ODLUKA

O UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se postupak, uvodi obaveza plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i propisuju kriterijumi i merila za obračun visine doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Istovremeno se propisuju i kriterijumi za umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za nedostajuću infrastrukturu i utvrđuju uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje. Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata troškove: istražnih radova, izrade geodetskih i drugih podloga, izrade planske i projektne dokumentacije, rešavanja imovinsko-pravnih poslova, raseljavanja, rušenja objekata koji su predviđeni planom, saniranja terena, izrade programa uređivanja građevinskog zemljišta i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređivanje površina javne namene.

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja na teritoriji Grada Požarevca.

Sredstva dobijena od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu, za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 3

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta Gradu Požarevcu, plaća investitor građevinskih radova, za objekat koji se gradi, rekonstruiše, dograđuje ili menja namena prostora u postojećem građevinskom objektu. Doprinos se plaća za povećanu neto korisnu površinu tj. deo površine u izgrađenom objektu na kojoj se menja namena za koju je propisan veći iznos doprinosa.

Investitor koji ruši a na mestu srušenog gradi novi objekat, biće oslobođen plaćanja odgovarajućeg dela doprinosa, saglasno nameni i površini srušenog objekta, pod uslovom da je isti bio priključen na postojeće objekte komunalne infrastrukture.

Ukoliko građevinski objekat iz stava 1. i stava 2. ovog člana ne poseduje građevinsku dozvolu koja je u skladu sa postojećim stanjem, doprinos će biti obračunat na osnovu utvrđene ukupne neto korisne površine objekta, bez umanjenja.

Član 4

Obavezi plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta iz člana 3. ove Odluke ne podležu objekti javne namene u javnoj svojini, infrastrukturni objekti, otvorena dečija igrališta, otvoreni sportski tereni, atletske staze, komunalni i linijski infrastrukturni objekti.

Obaveze plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta oslobađaju se i svi korisnici budžeta Grada Požarevca, evidentirani u jedinstvenom republičkom spisku direktnih i indirektnih korisnika budžeta za grad Požarevac, kao i ustanove predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji grada Požarevca.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata: troškove elektrodistributivne mreže i objekte, TT mreže i objekte, kablovski distributivni sistem, mrežu i objekte toplifikacije i gasifikacije, koje investitor posebno ugovara sa nadležnim javnim preduzećima.

Član 5

Potpuno komunalno opremljeno građevinsko zemljište je zemljište koje poseduje: izgrađeni pristupni put sa javnom rasvetom, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora, na osnovu ugovora zaključenog u skladu sa čl. 92. Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 6

Iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, utvrđuje se rešenjem o izdavanju građevinske dozvole a na osnovu obračuna, koji vrši JP Direkcija za izgradnju Grada Požarevca i koja dalje vodi evidenciju i kontroliše obavezu izmirenja obračunatog iznosa u smislu člana 94. stav 2. Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 7

Pre podnošenja zahteva za izdavanja građevinske dozvole, investitor je u obavezi da JP Direkciji za izgradnju Grada Požarevca, podnese zahtev za obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, uz koji je dužan da dostavi i sledeću dokumentaciju:

1. fotokopiju pravosnažnih lokacijskih uslova,

2. izvod iz projekta za građevinsku dozvolu, (separata projekta za građevinsku dozvolu koja se menja, projekta izvedenog stanja, i drugu dokumentaciju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima).

U slučaju izmena u toku izgradnje objekta po pitanju povećanja površine ili promene namene prostora, investitor je obavezan da dostavi novi projekat odn. separat za građevinsku dozvolu, na osnovu čega će se sačiniti novi obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kao sastavni deo izmene rešenja o građevinskoj dozvoli.

II METODOLOGIJA OBRAČUNA DOPRINOSA

Član 8

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, obračunava se na način da se prosečna cena 1m2 stanovanja u novogradnji, objavljena od starne Republičkog zavoda za statistiku za teritoriju Grada Požarevca, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji se gradi, sa koeficijentom zone i koeficijentom namene objekta, čije vrednosti su utvrđene u ovoj odluci.

Ukoliko podaci o prosečnoj ceni gradnje stanovanja u novogradnji nisu objavljeni za Grad Požarevac, ona će se utvrditi na osnovu proseka iznosa prosečne cene stanovanja u novogradnji u svim jedinicama lokalne samouprave istog stepena razvijenosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj za koje su ti podaci objavljeni.

Iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se na osnovu sledeće formule:

Idu = PCS x P x Kd x Kz

u kojoj je:

Idu - iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta (din)

PCS - prosečna cena stanovanja novogradnje (din/m2)

P - neto površina objekta (m2)

Kd - koeficijent delatnosti prema zonama (tabele br. 1.)

Kz - koeficijent zone (tabele br. 2)

Tabela br. 1 Koeficijenti delatnosti

 

I Stambeni objekti

Kd

1.

Prostor namenjen individualnom stanovanju (do četiri stambene jedinice u objektu)

0,30

1.1

Podrumske prostorije, ostave, pomoćne prostorije, garaže, kotlarnice, vešernice i sl. u sastavu individualnog objekta

0,08

2.

Prostor namenjen kolektivnom stanovanju

0,45

2.1

Pomoćne prostorije, ostave, garaže, kotlarnice, vešernice i sl. u objektu kolektivnog stanovanja

0,20

3.

Slobodnostojeći pomoćni objekti u funkciji stanovanja

0,15

II Komercijalni objekti

1.

Poslovni finansijski centri, predstavništva, objekti igara na sreću, kladionice, kockarnice, benzinske pumpe, hoteli i drugi ugostiteljski objekti, trgovinski-mega centri i drugi poslovni objekti preko 500m2

0,60

2.

Zanatsko - trgovinski, uslužni objekti, ugostiteljstvo i drugi poslovni prostori komercijalne namene
do 500m2

0,45

3.

Administrativno poslovni, zdravstveni, objekti kulture, obrazovanja, sporta, rekreacije i sl. objekti

0,40

4.

Podrumski i pomoćni prostori, magacinski prostori, ostave, garaže i sl. u sastavu komercijalnih objekata.

0,20

5.

Privremeni objekti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini i zemljištu javne namene (montažni objekti, kiosci, i sl.)

0,25

III Proizvodni objekti

1

Objekti u funkciji neposredne proizvodnje i prerade i proizvodni pogoni

0,30

2

Administrativno poslovni prostori, diskontni objekti u sastavu proizvodnih pogona

0,35

3

Magacinski prostori i drugi objekti u funkciji proizvodnje i prerade

0,12

IV Poljoprivredni objekti veći od 200m2

1

Tovilišta i staje, objekti za proizvodnju prehrambenih proizvoda i stočne hrane do 500 m2

0,12

2

Magacinski prostori i hladnjače za smeštaj poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, stočne hrane i poljoprivrednih mašina veći od 500 m2

0,15

3

Ekonomski objekti, garažni prostori za poljoprivredne smeštaj polj. mašina, opreme i sl. manji od 500m2

0,11

V Objekti javne namene

1.

Zdravstvene ustanove, ustanove za stara lica, objekti obrazovanja, zatvoreni sportski tereni i rekreativni objekti, objekti kulture, saobraćajni terminali, izložbeni prostori, prostori za poštu i poštanske usluge, verski objekti, muzeji, galerije i sl.

0,35

VI Ostali objekti

1.

Objekti ostalih namena

0,30

Investitori poljoprivrednih objekata neto građevinske površine manje od 200 m2 oslobađaju se plaćanja naknade za uređivanje.

Koeficijenti zona

Tabela br. 2

Grad Požarevac

Zona

naziv

Kp

I.

Centralno gradsko jezgro

0,070

II.

Šire centralno jezgro

0,060

III.

Gradsko jezgro

0,050

IV.

Gradsko područje

0,040

V.

Industrijska zona

0,040

VI.

Rubni delovi grada

0,020

Grad Kostolac

Zona

Naziv

Kp

I.

Centralno gradsko jezgro

0,04

II.

Gradsko jezgro

0,03

III.

Rubno područje grada

0,01

IV.

Industrijska zona

0,02

Zemljište izvan gradskog građevinskog područja

Zona

Naziv

Kp

 

Zemljište u javnoj svojini

0,03

 

Zemljište u drugim oblicima svojine

0,02

Objekti koji se grade duž ulica koje predstavljaju granicu između dve zone, obračunavaju se prema elementima za obračun doprinosa u višoj zoni.

Skupština Grada Požarevca utvrđuje vrednosti koeficijenata, najkasnije do 30. novembra tekuće godine.

