ODLUKA
O ODOBRAVANJU POSEBNIH POGODNOSTI ZA PRIVREDNE SUBJEKTE KOJI INVESTIRAJU NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 4/2013 i 1/2015)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se pravo na posebne pogodnosti privrednim subjektima koji investiraju u industrijskim zonama na teritoriji grada Smedereva i vrše novo zapošljavanje određenog broja nezaposlenih radnika sa teritorije grada Smedereva.

Pod industrijskim zonama podrazumevaju se industrijske zone definisane posebnim planskim aktima i to:

- ŠALINAČKI PUT - ZONA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

- DEO INDUSTRIJSKE ZONE "M24 - ZONA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA"

- DEO INDUSTRIJSKE ZONE - SEKTOR JUG - PRVA FAZA PLANA - PODCELINA B-2

- DEO INDUSTRIJSKE ZONE I INDUSTRIJSKOG PARKA.

Član 2

Privredni subjekti pri izgradnji novih objekata u industrijskim zonama na teritoriji grada Smedereva a koji uposle 50 i više stalno zaposlenih radnika po hektaru, kao i trgovinska preduzeća koja investiraju u nove objekte i uposle 70 i više radnika po hektaru, od kojih je najmanje 90% zaposlenih sa teritorije grada Smedereva, oslobađaju se:

I Kod Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove i Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju, sledećih taksi i naknada:

- naknada za izdavanje dokumentacije definisane Odlukom o gradskim administrativnim taksama ("Službeni list grada Smedereva", broj 4/2009 i 4/2010),

- naknade za komunalne takse definisane Tarifnim brojem 3. (osim tačke 3.) i Tarifnim brojem 4. Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 1/2013).

II Kod Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo:

- doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 50% osim za one objekte za koje se u skladu sa odredbama člana 97. stav 8. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/2009, 81/2009-ispravka, 64/2010-Odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013-Odluka US, 50/2013-Odluka US, 54/2013-rešenje US, 98/2013-Odluka US, 132/2014 i 145/2014), ne obračunava doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta, a to su: objekti javne namene u javnoj svojini, objekti komunalne i druge infrastrukture, proizvodni i skladišni objekti, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafostanice, ostave, vešernice i sl.).

III Kod Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Smederevo, po Cenovniku tehničkih uslova i saglasnosti:

- naknade za izdavanje tehničkih uslova za priključenje na mrežu,

- naknade za izdavanje saglasnosti na lokaciju za priključenje na mrežu,

- naknade za uslove za projektovanje priključenja na mrežu,

- naknade za saglasnost na projektnu dokumentaciju za izradu priključka.

Član 3

Privredni subjekti iz člana 1. i 2. ove Odluke, oslobađaju se:

I Kod Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju:

- poreza na imovinu u iznosu od 30% utvrđenog poreza, na imovinu vrednosti nove investicije preko 20 miliona dinara,

- poreza na imovinu u iznosu od 50% utvrđenog poreza, na imovinu vrednosti nove investicije preko 50 miliona dinara.

Član 4

Oslobađanja definisana članovima 2. i 3. ove Odluke, privredni subjekti ostvaruju kod nadležnih odeljenja Gradske uprave grada Smedereva i navedenih javnih preduzeća na osnovu saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva.

Gradsko veće grada Smedereva može i privrednim subjektima koji investiraju na teritoriji grada Smedereva, bez obzira na zonu, odobriti pod istim uslovima iste pogodnosti kao i privrednim subjektima iz člana 1. i 2. ove Odluke, ukoliko proceni da je to od interesa za grad.

Član 5

Oslobađanja definisana članovima 2. i 3. ove Odluke, privredni subjekti ostvaruju od momenta davanja saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva pa do proteka vremena od 5 (pet) godina.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".