ODLUKA
O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA NAORUŽANJE I VOJNU OPREMU

("Sl. glasnik RS", br. 27/2015)

1. Obrazuje se Budžetski fond za naoružanje i vojnu opremu (u daljem tekstu: Budžetski fond), u cilju odvojenog prikazivanja pojedinih budžetskih prihoda, kao i rashoda i izdataka namenjenih za opremanje naoružanjem, laboratorijskom i drugom opremom i nabavku softvera, istraživanje, edukaciju, razvoj, modernizaciju, remont i proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i razvoj i održavanje kapaciteta jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koje se bave delatnostima vezanim za opremanje i održavanje naoružanja i vojne opreme.

2. Budžetski fond se otvara kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava, funkcija 250.

3. Sredstva za finansiranje Budžetskog fonda obezbeđuju se iz:

1) finansijskih sredstava ostvarenih prodajom viška naoružanja i vojne opreme i rashodovanih pokretnih stvari;

2) dela prihoda koje ostvare organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koje se bave delatnošću istraživanja, edukacije, razvoja, modernizacije, remonta, proizvodnje i prometa, ispitivanja, kontrole kvaliteta i kodifikacije naoružanja i vojne opreme, kao i metrološkom delatnošću, a koji zadržavaju karakter sopstvenih prihoda u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu;

3) donacija;

4) budžeta i drugih izvora u skladu sa zakonom;

5) dela finansijskih sredstava ostvarenih prodajom nepokretnosti iz Master plana.

4. Obim sredstava iz tačke 3. podtač. 2) i 5) ove odluke, utvrdiće ministar odbrane.

5. Sredstva Budžetskog fonda koriste se za:

1) opremanje Vojske Srbije i Ministarstva odbrane naoružanjem i vojnom opremom, laboratorijskom i drugom opremom i nabavku softvera;

2) istraživanje, edukaciju, razvoj, modernizaciju, remont i proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i razvoj i održavanje kapaciteta jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koje se bave delatnostima vezanim za opremanje i održavanje naoružanja i vojne opreme.

6. Budžetski fond se obrazuje na neodređeno vreme.

7. Stručne i administrativno-tehničke poslove u cilju funkcionisanja Budžetskog fonda obavljaju unutrašnje jedinice Ministarstva odbrane u skladu sa svojim nadležnostima, zakonskim propisima za budžetske korisnike i drugim aktima koje donosi ministar odbrane.

8. Plaćanje na teret Budžetskog fonda vrši se do nivoa sredstava odobrenih Budžetskom fondu, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih i naplaćenih sredstava Budžetskog fonda.

9. Neiskorišćena sredstva opredeljena Budžetskom fondu zakonom o budžetu Republike Srbije za tekuću godinu, po izvoru "01" - Prihodi iz budžeta, ne prenose se u narednu godinu.

10. Budžetskim fondom upravlja Ministarstvo odbrane.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".