TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN TOPLOTNE ENERGIJE ZA TARIFNE KUPCE

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 10/2014 i 2/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun toplotne energije za tarifne kupce (u daljem tekstu: "tarifni sistem") se određuju:

- grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata;

- tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cene toplotne energije, koju Javno komunalno preduzeće "Toplifikacija" Sremska Mitrovica (u daljem tekstu "energetski subjekt") isporučuje tarifnim kupcima toplotne energije iz toplovodne mreže (u daljem tekstu: kupci);

- elementi za obračun i način obračuna izvršenih usluga za potrebe kvalifikovanih kupaca i

- kriterijumi i merila za određivanje nivoa cena toplotne energije,

- kriterijumi za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu.

Član 2

Cene toplotne energije za tarifne kupce iskazuju se po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava isporučena toplotna energija tarifnom kupcu za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku grupu tarifnih kupaca.

Cena za isporučenu toplotnu energiju kupcu mora biti u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije (u daljem tekstu: Metodologija), koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema (Prilog 1.).

Naknada za priključak na toplovodnu mrežu (u daljem tekstu: naknada za priključak) mora biti u skladu sa Kriterijumima za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu, koji su sastavni deo ovog tarifnog sistema (Prilog 2.).

Pri određivanju cena toplotne energije i usluga uzimaju se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja sistema toplifikacije Grada Sremska Mitrovica.

Član 3

Tarifni stavovi za isporučenu toplotnu energiju za istu kategoriju kupaca jednaki su na celom području Grada Sremska Mitrovica.

Član 4

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije, osim za one sa kojima energetski subjekt sklapa posebne ugovore.

II RAZVRSTAVANJE KUPACA PO NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 5

Kupci toplotne energije razvrstavaju se u grupe (po nameni korišćenja objekta):

- I Tarifna grupa - za stambeni prostor,

- II Tarifna grupa - za poslovni prostor,

- III Tarifna grupa - za poslovni prostor u kojem delatnost obavljaju ustanove čiji je osnivač Grad, ustanove iz oblasti obrazovanja, crkvene objekte i

- IV Vantarifna grupa - kvalifikovani kupci sa kojima se sklapa poseban ugovor.

Član 6

Kupac toplotne energije ima pravo na status kvalifikovanog kupca ako je njegova ukupna potrošnja energije na svim mernim mestima, u poslednjih 12 meseci bila iznad potrošnje koja je kao minimalna utvrđena na godišnjem nivou za sticanje statusa kvalifikovanog kupca.

III TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

a) Tarifni elementi

Član 7

Tarifni elementi su:

1. isporučena količina toplotne energije,

2. grejna površina i

3. energetske usluge.

Član 8

Tarifni elemenat "isporučena količina toplotne energije" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merila toplotne energije, a iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na ceo broj.

Član 9

Tarifni element "grejna površina" predstavlja veličinu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, ili merenjem površine grejanog prostora, a definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejna površina se određuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i iskazuje se u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "grejna površina" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 10

Do uspostavljanja obračuna po potrošnji, obračun potrošnje toplotne energije se vrši paušalno po m2 grejne površine i fakturiše se svakog meseca.

Član 11

Tarifni elemenat "energetske usluge" obuhvata nadzor nad izgradnjom priključnog toplovoda i toplotne podstanice, probna ispitivanja i probni rad i druge nestandardne usluge.

b) Tarifni stavovi

Član 12

Fiksni deo troškova grejanja po pravilu se obračunava mesečno i pokriva sledeće troškove poslovanja:

- materijala,

- usluga,

- radne snage,

- tekućeg i investicionog održavanja,

- amortizacije,

- ispravke vrednosti potraživanja,

- izdatke finansiranja,

- dobit i

- druge izdatke (troškove) poslovanja.

Mesečni iznos se određuje tako što se grejna površina (m2) množi sa utvrđenom cenom za jedinicu grejne površine (din/m2) i ne zavisi od količine isporučene toplotne energije.

Član 13

Tarifni stav za tarifni elemenat "količina isporučene toplotne energije" je:

- cena za jedinicu količine isporučene toplotne energije u din/kWh.

