PRAVILNIK
O OBAVEZAMA CARINSKIH ORGANA U POSTUPKU IZVOZA, UVOZA I TRANZITA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

("Sl. glasnik RS", br. 32/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obaveze carinskih organa u postupku kontrole izvoza, uvoza i tranzita naoružanja i vojne opreme.

Član 2

Carinski organi, prilikom provere deklaracije za stavljanje naoružanja i vojne opreme u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz deklaraciju priložena dozvola iz člana 12. Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i da li podaci iz dozvole za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme odgovaraju podacima iz deklaracije i stvarnom stanju robe.

Član 3

Carinski organi, prilikom provere deklaracije za postupak tranzita naoružanja i vojne opreme, dužni su da utvrde da li je uz deklaraciju priloženo odobrenje iz člana 31. Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

Član 4

Carinski organi će prekinuti carinski postupak robe namenjene izvozu, odnosno uvozu i privremeno zadržati naoružanje i vojnu opremu ako utvrde:

1) da uz deklaraciju nije priložena odgovarajuća dozvola;

2) da podaci navedeni u deklaraciji ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli;

3) da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno.

Član 5

Ako se vrši izvoz, odnosno uvoz odobrenih količina naoružanja i vojne opreme, ovlašćeni carinski službenik na originalu dozvole za izvoz, odnosno uvoz naoružanja i vojne opreme popunjava rubrike 23 do 27 na sledeći način, i to:

u rubriku 23 upisuje količinu robe koja se izvozi/uvozi,

u rubriku 24, u delu 1 upisuje količinu i jedinicu mere robe koja je još na raspolaganju, a u delu 2 količinu koja se izdaje (otpisuje) tom prilikom,

u rubriku 25 upisuje slovima izdatu količinu, odnosno iznos iz rubrike 24, dela 2,

u rubriku 26 upisuje broj deklaracije i datum njenog prihvatanja,

u rubriku 27 upisuje svoj identifikacioni broj, datum i otisak službenog pečata carinske ispostave.

Član 6

Kontrolu izvoza, uvoza i tranzita naoružanja i vojne opreme u smislu člana 33. Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme carinski organi vrše na način propisan carinskim propisima.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o obavezama carinskih organa u spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene ("Službeni glasnik RS", broj 67/05).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".