ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA KONVERZIJE ELEMENATA DOPUNSKOG KAPITALA BANKE, ODNOSNO BANKE U RESTRUKTURIRANJU I BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA OTPISA I KONVERZIJE OBAVEZA BANKE U RESTRUKTURIRANJU

("Sl. glasnik RS", br. 30/2015)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi konverzije elemenata dopunskog kapitala banke, odnosno banke u restrukturiranju primenom mere iz člana 128e Zakona o bankama (u daljem tekstu: Zakon), bliži uslovi i način vršenja otpisa i konverzije obaveza banke u restrukturiranju primenom instrumenta raspodele gubitaka, kao i uslovi korišćenja sredstava obezbeđenih za restrukturiranje za namene iz člana 128nj stav 7. Zakona, u slučaju kada je isključena primena otpisa i konverzije na pojedine podobne obaveze banke u restrukturiranju.

2. Elementi dopunskog kapitala banke, odnosno banke u restrukturiranju otpisuju se i/ili konvertuju u akcije banke koje se mogu uključiti u njen osnovni kapital primenom mere iz člana 128e Zakona - tek ako gubici ove banke ne mogu da se pokriju na teret njenog osnovnog kapitala, i to u meri u kojoj je to potrebno za ostvarenje ciljeva restrukturiranja ili do ukupnog iznosa tih elemenata kapitala, u zavisnosti od toga šta je manje.

Pri otpisu i konverziji iz stava 1. ove tačke Narodna banka Srbije nastoji da obezbedi jednak tretman poverilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu u stečajnom postupku prema zakonu kojim se uređuju stečaj i likvidacija banaka i društava za osiguranje.

Pri otpisu i određivanju stope konverzije elemenata dopunskog kapitala, Narodna banka Srbije vodi računa o tome da ukupna vrednost akcija i potraživanja koje akcionaru i poveriocu preostaju nakon primene mere iz stava 1. ove tačke ne može biti manja od iznosa koji bi tom akcionaru, odnosno poveriocu pripao u stečajnom postupku.

Procena iznosa iz stava 3. ove tačke zasniva se na proceni koja je izvršena u skladu s članom 128z Zakona, a u kojoj je naveden ukupni iznos koji bi svakom isplatnom redu poverilaca pripao u slučaju sprovođenja stečajnog postupka, kao i procentualno izraženo učešće svakog od poverilaca istog isplatnog reda u ovom ukupnom iznosu srazmerno visini njihovih potraživanja.

Otpis i konverzija iz stava 1. ove tačke primenjuju se na sve elemente koji ispunjavaju uslove za uključenje u obračun dopunskog kapitala banke u punom iznosu, nezavisno od toga da li ih je banka, i u kom iznosu, uključila u obračun dopunskog kapitala.

3. Ako je nezavisnom procenom vrednosti imovine i obaveza banke iz člana 128z Zakona utvrđeno da je vrednost ukupne imovine banke negativna ili nulta, Narodna banka Srbije rešenjem kojim se vrši otpis ili konverzija iz člana 128e Zakona, rešenjem o pokretanju postupka restrukturiranja iz člana 128i Zakona, odnosno rešenjem kojim se određuje primena instrumenta raspodele gubitaka - u potpunosti poništava akcije banke ili ih prenosi poveriocima koji snose gubitke primenom ove mere, odnosno instrumenta, u zavisnosti od ostalih mera koje se preduzimaju.

Ako je vrednost ukupne imovine iz stava 1. ove tačke pozitivna, Narodna banka Srbije rešenjem o otpisu i konverziji iz člana 128e Zakona, rešenjem o pokretanju postupka restrukturiranja iz člana 128i Zakona, odnosno rešenjem kojim se određuje primena instrumenta raspodele gubitaka - znatno smanjuje nominalnu vrednost akcija i druga odgovarajuća prava akcionara banke, tako da njihova ukupna vrednost ne prelazi vrednost ukupne imovine iz tog stava, odnosno prenosi ih poveriocima koji snose gubitke primenom ove mere, odnosno instrumenta.

4. Pri vršenju otpisa i konverzije obaveza banke u restrukturiranju u skladu sa članom 128r stav 4. Zakona, Narodna banka Srbije ravnomerno raspodeljuje gubitke među akcionarima i poveriocima smanjenjem iznosa elemenata osnovnog i dopunskog kapitala, subordiniranih i drugih podobnih obaveza u visini srazmernoj njihovoj vrednosti, osim u slučaju da je potpuno ili delimično isključila primenu otpisa i konverzije na pojedine podobne obaveze u skladu s članom 128nj stav 6. Zakona.

Na smanjenje iz stava 1. ove tačke, shodno se primenjuju odredbe tačke 2. st. 2. do 5. ove odluke.

5. Ako Narodna banka Srbije potpuno ili delimično isključi primenu otpisa ili konverzije na pojedine podobne obaveze u skladu s članom 128nj stav 6. Zakona i ako gubici koji bi bili pokriveni otpisom ili konverzijom tih obaveza nisu u potpunosti preneti na ostale poverioce - sredstva Republike Srbije obezbeđena za restrukturiranje banke mogu se koristiti za namene iz stava 7. tog člana u skladu sa odlukom o obezbeđivanju sredstava finansijske podrške iz člana 128f stav 5. Zakona.

6. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. aprila 2015. godine.