ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA EKSPLOATACIJE KOLUBARSKOG LIGNITSKOG BASENA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 33/2015)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena (u daljem tekstu: Izmene i dopune Prostornog plana) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Izmena i dopuna Prostornog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, poboljša kvalitet života i obezbedi održivi razvoj na području Izmena i dopuna Prostornog plana;

- potrebe da se u okviru Izmena i dopuna Prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način, posebno za uže prostorne celine i koridore posebne namene, za koje će se Izmenama i popunama Prostornog plana utvrđivati pravila uređenja i pravila građenja;

- činjenice da Izmene i dopune Prostornog plana predstavljaju okvir za pripremu i realizaciju prostornih planova, razvojnih projekata, programa i investicionih odluka;

- potrebe da se kroz Izmene i dopune Prostornog plana sagledaju i predvide odgovarajuća rešenja u cilju otklanjanja posledica poplava iz maja 2014. godine;

- određene korekcije u gotovim regulacionim rešenjima za prostorne celine i koridore u zonama koje su bile poplavljene u maju 2014. godine.

3. Strateška procena se radi istovremeno sa izradom Izmena i dopuna Prostornog plana. Okvirna granica Izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove gradskih opština grada Beograda, i to: na teritoriji gradske opštine Lazarevac cele katastarske opštine Vrbovno, Leskovac, Stepojevac, Cvetovac, Sokolovo, Veliki Crljeni, Junkovac, Arapovac, Mirosaljci, Sakulja, Vreoci, Šopić, Medoševac, Zeoke, Baroševac, Strmovo, Prkosava, Rudovci, Mali Crljeni, Bistrica, Lukavica, Lazarevac, Petka, Stubica, Šušnjar, Dren, Burovo, i manje delove katastarskih opština Kruševica i Trbušnica. Na teritoriji gradske opštine Obrenovac cele katastarske opštine Piroman, Brović, Konatice i Poljane. Na teritoriji opštine Ub cele katastarske opštine Ub, Ruklada, Lončanik, Milorci, Murgaš, Brgule, Liso Polje, Kalenić, Šarbane, Radljevo, Stublenica, Trnjaci i Paljuvi. Na teritoriji opštine Lajkovac cele katastarske opštine Mali Borak, Skobalj, Jabučje, Lajkovac, Rubribreza, Nepričava i Ćelije. Na teritoriji opštine Aranđelovac cele katastarske opštine Progoreoci i Partizani (Darosava).

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara i prekograničnih uticaja na životnu sredinu, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Strateškom procenom neće biti razmatrana pitanja vezana za jonizujuće zračenje, jer na planskom području nema zagađivača koji emituju takav negativan uticaj.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Izmena i dopuna Prostornog plana, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi Izmena i dopuna Prostornog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Izmena i dopuna Prostornog plana; procenu uticaja varijantnih rešenja povoljnih sa stanovišta zaštite životne sredine sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg rešenja; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja.

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Izmena i dopuna Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor planskog rešenja sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Izmene i dopune Prostornog plana;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

7. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odlučuje o izboru nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni, po postupku utvrđenom zakonom.

Nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni može biti pravno lice ili preduzetnik, koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje delatnosti prostornog i urbanističkog planiranja i izrade planskih i drugih razvojnih dokumenata.

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije, regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine, prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada, ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

9. Rok za izradu Strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana.

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

Strateška procena se obavlja u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje JP "Elektroprivreda Srbije" i RB "Kolubara" d.o.o.

11. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana, u trajanju od 30 dana, u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu planskog područja.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

14. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".