Član 14

Cena za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata troškove:

- energenata,

- potrošene električne energije,

- drugi varijabilni troškovi.

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračuna, tako što se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh).

Član 15

Tarifni stav za tarifni elemenat "grejna površina" je:

- cena za jedinicu toplotne energije u din/ m2 za I Tarifnu grupu;

- cena za jedinicu toplotne energije u din/ m2 za II Tarifnu grupu i

- cena za jedinicu toplotne energije u din/ m2 za III Tarifnu grupu.

Mesečni iznos za grejnu površinu se izračunava tako što se površina prostora pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu toplotne energije.

Član 16

Tarifni stav za tarifni elemenat "energetske usluge" je:

- cene za nadzor nad izvođenjem radova na priključnom toplovodu i toplotnoj podstanici;

- cene za probna ispitivanja i probni rad i

- cene drugih energetskih usluga.

IV OBRAČUN ISPORUKE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 17

Isporuka toplotne energije se za pojedinačne kupce obračunava u odnosu na:

- razvrstanost kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu;

- količine isporučene toplotne energije i

- grejnu površinu.

Član 18

Količina isporučene toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na merilu toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici i razvrstanosti kupca u odgovarajuću tarifnu grupu.

Količina isporučene toplotne energije obračunava se po pravilu mesečno (obračunski period).

Ukoliko merilo toplote za grejanje nije instalisano ili je u kvaru, obračun se vrši na osnovu proračunate količine toplotne energije za grejanje. Proračunata količina toplotne energije za grejanje izračunava se kao proizvod grejne površine, normativa 140W/m2, broja dana grejanja u obračunskom periodu pomnoženog sa 16 sati grejanja dnevno i odnosa razlika propisane unutrašnje i prosečne spoljne temperature za obračunski period prema razlici propisane unutrašnje i spoljne projektovane temperature. Propisana unutrašnja temperatura je 20°C.

Član 19

Ako se više kupaca iste ili različite tarifne grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog predajnog mesta po zajedničkom mernom uređaju, ukupna količina isporučene toplotne energije (kWh) se deli proporcionalno grejnoj površini koja je priključena na tom predajnom mestu, ili u skladu sa delovnikom troškova na tom mernom mestu (član 34. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom) i razvrstanosti kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu.

Član 20

U objektima gde su kod svih kupaca ugrađeni delitelji toplote, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje.

Grejni prostor mora biti opremljen deliteljem istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina kupaca.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti namešteni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca delitelja toplote.

Uslov da bi se pristupilo raspodeli troškova grejanja prema deliteljima je da su na najmanje 80% grejne površine koja se greje preko zajedničkog mernog mesta ugrađeni delitelji toplote.

Za korisnike koji nemaju ugrađene odgovarajuće delitelje toplote zbog odbijanja ugradnje, ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih, troškovi za grejanje tih prostora se obračunavaju po ključu grejne površine i povećavaju se sa korektivnim faktorom 1,70. Dobijeni iznos troškova se oduzima od ukupnog troška za zagrevanje svih prostora na zajedničkom mestu preuzimanja, a ostatak se deli između ostalih prostora u skladu sa delovnikom troškova.

Ukoliko usled neispravnosti pojedinih delitelja toplote ili nekog drugog razloga, grejna površina na kojoj su ugrađeni ispravni delitelji toplote padne ispod 80% primenjivaće se način obračuna u kome se raspodela isporučene količine toplotne energije, izmerene na zajedničkom mernom mestu, vrši kao da niko od kupaca nema ugrađene delitelje toplote tj. srazmerno učešću grejne površine.

Član 21

Iznos za tarifni element "grejna površina" se obračunava svakog meseca i to je 1/12 godišnjeg iznosa.

Član 22

Kupac mora da plaća isporučenu toplotnu energiju i usluge, koje se uračunavaju zajedno sa toplotnom energijom, u roku navedenom na ispostavljenom računu ili drugom važećem dokumentu (najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec).

