PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I KADROVSKIM USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNJAVA STRUČNA ORGANIZACIJA ZA VOĐENJE VINOGRADARSKOG REGISTRA, KAO I O METODAMA OBAVLJANJA POSLOVA VEZANIH ZA VINOGRADARSKI REGISTAR

("Sl. glasnik RS", br. 46/2010 i 27/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju tehnički i kadrovski uslovi koje treba da ispunjava stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra, kao i metode obavljanja poslova vezanih za Vinogradarski registar.

Značenje pojmova

Član 2

1) vinogradarska parcela jeste poljoprivredna parcela zasađena vinovom lozom koja predstavlja kontinuiranu površinu zemljišta na kojoj se vinograd sa jedinstvenim karakteristikama obrađuje od strane jednog proizvođača grožđa;

2) grafički prikaz vinogradarskih parcela jeste grafički prikaz sa podacima o vinogradarskim parcelama, dobijen nakon merenja, odnosno određivanja površina vinogradarskih parcela jednog proizvođača grožđa primenom geoinformacionog sistema, tehničke opreme i kada je to moguće primenom raspoloživih baza podataka, kao i primenom obrade i transformacije podataka;

3) izvod iz Vinogradarskog registra jeste izvod iz baze Vinogradarskog registra sa podacima o proizvođaču grožđa i njegovim vinogradarskim parcelama, u skladu sa poslednjom promenom podataka;

4) neaktivna vinogradarska parcela jeste vinogradarska parcela kod koje se tri uzastopne godine nisu primenjivale osnovne agrotehničke i ampelotehničke mere u vinogradu, usled čega ne postoji plodonošenje;

5) površina vinogradarske parcele jeste površina koju obuhvata vinograd sa jedinstvenim karakteristikama, zajedno sa površinom od pola međurednog rastojanja tog vinograda sa svih strana vinograda.

Stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra

Član 3

Poslove vođenja Vinogradarskog registra, utvrđivanja i obrade podataka o vinogradarskim parcelama i ostale poslove vezane za Vinogradarski registar obavlja ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino.

Za poslove utvrđivanja i obrade podataka o vinogradarskim parcelama upotrebom geoinformacionog sistema i ostale poslove vezane za Vinogradarski registar Ministarstvo može da ovlasti stručnu organizaciju za vođenje Vinogradarskog registra, na osnovu konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino.

II TEHNIČKI I KADROVSKI USLOVI KOJE TREBA DA ISPUNJAVA STRUČNA ORGANIZACIJA ZA VOĐENJE VINOGRADARSKOG REGISTRA

Uslovi koje treba da ispunjava stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra

Član 4

Za obavljanje poslova iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra mora da ispunjava tehničke i kadrovske uslove.

1. Tehnički uslovi

Član 5

Stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra u pogledu tehničkih uslova mora naročito da ima:

1) odgovarajući broj terenskih automobila;

2) odgovarajući broj GPS (Global Positioning System) uređaja, kao i odgovarajuću tehničku opremu i programe za obradu i transformaciju podataka.

2. Kadrovski uslovi

Član 6

Stručna organizacija za vođenje Vinogradarskog registra u pogledu kadrovskih uslova mora naročito da ima najmanje tri lica zaposlena u stalnom radnom odnosu koja:

1) imaju stečeno najmanje više, odnosno visoko obrazovanje iz oblasti čiji program sadrži predmet koji obuhvata vinogradarstvo;

2) imaju iskustvo u korišćenju geoinformacionih sistema i GPS uređaja i tehničke opreme u trajanju od najmanje šest meseci.

III METODE OBAVLJANJA POSLOVA VEZANIH ZA VINOGRADARSKI REGISTAR

Poslovi utvrđivanja podataka na osnovu dokumentacije

Član 7

Poslovi utvrđivanja podataka o proizvođačima grožđa, vinogradarskim parcelama i godišnjoj proizvodnji grožđa na osnovu dokumentacije obavljaju se tako što se vrši provera i upoređivanje podataka koji su navedeni u zahtevu za upis u Vinogradarski registar (u daljem tekstu: zahtev) sa podacima iz priložene dokumentacije i podacima iz drugih raspoloživih baza podataka.

Ako se proverom iz stava 1. ovog člana utvrdi da nije dostavljena sva potrebna dokumentacija ili ako podaci koji su uneti u zahtev ne odgovaraju podacima iz priložene dokumentacije, odnosno podacima iz drugih raspoloživih baza podataka, zahtev sa dokumentacijom vraća se podnosiocu zahteva radi ispravke i dopune.

Ako se proverom iz stava 1. ovog člana utvrdi da proizvođač grožđa, odnosno drugo lice koje je podnelo zahtev po osnovu svojine nad vinogradarskom parcelom koja se nalazi kod drugog lica po osnovu ugovora o zakupu, odnosno davanja vinogradarske parcele na korišćenje, taj proizvođač grožđa, odnosno drugo lice koje je podnelo zahtev ne može se upisati sa tom vinogradarskom parcelom za vreme trajanja ugovora o zakupu, odnosno ugovora o davanju vinogradarske parcele na korišćenje.