Opis zona u gradu Požarevcu:

- I prva zona (centralno jezgro): obuhvaćena je ulicama: Takovskom, Nemanjinom, Sinđelićevom, ul. Lole Ribara, ul. trg Radomira Vujovića, ul. Čede Vasovića do Vardarske (naselje "Đura Jakšić), ul. Radomira Milenića-Rusa, ul. Svetosavska do M. Pijade, Jovana Šerbanovića, Njegoševa, ul. Voje Dulića do ul. Takovske.

- II zona (šire centralno jezgro): obuhvaćena ul. Bratstva i jedinstva, ul. Bojane Prvulović, ul. Dunavskom, ul. Jug Bogdanovom, ul. Lole Ribara do pijace tj. Udruženja vozača - zapadna granica, preseca ul. Bosansku kod kvantaška pijace, ul. Proleterskom do ul. Dalmatinske, ul. Šumadijska, ul. Sisačka, do ul. Čede Vasovića i dalje leva i desna strana ul. Čede Vasovića do ul. Đure Đakovića. Od ul. Sime Simića, do ul. Kosovske (leva i desna strana), do ul. 27. april. Istočna granica od ul. Skadarske, granica se formira levom i desnom stranom ul. Deligradske, ul. Knez Milošev venac, ul. Porečka, ul. Kolubarska, ul. Tršćanske, ul. Knićaninove, ul. Jugovićeva ul. Bože Dimitrijevića, do ul. Nemanje Tomića. Ul. Bože Dimitrijevića, ul. Ljubovijska, ul. Draže Markoviće, do ul. Takovske i ul. Bratstva i jedinstva.

- III zona Gradsko jezgro: obuhvaćena ulicama: (severna granica) ul. Nemanje Tomića, ul. Pionirski trg, ul. Veljka Vlahovića, ul. Partizanska, ul. Stiška, do industrijskog koloseka, i dalje prugom prema jugu do ul. Industrijske, ul. Dalmatinska do ul. Đurđa Brankovića, ul. Zelengorska do ul. Šumadijske (zona II). Naselje "Triangl", ul. Industrijska do severozapadne strane lokacije"Kovinotehne" i dalje industrijskim kolosekom preko ul. Đure Đakovića do ul. Kosovske (južna granica). Prema severu granica se formira od građevinskih placeva desne strane, ul. Kosovske, do ul. Sime Simića (severna granica) pa prema jugu od granice građevinskih placeva leve strane, ul. Čede Vasovića do industrijskog koloseka (ul. Đure Đakovića). Od industrijskog koloseka prema ul. Kosovskoj i dalje trasom glavnog železničkog koloseka, pruge Požarevac - Beograd, prema severnoj granici DUP-a"Rasadnik - sever" i granicom istog do ul. 25. maj ul. 27. aprila, do ul. Gornja mala, ul. VI. ličke divizije, do ul. Prvi partizanski odred, dalje ul. Šestom do ul. Tolstojeve, ul. Hajduk Veljkovom, do ul. Homoljske i dalje glavnim kolosekom pruge Beograd-Bor, do ul. Bože Dimitrijevića i ul. Nemanje Tomića.

- IV zona (gradsko područje): severna granica ul. Miloša Pocerca, ul. Bratstva i jedinstva, ul. Kosmajska, do granice lokacije groblja ul. Rade Slobode, kompleks lokacije "Zvezda" ul. Zabelska, do "Veterinarskog zavoda", i ul. Zmaj Jovinom, ul. Vladimira Karića, do industrijskog koloseka, do ul. Stiške. Od industrijskog koloseka, do ul. Đoke Pajkovića i stadiona "Mladi radnik", do ul. Dalmatinske, ul. Đurđa Brankovića, ul. Zelengorskom, do naselja "Triangl", ul. Industrijskom, preko severozapadne strane granice lokacije "Kovinotehna", do industrijskog koloseka, ul. 27. april do ul. Vukice Stanković, ul. Aleksandra Ivanovića, ul. VI. ličke divizije, ul. Koče Racina, ul. Veselina Masleše, ul. Cane Babović, ul Filipa Višnjića, ul. Đure Daničića, ul. Slobodarska, ul. Šesta, ul. Majakovskog, ul. Hajduk Veljkova, ul. Koste Stamenkovića, ul. Miloša Obilića, ul. Vojske Jugoslavije do ul. Miloša Pocerca.

