ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE NACIONALNOG PARKA KOPAONIK

("Sl. glasnik RS", br. 32/2015)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik ("Službeni glasnik RS", broj 95/09 - u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija opština Brus, Raška i Leposavić, i to:

1) na teritoriji opštine Brus cele katastarske opštine: Kriva Reka, Paljevštica, Livađe, Gočmanci, Kneževo, Ravnište, Bozoljin i Brzeće;

2) na teritoriji opštine Raška cele katastarske opštine: Jošanička Banja, Crna Glava, Kremiće, Badanj, Semeteš, Tiodže, Lisina, Šipačina, Kopaonik i Rakovac;

3) na teritoriji opštine Leposavić cele katastarske opštine: Guvnište i Belo Brdo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana su:

1) Zakon o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10 - u daljem tekstu: Prostorni plan Republike Srbije), kojim je područje Kopaonika tretirano kao visokoplaninsko područje nacionalnog značaja, čiji razvoj i zaštita predstavljaju strateški prioritet (održivi razvoj turističkog centra, turističke, saobraćajne i tehničke infrastrukture, uz integrisanje ponude sa potplaninskim selima, unapređenje poljoprivrede i drugih komplementarnih aktivnosti, unapređenje zaštite i održavanje statusa Nacionalnog parka prema evropskim standardima) i prioritetno područje za unapređenje i dalji razvoj turizma;

2) Uredba o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 39/14), kojom se među planske prioritete ubraja povećanje smeštajnog kapaciteta na planskom području i motivisanje privatnog sektora za ulaganje u isti, kao i komunalno opremanje turističkih centara, naročito planinskih;

3) Strategija razvoja turizma Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 91/06), kojom je područje Kopaonika definisano kao planina iz grupe vrlo traženih regionalnih centara zimskog turizma i predstavlja resurs i osnovu za razvoj turizma, dovršenje i proširenje/poboljšanje ove turističke destinacije spada u ključne investicione projekte, kroz osavremenjivanje skijaške infrastrukture, izgradnju turističkih mesta i mesta za odmor, kao i kompletiranje, saobraćajno povezivanje i integrisanje ponude sa okruženjem.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana se zasniva na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima:

1) zaštite i održivog korišćenja područja Nacionalnog parka Kopaonik;

2) održivog prostornog, socijalnog i ekonomskog razvoja;

3) racionalnog korišćenja postojećih resursa i infrastrukture;

4) horizontalne i vertikalne saradnje svih aktera;

5) ekonomsko-tržišne opravdanosti i rentabilnosti;

6) promocije ekološkog kvaliteta i prostorno-ekološke usklađenosti;

7) energetske efikasnosti;

8) korporativne, socijalne i ekološke odgovornosti i dr.

5. Vizija izrade izmena i dopuna Prostornog plana predstavlja stvaranje planskog osnova za razvoj turističkog centra prilagođenog savremenim zahtevima turističke tražnje.

Osnovni cilj je usklađivanje Prostornog plana u pogledu neophodnih izmena skijaške i druge infrastrukture, namene prostora u pogledu zona i režima zaštite, kao i usklađivanje sa novonastalim potrebama razvoja turističkog centra. Operativni ciljevi predstavljaju integrisanje turističke ponude sa ponudom iz okruženja, osavremenjivanje i razvoj turističkih proizvoda prema zahtevima različite turističke tražnje, sprovođenje nacionalne koncepcije razvoja turizma definisane Prostornim planom Republike Srbije i Strategijom razvoja turizma Republike Srbije radi bolje organizacije turističke privrede na čitavoj teritoriji Republike Srbije, povećanje saobraćajne dostupnosti svim delovima planskog područja i modaliteta kretanja (vazdušni, drumski, železnički saobraćaj), zaštita i promocija raspoloživih prirodnih i antropogenih turističkih resursa na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, kompletiranje javno-komunalne i turističke infrastrukture u funkciji razvoja turizma i povećanje standarda usluga raspoloživih i planiranih turističkih kapaciteta.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na predmetu izmena i dopuna Prostornog plana, odnosno na usklađivanju planskih rešenja Prostornog plana sa dokumentima prostornog i urbanističkog planiranja koji su doneti u međuvremenu, izgradnji dodatnih smeštajnih kapaciteta, heliodroma, gondole i druge skijaške infrastrukture u turističkom centru Kopaonik i za potrebe daljeg razvoja ovog centra.

