ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE HOTELA "ZELENI VENAC" U ŠAPCU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 28/2015)

1. Zgrada hotela "Zeleni venac" u Šapcu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada hotela "Zeleni venac" u Šapcu (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji opštine Šabac, u Ulici cara Dušana 2, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 582 KO Šabac, u državnoj svojini.

Spomenik kulture građen je između 1931. i 1935. godine prema projektu arhitekte Milana Minića (Prijepolje, 1889 - Beograd, 1961) izlaganog na Salonu arhitekture 1929. godine. Prepoznatljivo je obeležje najužeg centra grada zvanog "Krst", na kome su značajna autorska ostvarenja arh. Bogdana Nestorovića (zgrada Narodne banke) i arh. Jovana Ilkića (Krsmanovića kuća). Hotel je podignut od sredstava humanitarnog "Fonda siromašnih šabačkih đaka", osnovanog za prikupljanje prihoda za pomaganje siromašnim učenicima. Osnova zdanja je u obliku ćiriličnog slova P. Ima podrum, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, nad kojim je postavljen složen viševodni krov. Komponovana je u duhu upliva nacionalnih strujanja u akademsku strukturu sa elementima umerenog modernizma, što je svrstava u tokove modernizovanog nacionalnog stila međuratne arhitekture. Dominantan položaj na uglu dveju ulica u centru grada omogućio je isticanje ugaonih delova erkerima i lođama, čiji izgled nosi poruku folklornih reminiscencija. Lođe, sa strehom i krovom na četiri vode koje nose udvojeni stubovi, inspirisane su moravskom kućom. U rešavanju fasada horizontala je naglašena ritmičnim poretkom prozorskih otvora i arkadnim nizom sa nišama, dok vertikalu ističu plitki pilastri prvog i drugog sprata. Plitki, lučno završeni ispusti objedinjuju prozorske otvore spratova, koji se na severnom traktu pretvaraju u prozorske niše. Sveden, monohromatski i modernistički izgled prizemlja postignut je nizom velikih četvorougaonih otvora - izloga i bezornamentalnom površinom zidova.

Ovaj spomenik kulture kao reprezentativni primer javne gradske arhitekture, u kome su se odvijali značajni kulturni događaji koji su unapredili javni život u gradu između dva rata, osim arhitektonskih i istorijsko-umetničkih vrednosti ima i istorijski značaj, kako za razvoj zadužbinarstva u Srbiji, tako i za unapređenje prosvetne i kulturne delatnosti u Mačvi.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele broj 115/1 do ose Ulice cara Dušana, 115/3, 582, 583, 710, 795 do ose Ulice Karađorđeve, KO Šabac, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika;

2) zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) postavljanje uređaja za zaštitu od požara;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom, volumenom, oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

3) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i opasnih materija;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".