PRAVILNIK

O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI ZA NOVOROĐENU DECU U 2015. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se pravo na finansijsku podršku porodici za svako novorođeno dete u 2015. godini, visina novčane podrške i uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad.

PRAVO NA FINANSIJSKU PODRŠKU

Član 2

Pravo na finansijsku podršku ima bračni par, odnosno vanbračni partneri za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno i svako naredno rođeno dete u 2015. godini.

Redosled drugorođenog i svakog naredno rođenog deteta u 2015. godini računa se u odnosu na broj rođenja majke deteta pod uslovima propisanim ovim pravilnikom.

VISINA FINANSIJSKE PODRŠKE PORODICI

Član 3

Jednokratna novčana pomoć bračnom odnosno vanbračnom partneru za prvorođeno i drugorođeno dete u 2015. godini, utvrđuje se u visini od 10.000,00 dinara.

Jednokratna novčana pomoć za trećerođeno dete u 2015. godini, utvrđuje se u visini od 20.000,00 dinara.

Jednokratna novčana pomoć za četvrtorođeno i svako naredno rođeno dete u 2015. godini, utvrđuje se u visini od 30.000,00 dinara.

USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NOVČANU POMOĆ ZA NOVOROĐENO DETE

Član 4

Pravo na finansijsku podršku ostvaruje se pod uslovima:

- da je dete živorođeno;

- da je dete državljanin Republike Srbije;

- da se bračni par, odnosno vanbračni partneri, odnosno majka ili drugo lice neposredno brine o detetu za koje je podnet zahtev;

- da majka deteta za koje je podnet zahtev ima prebivalište, odnosno boravište za izbegla, prognana i privremeno raseljena lica na teritoriji grada Čačka i odobrenje boravka ako je strani državljanin najkraće, 6 meseci;

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje ili da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se o deci prethodnog reda rođenja neposredno brine majka;

Redosled rođenja dece utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva, prema broju živorođene dece majke, kao i datumu i času rođenja upisa u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece se utvrđuje u odnosu na broj dece o kojima majka, odnosno roditelji ili druga lica brinu u slučajevima iz stava 1. alineja 5. ovog člana.

POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU

Član 5

Jednokratna novčana pomoć se uplaćuje na tekući račun na osnovu pisanog zahteva majke, odnosno jednog od roditelja, staratelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu.

Uz zahtev podnosilac zahteva prilaže isprave kojima se dokazuje ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na finansijsku podršku i to:

- uverenje o državljanstvu za dete;

- potvrda o prebivalištu majke deteta;

- izvod iz matične knjige rođenih za decu koja nisu rođena na teritoriji grada Čačka, za decu rođenu na teritoriji grada Čačka, izvod iz matične knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti;

- uverenje Centra za socijalni rad, presudu o razvodu braka ili ličnu izjavu da se roditelj neposredno brine o detetu i da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu iz prethodnog reda rođenja, odnosno da se majka neposredno brine o deci prethodnog reda rođenja ili navedene isprave za drugo lice koje neposredno brine o novorođenom detetu.

- fotokopiju broja tekućeg računa podnosioca zahteva;

- fotokopiju lične karte podnosioca zahteva.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove u 2015. godini.

Matičar koji vrši upis rođenja, prvog, drugog, trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta dužan je da roditelje pouči o pravu na novčanu pomoć i o uslovima dodele pomoći.

Član 6

Na osnovu zahteva iz člana 4. ovog pravilnika, Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka sprovešće postupak.

Na postupak ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć po ovom pravilniku primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 7

O dodeli novčane pomoći iz člana 2. ovog pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove.

Protiv rešenja kojim je odbijen zahtev za novčanu pomoć može se uložiti žalba Gradskom veću grada Čačka u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 8

Na osnovu konačnog rešenja o novčanoj pomoći vrši se isplata novčane pomoći.

Član 9

Protiv rešenja o odbijanju zahteva i rešenja o odbacivanju zahteva stranka ima pravo žalbe Gradskom veću grada Čačka, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 10

Za decu rođenu u 2014. godini, majka, odnosno jedan od roditelja ili staratelj mogu podneti zahtev za jednokratnu novčanu pomoć, najkasnije do 31. marta 2015. godine.

Član 11

Ovaj pravilnik donosi se za 2015. godinu.

Član 12

Ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom listu grada Čačka" i na sajtu grada Čačka, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".