MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I SEKRETARIJATA ZA TURIZAM I KULTURU ABU DABIJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 5/2015)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Sekretarijat za turizam i kulturu Abu Dabija (u daljem tekstu: Strane);

Vođeni uzajamnom željom za razvojem i jačanjem saradnje u oblasti turizma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata;

Svesni značaja turizma za ekonomiju dve države kao i za promociju kulturnog i društvenog života;

U cilju uspostavljanja pravnog osnova za dalji razvoj turističke razmene između dve države zasnovanog na jednakosti i uzajamnoj koristi;

Sporazumeli su se o sledećem:

Član 1

Strane će jačati i promovisati saradnju u oblasti turizma u okviru međunarodnih turističkih organizacija, a u skladu sa postojećim propisima dve države (i međunarodnim ugovorima koji su na snazi).

Član 2

Strane će ohrabrivati saradnju između organa nadležnih za turizam, turoperatora i drugih organizacija u svojim državama u cilju povećanja protoka turista između dve države.

Član 3

Strane će, na osnovu reciprociteta, ohrabrivati razmenu statističkih i drugih podataka u oblasti turizma.

Član 4

Strane će podržavati zajedničko učešće na turističkim izložbama, sajmovima i drugim događajima iz oblasti turizma.

Član 5

Strane će na osnovu reciprociteta podržati organizovanje tura za stručnjake i predstavnike medija koji su specijalizovani za turizam.

Član 6

Sa ciljem da se doprinese razvoju turističke infrastrukture u obe države,

Strane će, u okviru svojih nadležnosti i na bazi reciprociteta podsticati investicije u različite oblasti turističke industrije.

Član 7

Ovaj memorandum se može izmeniti u svakom trenutku uz pisanu saglasnost obe Strane.

Član 8

Sve sporove u vezi sa tumačenjem ili primenom ovog memoranduma Strane će rešavati putem razgovora i pregovora.

Član 9

Ovaj memorandum se zaključuje za period od jedne (1) godine, može se obnoviti za isti period i stupa na snagu na dan potpisivanja. Svaka Strana može u bilo kom trenutku raskinuti ovaj memorandum pisanim obaveštenjem. Ovaj memorandum prestaje da važi u roku od šest meseci od datuma prijema odgovarajućeg obaveštenja.

Raskid Memoranduma ne utiče na primenu programa i drugih projekata u oblasti turizma koji su dogovoreni u vreme važenja Memoranduma, osim ako se Strane ne sporazumeju drugačije.

Sačinjeno u Beogradu, dana 19. februara 2015. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, arapskom i engleskom jeziku pri čemu su svi tekstovi podjednako verodostojni. U slučaju različitog tumačenja odredaba ovog memoranduma, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za

 

Za

Ministarstvo trgovine,

 

Sekretarijat za turizam

turizma i telekomunikacija

 

i kulturu Abu Dabija

Ministar,

 

V.d. generalnog direktora,

Rasim Ljajić, s.r.

 

Džasim Al Darmaki, s.r.