ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA ŽELEZNIČKE PRUGE BEOGRAD - SUBOTICA - DRŽAVNA GRANICA (KELEBIJA)

("Sl. glasnik RS", br. 31/2015)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd - Subotica - državna granica (Kelebija) (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove područja gradova Beograda, Novog Sada i Subotice i opština Bačka Topola, Vrbas, Inđija, Mali Iđoš, Sremski Karlovci i Stara Pazova, i to:

1) na teritoriji grada Beograda obuhvata sledeće katastarske opštine: Savski venac, Novi Beograd, Zemun, Zemun polje i Batajnica;

2) na teritoriji grada Novog Sada obuhvata sledeće katastarske opštine: Kisač, Novi Sad I, Novi Sad III, Novi Sad IV, Petrovaradin, Rumenka, Stepanovićevo i Čenej;

3) na teritoriji grada Subotice obuhvata sledeće katastarske opštine: Bikovo, Donji grad, Žednik, Novi grad, Palić i Stari grad;

4) na teritoriji opštine Stara Pazova obuhvata sledeće katastarske opštine: Vojka, Golubinci, Nova Pazova i Stara Pazova;

5) na teritoriji opštine Inđija obuhvata sledeće katastarske opštine: Beška, Inđija i Čortanovci;

6) na teritoriji opštine Sremski Karlovci obuhvata katastarsku opštinu Sremski Karlovci;

7) na teritoriji opštine Vrbas obuhvata sledeće katastarske opštine: Bačko Dobro Polje, Vrbas, Vrbas-grad, Zmajevo i Kucura;

8) na teritoriji opštine Mali Iđoš obuhvata sledeće katastarske opštine: Lovćenac, Mali Iđoš i Feketić;

9) na teritoriji opštine Bačka Topola obuhvata sledeće katastarske opštine Bačka Topola, Bačka Topola-grad i Mali Beograd.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu u Prilogu 1 - Grafički prikaz područja Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice za ovaj planski dokument koji sadrže planska dokumenta višeg reda i razvojne strategije:

1) Zakonom o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), propisano je da se među strateškim prioritetima u realizaciji plana razvoja nalazi pruga Stara Pazova - Novi Sad - Subotica - državna granica (rekonstrukcija i izgradnja jednokolosečne pruge u dvokolosečnu sa mostom preko Dunava i čvorovima Novi Sad i Subotica), kao i pruga Beograd - Stara Pazova (dogradnja kapaciteta za potrebe funkcionisanja zajedničke deonice od Beograda prema Budimpešti i prema Zagrebu sa denivelisanim razdvajanjem teretnog od putničkog saobraćaja u Batajnici). Planira se rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija postojećih pruga Koridora X u dvokolosečne pruge visoke performanse za mešoviti (putnički i teretni) saobraćaj, kombinovani transport i projektovane brzine od 160 km/h, a gde god je to moguće 220 km/h.

Mere i instrumenti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja železničke mreže: usklađena zakonska regulativa sa Evropskom unijom; reorganizacija železnica Republike Srbije; stabilno finansiranje i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije;

2) Odlukom o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), propisano je da je osnovni cilj razvoja železničkog saobraćaja koji je potrebno dostići u smislu tehničke osposobljenosti infrastrukturnog sistema železnice obezbeđivanje UIC profila na svim prugama, odgovarajuće nosivosti i povećanje eksploatacione brzine, posebno na pravcima Koridora X u dvokolosečne pruge visoke performanse za mešoviti (putnički i teretni) saobraćaj, kombinovani transport i projektovane brzine od 160 km/h, a gde je to moguće 220 km/h;

