ODLUKA
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA UDRUŽENJIMA GRAĐANA ZA OBLAST ZDRAVSTVENE ZAŠTITE, SOCIJALNE ZAŠTITE I ZAŠTITE LICA SA INVALIDITETOM, BORAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE, DRUŠTVENE BRIGE O DECI I POPULARIZACIJE PRONATALITETNE POLITIKE U 2015. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2015)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se postupak i kriterijumi za dodelu sredstava za finansiranje realizacije programa ili za obezbeđenje nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja građana u oblasti zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom, boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci i popularizacije pronatalitetne politike u 2015. godini, način sprovođenja javnog konkursa za izbor programa udruženja građana i prava i obaveze udruženja građana čiji se program finansira, odnosno sufinansira.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke planirana su članom 10. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu ("Službeni list APV", broj 53/14), u razdelu 07 Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju (u daljem tekstu: Sekretarijat), za realizaciju programskih aktivnosti u okviru sledećih programa:

- Program 0902 Socijalna zaštita, Programska aktivnost 1002 Podrška udruženjima građana za finansiranje projekata u oblasti socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom;

- Program 0903 Porodično-pravna zaštita građana, Programska aktivnost 1002 Podrška udruženjima građana za podršku društvene brige o deci i popularizaciju pronatalitetne politike;

- Program 0904 Boračko-invalidska zaštita, Programska aktivnost 1002 Podrška udruženjima i nevladinim organizacijama u oblasti boračko-invalidske zaštite;

- Program 1803 Unapređenje kvaliteta i uslova za lečenje, Programska aktivnost 1004 Saradnja sa humanitarnim i stručnim organizacijama, savezima i udruženjima.

Član 3

Udruženjima građana sredstva iz člana 2. ove odluke dodeljuju se za finansiranje realizacije programa ili za obezbeđenje nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa i programskih aktivnosti i neophodnih funkcionalnih rashoda (u daljem tekstu: program).

Član 4

Sredstava iz člana 2. ove odluke mogu se dodeliti udruženjima građana upisanim u registar kod nadležnog organa za programe koji se realizuju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sredstva iz člana 1. ove odluke ne dodeljuju se: fizičkim licima, indirektnim korisnicima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, privrednim subjektima i drugim korisnicima čije je finansiranje uređeno aktima koje donosi ili na njih daje saglasnost Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine ili Pokrajinska vlada.

Član 5

Dodela sredstava iz člana 2. ove odluke sprovodi se putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat najmanje jednom godišnje za sledeće oblasti od javnog interesa:

- oblast zdravstvene zaštite,

- oblast socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom,

- oblast boračko-invalidske zaštite,

- oblast društvene brige o deci i popularizacije pronatalitetne politike.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Član 6

Javni konkurs iz člana 5. ove odluke sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, oblast od javnog interesa koja se podstiče ili podržava, te podatke o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, zadatku koji je predmet javnog konkursa i roku za njegov završetak, krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, bližim merilima i kriterijumima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu, kao i druge podatke koji su od važni za sprovođenje javnog konkursa.

Javni konkurs može da sadrži podatak o maksimalnom iznosu sredstava koja se dodeljuju udruženju građana putem javnog konkursa za određenu oblast i broju prijava koje na javni konkurs može podneti udruženje građana.

Član 7

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat, u jednom primerku.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilaže se sledeća obavezna dokumentacija: fotokopija potvrde o registraciji kod nadležnog organa, fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju, fotokopija OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i fotokopija izvoda iz Statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Član 8

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnete od ovlašćenih lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu neće se razmatrati.

Prijave podnosilaca kojima su dodeljivana sredstva u prethodna dva sprovedena javna konkursa Sekretarijata, a koji nisu dostavili izveštaj o namenskom utrošku sredstava s dokumentacijom neće se razmatrati.

Član 9

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju rešenjem obrazuje komisije za stručni pregled i ocenu podnetih prijava za oblast u kojoj se realizuje program i to: Komisiju za oblast socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom i boračko-invalidske zaštite i Komisiju za oblast zdravstvene zaštite, društvene brige o deci i popularizacije pronatalitetne politike (u daljem tekstu:Komisija).

Komisija ima tri člana, radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Član 10

Procenu i vrednovanje programa udruženja građana komisija vrši primenom sledećih kriterijuma dodelom odgovarajućeg broja bodova:

Prema referencama programa za oblast u kojoj se realizuje program (ukupno najviše do 30 bodova):

- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe i povezanosti ciljeva i aktivnosti, dužina trajanja programa (do 10 bodova);

- broj direktnih korisnika programa (do 10 bodova);

- mogućnost razvijanja programa i njegova održivost (do 10 bodova).

