene jedinice ne dostavljaju se sredstva obezbeđenja.

Pravo na umanjenje ima i investitor koji plaćanje vrši u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih nedospelih rata, u visini od 30% preostalog duga.

Član 17

Investitor je dužan da dostavi potvrdu Javnog preduzeća da je izvršio uplatu doprinosa u celosti, odnosno ako plaća na rate, potvrdu da je uplatio prvu ratu i dostavi sredstva obezbeđenja nadležnom organu, najkasnije do podnošenja prijave radova.

Ukoliko investitor ne izmiri dospeli iznos doprinosa u propisanom roku, naplata će se izvršiti prinudnim putem, u postupku propisanom važećim Zakonom o poreskom sistemu i poreskoj administraciji.

Troškovi prinudne naplate padaju na teret investitora.

IV UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI KOMUNALNOG OPREMANJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 18

Građevinsko zemljište koje nije uređeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, može se pripremiti, odnosno opremiti i sredstvima fizičkih ili pravnih lica.

Zainteresovano lice, odnosno investitor objekta koji se gradi na neuređenom građevinskom zemljištu, podnosi Javnom preduzeću predlog o finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta.

Uz predlog o finansiranju, lice iz stava 2. ovog člana prilaže:

- pravnosnažne lokacijske uslove,

- dokaz o rešenim imovinsko - pravnim odnosima za parcelu na kojoj namerava da gradi objekat,

- kopiju plana za parcele,

- predlog dinamike i rokova izgradnje.

Član 19

Javno preduzeće nakon razmatranja predloga lica iz stava 2. člana 18. ove Odluke i dostavljene dokumentacije, priprema Elaborat o zajedničkom pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta i predlog ugovora o zajedničkom pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta.

Elaborat iz stava 1. ovog člana sadrži:

- podatke o lokaciji odnosno zoni u kojoj se planira opremanje građevinskog zemljišta,

- podatke iz urbanističkog plana i tehničke uslove za izgradnju nedostajuće infrastrukture,

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- granice lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela,

- dinamiku i rok izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu Javnog preduzeća da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova

- određivanje učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava;

- određivanje objekata koji se grade i koji će preći u svojinu Grada Zaječara,

- sredstva obezbeđenja ispunjenja obaveza ugovornih strana.

Član 20

Na osnovu elaborata iz člana 19. ove Odluke zaključuje se Ugovor o zajedničkom pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta između lica iz stava 2. člana 18. ove Odluke i Javnog preduzeća.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće:

- podatke o lokaciji, odnosno zoni u kojoj se planira opremanja građevinskog zemljišta;

- podatke iz planskog dokumenta i tehničke uslove za izgradnju;

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta;

- granice lokacije koja se priprema, odnosno oprema sa popisom katastarskih parcela;

- dinamiku i rok izgradnje;

- obavezu Javnog preduzeća da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova;

- određivanje učešća svake ugovorne strane u obezbeđivanju, odnosno finansiranju izrade tehničke dokumentacije i stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenju radova i izboru izvođača radova, kao i drugih troškova u vezi sa opremanjem građevinskog zemljišta, uključujući visinu i rokove obezbeđivanja finansijskih i drugih sredstava;

- određivanje objekata koji se grade i koji će preći u svojinu Grada Zaječara;

- sredstva obezbeđenja za ispunjenje obaveza ugovornih strana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Investitori koji su zaključili ugovore sa Javnim preduzećem o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ili iste zaključe do 01.03.2015. godine u obavezi su da plaćaju naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u svemu u skladu sa zaključenim ugovorom.

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe Odluke o kriterijumima i merilima za ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list Grada Zaječara", br. 46/13).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Zaječara", a primenjivaće se od 1.03.2015. godine.

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka onako kako je objavljeno u "Sl. listu grada Zaječara", br. 8/2015.