ODLUKA

O GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 6/2014 i 1/2015 - ispr.)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se delokrug i položaj, uređenje i organizacija Gradskog pravobranilaštva, položaj pravobranioca, zamenika pravobranioca, zaposlenih u Pravobranilaštvu i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva Grada Kruševca (u daljem tekstu: Gradsko pravobranilaštvo).

Član 2

Radi obavljanja poslova pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Kruševca obrazuje se Gradsko pravobranilaštvo.

Sedište Gradskog pravobranilaštva je u Kruševcu, Trg kosovskih junaka br. 3.

Član 3

Gradsko pravobranilaštvo ima svoj pečat i štambilj. Pečat je okruglog oblika prečnika 32mm koji sadrži Grb Republike Srbije u sredini, oko koga je ispisan tekst: "Republika Srbija-Grad Kruševac - Gradsko pravobranilaštvo" na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Štambilj je pravougaonog oblika koji sadrži tekst: "Republika Srbija-Grad Kruševac-Gradsko pravobranilaštvo" br. ______, datum ______, Kruševac.

II - DELOKRUG

Član 4

Gradsko pravobranilaštvo obavlja svoju funkciju na osnovu zakona i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

Član 5

Gradsko pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja i zaštite imovinskih prava i interesa Grada Kruševca, njegovih organa, organizacija i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje u budžetu Grada Kruševca.

Gradsko pravobranilaštvo vrši i druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost posebnim zakonom ili propisom donetim na osnovu zakona.

Član 6

Gradsko pravobranilaštvo u sudskom i drugom postupku zastupa Grad Kruševac, njegove organe, organizacije i službe radi ostvarivanja i zaštite njihovih imovinskih prava i interesa i ima položaj njihovog zakonskog zastupnika.

Član 7

Gradsko pravobranilaštvo može da zastupa i druga pravna lica koja se pretežnim delom finansiraju iz budžeta Grada u ostvarivanju njihovih prava i interesa kada interes tih pravnih lica nije suprotstavljen sa interesima lica čiji je Gradsko pravobranilaštvo zakonski zastupnik.

Zastupanje pravnih lica iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu ovlašćenja zakonskog zastupnika tih lica.

Član 8

Gradsko pravobranilaštvo daje subjektima koje zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem imovinskopravnih ugovora i pravna mišljenja o drugim imovinskopravnim pitanjima.

Mišljenja iz st. 1. ovog člana Gradsko pravobranilaštvo je dužno da dostavi u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Član 9

Kada u istom postupku učestvuju kao stranke sa suprotstavljenim interesima organi Grada i druga pravna lica koja se finansiraju, iz budžeta Grada, Gradsko pravobranilaštvo će zastupati Grad i njegove organe.

Član 10

Gradsko pravobranilaštvo će pre pokretanja postupka pred sudom i drugim nadležnim organom odnosno u postupku odgovora na tužbu, razmotriti mogućnost sporazumnog rešavanja spornog odnosa kada priroda spora to dopušta, na sopstvenu inicijativu ili na inicijativu suprotne stranke.

Kada Gradsko pravobranilaštvo proceni da nisu ispunjeni materijalni ili formalni uslovi da se sporni odnos reši sporazumno ili da predloženo sporazumno rešenje nije u interesu Grada o tome će pismeno obavestiti subjekta koga zastupa.

Pre zaključenja sporazuma iz st. 1. ovog člana Gradsko pravobranilaštvo je dužno da pribavi saglasnost Gradskog veća.

Član 11

Organi Grada i druga pravna lica koje zastupa Gradsko pravobranilaštvo dužni su da Gradskom pravobranilaštvu blagovremeno dostavljaju obaveštenja o pravnim stvarima u kojima je ono ovlašćeno da preduzima pravne radnje i ulaže pravna sredstva kao i da mu na njegov zahtev dostavljaju spise, podatke i dokaze potrebne za preduzimanje radnji za koje je ono nadležno.

Ako usled nepoštovanja obaveze iz stava 1. ovog člana nastupi šteta za Grad ili drugo pravno lice koje zastupa, Gradsko pravobranilaštvo će o tome obavestiti Gradsko veće a od odgovornog lica u tom organu ili pravnom licu zahtevaće naknadu štete.

Član 12

Na pitanja koja se odnose na rad Gradskog pravobranilaštva a koja nisu regulisana ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe Zakona o pravobranilaštvu.

