ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA MAGISTRALNOG GASOVODA NIŠ-DIMITROVGRAD SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 32/2015)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Niša i opština Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad, i to:

1) na teritoriji grada Niša, obuhvata cele katastarske opštine: Čamurlija, Paljina, Rujnik, Prosek, Manastir, Čukljenik, Kunovica, Ostrovica, Ravni Do, Jelašnica, Vrtište, Trupale, Donji Komren, Niš "Ćele kula", Hum, Brenica, Kamenica, Donji Matejevac 1, Gornji Matejevac, Donja Vrežina, Brzi Brod, Gornja Vrežina i Malča;

2) na teritoriji opštine Bela Palanka, obuhvata cele katastarske opštine: Tamnjanica, Veta, Vrandol, Draževo, Moklište, Crveni Breg, Crvena Reka, Špaj, Vrgudinac, Novo Selo, Mokra, Kremenica, Klisura, Telovac, Dol, Bela Palanka (varoš) i Bela Palanka - van varoš;

3) na teritoriji opštine Pirot, obuhvata cele katastarske opštine: Mali Suvodol, Veliki Suvodol, Gnjilan, Ponor, Blato, Kostur, Barje Čiflik, Pirot (grad), Pirot (van varoši), Poljska Ržana, Trnjana, Držina, Veliki Jovanovac, Mali Jovanovac, Veliko Selo, Gradište, Činiglavci, Obrenovac, Srećkovac, Sukovo i Vojnegovac;

4) na teritoriji opštine Dimitrovgrad, obuhvata cele katastarske opštine: Gojin Dol, Željuša, Lukavica, Gradinje, Bačevo i Dimitrovgrad.

U Nacrtu Prostornog plana, biće data konačna granica Prostornog plana.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan sadrži smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija, i to:

1) Zakona o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da energetska efikasnost i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije, predstavljaju viziju i dugoročni cilj prostornog razvoja Republike Srbije. U sektoru gasne privrede planirana je izgradnja novih gasovoda, podzemnih skladišta i stanica komprimovanog gasa, a među prioritetnim pravcima strateških projekata gasne privrede predviđen je magistralni gasovod Niš-Dimitrovgrad;

2) Uredbe o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13), kojom je planirana izgradnja magistralnog gasovoda MG-10 Niš-Dimitrovgrad (granica Bugarske), okvirnog kapaciteta 1.800.000.000 m3/godišnje, preko teritorije opština Dimitrovgrad, Pirot, Bela Palanka i grada Niša. Na magistralnom gasovodu MG-10 planiraju se: glavna merno-regulaciona stanica (u daljem tekstu: GMRS) "Niš 2"; glavno razvodno čvorište (u daljem tekstu: GRČ) "Knjaževac", od koga se planira trasa gasovoda MG-12; GMRS "Bela Palanka"; GRČ "Babušnica", od koga će se odvajati gasovod do GMRS "Babušnica"; GMRS "Pirot"; GMRS "Dimitrovgrad"; primopredajna stanica (PPS) Dimitrovgrad, koja se nalazi u neposrednoj blizini državne granice Republike Srbije i Republike Bugarske;

3) Odluke o utvrđivanju strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 44/05), kojom su utvrđeni dugoročni razvojno-strateški ciljevi, među kojima je i aktivno učešće Republike Srbije u planiranju i izgradnji strateško-regionalne i panevropske energetske infrastrukture za transport nafte i gasa iz novih izvora snabdevanja, uključujući i urgentnu gradnju podzemnog skladišta gasa u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje Prostornog plana dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Prostorni plan je zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad zasniva se na principima:

1) održivog prostornog razvoja energetske infrastrukture - korišćenjem ekološki prihvatljivih izvora energije, posebno resursa prirodnog gasa koji predstavlja deo evropske energetske mreže, uz postizanje ekonomske opravdanosti, socijalne prihvatljivosti i ekološke održivosti;

2) smanjivanja štetnog uticaja na životnu sredinu - sagledavanjem kvaliteta životne sredine, njenim unapređenjem i očuvanjem bezbednosti kvaliteta, primenom mera zaštite i prevencijom od negativnih uticaja i rizika za životnu sredinu u zoni koridora gasovoda;

3) zaštite prirodnih resursa, prirodnog i kulturnog nasleđa - adekvatnom zaštitom i održivim korišćenjem prirodnih resursa, u pogledu očuvanja postojećih ekosistema, atraktivnosti područja šireg koridora, sprečavanju narušavanja turističko-rekreacione vrednosti i povećanjem estetske vrednosti, prezentacijom i jačanjem lokalnog i regionalnog identiteta i dr.