- V zona (industrijska zona) - ukrštanje industrijskog koloseka i nastavka ul. Industrijske, nastavak ul. Industrijske prema magistralnom putu m-24, magistralnim putem m-24 do glavnog koloseka pruge Požarevac-Beograd, zatim do ukrštanja sa industrijskim kolosekom kod vrtića "Moravka", industrijskim kolosekom do ukrštanja sa nastavkom ul. Industrijske.

- VI zona (rubni delovi grada): predstavlja rubno područje grada od granice V. Zone do granice Generalnog urbanističkog plana grada Požarevca.

Opis zona u gradu Kostolcu:

- I zona (centralno gradsko jezgro): ul. Prvomajska, ul. Lole Ribara, ul. Kozaračka, ul. Industrijska do industrijskog koloseka od koga prema jugu do ul. Prvomajske.

- II zona (šire centralno jezgro): ul. Prvomajskom prema jugu do ul. Partizanske ul. Trudbenička, presecajući ul. Karađorđevu dalje prema istoku do granice naselja "Topoljar", prema severu granicom naselja "Topoljar" do ul. Karađorđeve, zatim do ul. Industrijske prema istoku do indusrijskog koloseka i dalje prema jugu industrijskim kolosekom do ul. Prvomajske.

- III zonama (gradsko područje): podeljeno iz dva dela - severni deo čini deo naselja oko Dunavca, zapadne granice industrijske zone i zapadne granice I zone i zapadne granice II zone ograničene ul. Kozaračkom, ul. Kozaračkom, ul. Lole Ribara i ul. Trudbeničkom do granice potesa "Topoljar" na istoku i granicom građevinskog područja naselja Kostolac na jugu i jugozapadu.

- IV zona (industrijska zona): južna granica omeđena je ul. Industrijskom a dalje prema severu ul. Bože Dimitrijevića i industijskim pogonom "EPSA" na severu i zapadu naselja na granici sa severnim delom III zone.

Zone izvan gradskog građevinskog područja naselja Kostolac i Požarevac

Obuhvataju građevinsko zemljište na teritoriji grada Požarevca izvan gradskog građevinskog područja naselja Požarevac i Kostolac, kao i unutar granica građevinskog područja seoskih naselja.

Član 9

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta procentualno se umanjuje za nedostajuću komunalnu infrastrukturu na lokaciji tj. najbližoj ulici odn. pristupnom putu prema građevinskoj parceli na kojoj se objekat gradi i to:

- za pristupni put prema građevinskoj parceli 30%

- trotoare 10%,

- javnu rasvetu 5%,

- za vodovodnu uličnu mrežu 15%

- za fekalnu kanalizacionu mrežu 20%.

Umanjenju ne podležu nedostajući objekti komunalne infrastrukture ukoliko su predviđeni za izgradnju programom uređivanja građevinskog zemljišta u tekućoj godini odnosno, investicionim planom i programom JP Direkcije za izgradnju Grada Požarevca u tekućoj godini.

III NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA I SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Član 10

Investitor je u obavezi da doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta uplati najkasnije do dana podnošenja prijave radova.

U slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta jednokratno, ukupan iznos doprinosa umanjuje se za 30%.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može se platiti u ratama i to najviše u 36 jednakih mesečnih rata.

U slučaju plaćanja u ratama, investitor je dužan da do dana podnošenja prijave radova, dostavi dokaz o uplati prve rate u visini od 10% ukupnog iznosa doprinosa, kao i dokaz o sredstvu obezbeđenja plaćanja.

Preostali iznos doprinosa uplaćuje se u jednakim mesečnim obrocima, najkasnije do 5-og u tekućem mesecu, pri čemu se vrši mesečno usklađivanje preostalog duga sa stopom rasta indeksa potrošačkih cena, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku objavljenim za prethodni mesec.

Kao sredstvo obezbeđenja plaćanja, investitor je dužan da dostavi:

1. neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv bez prigovora, koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata, na rok koji mora biti duži tri meseca od dana dospeća poslednje rate ili

2. uspostavi hipoteku u korist Grada Požarevca, na objektu u vlasništvu investitora, upisan u javnim knjigama, čija je tržišna vrednost najmanje 30% veća od ukupnog iznosa doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ukoliko investitor ne izmiri dospeli doprinos u propisanom roku, naplata će se izvršiti prinudnim putem u postupku propisanom važećim Zakonom o poreskom sistemu i poreskoj administraciji.