Zbog neredovnog izmirenja obaveza plaćanja, energetski subjekt može zahtevati plaćanje unapred, sa obračunom za uporedni obračunski period. Najveća količina toplotne energije, za koju energetski subjekt može tražiti plaćanje unapred, bez okamaćenja, jednaka je najvećoj mesečnoj potrošnji u zadnjih 12 meseci.

Član 23

Ako kupac ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, energetski subjekt mu zaračunava zakonsku zateznu kamatu od datuma za plaćanja iz računa do dana plaćanja.

Član 24

Energetski subjekt zaračunava troškove potraživanja i obustave isporuke toplotne energije.

Član 25

Kupac u čijim se grejanim prostorijama nalaze unutrašnje instalacije više kupaca mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije, nezavisno od potrošnje, odnosno za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije po članu 76. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 26

Potrošenu električnu energiju za rad toplotne podstanice plaća kupac. Za objekte kolektivnog stanovanja potrošenu električnu energiju za rad toplotne podstanice plaća energetski subjekt.

Količinu potrošene vode iz toplovodne mreže plaća kupac.

Član 27

Cenu pruženih energetskih usluga plaća neposredni korisnik - kupac.

V OSNOVE ZA FORMIRANJE I OBRAČUN CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 28

Cena toplotne energije određuje se u skladu sa Metodologijom.

Cena za pružene energetske usluge utvrđuje se u zavisnosti od obima i kvaliteta pružene usluge, vrednosti sredstava angažovanih u pružanju usluga, obima i kvaliteta uloženog rada, visine materijalnih troškova i dr. Naknada za priključak mora biti u skladu sa Kriterijumima za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu.

Član 29

Prvu izvornu cenu za količinu isporučene toplotne energije ili njenu promenu utvrđuje Osnivač, na zahtev energetskog subjekta ili drugih zainteresovanih lica.

Zahtev iz stava 1. mora biti obrazložen.

Član 30

Osnivač daje saglasnost na akt o cenama toplotne energije, koji energetski subjekt utvrdi po ovom tarifnom sistemu.

Energetski subjekt može povećati odnosno smanjiti cene toplotne energije u slučaju povećanja odnosno smanjenja cene ulaznih energenata u skladu sa Metodologijom.

Saglasnost na akt o povećanju odnosno smanjenju cene toplotne energije daje Osnivač.

Član 31

Akt o cenama energetskih usluga i naknadi za priključak donosi energetski subjekt, na koji saglasnost daje Osnivač.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Tarifni sistem stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 15. oktobra 2014. godine osim člana 25. Član 25. Tarifnog sistema će se primenjivati od 1.10.2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Tarifnog sistema za obračun toplotne energije za tarifne kupce

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2015)

Član 2

Izmena tarifnog sistema stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".

 

Prilog 1.

METODOLOGIJA ZA FORMIRANJE CENA TOPLOTNE ENERGIJE

1. Cena toplotne energije je sastavljena iz sledećih elemenata:

1. cene za isporučenu toplotnu energiju izražena u din/kWh (u daljem tekstu: varijabilni deo cene), koja pokriva varijabilne troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije i

2. cena za priključenu snagu izraženo u din/kW/godini (u daljem tekstu: fiksni deo cene), koja pokriva fiksne troškove održavanja i funkcionisanja sistema.

1. Varijabilni deo cene po pravilu obuhvata troškove:

- energenata (prirodni gas, mazut, tehnološka para i drugo),

- sopstvene potrošnje toplotne energije potrebne za rad proizvodnih uređaja,

- električne energije za pogon pumpi ka i na primarnoj toplovodnoj mreži,

- ostali varijabilni troškovi.

a) Promena varijabilnog dela cene se preračunava po sledećoj formuli:

n

 

VCp = VCop x 

Σ (aiEi /Eoi)

i = 1
a1+ a2+....... an = 1

 

Uz sledeće značenje:

VCp = Nova cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh (bez PDV-a),

VCop = Izvorna cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh (bez PDV),

ai = Ponder pojedinačnih vrsta energenata u strukturi energenata za proizvodnju toplotne energije,

Ei = Nova cena energenata u strukturi potrošenih energenata za proizvodnju toplotne energije,

Eoi = Izvorna cena energenata u strukturi potrošenih energenata za proizvodnju toplotne energije.