Principi izgradnje predmetnog magistralnog gasovoda realizuju se uz poštovanje: evropskih standarda i dobre prakse planiranja izgradnje i korišćenja gasovoda; ekološke pouzdanosti, kojom se obezbeđuje zaštita od negativnih uticaja na životnu sredinu, prirodu, prirodne i kulturne vrednosti u koridoru i kontaktnom području gasovoda; stabilnosti sistema, koji omogućava dugoročno funkcionisanje i ispunjenje osnovnih ciljeva realizacije gasovoda; bezbednosti, kojom se sa visokim stepenom pouzdanosti garantuje sigurnost ljudskih života i materijalnih dobara od eventualnih havarija na sistemu; ekonomske isplativosti, utvrđene studijom opravdanosti.

5. Poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije, predstavlja viziju i dugoročni cilj prostornog razvoja Republike Srbije. Izgradnja predmetnog gasovoda doprinela bi prostornoj i energetskoj integraciji Republike Srbije u evropsko okruženje redovnim, stabilnim, bezbednim i ekološki opravdanim snabdevanjem gasom potrošača u Republici Srbiji. Potreba za izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad predstavlja jedan od prioritetnih pravaca za uspostavljanje interkonekcije sa susednim državama i kao takav predstavlja projekat od nacionalnog značaja.

6. Koncepcija planiranja, korišćenja i uređenja zaštićenih područja i drugih prirodnih vrednosti magistaralnog gasovoda, definiše se na način koji istovremeno obezbeđuje ekološki javni interes i održivi privredni i demografski razvoj, a na prvom mestu izgradnju i eksploataciju magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

Rezervacija prostora, odnosno koridora, za izgradnju i funkcionisanje gasovoda sa pratećim objektima, određuje se formiranjem zaštitnih pojaseva magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad, u skladu sa Pravilnikom o uslovima za nesmetan i bezbedan transport prirodnog gasa gasovodima pritiska većeg od 16 bar ("Službeni glasnik RS", broj 37/13), kao i svih drugih važećih propisa i standarda.

Prostorni plan će se direktno sprovoditi izdavanjem lokacijskih uslova, a po potrebi biće osnov za izradu dokumenata urbanističkog planiranja. Prostorni plan je osnov za formiranje građevinskih parcela za javnu namenu i parcela za ostalu namenu, rešavanje svojinskih odnosa, dalju izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nadležnog ministarstva, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke, ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade, u roku od 30 dana.

10. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo rudarstva i energetike. Okvirna sredstva za izradu Prostornog plana iznose 30.000.000 dinara.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/15), je sastavni deo ove odluke.

Sastavni deo Prostornog plana čini i Strateška procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

1. Grad Niš

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Čamurlija

Digitalni katastarski plan (u daljem tekstu: DKP) - vektorski format

 

 

2.

Paljina

DKP - vektorski format

 

 

3.

Rujnik

DKP - vektorski format

 

 

4.

Prosek - Manastir

DKP - vektorski format

 

 

5.

Čukljenik

DKP - vektorski format

 

 

6.

Kunovica

DKP - vektorski format

 

 

7.

Ostrovica

DKP - vektorski format

 

 

8.

Ravni Do

DKP - vektorski format

 

 

9.

Jelašnica

DKP - vektorski format

 

 

10.

Vrtište

DKP - vektorski format

 

 

11.

Trupale

DKP - vektorski format

 

 

12.

Donji Komren

DKP - vektorski format

 

 

13.

Niš "Ćele kula"

DKP - vektorski format

 

 

14.

