ODLUKA
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PLANA UPRAVLJANJA VODAMA ZA SLIV REKE DUNAV NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 32/2015)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Plana upravljanja vodama za sliv reke Dunav na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateška procena se radi za teritoriju Republike Srbije.

3. Razlozi za izradu Strateške procene sadržani su u odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, koji nalaže da se strateška procena vrši za planove, programe, osnove i strategije u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, lovstva, energetike, industrije, saobraćaja, upravljanja otpadom, upravljanja vodama, telekomunikacija, turizma, očuvanja prirodnih staništa i divlje flore i faune, kojima se uspostavlja okvir za odobravanje budućih razvojnih projekata određenih propisima kojima se uređuje procena uticaja na životnu sredinu, a definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Strateške procene i potrebe da se u planiranju Plana upravljanja vodama za sliv reke Dunav sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način.

4. Strateška procena će se baviti pitanjima zaštite vazduha, vode, zemljišta, klime, biljnog i životinjskog sveta, staništa i biodiverziteta, zaštićenih prirodnih dobara, zaštićenih kulturnih dobara i dobara pod prethodnom zaštitom, ekoloških značajnih područja i ekoloških koridora od međunarodnog značaja, stanovništva, zdravlja, gradova, naselja, kao i drugim pitanjima za koja se tokom izrade utvrdi da mogu da imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

5. Izveštaj o strateškoj proceni (u daljem tekstu: Izveštaj) sadrži obavezne elemente utvrđene Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, i to:

1) polazne osnove Strateške procene;

2) opšte i posebne ciljeve Strateške procene i izbor indikatora;

3) procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

4) smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima i procene uticaja projekata na životnu sredinu;

5) program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Plana upravljanja vodama za sliv reke Dunav (monitoring);

6) prikaz korišćene metodologije i teškoća u izradi Strateške procene;

7) prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog Plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Plan;

8) zaključke do kojih se došlo tokom izrade Izveštaja, predstavljene na način razumljiv javnosti;

9) druge podatke od značaja za Stratešku procenu.

6. Nosilac izrade Izveštaja biće izabran u skladu sa članom 10. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

7. Rok za izradu Izveštaja je do šest meseci od dana objavljivanja ove odluke.

8. Sredstva za izradu Strateške procene i Izveštaja obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 142/14), na razdelu 23. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Glava 23.5. Budžetski fond za vode Republike Srbije, Program 0401 - Integralno upravljanje vodama, Funkcija 630 - Vodosnabdevanje, Programska aktivnost 0005 - Planiranje i međunarodna saradnja u oblasti voda, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge.

9. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Republička direkcija za vode obezbeđuje učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti, koje imaju interes u donošenju odluka koje se odnose na zaštitu životne sredine, kao i u postupku izrade i razmatranja Izveštaja u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

10. Oglašavanje i izlaganje na javni uvid Izveštaja sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Republička direkcija za vode, u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

11. Izveštaj je sastavni deo Plana upravljanja vodama za sliv reke Dunav.

12. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".