Nova cena za količinu isporučene toplotne energije (VCp) je cena, koja je izračunata na osnovu metodologije i menja se promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena za količinu isporučene toplotne energije (VCop) je cena, koja je određena kao izvorna cena za količinu isporučene toplotne energije u skladu sa ovim tarifnim sistemom.

Ponderi (ai) pojedinačnih vrsta energenata u strukturi energenata za proizvodnju toplotne energije, predstavlja udeo pojedinačnog energenta u strukturi energenata za proizvodnju toplotne energije. Zbir svih pondera odnosno udela mora biti jednak 100% odnosno 1.

U zavisnosti od sistema za proizvodnju daljinske toplote mogu se upotrebljavati sledeći energenti:

- tehnološka para

- prirodni gas

- mazut

- električna energija za proizvodne potrebe i za pogon pumpi.

Pored gore navedenih energenata je u ovu kategoriju radi lakšeg obračunavanja uključena takođe hemijska priprema vode (njena potrošnja odnosno gubici).

Nova cena energenta (Ei) je prosečna cena pojedinačnog energenta, koju proizvođač toplotne energije plaća u evidentiranom mesecu. U cenu energenta moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu Fco proizvođač toplotne energije i sva davanja (trošarine, CO2 takse). PDV nije uključen.

Izvorna cena energenta (Eoi) je cena pojedinačnog energenta, koju je proizvođač toplotne energije plaćao u izvornom periodu. U cenu energenta moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu Fco proizvođač toplotne energije i sva davanja (trošarine, CO2 takse). PDV nije uključen.

b) Novi varijabilni deo cene se izračunava i usklađuje u odnosu na promene cena pojedinačnih energenata iz 2. tačke ovog priloga.

2. Fiksni deo cene, po pravilu, pokriva sledeće troškove poslovanja:

- materijala (bez troškova energenata, navedenih u 2. tački ovog priloga),

- usluga,

- radne snage,

- tekućeg i investicionog održavanja,

- amortizacije,

- ispravka vrednosti potraživanja,

- izdatke financiranja,

- dobit,

- druge izdatke (troškove) poslovanja.

Troškovi materijala uključuju pomoćni materijal, otpis polomljenog inventara, kancelarijski materijal i stručnu literaturu, popisne razlike za materijal, revalorizacije troškova potrošnje materijala i polomljenog inventara te druge troškove materijala.

Troškovi usluga uključuju usluge za dobijanje energije, troškove transportnih usluga, zakupnine, povratne troškove u vezi sa radom, troškove usluga platnog prometa i bankarskih usluga, troškove intelektualnih usluga, premije osiguranja i troškove drugih usluga.

Troškovi radne snage obuhvataju troškove bruto zarada, naknade zarada, doprinosa na teret poslodavca, putnih troškova i sl.

Tekuće i investiciono održavanje mora omogućiti normalan rad sistema i njegovo korišćenje do kraja predviđenog životnog veka. Troškovi održavanja uključuju troškove nabavke rezervnih delova za postrojenja i uređaje, zamenske delove opreme i sredstva i materijal za održavanje osnovnih sredstava, kao i usluge u vezi sa održavanjem sredstava rada.

Amortizacija se po pravilu obračunava po amortizacionim stopama, koje donosi sam energetski subjekt.

Ispravka vrednosti potraživanja uključuju otpise potraživanja do visine, koja ne prelaze 3% nivoa godišnje fakturisane realizacije.

Izdaci finansiranja obuhvataju sve izdatke, povezane sa finansiranjem osnovne delatnosti preduzeća.

Godišnju stopu dobiti određuje osnivač u godišnjem planu preduzeća.