Poslovi utvrđivanja podataka uviđajem na terenu

Član 8

Poslovi utvrđivanja podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama uviđajem na terenu obavljaju se tako što se vrši:

1) utvrđivanje postojanja vinograda, odnosno vinogradarskih parcela navedenih u zahtevu i ocenjivanje njihovog opšteg stanja, odnosno da li su te vinogradarske parcele aktivne ili neaktivne;

2) utvrđivanje površina vinogradarskih parcela metodom njihovog merenja primenom geoinformacionog sistema (GPS uređaji i odgovarajuća tehnička oprema) i snimanje podataka;

3) utvrđivanje rastojanja između redova vinograda i u redu između dva čokota, metodom merenja 10 rastojanja i utvrđivanja njihovog proseka;

4) utvrđivanje sorte, odnosno sortimenta metodom vizuelne karakterizacije morfoloških osobina biljaka i grožđa i senzorne karakterizacije grožđa;

5) utvrđivanje uzgojnog oblika biljaka na vinogradarskim parcelama metodom vizuelne karakterizacije;

6) procena starosti vinograda na vinogradarskim parcelama metodom vizuelne karakterizacije;

7) utvrđivanje prihvatljivosti navedenog prinosa metodom vizuelne ocene na osnovu stanja i starosti vinograda, kao i proređenosti i uzgojnog oblika čokota, a ukoliko se ocena vrši u drugoj polovini vegetacionog perioda i na osnovu postojećeg prinosa grožđa;

8) fotografisanje vinograda, odnosno vinogradarskih parcela i uzgojnog oblika čokota.

Prilikom utvrđivanja podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama uviđajem na terenu može se zatražiti na uvid i dodatna dokumentacija sa kojom raspolaže proizvođač, i to: lična karta proizvođača, ako je proizvođač fizičko lice, račun za kupljene sadnice, otpremnica za sadnice, odnosno druga dokumentacija potrebna za utvrđivanje podataka o sortama, podlogama i godini sadnje i rešenje o priznavanju oznake za vino sa geografskim poreklom radi utvrđivanja namene grožđa.

Posle obavljanja poslova iz člana 7. ovog pravilnika i st. 1. i 2. ovog člana sačinjava se zapisnik, koji sadrži sve utvrđene podatke.

Poslovi obrade podataka o vinogradarskim parcelama

Član 9

Poslovi obrade podataka o vinogradarskim parcelama obavljaju se tako što se podaci koji su snimljeni prilikom merenja površina vinogradarskih parcela primenom geoinformacionog sistema obrađuju i transformišu primenom odgovarajućih programa za obradu i transformaciju podataka.

Na osnovu podataka koji su obrađeni na način iz stava 1. ovog člana utvrđuje se površina vinogradarskih parcela, kao i drugi podaci o vinogradarskoj parceli.

Poslovi vođenja elektronske baze podataka

Član 10

Poslovi vođenja elektronske baze podataka obavljaju se tako što se utvrđeni podaci unose u elektronsku bazu podataka koja sadrži naročito:

1) evidencioni broj;

2) podatke o proizvođačima grožđa;

3) podatke o vinogradarskim parcelama;

4) podatke o godišnjoj proizvodnji grožđa;

5) napomene.

Podaci iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana ažuriraju se i potvrđuju u elektronskoj bazi podataka kada dođe do promene tih podataka, a podaci iz stava 1. tačka 4) ovog člana jednom godišnje.

Poslovi pripreme dokumentacije za upis, promenu i brisanje podataka u Vinogradarski registar

Član 11

Poslovi pripreme dokumentacije za upis, promenu i brisanje podataka u Vinogradarski registar odnose se na aktivnosti koje se obavljaju posle unošenja podataka u elektronsku bazu podataka iz člana 10. ovog pravilnika, a u cilju upisa tih podataka u Vinogradarski registar.

Poslovi izdavanja izvoda iz elektronske baze i grafičkih prikaza vinogradarskih parcela

Član 12

Poslovi izdavanja izvoda iz elektronske baze podataka obavljaju se tako što se posle svakog upisa i promene podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama u elektronsku bazu podataka iz člana 10. ovog pravilnika izrađuje i izdaje izvod o vinogradarskim parcelama, koji sadrži osnovne numeričke podatke o upisanim vinogradarskim parcelama.

Poslovi izdavanja grafičkih prikaza vinogradarskih parcela obavljaju se tako što se posle svakog upisa vinogradarske parcele u elektronsku bazu podataka iz člana 10. ovog pravilnika, kao i posle svake promene podataka u toj elektronskoj bazi koja dovodi do izmene grafičkog prikaza vinogradarske parcele izrađuje i izdaje grafički prikaz vinogradarskih parcela.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Stupanje na snagu pravilnika

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".