Prema ciljevima koji se postižu realizacijom programa - doprinos stepenu unapređivanja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi (ukupno najviše do 40 bodova po oblasti za koju je prijava podneta):

- za oblast zdravstvene zaštite: doprinos razvoju zdravstvene zaštite i zaštiti zdravlja, prevenciji, lečenju i rehabilitaciji, podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite, promociji i popularizaciji zdravih stilova života;

- za oblast socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom: doprinos zaštiti i unapređivanju socijalno-ekonomskog i društvenog položaja, rehabilitaciji, socijalizaciji i prevenciji isključenosti lica sa invaliditetom, lica u stanju socijalne potrebe i lica kojima je potrebna posebna društvena podrška;

- za oblast boračko-invalidske zaštite: doprinos zaštiti i unapređivanju socijalno-ekonomskog i društvenog položaja, rehabilitaciji i socijalizaciji članova udruženja boraca, ratnih vojnih i civilnih invalida rata, članova porodica palih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida, obeležavanju značajnih datuma;

- za oblast društvene brige o deci i popularizaciju pronatalitetne politike: doprinos zaštiti dece, unapređivanju dečjeg stvaralaštva, poboljšanju uslova za zadovoljenje osnovnih potreba dece i brigu o porodici, podsticanju rađanja dece i unapređivanju demografskog razvoja i populacione politike.

Prema ekonomičnosti budžeta, usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima i postojanju sufinansiranja programa iz drugih izvora (ukupno najviše do 30 bodova):

- procena ekonomičnosti budžeta programa i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima (do 10 bodova);

- visina traženih sredstava u poređenju sa ukupnim obimom sredstava na koja se javni konkurs odnosi (do 10 bodova);

- stepen obezbeđenosti sopstvenih sredstava ili sredstava iz drugih izvora (do 10 bodova).

Član 11

Komisija sačinjava Preliminarnu listu vrednovanja i rangiranja prijava udruženja građana na javni konkurs za oblast u kojoj se realizuje program i za koju je obrazovana, primenom bližih merila i kriterijuma iz člana 10. ove odluke u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Liste iz stava 1. ovog člana objavljuju se na internet stranici Sekretarijata i učesnici javnog konkursa imaju pravo prigovora i uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana njihovog objavljivanja.

Odluku o prigovoru učesnika javnog konkursa na listu iz stava 1. ovog člana donosi komisija prema oblasti za koju je obrazovana u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Nakon odlučivanja po podnetim prigovorima udruženja građana, komisija sačinjava Predlog liste vrednovanja i rangiranja prijava udruženja građana na javni konkurs, koja se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i dostavlja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju radi odlučivanja o dodeli i visini sredstava.

Član 12

Rešenjem koje je konačno, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, odlučuje o dodeli sredstava i visini sredstava, u roku od 30 dana od dana objavljivanja Predloga liste vrednovanja i rangiranja prijava udruženja građana na javni konkurs, na internet stranici Sekretarijata.

Rešenje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata.

Član 13

Sekretarijat i udruženje građana zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet programa, rok u kome se program realizuje, iznos sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programa.

Član 14

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na osnovu ugovora iz člana 13. ove odluke na račun udruženja građana - korisnika sredstava u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 15

Sredstva dodeljena po javnom konkursu udruženja građana - korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava. Ukoliko bude utvrđeno da udruženje građana - korisnik sredstava po javnom konkursu nije koristilo sredstva namenski, Sekretarijat će zatražiti povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Udruženje građana - korisnik sredstava po javnom konkursu dužno je da budžetskoj inspekciji Autonomne pokrajine Vojvodine omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora kod udruženja građana - korisnika sredstava.

Član 16

Udruženja građana - korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da, nakon završetka realizacije programa, Sekretarijatu podnesu izveštaj o realizaciji programa i korišćenju sredstava na obrascu koju propisuje Sekretarijat, u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju programa s dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju, koju su overila odgovorna lica.

Za programe čija realizacija traje duže od šest meseci pored izveštaja i dokumentacije iz stava 1. ovog člana udruženja građana - korisnici sredstava dužni su da dostave Sekretarijatu i kvartalne izveštaje o realizaciji programa i korišćenju sredstava.

Član 17

Udruženja građana - korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da kod svih javnih publikacija i objavljivanja o programima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Član 18

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju udruženjima građana za oblast zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom, boračko-invalidske zaštite i demografije broj 129-401-318/2013 od 10. februara 2014. godine.

Član 19

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".