PRAVILNIK
O MERAMA U SLUČAJU DOCNJE KORISNIKA SREDSTAVA FONDA

("Sl. list grada Subotice", br. 9/2015 i 4/2016 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se mere koje se preduzimaju u slučaju docnje korisnika sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Pod docnjom korisnika sredstava, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se docnja korisnika sredstava u ispunjenju obaveze plaćanja mesečnih rata - anuiteta u rokovima kako je ugovorom o obezbeđenju učešća za bankarski stambeni kredit, odnosno ugovorom o obezbeđenju učešća za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja, ugovoreno, od najmanje 60 kalendarskih dana.

II MERE U SLUČAJU DOCNJE KORISNIKA SREDSTAVA

1. Izveštaj

Član 3

Podatke o tome koji korisnici sredstava Fonda su u docnji, Fond prima od poslovnih banaka sa kojima ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg poslovna banka vrši administriranje dela kredita obezbeđenog iz sredstava Fonda i vodi kompletne knjigovodstvene evidencije.

Poslovna banka dostavlja Fondu pismeni izveštaj sa informacijama o korisnicima kredita koji neredovno izvršavaju svoje obaveze (u daljem tekstu: Izveštaj).

Poslovna banka Izveštaj dostavlja Fondu u rokovima kako je ugovorom o poslovnoj saradnji ugovoreno.

2. Opomena

Član 4

Ukoliko se prema podacima iz Izveštaja ustanovi da je korisnik sredstava u docnji od najmanje 60 kalendarskih dana, Fond upućuje korisniku sredstava opomenu za plaćanje dospele obaveze preporučenom poštom.

U opomeni se korisnik poziva da dospelu obavezu prema Izveštaju poslovne banke izmiri u roku od 15 dana i da o tome pismeno obavesti Fond.

3. Sporazum o reprogramu duga

Član 5

Ukoliko se nakon isteka roka za izmirenje dospelog duga prema podacima iz Izveštaja ustanovi da korisnik sredstava nije izmirio dospeli dug u ostavljenom roku, pristupa se izradi predloga sporazuma o reprogramu duga (u daljem tekstu: sporazum).

Član 6

Sporazumom se uređuju uslovi i način plaćanja dospelog duga na sledeći način:

Korisnik sredstava se obavezuje da dospeli dug vrati Fondu za najviše 12 meseci, odnosno u najviše 12 jednakih mesečnih rata, s tim da mesečna rata ne može iznositi manje od 10 evra.

Pored obaveze iz stava 2. ovog člana korisnik sredstava ostaje u obavezi da redovno izmiruje i svoju obavezu po osnovu ugovora o dodeli sredstava za obezbeđivanje učešća za bankarski stambeni kredit, odnosno ugovora o obezbeđenju učešća za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja, u skladu sa anuitetnim planom poslovne banke.

Uplatu mesečne rate po sporazumu korisnik sredstava je dužan izvršiti istovremeno sa uplatom rate koju uplaćuje po osnovu ugovora o dodeli sredstava za obezbeđivanje učešća za bankarski stambeni kredit, odnosno ugovora o obezbeđenju učešća za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja.

Potpisom sporazuma korisnik sredstava u celosti prihvata uslove i način plaćanja dospelog duga prema sporazumu.

Ukoliko korisnik sredstava nema na osnovu ugovora o dodeli sredstava za obezbeđenje učešća za bankarski stambeni kredit druge instrumente obezbeđenja (administrativnu zabranu, ugovor o jemstvu, menicu sa meničnim ovlašćenjem) položene u korist Fonda, sporazumom će se predvideti obaveza korisnika sredstava da iste obezbedi i preda Fondu istovremeno sa potpisivanjem sporazuma.

4. Aktiviranje administrativne zabrane

Član 7

Ukoliko korisnik sredstava odbije da potpiše sporazum ili ukoliko je potpisao sporazum, a ne plati tri uzastopne mesečne rate po osnovu sporazuma i u rokovima prema anuitetnom planu, ili ukoliko ne uplati četiri rate u toku šest meseci, Fond pristupa aktiviranju administrativne zabrane.

Osnovni uslov za aktiviranje administrativne zabrane je docnja u trajanju od najmanje šest meseci.

Član 8

Ukoliko se kod korisnika sredstava ne može aktivirati administrativna zabrana (nema položenu administrativnu zabranu ili nije više zaposlen kod poslodavca na koga se administrativna zabrana odnosi), pristupa se aktiviranju administrativne zabrane jemca.

5. Naplata potraživanja putem vansudskog postupka namirenja

Član 9

Ukoliko se ni kod korisnika sredstava, a ni kod jemca, ne može aktivirati administrativna zabrana (nemaju položenu administrativnu zabranu ili nisu više zaposleni kod poslodavca na koga se administrativna zabrana odnosi), pristupa se pokretanju postupka naplate putem realizacije hipoteke.

Postupak naplate putem realizacije hipoteke vodi se kao vansudski postupak namirenja, u skladu sa Zakonom o hipoteci.

Vansudski postupak namirenja putem hipotekarne prodaje nekretnine na kojoj je upisana hipoteka prvog reda u korist poslovne banke, a hipoteka drugog reda u korist Fonda, pokreće se zajednički, sa poslovnom bankom u čiju korist je upisana hipoteka prvog reda.

6. Naplata putem aktiviranja menice

Član 10

Ukoliko se od korisnika sredstava ne može naplatiti potraživanje putem hipotekarne prodaje nekretnine, Fond pristupa naplati putem aktiviranja menice.

Član 11

Ukoliko naplata putem aktiviranja menice korisnika sredstava ostane bezuspešna, pristupa se naplati putem aktiviranja menice jemca.

7. Redosled primene mera

Član 12

Mere u slučaju docnje korisnika sredstava predviđene ovim pravilnikom primenjuju se po redosledu kako su navedene u čl. 4-11. ovog pravilnika.

Član 13

Upravni odbor Fonda može odlučiti da se u pojedinim slučajevima docnje korisnika sredstava mere za slučaj docnje predviđene ovim pravilnikom preduzmu po drugačijem redosledu nego što je to regulisano ovim pravilnikom.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".