Konceptualni okvir ovih izmena i dopuna baziran je na obezbeđenju planskog osnova za direktno sprovođenje dela Prostornog plana, kao i obezbeđenje planskog osnova za dalju razradu lokacija na kojima je moguće proširenje smeštajnih kapaciteta, izgradnja gondole kojom bi se naselje Brzeće povezalo sa turističkim centrom i razvoj druge skijaške infrastrukture, kao i usklađivanje, odnosno promena namene zemljišta na lokacijama na kojima su već izgrađeni objekti i infrastruktura. Od posebnog značaja je izmena i dopuna važećeg prostornog plana u smislu prikaza tačnog obuhvata kompleksa specijalne namene "Kopaonik", neophodnog za funkcionisanje Vojske Srbije.

Izmene i dopune Prostornog plana će doprineti proširenju turističke ponude Kopaonika i značajnom poboljšanju dostupnosti ovog turističkog centra nacionalnog i regionalnog značaja.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da po zahtevu nadležnog ministarstva, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, nosiocu izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku od 30 dana, bez naknade.

10. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iz budžeta Republike Srbije. Okvirna sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana iznose 6.000.000 dinara.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o izmenama i dopunama Odluke o izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 32/15), je sastavni deo ove odluke.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

 

 

 

Prilog 2.

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

1. Opština Brus

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljnih listova

1.

Kriva Reka

Digitalni katastarski plan (u daljem tekstu: DKP) - vektorski format

 

 

2.

Paljevštica

DKP - vektorski format

 

 

3.

Livađe

DKP - vektorski format

 

 

4.

Gočmanci

DKP - vektorski format

 

 

5.

Kneževo

DKP - vektorski format

 

 

6.

Ravnište

DKP - vektorski format

 

 

7.

Bozoljin

DKP - vektorski format

 

 

8.

Brzeće

DKP - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljnih listova

1.

Kriva Reka

nema

 

 

2.

Paljevštica

nema

 

 

3.

Livađe

nema

 

 

4.

Gočmanci

nema

 

 

5.

Kneževo

nema

 

 

6.

Ravnište

nema

 

 

7.

Bozoljin

nema

 

 

8.

Brzeće

nema

 

 

2. Opština Raška

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljnih listova

1.

Jošanička Banja

DKP - vektorski format

 

 

2.

Crna Glava

DKP - vektorski format

 

 

3.

Kremiće

DKP - vektorski format

 

 

4.

Badanj

DKP - vektorski format

 

 

5.

Semeteš

DKP - vektorski format

 

 

6.

Tiodže

DKP - vektorski format

 

 

7.

Lisina

DKP - vektorski format

 

 

8.

Šipačina

DKP - vektorski format

 

 

9.

Kopaonik

Analogni plan + DKP - vektorski format

1 : 2500

4

10.

Rakovac

DKP - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljnih listova

1.

Jošanička Banja

vektorski format

 

 

2.

Crna Glava

nema

 

 

3.

Kremiće

vektorski format

 

 

4.

Badanj

nema

 

 

5.

Semeteš

vektorski format

 

 

6.

Tiodže

vektorski format

 

 

7.

Lisina

vektorski format

 

 

8.

Šipačina

vektorski format

 

 

9.

Kopaonik

vektorski format

 

 

10.

Rakovac

nema

 

 

3. Opština Leposavić

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljnih listova

1.

Guvnište

analogni plan

1 : 2500

17

2.

Belo Brdo

analogni plan

1 : 2500

14

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj detaljne listova

1.

Guvnište

nema

 

 

2.

Belo Brdo

nema