ODLUKA

O ODOBRAVANJU POSEBNIH POGODNOSTI ZA RAD KORISNIKA "SLOBODNE ZONE SMEDEREVO D.O.O. SMEDEREVO"

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2013 i 1/2015)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se pravo na posebne pogodnosti korisnicima koji posluju u režimu "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" koja je dobila saglasnost za početak rada Rešenjem Ministarstva finansija Republike Srbije, broj 483-00-00014/2012-01 od 12. jula 2012. godine.

Član 2

Proizvodna preduzeća korisnici "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" pri izgradnji novih objekata u režimu slobodne zone, a koja uposle 50 i više stalno zaposlenih radnika od kojih je najmanje 90% zaposlenih sa teritorije grada Smedereva, oslobađaju se:

I Kod Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove, sledećih taksi i naknada:

- naknada za izdavanje dokumentacije definisane Odlukom o gradskim administrativnim taksama ("Službeni list grada Smedereva", broj 4/2009 i 4/2010),

- naknade za komunalne takse definisane Tarifnim brojem 4. Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 1/2013).

II Kod Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo:

- doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 50%, osim za one objekte za koje se u skladu sa odredbama člana 97. stav 8. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/2009, 81/2009-ispravka, 64/2010-Odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013-Odluka US, 50/2013-Odluka US, 54/2013-rešenje US, 98/2013-Odluka US, 132/2014 i 145/2014) ne obračunava doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta, a to su: objekti javne namene u javnoj svojini, objekti komunalne i druge infrastrukture, proizvodni i skladišni objekti, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i sl.).

III Kod Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Smederevo, po Cenovniku tehničkih uslova i saglasnosti:

- naknade za izdavanje tehničkih uslova za priključenje na mrežu,

- naknade za izdavanje saglasnosti na lokaciju za priključenje na mrežu,

- naknade za uslove za projektovanje priključenja na mrežu,

- naknade za saglasnost na projektnu dokumentaciju za izradu priključka.

Član 3

Preduzeća korisnici "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" pri eksploataciji objekata u režimu slobodne zone, a koja uposle 20 i više stalno zaposlenih radnika od kojih je najmanje 90% zaposlenih sa teritorije grada Smedereva, oslobađaju se:

I Kod Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove i Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju, sledećih taksi i naknada:

- naknade za komunalne takse definisane Tarifnim brojem 3. (osim tačke 3.) i Tarifnim brojem 4. Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 1/2013).

Član 4

Proizvodna preduzeća korisnici "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo", pod uslovima navedenim u članu 2., oslobađaju se:

I Kod Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju:

- poreza na imovinu u iznosu od 30% utvrđenog poreza, na imovinu vrednosti do 10 miliona dinara,

- poreza na imovinu u iznosu od 50% utvrđenog poreza, na imovinu vrednosti preko 10 miliona dinara.

Član 5

Oslobađanja definisana članovima 2. - 4. ove Odluke, korisnici "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" ostvaruju kod nadležnih odeljenja Gradske uprave grada Smedereva i navedenih javnih preduzeća na osnovu Ugovora zaključenog sa "Slobodnom zonom Smederevo d.o.o. Smederevo" o regulisanju međusobnih prava i obaveza i potvrde nadležnog organa "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" o vremenu trajanja zaključenog ugovora.

Član 6

Oslobađanja definisana članovima 3. - 4. ove Odluke, korisnici "Slobodne zone Smederevo d.o.o. Smederevo" ostvaruju od momenta izdavanja upotrebne dozvole ili eksploatacije objekata, pa do proteka vremena od 5 (pet) godina.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".