Hum

DKP - vektorski format

 

 

15.

Brenica

DKP - vektorski format

 

 

16.

Kamenica

DKP - vektorski format

 

 

17.

Donji Matejevac 1

DKP - vektorski format

 

 

18.

Donja Vrežina

DKP - vektorski format

 

 

19.

Brzi Brod

DKP - vektorski format

 

 

20.

Gornji Matejevac

DKP - vektorski format

 

 

21.

Gornja Vrežina

DKP - vektorski format*

 

 

22.

Malča

DKP - vektorski format*

 

 

* U toku je usklađivanje površina iz baze DKP sa bazom jedinstvene evidencije

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Čamurlija

DKP - vektorski format

 

 

2.

Paljina

DKP - vektorski format

 

 

3.

Rujnik

DKP - vektorski format

 

 

4.

Prosek - Manastir

DKP - vektorski format

 

 

5.

Čukljenik

DKP - vektorski format

 

 

6.

Kunovica

DKP - vektorski format

 

 

7.

Ostrovica

DKP - vektorski format

 

 

8.

Ravni Do

DKP - vektorski format

 

 

9.

Jelašnica

DKP - vektorski format

 

 

10.

Vrtište

DKP - vektorski format

 

 

11.

Trupale

DKP - vektorski format

 

 

12.

Donji Komren

DKP - vektorski format

 

 

13.

Niš "Ćele kula"

DKP - vektorski format

 

 

14.

Hum

DKP - vektorski format

 

 

15.

Brenica

DKP - vektorski format

 

 

16.

Kamenica

DKP - vektorski format

 

 

17.

Donji Matejevac 1

DKP - vektorski format

 

 

18.

Donja Vrežina

DKP - vektorski format

 

 

19.

Brzi Brod

DKP - vektorski format

 

 

20.

Gornji Matejevac

DKP - vektorski format

 

 

21.

Gornja Vrežina

DKP - vektorski format

 

 

22.

Malča

DKP - vektorski format

 

 

Napomena: Služba za katastar nepokretnosti Niš podatke o podzemnim vodovima poseduje u digitalnom obliku (ArcGIS) u jedinstvenoj bazi za celu teritoriju grada Niša.

2. Opština Bela Palanka

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Tamnjanica

DKP - vektorski format

 

 

2.

Veta

DKP - vektorski format

 

 

3.

Crveni Breg

DKP - vektorski format

 

 

4.

Crvena Reka

DKP - vektorski format

 

 

5.

Špaj

DKP - vektorski format

 

 

6.

Vrandol

Analogni plan - rasterski format

1:2500

8

7.

Draževo

DKP - vektorski format

 

 

8.

Vrgudinac

DKP - vektorski format

1:2500,
1:5000

 

9.

Moklište

Analogni plan - rasterski format

1:1000
1:2500

8
17

10.

Novo Selo

DKP - vektorski format

 

 

11.

Mokra

DKP - vektorski format

 

 

12.

Bela Palanka - van varoš

DKP - vektorski format

 

 

13.

Bela Palanka
(varoš)

DKP - vektorski format

 

 

14.

Dol

DKP - vektorski format

 

 

15.

Kremenica

DKP - vektorski format

 

 

16.

Klisura

DKP - vektorski format

 

 

17.

Telovac

DKP - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Tamnjanica

DKP - vektorski format

 

 

2.

Veta

DKP - vektorski format

 

 

3.

Crveni Breg

DKP - vektorski format

 

 

4.

Crvena Reka

DKP - vektorski format

 

 

5.

Špaj

DKP - vektorski format

 

 

6.

Vrandol

DKP - vektorski format

 

 

7.

Draževo

DKP - vektorski format

 

 

8.

Vrgudinac

DKP - vektorski format

 

 

9.

Moklište

DKP - vektorski format

 

 

10.

Novo Selo

DKP - vektorski format

 

 

11.

Mokra

DKP - vektorski format

 

 

12.

Bela Palanka - van varoš

DKP - vektorski format

 

 

13.

Bela Palanka (varoš)

DKP - vektorski format

 

 

14.