Troškove postupka prinudne naplate platiće investitor.

Dokaze iz stava 4, 5, 6, i 7 ovog člana, investitor je u obavezi da dostavi nadležnoj službi JP Direkcije za izgradnju Grada Požarevca, koja vodi evidenciju o uplaćenim ratama i vrši usklađivanje uplata preostalog duga doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, do dana izmirenja.

Član 11

Za izgradnju jednoporodičnog stambenog objekta sa najviše dve stambene jedinice, čija razvijena bruto građevinska površina ne prelazi 200m2, i koji je prvi stambeni objekat u svojini investitora, nije potreban dokaz o sredstvu obezbeđenja u slučaju plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u ratama.

Član 12

Na predlog Gradskog veća Grada Požarevca, prilikom izgradnje proizvodnih i drugih objekata od javnog značaja za njegov privredni razvoj, Skupština grada Požarevca, može umanjiti doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

IV UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI KOMUNALNOG OPREMANJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 13

Građevinsko zemljište koje nije uređeno u smislu ove Odluke a nalazi se u obuhvatu planske dokumentacije na osnovu koje se može izdati građevinska dozvola, može se komunalno opremiti sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Zainteresovani investitor objekta koji se gradi na neuređenom građevinskom zemljištu podnosi JP Direkciji za izgradnju Grada Požarevca predlog o finansiranju komunalnog opremanja građevinskog zemljišta.

Uz predlog o finansiranju komunalnog opremanja, investitor dostavlja:

- pravosnažne lokacijske uslove,

- dokaz o rešenim imovinsko pravnim odnosima na lokaciji na kojoj se vrši komunalno opremanje građevinskog zemljišta i gradi objekat,

- kopiju plana podzemnih instalacija,

- prepis listova nepokretnosti za katastarske parcele na kojima se planiraju radovi na komunalnom opremanju,

- nacrt investiciono tehničke dokumentacije koja je neophodna za finansiranje komunalnog opremanja sa rokom izgradnje i predračunskom vrednosti.

Član 14

JP Direkcija za izgradnju, nakon razmatranja predloga o komunalnom opremanju, iz člana 12. ove Odluke, dužna je da uradi Elaborat o zajedničkom uređivanju građevinskog zemljišta sa predlogom Ugovora o zajedničkom uređivanju građevinskog zemljišta.

Elaborat iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće elemente:

- podatke o lokaciji,

- izvod iz urbanističkog plana za predmetnu lokaciju,

- tehničke uslove i saglasnost na izgradnju komunalnih objekata infrastrukture od nadležnih javnih preduzeća,

- izvod iz Programa uređivanja za predmetno građevinsko zemljišta,

- situacioni plan - overenu geodetsku podlogu sa planom preparcelacije i horizontalnom i vertikalnom predstavom terena,

- popis katastarskih parcela i prepis listova nepokretnosti,

- predlog rešavanja imovinsko pravnih odnosa (po potrebi),

- dinamički plan sa rokom završetka radova na izgradnji objekata komunalne infrastrukture,

- način finansiranja komunalnog opremanja,

- utvrđivanje obaveza ugovornih strana oko izrade tehničke dokumentacije, stručne kontrole tehničke dokumentacije, dobijanja građevinske dozvole, izrade dokumentacije u vezi pokretanja postupka javne nabavke za izbor projektanta i izvođača radova,

- utvrđivanje međusobnih finansijskih obaveza ugovarača uređivanja građevinskog zemljišta i - druge elemente od značaja za efikasno i racionalno uređivanje na predmetnoj lokaciji.

Član 15

Na osnovu Elaborata iz člana 13. stava 2. ove Odluke, zaključuje se Ugovor o zajedničkom uređivanju građevinskog zemljišta između zainteresovanog investitora i JP Direkcije za izgradnju Grada Požarevca.