3) Regionalnim prostornim planom administrativnog područja grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 10/04, 57/09 i 38/11), propisano je da je osnovni cilj razvoja saobraćaja i saobraćajne infrastrukture na međunarodnom planu, valorizacija njegovog povoljnog geografskog položaja i položaja u mreži evropskih koridora i to putem uspostavljanja efikasne saobraćajne infrastrukture i njenog funkcionalnog i tehnološkog povezivanja sa evropskom saobraćajnom mrežom, u pogledu povezivanja Beograda sa međunarodnim i nacionalnim okruženjem predviđena je razvojna koncepcija koja podrazumeva izgradnju dvokolosečne pruge E-85 na pravcu koridora X-b, Beograd - Novi Sad - granica sa Mađarskom, uz modernizaciju i izgradnju sa elementima trase za brzine 250 km/h i opremom 160 km/h, kao i rekonstrukciju postojeće obilazne jednokolosečne pruge oko Beograda: Batajnica - Ostružnica - Beograd ranžirna - Jajinci - Beli Potok, a potom, u II fazi izgradnja drugog koloseka;

4) Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 4/08), propisano je da su prioritetni projekti Evropske unije u Republici Srbiji u oblasti železničkog transporta: rekonstrukcija i modernizacija železničke pruge granica sa Mađarskom - Beograd - Niš - granica sa Bugarskom/granica sa BJR Makedonijom, uključujući most preko Dunava u Novom Sadu i rekonstrukcija i modernizacija železničkog transporta u okviru Beogradskog železničkog čvora;

5) Spisak raspoloživih podloga i katastra vodova po opštinama za ovaj planski dokument koji je dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda dat je u Prilogu 2 - Spisak dostavljenih podloga i katastra vodova po opštinama, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora železničke pruge zasniva se na principima unapređenja i povećanja kvaliteta i kvantiteta železničkog saobraćaja i infrastrukture, iskorišćavanje povoljnog geografskog i saobraćajnog položaja Republike Srbije i bržeg napretka u integraciji u okruženje, uz smanjivanje štetnog uticaja na životnu sredinu, uz poštovanje evropskih standarda, stabilnosti sistema, ekološke pouzdanosti, bezbednosti i ekonomske isplativosti.

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja, odnosno osnovni princip razvoja železničke mreže je da magistralne pruge Srbije E70 i E85, deo Koridora X i deo prioritetnih pravaca jugoistočne Evrope, budu kvalitetne dvokolosečne pruge, osposobljene za mešovit putnički i teretni saobraćaj, za brzine do 200 km/h i kombinovan prevoz.

Osnovni cilj razvoja predmetnog saobraćajnog pravca je modernizacija i rekonstrukcija jednokolosečne pruge u dvokolosečnu prugu za mešoviti putnički, teretni i kombinovani prevoz, za brzine do 200 km/h.

6. Utvrđuju se koncepcija i propozicije prostornog razvoja posebne namene, i to:

1) poboljšanje saobraćajnog položaja područja i ostvarivanje kvalitetnih veza sa evropskim saobraćajnim pravcima, i

2) povećanje atraktivnosti područja za razvoj industrije, turizma i drugih privrednih grana.

Prostornim planom, koji se izrađuje kao strateški dokument i kao dokument sa elementima detaljne regulacije, detaljnom razradom stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja po fazama (deonicama koje čine tehničko-tehnološke celine), dalje izrade tehničke dokumentacije, kao i pribavljanje odgovarajućih dozvola u skladu sa zakonom.

Planovi detaljne regulacije na teritoriji opština: Stara Pazova, Inđija, Sremski Karlovci i grada Novog Sada predstavljaju stečenu obavezu pri izradi Prostornog plana, i to:

1) Plan detaljne regulacije rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge Beograd - Novi Sad - Subotica - granica Mađarske, deonica Stara Pazova - Novi Sad, opština Stara Pazova ("Službeni list opština Srema", broj 8/12);

2) Plan detaljne regulacije rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge Beograd - Novi Sad - Subotica - granica Mađarske, deonica Stara Pazova - Novi Sad, opština Inđija ("Službeni list opština Srema", broj 38/11);

3) Plan detaljne regulacije rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge Beograd - Novi Sad - Subotica - granica Mađarske, deonica Stara Pazova - Novi Sad, opština Sremski Karlovci ("Službeni list opština Srema", broj 17/14);

4) Plan detaljne regulacije rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge Beograd - Novi Sad - Subotica - granica Mađarske deonica: Stara Pazova - Novi Sad, na području grada Novog Sada ("Službeni list grada Novog Sada", broj 13/12).