Dol

DKP - vektorski format

 

 

15.

Kremenica

DKP - vektorski format

 

 

16.

Klisura

DKP - vektorski format

 

 

17.

Telovac

DKP - vektorski format

 

 

3. Opština Pirot

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mali Suvodol

DKP - vektorski format

 

 

2.

Veliki Suvodol

Analogni plan - rasterski format

1:2500

10

3.

Gnjilan

Analogni plan - rasterski format

1:1000, 1:2500

19

4.

Ponor

DKP - vektorski format

 

 

5.

Blato

DKP - vektorski format

 

 

6.

Kostur

Analogni plan - rasterski format

1:2500

7

7.

Barje Čiflik

DKP - vektorski format

 

 

8.

Pirot Grad

DKP - vektorski format

 

 

9.

Pirot Van Varoš

Analogni plan - rasterski format

1:2500

47

10.

Poljska Ržana

Analogni plan - rasterski format

1:2500

6

11.

Trnjana

Analogni plan -rasterski format

1:2500

6

12.

Držina

DKP - vektorski format

 

 

13.

Veliki Jovanovac

Analogni plan - rasterski format

1:1000, 1:2500

10

14.

Mali Jovanovac

DKP - vektorski format

 

 

15.

Veliko Selo

Analogni plan - rasterski format

1:2500

11

16.

Gradište

DKP - vektorski format

 

 

17.

Činiglavci

DKP - vektorski format

 

 

18.

Obrenovac

DKP - vektorski format

 

 

19.

Srećkovac

Analogni plan - rasterski format

1:2500

9

20.

Sukovo

Analogni plan - rasterski format

1:1000, 1:2500

14

21.

Vojnegovac

Analogni plan - rasterski format

1:2500

7

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mali Suvodol

DKP - vektorski format

 

 

2.

Veliki Suvodol

DKP - vektorski format

 

 

3.

Gnjilan

DKP - vektorski format

 

 

4.

Ponor

DKP - vektorski format

 

 

5.

Blato

DKP - vektorski format

 

 

6.

Kostur

DKP - vektorski format

 

 

7.

Barje Čiflik

DKP - vektorski format

 

 

8.

Pirot Grad

Rasterski format
+ vektorski format

1:500
1:1000

34
47

9.

Pirot Van Varoš

Rasterski format
+ vektorski format

1:1000

12

10.

Poljska Ržana

DKP - vektorski format

 

 

11.

Trnjana

DKP - vektorski format

 

 

12.

Držina

DKP - vektorski format

 

 

13.

Veliki Jovanovac

DKP - vektorski format

 

 

14.

Mali Jovanovac

DKP - vektorski format

 

 

15.

Veliko Selo

DKP - vektorski format

 

 

16.

Gradište

DKP - vektorski format

 

 

17.

Činiglavci

DKP - vektorski format

 

 

18.

Obrenovac

DKP - vektorski format

 

 

19.

Srećkovac

DKP - vektorski format

 

 

20.

Sukovo

DKP - vektorski format

 

 

21.

Vojnegovac

DKP - vektorski format

 

 

Napomena: Za celu opštinu Pirot postoji jedinstvena baza digitalnih vodova: vodovi snimljeni do 2011. godine kartirani su na analognim planovima, a isti skenirani i georeferencirani; vodovi snimljeni posle 2011. godine kartirani su u digitalnom obliku.

4. Opština Dimitrovgrad

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Gojin Dol

Analogni plan,
rasterski format

1:2500

8

2.

Gradinje

DKP - vektorski format

 

 

3.

Bačevo

DKP - vektorski format

 

 

4.

Dimitrovgrad

Analogni plan,
rasterski format

1:1000
1:2500

14
11

5.

Lukavica

DKP - vektorski format

 

 

6.

Željuša

DKP - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Gojin Dol

DKP - vektorski format

 

 

2.

Gradinje

DKP - vektorski format

 

 

3.

Bačevo

DKP - vektorski format

 

 

4.

Dimitrovgrad

DKP - vektorski format

 

 

5.

Lukavica

DKP - vektorski format

 

 

6.

Željuša

DKP - vektorski format