ODLUKA
U UVOĐENJU SAMODOPRINOSA U MESNOJ ZAJEDNICI "VINARCE"-VINARCE

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 3/2015)

Član 1

Uvodi se samodoprinos za područje Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce, za period od 01.01.2015.-31.12.2019. godine.

Član 2

Samodoprinos se zavodi u novcu, radu i prevozničkim uslugama, radi obezbeđenja sredstava za komunalno uređenje naselja, i to:

- izgradnja kanalizacione mreže

- troškove električne energije, rekonstrukcije i održavanja mreže ulične rasvete

- održavanje ulica i poljskih puteva

- za finansiranje FK "Mladost 1959"-Vinarce

- za uređenje groblja

- za uređenje društvenih prostorija, javnih površina i dr. troškova iz redovne delatnosti.

Član 3

O uvođenju samodoprinosa građani Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce odlučili su putem referenduma koji je sproveden 25.01. 2015. god. u vremenu od 08-20 sati.

Član 4

Skupština Grada Leskovca je na predlog Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce, obrazovala Komisiju za sprovođenje referenduma.

Član 5

Odluka o uvođenju samodoprinosa je doneta jer se za nju izjasni većina od ukupnog broja birača, prema izvodu iz biračkog spiska.

Član 6

Samodoprinosom će se obezbediti sredstva u ukupnom iznosu od 12.000.000,00 dinara.

Obveznici samodoprinosa u novcu su domaćinstva sa područja Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce, svrstana u jednu kategoriju.

Član 7

Godišnja obaveza u novcu iznosi 4.000,00 dinara, po domaćinstvu, koji iznos je domaćinstvo u obavezi da uplati u dve jednake rate, i to:

- Prvu ratu od 2.000,00 dinara, do 30.06. tekuće godine, i

- Drugu ratu od 2.000,00 dinara, do 31.10. tekuće godine.

Uplatu samodoprinosa vršiti na tekući račun samodoprinosa Mesne zajednice "Vinarce" - Vinarce, broj 840-3674745-40, koji se vodi kod Uprave za trezor u Leskovcu.

Član 8

Samodoprinos izvršavaju i ona domaćinstva koja nemaju prebivalište na području Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce, ali imaju nepokretnu imovinu na tom području, a sredstvima samodoprinosa se poboljšavaju uslovi korišćenja te imovine.

Član 9

Materijalno ugrožena domaćinstva mogu se osloboditi plaćanja samodoprinosa, o čemu odluku donosi Zbor građana Vinarca.

Član 10

Samodoprinos u radu izvršiće svaki sposoban član domaćinstva, sa po 3 radna dana, godišnje.

Obveznik samodoprinosa je građanin, sposoban za rad, starosti od 18-55 godina, za žene, odnosno od 18-60 godina, za muškarce, a koji ima prebivalište na tom području.

Od ove obaveze oslobađaju se članovi domaćinstva koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da izvrše obavezu u radu što dokazuju uverenjem nadležne službe-ustanove.

Radne obaveze oslobađaju se trudnice i majke sa decom, mlađom od 5 god. starosti.

Član 11

Radni dan u radu, preračunat u novcu iznosi 1.000,00 din., a radni dan u prevozničkim uslugama, preračunat u novcu, iznosi 2.500,00 dinara.

Radni dan traje 8 časova.

Član 12

Obveznici samodoprinosa u radu i prevozničkim uslugama zadužuju se sa po 5 radna dana godišnje i obavezu izvršavaju prema programu utroška sredstava samodoprinosa.

Član 13

Pozivanje obveznika u radu i prevozničkim uslugama, po pravilu se vrši najkasnije na 7 dana od dana planiranog za izvršenje, sem u vanrednim situacijama kada ovaj rok može biti kraći.

Ukoliko domaćinstvo ne izmiri svoju obavezu iz člana 7. i 11. ove odluke, isto će biti predato Gradskom javnom pravobranilaštvu na dalju naplatu.

Član 14

Prikupljena sredstva trošiće se strogo namenski za finansiranje potreba iz člana 2. ove odluke.

Član 15

O sprovođenju i korišćenju sredstava samodoprinosa staraće se Savet mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce.

Član 16

Finansijske, stručne i druge poslove samodoprinosa vodiće Odsek za poslove mesnih zajednica Gradske uprave za opšte poslove, Odsek za knjigovodstvene poslove Gradske uprave za finansije i ovlašćeno lice u Mesnoj zajednici "Vinarce"-Vinarce.

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem i utroškom sredstava samodoprinosa građani ostvaruju putem pisanog izveštaja Saveta Mesne zajednice "Vinarce"-Vinarce, jednom godišnje.

Član 18

U pogledu naplate samodoprinosa, kamate, povraćaja i zastarelosti samodoprinosa primenjivaće se propisi koji važe za poreze građana.

Član 19

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Grada Leskovca".