Deonica Stara Pazova - Novi Sad je u postupku objedinjene procedure u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i predstavlja stečenu obavezu prilikom izrade Prostornog plana.

Do donošenja Prostornog plana, a u postupku objedinjene procedure, pred nadležnim organima uprave, potrebno je tražiti uslove privrednog društva "Železnice Srbije" a.d. za sve katastarske opštine koje su u obuhvatu Prostornog plana.

Referalne karte Prostornog plana, izrađuju se u odgovarajućoj razmeri, u skladu sa podzakonskim aktom donetim na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji. Za potrebe sprovođenja, grafički prilozi biće izrađeni u razmeri 1:2 500.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju "Železnice Srbije" a.d. Okvirna procena sredstava za finansiranje izrade ovog prostornog plana iznose 17.000.000,00 dinara.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nadležnog ministarstva, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke, ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Prostorni plan se izrađuje radi realizacije modernizacije pruge Beograd - Subotica - državna granica (Kelebija), koja je deo Projekta železničke pruge kroz Mađarsku i Srbiju, a u skladu sa Memorandumom o razumevanju o saradnji na projektu mađarsko - srpske železnice između nacionalne Komisije za razvoj i reforme Narodne Republike Kine, i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 1/15).

12. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama gradskih i opštinskih uprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

13. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd - Subotica - državna granica (Kelebija) na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 30/15), je sastavni deo ove odluke.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd - Stara Pazova - Novi Sad - Subotica - granica Mađarske, sa dva pružna koloseka ("Službeni glasnik RS", broj 13/15).

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ PODRUČJA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2

SPISAK DOSTAVLJENIH PODLOGA I KATASTRA VODOVA PO OPŠTINAMA

1. Služba za katastar nepokretnosti Subotica

1.1. Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Stari grad

DKP (MapSoft)

1:500, 1:2500

 

2.

Donji grad

DKP (MapSoft)

1:500, 1:1000, 1:2500

 

3.

Novi grad

DKP (MapSoft)

1:500, 1:2500

 

4.

Palić

DKP (ArcGis)

1:1000, 1:2500

 

5.

Bikovo

Analogni plan

1:2500

46

6.

Žednik

Analogni plan

1:2500

66

7.

Bačka Topola

DKP (MapSoft)

1:2500

 

8.

Bačka Topola grad

DKP (MapSoft)

1:1000

 

9.

Mali Beograd

DKP (MapSoft)

1:1000, 1:2500

 

10.

Feketić

DKP (MapSoft)

1:2500

 

11.

Lovćenac

DKP (MapSoft)

1:2500

 

12.

Mali Iđoš

DKP (MapSoft)

1:1000, 1:2500

 

1.2. Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Stari grad

Digitalni plan - ArcGis

 

 

2.

Donji grad

Digitalni plan - ArcGis

 

 

3.

Novi grad

Digitalni plan - ArcGis

 

 

4.

Palić

Digitalni plan - ArcGis

 

 

5.

Bikovo

Digitalni plan - ArcGis

 

 

6.

Žednik

Digitalni plan - ArcGis

 

 

7.

Bačka Topola

Digitalni plan - ArcGis

 

 

8.

Bačka Topola grad

Digitalni plan - ArcGis

 

 

9.

Mali Beograd

Digitalni plan - ArcGis

 

 

10.

Feketić

Digitalni plan - ArcGis

 

 

11.

Lovćenac

Digitalni plan - ArcGis

 

 

12.

Mali Iđoš

Digitalni plan - ArcGis

 

 

2. Služba za katastar nepokretnosti Inđija

2.1. Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Inđija 1 deo 1

DKP

1:1000

15

2.

Inđija 1 deo 2

DKP

1:1000

23

3.

Inđija 1 deo 3

DKP

1:1000

20

4.

Inđija 1 deo 4

DKP

1:1000

14

5.

Beška

Analogni plan

1:2880

29

6.

Čortanovci

Analogni plan

1:2880

24

7.

Inđija 2

DKP

1:2500

26

2.2. Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Inđija 1 deo 1

Analogni plan

1:1000

-

2.

Inđija 1 deo 2

Analogni plan

1:1000

-

3.

