UPUTSTVO
O NAČINU I POSTUPKU OBAVLJANJA TRANSAKCIJA SA EFEKTIVNIM STRANIM NOVCEM ZA POTREBE ISPLATE NAKNADE TROŠKOVA SLUŽBENIH PUTOVANJA U INOSTRANSTVO

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2015)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način i postupak obavljanja transakcija sa efektivnim stranim novcem za potrebe isplate naknade troškova službenih putovanja u inostranstvo zaposlenim i drugim angažovanim licima u organima pokrajinske uprave (u daljem tekstu: Organi).

Ovo uputstvo odnosi se na transakcije sa efektivnim stranim novcem koji je kupljen prenosom dinarskih sredstava s računa izvršenja budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine na račun poslovne banke ili Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: banka).

Član 2

U smislu ovog uputstva:

1) efektivni strani novac je papirni novac koji glasi na stranu valutu.

2) transakcije sa efektivnim stranim novcem su: kupovina, podizanje s računa i prenos u deviznu blagajnu, čuvanje, isplata za utvrđenu namenu, povraćaj u blagajnu i prenos iz blagajne na odgovarajući račun.

Član 3

Transakcije sa efektivnim stranim novcem mogu se vršiti isključivo za:

- isplatu akontacije troškova službenih putovanja u inostranstvo;

- povraćaj više isplaćene akontacije troškova službenih putovanja u inostranstvo u odnosu na konačni obračun troškova službenih putovanja u inostranstvo;

- povraćaj sredstava primljenih kao akontacija troškova službenih putovanja u inostranstvo u slučaju kada ta putovanja nisu realizovana.

Član 4

Podizanje s računa, čuvanje i isplata efektivnog stranog novca, kao i povraćaj neutrošenog efektivnog stranog novca na odgovarajući račun vrši se posredstvom devizne blagajne Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Kupovina efektivnog stranog novca

Član 5

Kupovina efektivnog stranog novca vrši se kod Narodne banke Srbije ili kod poslovne banke ukoliko je za to, u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu, pribavljena saglasnost Ministarstva finansija.

Pokrajinski sekretarijat za finansije po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva finansija, sprovodi odgovarajući postupak izbora poslovne banke kod koje će se kupovati efektivni strani novac i obavljati druge transakcije koje su u vezi s namenom utvrđenom u članu 3. ovog uputstva.

Član 6

Finansijska služba Organa dužna je da uputi banci zahtev za kupovinu efektivnog stranog novca za isplatu akontacije troškova službenog putovanja u inostranstvo, utvrđene rešenjem o upućivanju lica na službeni put u inostranstvo.

Zahtev za kupovinu efektivnog stranog novca podnosi se na obrascu ZKD - Zahtev za kupovinu deviza.

Član 7

Na osnovu dostavljenog zahteva, banka izdaje instrukciju ili profakturu za uplatu dinarske protivvrednosti za iznos tražene valute i za uplatu naknade za uslugu - provizije, ukoliko je ona ugovorena.

Član 8

Finansijska služba Organa, na osnovu rešenja o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo, rešenja o isplati akontacije troškova službenog putovanja u inostranstvo, profakture ili instrukcije za uplatu dinarske protivvrednosti strane valute i profakture za uplatu provizije, podnosi Pokrajinskom sekretarijatu za finansije zahtev za prenos sredstava (zahtev za plaćanje) u korist poslovne banke.

Član 9

Zaposleni na poslovima preventivne kontrole u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije vrše proveru, odnosno preventivnu kontrolu Zahteva za plaćanje i dokumentacije dostavljene u prilogu i ukoliko je dokumentacija formalno i računski ispravna, plaćanje se realizuje istog dana.

Podizanje s računa, čuvanje i isplata efektivnog stranog novca

Član 10

Lice koje obavlja blagajničke poslove u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije (u daljem tekstu: blagajnik), na osnovu rešenja o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo, naloga za službeno putovanje, i rešenja o isplati akontacije troškova službenog putovanja u inostranstvo, dokaza o uplaćenoj dinarskoj protivvrednosti efektivnog stranog novca i Obrasca 70 - Naloga za isplatu overenog od strane lica ovlašćenog za raspolaganje sredstvima na računu, podiže efektivni strani novac na blagajni u poslovnoj banci.

Član 11

Sredstva iz prethodnog člana ovog uputstva isplaćuju se finansijskoj službi Organa ili licu koje se upućuje na službeni put u inostranstvo istog dana po podizanju na blagajni banke, a najkasnije narednog radnog dana od dana kada su podignuta s deviznog računa banke.

Efektivni strani novac koji se ne isplati istog dana kada je podignut s deviznog računa banke čuva se u sefu koji je na korišćenju u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije.

Član 12

Za preuzimanje veće količine efektivnog stranog novca s deviznog računa banke i njegov prenos u blagajnu Pokrajinskog sekretarijata za finansije, blagajniku se obezbeđuje lice za pratnju.

Većom količinom efektivnog stranog novca smatra se svaki iznos jednak ili veći od 500 evra.

Na inicijativu blagajnika, rukovodilac službe dužan je da posredstvom Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa obezbedi lice za pratnju.

Povraćaj efektivnog stranog novca u blagajnu i prenos na račun u banci

Član 13

Povraćaj efektivnog stranog novca u blagajnu vrši se u sledećim slučajevima:

• ukoliko putovanje nije započeto, u roku od tri dana od dana koji je određen kao početak putovanja;

• ukoliko je po konačnom obračunu utvrđeno da je akontacija isplaćena u većem iznosu od iznosa priznatih troškova, u roku od sedam dana od realizacije službenog putovanja.

Član 14

Prijem efektivnog stranog novca u blagajnu Pokrajinskog sekretarijata za finansije, u slučajevima navedenim u prethodnom članu ovog uputstva, vrši se na osnovu rešenja o konačnom obračunu službenog putovanja u inostranstvo koje je doneo rukovodilac Organa ili od njega ovlašćeno lice, koje je overilo lice zaduženo za preventivnu kontrolu u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije i u iznosu koji je naveden u tom rešenju.

Blagajnik je dužan da efektivni strani novac iz prethodnog člana uplati na račun u banci istog dana po prijemu u blagajnu, a najkasnije narednog dana.

Član 15

Povraćaj efektivnog stranog novca može se izvršiti isključivo kao papirni novac i to u valuti u kojoj je akontacija troškova službenih putovanja u inostranstvo isplaćena.

Obračun troškova službenih putovanja u inostranstvo zaokružuje se na niže na pet ili deset novčanih jedinica strane valute, a razlika do punog iznosa obračunava se i isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti.

Član 16

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".