Drugi izdaci (troškovi) poslovanja obuhvataju davanja za zaštitu životne sredine, stipendije i davanja koja nisu zavisna od poslovnog rezultata.

a) Promene fiksnog dela cene izračunava se po sledećoj formuli:

FC=FCo x (a x P/Po + b x I/Io)

a + b = 1

Uz sledeća značenja:

FC = Nova cena za priključenu snagu, u din/kW/godini (bez PDV),

FCo = Izvorna cena za priključnu snagu, u din/kW/godini (bez PDV),

P = Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji,

Po = Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji,

I = Indeks cena na malo u Republici Srbiji u praćenom periodu,

Io = Izvorni indeks cena na malo u Republici Srbiji,

a = Ponder mesečnih bruto plata u Republici Srbiji,

b = Ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji,

Nova cena za priključnu snagu (FC) je cena, koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena za priključnu snagu (FCo) je cena, koja je određena kao izvorna cena za priključnu snagu, u skladu sa ovim tarifnim sistemom.

Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji (P) je prosek za mesec koji prethodi mesecu u kom se traži korekcija. Izvor podatka o visini mesečnih bruto zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji (Po) je izračunata kao prosek mesečnih bruto zarada u prethodnoj kalendarskoj godini pre izvornog datuma za koji se određuje izvorna cena. Izvor podataka o visini mesečnih zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Indeks cena na malo u Republici Srbiji u posmatranom periodu (I) je indeks cena na malo u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi zahtevu za korekciju. Izvor podataka o indeksu cena na malo je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorni indeks cena na malo u Republici Srbiji (Io) je indeks cena na malo u Republici Srbiji u decembru prethodne kalendarske godine. Izvor podataka o indeksu cena na malo je Statistički zavod Republike Srbije.

Ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji (a) predstavlja udeo bruto zarada u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta (Izvor: bilans uspeha energetskog subjekata u prethodnoj godini).

Ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji (b) predstavlja udeo ostalih fiksnih troškova (bez bruto zarada) u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta.

Zbir pondera indeksa cena i pondera mesečnih bruto zarada mora biti jednak 1.

b) Novi fiksni deo cene se izračunava i usklađuje jedanput godišnje, a po potrebi i češće, ukoliko rast cena na malo pređe 15%.

Prilog 2.

KRITERIJUMI ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU

I. Opšte odredbe

1. Ovim kriterijumima određuje se visina nadoknade za priključak na toplovodnu mrežu u vidu jednokratne nadoknade za priključivanje investitora na toplovodnu mrežu i naknade za povećanje priključne snage postojećih kupaca.

2. Naknadu za priključak je dužan da plati investitor objekta, koji se priključuje na mesto preuzimanja odnosno kad povećava postojeću priključnu snagu na toplovodnoj mreži.

3. Sredstva od nadoknade za priključak su namenjena za povećanje kapaciteta i modernizaciju energetskih izvora i distributivnog sistema toplotne energije.

4. Investitor je dužan da plati naknadu za priključak najkasnije 15 dana pre priključivanja na toplovodnu mrežu.

5. Investitor objekta koji je finansirao izgradnju primarne toplovodne mreže oslobađa se plaćanja naknade za priključak u celosti ili delimično, u zavisnosti od angažovanih sredstava. Oslobađanje plaćanja naknade za priključak reguliše se ugovorom između energetskog subjekta i investitora.

II. Određivanje visine nadoknade za priključak

6. Investitor, koji priključuje objekat odnosno povećavaju ukupnu priključnu snagu objekata, plaća nadoknadu za priključak na osnovu priključne snage, određene u projektnoj dokumentaciji potrebnoj za ishodovanje odobrenja za izgradnju, odnosno projekta izvedenih radova i iznosi:

- za stambeni prostor: do 10% prosečne mesečne bruto plate zaposlenog u Republici Srbiji (koja je poslednja zvanično objavljena) po 1 kW priključne snage;

- za poslovni prostor i prostor po posebnom ugovoru do 250 kW priključne snage: do 20% prosečne mesečne bruto plate zaposlenog u Republici Srbiji (koja je poslednja zvanično objavljena) po 1 kW priključne snage;

- za poslovni prostor i prostor po posebnom ugovoru preko 250 kW priključne snage: do 15% prosečne mesečne bruto plate zaposlenog u Republici Srbiji (koja je poslednja zvanično objavljena) po 1 kW priključne snage.