Ugovor iz stava 1. ovog člana treba da sadrži:

- podatke o lokaciji i zoni u kojoj se planira komunalno opremanje građevinskog zemljišta,

- podatke o planskom dokumentu i tehničkim uslovima za izgradnju,

- podatke iz programa za uređenje građevinskog zemljišta,

- granice lokacije koja se uređuje i objekte komunalne infrastrukture koji će se graditi u toku uređivanja građevinskog zemljišta,

- dinamiku i rok izgradnje,

- obaveze ugovarača tokom pripreme tehničke dokumentacije i pokretanja postupka javne nabavke i izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu Grada Požarevca (JP Direkcije za izgradnju grada Požarevca) da obezbedi stručni nadzor u toku izvođenja radova,

- određivanje novčanog učešća ugovarača u postupku finansiranja uređivanja,

- izvori finansiranja uređivanja građevinskog zemljišta i sredstva obezbeđenja za ispunjenje obaveza ugovarača,

- utvrđivanje iznosa umanjenja naknade za uređivanje koju će investitor imati prilikom izgradnje građevinskog objekta,

- broj katastarske parcele i površinu koju investitor ustupa Gradu Požarevcu na trasi komunalne infrastrukture koja se gradi u postupku uređivanja građevinskog zemljišta,

- druge podatke koji su od značaja za uspešno okončanje investicije komunalne infrastrukture.

V UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE

Član 16

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 100m2, bez obzira na ukupnu površinu objekta, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, položaja lokacije, namene objekta, neto korisne površine objekta, vremena zaključenja ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta i vremena zaključivanja ugovora o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije.

Doprinos iz stava 1. ovog člana, umanjuje se za 99% za svakih 25m2 po članu porodičnog domaćinstva do 100m2, a ako je predmetni objekat - stan površine veće od 100m2, doprinos se umanjuje za 60% za sledećih 100m2 u odnosu na visinu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, propisane u ovoj odluci. Ako porodično domaćinstvo ima manje od četiri člana, umanjenje od 99% se primenjuje po članu domaćinstva, a doprinos za ostatak površine do 100m2 se umanjuje u iznosu od 60% u odnosu na propisanu visinu doprinosa.

Za objekte - stanove veće od 200m2 doprinos se umanjuje za 60% ukoliko se isti nalaze u seoskim naseljima tj. na zemljištu izvan gradskog građevinskog područja gradova Požarevac i Kostolac i predstavljaju jedini porodični stambeni objekat u kome žive članovi porodičnog domaćinstva neprekidno tri godine u nazad, računajući od dana podnošenja zahteva za legalizaciju.

Umanjenje doprinosa iz stava 1. 2. i 3, ovog člana ne odnosi se na poslovni prostor ili drugi prostor koji je izgrađen bez građevinske dozvole i koji se nalazi u porodičnim stambenom stambenom objektu a ne koristi se za stanovanje.

U postupku legalizacije za porodične stambene objekte - stanove u stambenim zgradama većim od 100m2 bez obzira kolike su površine, ukoliko vlasnici ne ispunjavaju uslove za umanjenje iz čl. 6. stav 1. 2. i 3. doprinos se umanjuje za 60% za prvih 100m2.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za 60% vlasniku nelegalnog objekta koji u postupku legalizacije, zaključi ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Umanjenje doprinosa za uređivanje iz prethodnih stavova ovog člana ne primenjuje se na porodične stambene zgrade i stanove u stambenim zgradama, koji su izgrađeni u prvoj zoni grada Požarevca.

Član 17

Doprinos za uređivanje u postupku legalizacije može se platiti jednokratno ili u jednakim mesečnim ratama. Rok za otplatu ne može biti duži od 5 godina.

U slučaju plaćanja u ratama, investitor je dužan da dostavi dokaz o uplati prve rate u visini od 10% ukupnog iznosa doprinosa, u roku od 15. dana od dana dobijanja obračuna doprinosa, dok ostatak duga koji izmiruje u ratama isplaćuje prema odredbama čl. 10. stav 4. 5. 6. 7. i 8. ove odluke.

Član 18

Od plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, u potpunosti se oslobađaju vlasnici nelegalnih stambenih objekata - stanova u stambenim zgradama, koji pripadaju socijalnoj kategoriji socijalno ugroženih lica, predviđenih posebnim zakonom invalidi i samohrani roditelji, što dokazuju potvrdom odgovarajuće ustanove ili organa lokalne uprave.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Požarevca br. 3/14 i Odluka o izmeni odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Požarevca ("Sl. glasnik grada Požarevca" br. 10/14).

Član 20

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".