III - ORGANIZACIJA I RAD

Član 13

Poslove iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva obavljaju gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca u skladu sa Ustavom Republike Srbije, zakonom, ovom odlukom i drugim opštim pravnim aktima.

Gradski pravobranilac ima 2 zamenika.

Radom Gradskog pravobranilaštva rukovodi gradski pravobranilac.

Gradski pravobranilac je isključivo nadležan za podnošenje izveštaja i obaveštenja Skupštini grada i Gradskom veću.

Zamenik gradskog pravobranioca može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti pravobranilaštva koja nije u isključivoj nadležnosti gradskog pravobranioca.

Član 14

Gradskog pravobranioca i zamenike gradskog pravobranioca postavlja Skupština grada na predlog Gradskog veća, na period od 5 godina. Isto lice može biti ponovo postavljeno na isti period.

Za gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca može biti postavljen državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u organima državne uprave, koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit i ima najmanje 8 godina radnog iskustva u struci posle položenog pravosudnog ispita.

Član 15

Gradski pravobranilac i njegovi zamenici imaju status postavljenog lica na javnu funkciju.

Na prava i obaveze iz radnog odnosa Gradskog pravobranioca i zamenika primenjuju se propisi koji se odnose na lica koja u organe Grada bira ili postavlja Skupština grada.

Član 16

Gradski pravobranilac je odgovoran za svoj rad i rad Gradskog pravobranilaštva Skupštini grada i Gradskom veću.

Zamenici gradskog pravobranioca odgovaraju za svoj rad gradskom pravobraniocu.

Član 17

Gradski pravobranilac dostavlja izveštaj o postupanju u pojedinim predmetima Skupštini i Gradskom veću kao i subjektima koje zastupa na njihov zahtev.

IV - ZAPOSLENI U GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU

Član 18

Gradsko pravobranilaštvo u svom sastavu može imati pravobranilačke pomoćnike, i pravobranilačke pripravnike.

Pravobranilački pomoćnik pomaže zameniku Gradskog pravobranioca u obavljanju poslova iz delokruga Gradskog pravobranilaštva, izrađuje podneske, preduzima radnje zastupanja na raspravama pred sudom i drugim nadležnim organima i vrši druge poslove predviđene Zakonom i aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Poslove pravobranilačkog pomoćnika može obavljati lice koje ispunjava opšte uslove za rad u organima državne uprave, diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom.

Pravobranilački pripravnik može biti lice koje je završilo pravni fakultet i ispunjava opšte uslove za rad u organima državne uprave.

Pravobranilački pripravnik se prima u radni odnos na period od 3 godine.

Član 19

Gradsko pravobranilaštvo ima svoju pisarnicu.

Sudovi i drugi organi u predmetima u kojima zastupa Gradsko pravobranilaštvo sva pismena dostavljaju pisarnici Gradskog javnog pravobranilaštva.

Član 20

Administrativne, računovodstvene, informatičke i druge poslove od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva obavljaju odgovarajuća odeljenja Gradske uprave.

Član 21

Gradski pravobranilac donosi akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu uz saglasnost Gradskog veća.

Član 22

Na zasnivanje radnog odnosa, prava, obaveze, stručno usavršavanje, ocenjivanje i odgovornost zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu primenjuju se propisi koji uređuju radni odnos zaposlenih u Gradskoj upravi.

V - SREDSTVA ZA RAD

Član 23

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Troškovi zastupanja u postupcima pred sudovima, organima uprave i drugim nadležnim organima priznaju se Gradskom pravobranilaštvu po propisima o nagradi i naknadi troškova za rad advokata.

Prihodi koje Gradsko pravobranilaštvo ostvaruje u poslovima zastupanja predstavljaju prihod budžeta Grada.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Stupanjem na snagu ove Odluke Gradsko javno pravobranilaštvo nastavlja sa radom kao Gradsko pravobranilaštvo.

Član 25

Dosadašnji gradski javni pravobranilac i zamenici gradskog javnog pravobranioca nastavljaju sa radom do isteka roka na koji su postavljeni, kao gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca.

Član 26

Gradski pravobranilac će doneti akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji, delokrugu i radu Gradskog javnog pravobranilaštva ("Sl. list grada Kruševca", br. 10/08).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".