Inđija 1 deo 3

Analogni plan

1:1000

6

4.

Inđija 1 deo 4

Analogni plan

1:1000

-

5.

Inđija 2

Analogni plan

1:2500

2

6.

Beška

Analogni plan

1:2880

-

7.

Čortanovci

Analogni plan

1:2880

-

3. Služba za katastar nepokretnosti Novi Sad 1

KO Petrovaradin ustrojen DKP u razmeri R 1:1000 (planovi od 1-68).

KO Sremski Karlovci je ustrojen DKP u razmeri R 1:1000 (planovi od 1-25 i 54-56) i razmera R 1:2500 (planovi od 26-53).

KO Petrovaradin i KO Sremski Karlovci katastar vodova održava se u Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad 2.

4. Služba za katastar nepokretnosti Novi Sad 2

4.1. Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Kisač

DKP

1:1000, 1:2500

 

2.

Novi Sad 1

DKP Analogni plan

1:500, 1:1000

51

3.

Novi Sad 3

DKP

1:1000, 1:2500

 

4.

Novi Sad 4

DKP

1:500, 1:1000, 1:2500

 

5.

Rumenka

Analogni plan

1:1000,
1:2500

26
17

6.

Stepanovićevo

DKP

1:1000, 1:2500

 

7.

Čenej

DKP

1:1000, 1:2500

 

4.2. Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Kisač

Digitalni plan - ArcGis

 

 

2.

Novi Sad 1

Analogni plan + deo u ArcGis-u

1:500

176

3.

Novi Sad 3

Analogni plan + deo u ArcGis-u

1:500
1:2500

90
17

4.

Novi Sad 4

Analogni plan + 90% u ArcGis-u

1:500
1:2500

86
11

5.

Rumenka

Analogni plan + deo u ArcGis-u

1:1000
1:2500

26
18

6.

Stepanovićevo

Analogni plan + deo u ArcGis-u

1:1000
1:2500

22
27

7.

Čenej

Digitalni plan - ArcGis

 

 

8.

Petrovaradin

Analogni plan + deo u ArcGis-u

1:1000
1:2500

46
11

9.

Sremski Karlovci

Analogni plan

1:1000
1:2500

26
28

5. Služba za katastar nepokretnosti Stara Pazova

5.1. Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Stara Pazova

Analogni plan

1:2880

33

2.

Nova Pazova

Analogni plan

1:2500,
1:1000

18
19

3.

Golubinci

Analogni plan

1:2880

36

4.

Vojka

Analogni plan

1:2880
1:1440

31
14

5.2. Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Stara Pazova

Nema

 

 

2.

Nova Pazova

Nema

 

 

3.

Golubinci

Nema

 

 

4.

Vojka

Nema

 

 

6. Služba za katastar nepokretnosti Vrbas

6.1. Planovi katastra nepokretnosti

Katastarska opština 

R=1:1000

analogni

rasterski

vektorski/DKP

analogni

Vrbas - grad

50

50

50

Vrbas

 /

46

Bačko Dobro Polje

24

Zmajevo

18

18

31

Kucura

 /

 /

6.2. Planovi katastra vodova

Katastarska opština 

R=1:500

analogni

rasterski

vektorski/DKP

Vrbas - grad

153

50

0

Vrbas

 /

Bačko Dobro Polje

Zmajevo

 /

 /

Kucura

 /

 /

 /

7. Služba za katastar nepokretnosti Zemun

KO Batajnica u upotrebi DKP izrađen iz originalnih podataka merenja:

- razmere 1:1000 ukupno 50 detaljnih listova i to DL26 i DL28-DL76;

- razmere 1:2500 ukupno 25 detaljnih listova i to DL1-DL25.

Katastar vodova za SKN Zemun održava se u Odeljenju za katastar vodova Sektora za katastar nepokretnosti.

Skenirani i georeferencirani det. listovi u rasterskom obliku, ext: ecw

Razmera:

1:500 37 det. listova

 

1:1000 43 d.l.

 

1: 2500 19 d.l.

U vektorskom obliku ima tri radilišta u Map-u, po razmerama ext:dfx