PRAVILNIK
O MERILIMA ZA IMENOVANJE DIREKTORA JAVNOG PREDUZEĆA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se merila prema kojima se u izbornom postupku, ocenjivanjem stručne osposobljenosti, znanja i veština, utvrđuje rezultat kandidata za imenovanje direktora javnog preduzeća čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Član 2

Stručna osposobljenost, znanja i veštine kandidata za imenovanje direktora javnog preduzeća (u daljem tekstu: kandidat) ocenjuju se uvidom u podatke iz prijave i dokaze podnete uz prijavu na javni konkurs (u daljem tekstu: podaci), pismenom i usmenom proverom, odnosno na drugi odgovarajući način shodno potrebama rada javnog preduzeća, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj javnih preduzeća (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

Član 3

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se uvidom u dokumentaciju koja je dostavljena, proverom ukupne dužine radnog staža i radnog iskustva, a naročito iskustva u obavljanju poslova direktora javnog preduzeća određenih u skladu sa Zakonom.

Znanja kandidata ocenjuju se proverom: poznavanja jedne ili više oblasti iz koje je delatnost za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće, odnosno poznavanja drugih delatnosti koje obavlja javno preduzeće, poznavanja propisa kojima se uređuje pravni položaj javnih preduzeća i privrednih društava, propisa kojima se uređuju uslovi i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa i opštih propisa o radu, kao i posebnih oblasti znanja.

Veštine kandidata ocenjuju se proverom: veštine rukovođenja, organizacionih sposobnosti, veštine komunikacije - veština u međuljudskim odnosima, veštine strateškog planiranja i upravljanja, veštine upravljanja resursima (materijalnim, finansijskim, kadrovskim i drugim resursima značajnim za rad javnog preduzeća) i veštine rada na računaru.

Član 4

Komisiju za imenovanja obrazuje Pokrajinska vlada, posebnim aktom, u skladu sa Zakonom.

Član 5

Komisija za imenovanja ocenjivanje kandidata vrši nezavisno i nepristrasno.

Član 6

Stručna osposobljenost kandidata proverava se uvidom u podatke.

Uvidom u podatke ocenjuje se stručna osposobljenost kandidata stečena visokim obrazovanjem i stručna osposobljenost stečena radnim iskustvom.

Pod radnim iskustvom u smislu stava 2. ovog člana, smatra se ukupno radno iskustvo koje je kandidat stekao, radno iskustvo koje je kandidat stekao na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće, kao i radno iskustvo koje je kandidat stekao na rukovodećim položajima.

Član 7

Stručna osposobljenost kandidata stečena visokim obrazovanjem ocenjuje se ocenom dva ili tri, na sledeći način:

1) za visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine - ocena dva (2);

2) za visoko obrazovanje na studijama trećeg stepena (doktor nauka) - ocena tri (3).

Član 8

Stručna osposobljenost kandidata stečena ukupnim radnim iskustvom ocenjuje se ocenom od jedan do tri, na sledeći način:

1) za stečeno radno iskustvo od pet do 10 godina - ocena jedan (1);

2) za stečeno radno iskustvo od 10 do 15 godina - ocena dva (2);

3) za stečeno radno iskustvo od preko 15 godina - ocena tri (3).

Stručna osposobljenost kandidata stečena radnim iskustvom na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće (u daljem tekstu: poslovi), ocenjuje se ocenom od jedan do tri, na sledeći način:

1) za radno iskustvo stečeno na poslovima u trajanju od tri do pet godina - ocena jedan (1);

2) za radno iskustvo stečeno na poslovima u trajanju od pet do sedam godina - ocena dva (2);

3) za radno iskustvo stečeno na poslovima u trajanju od preko sedam godina - ocena tri (3).

Stručna osposobljenost kandidata stečena radnim iskustvom na rukovodećim položajima ocenjuje se na način određen u stavu 2. ovog člana.

Član 9

Znanja iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika, proverava Komisija za imenovanja u razgovoru s kandidatom.

Nakon provere znanja kandidata, Komisija za imenovanja ocenjuje svaki odgovor kandidata pojedinačno i to:

1) ocena (1) - "ne zadovoljava";

2) ocena (3) - "delimično zadovoljava";

3) ocena (5) - "u potpunosti zadovoljava".

Član 10

Veštine iz člana 3. stav 3. osim veštine rada na računaru, proverava Komisija za imenovanje u razgovoru s kandidatom.

Nakon provere veština kandidata, Komisija za imenovanja ocenjuje svaki odgovor kandidata pojedinačno i to:

1) ocena (1) - "ne zadovoljava";

2) ocena (3) - "delimično zadovoljava";

3) ocena (5) - "u potpunosti zadovoljava".

Član 11

Veština rada na računaru proverava se simulacijom, odnosno praktičnim radom na računaru, u standardnim programima za obradu teksta, elektronsku komunikaciju i pretraživanje interneta, odnosno drugim programima koji se uobičajeno koriste u vršenju redovnih poslova direktora javnog preduzeća.

Proveru veštine rada na računaru vrši stručno lice koje odredi Komisija za imenovanja, iz reda zaposlenih u Upravi za zajedničke poslove pokrajinskih organa - Sektora za informacione tehnologije.

Stručno lice iz stava 1. ocenjuje kandidata ocenom od 1 do 3, i rezultate dostavlja Komisiji za imenovanje.

Član 12

Komisija za imenovanja utvrđuje i brojčano iskazuje rezultat svakog kandidata, izračunavanjem njegove prosečne ocene, prema merilima propisanim ovim pravilnikom.

Ako dva ili više kandidata imaju jednak rezultat, primenjuju se prema navedenom redosledu sledeća merila:

1) duže radno iskustvo na rukovodećim položajima (pri čemu se računaju godine i puni meseci radnog iskustva);

2) duže radno iskustvo na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće (pri čemu se računaju godine i puni meseci radnog iskustva);

3) viši stepen visokog obrazovanja.

U slučaju da dva ili više kandidata nakon primene merila iz stava 2. ovog člana imaju jednak rezultat, Komisija za imenovanja nakon ponovnog razgovora daje prednost jednom kandidatu.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".