GODIŠNJI IZVEŠTAJ

O REALIZACIJI POSLOVA IZVOZA I UVOZA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE, PRUŽANJU BROKERSKIH USLUGA I TEHNIČKE POMOĆI ZA 2013. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 33/2015)

 

I UVOD

Osnov za izradu Godišnjeg izveštaja o realizaciji poslova izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene, pružanju brokerskih usluga i tehničke pomoći sadržan je u članu 28. stav 3. Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme1 (u daljem tekstu: Zakon) i članu 26. stav 3. Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene2 kojim je propisano da Godišnji izveštaj o realizaciji poslova izvoza i uvoza ove robe i pružanju brokerskih i usluga tehničke pomoći usvaja Vlada i o tome informiše Narodnu skupštinu. Ovaj izveštaj daje pregled izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene, pružanja brokerskih i usluga tehničke pomoći u periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine, u skladu sa preporukama, standardima i pravilima Evropske unije.

Usaglašavanje sistema izvozne kontrole, definisan u svim svojim fazama Zakonima i pratećim propisima, predstavlja značajan segment u procesu pristupanja EU. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je Republika Srbija tradicionalno značajan proizvođač i izvoznik oružja u regionu jugoistočne Evrope. U tom smislu je usvajanje nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti od posebnog značaja, a u cilju ostvarivanja i zaštite spoljnopolitičkih, bezbednosnih i odbrambenih interesa zemlje, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela. Pravila ponašanja EU u izvozu oružja (EU Code of Conducton Arms Export), ugrađena su u naše zakonodavstvo3, tako da je Republika Srbija, iako još uvek nije članica EU, uspostavila obavezu poštovanja zajednički usvojenih kriterijuma u EU. Pored toga, kontrola izvoza i uvoza robe dvostruke namene (Dual use Items)4 usklađena je sa relevantnim pravilima Evropske unije a definisana je i nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene koja je u potpunosti usklađena sa relevantnom listom EU u ovoj oblasti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) je 2004. godine usvojio Rezoluciju o neširenju oružja za masovno uništenje (Rezolucija SB 1540) kojom se širenje nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja označava kao glavna pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ovim dokumentom Savet bezbednosti poziva sve države članice UN da ispune svoje obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja i/ili razoružanjem i spreče širenje svih vrsta oružja za masovno uništenje. U Rezoluciji se ističe obaveza svih država potpisnica da usvoje i primene delotvorne zakone i sprovedu ih u praksi kroz uspostavljanje domaćeg sistema kontrole u ovoj oblasti i preduzimanja mera za njihovu primenu.

Republika Srbija je uspostavila, u skladu sa navedenom Rezolucijom UN, efikasan sistem kontrole naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, a njegovo unapređenje smatra jednim od svojih prioritetnih ciljeva. Ovo posebno ako se ima u vidu njen geografski položaj, kao i postojanje latentne opasnosti od međunarodnog terorizma. U tom smislu Republika Srbija stalno unapređuje sistem kontrole izvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.

U skladu sa međunarodnim preporukama, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, nastoji da obezbedi potpunu transparentnost u oblasti izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme kao i robe dvostruke namene, pružanja brokerskih usluga i usluge tehničke pomoći. Izveštaj se, posle usvajanja od strane Vlade Republike Srbije upućuje Narodnoj skupštini radi informisanja, a objavljuje se i u "Službenom glasniku Republike Srbije", kao i na internet stranici Ministarstva. Imajući u vidu karakter podataka koje Izveštaj sadrži precizno je izbalansiran i ustanovljen nivo njegove transparentnosti koji predstavlja kompromis između obaveze objavljivanja, sa jedne strane, i zaštite poslovnih interesa privrednih subjekata, sa druge strane. Zbog toga su podaci iskazani zbirno, kako se ne bi, ni na koji način, ugrozila njihova poverljivost (dozvole za izvoz/uvoz NVO se izdaju pod oznakom "poverljivo").

Izveštaj sadrži informacije o politici izvozno-uvozne kontrole, nacionalnom zakonodavstvu, nacionalnim kontrolnim listama, kriterijumima za izdavanje dozvole, institucijama nadležnim u postupku izdavanja dozvole, međunarodnim obavezama, dosadašnjem iskustvu na polju izvozne kontrole, kao i statističke podatke koji su dati u Odeljcima.

Odeljci uz Izveštaj sadrže podatke, prikazane po tabelama, o licima koja su registrovana za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom, odnosno koja su upisana u Registar koji se vodi u Ministarstvu5, zatim o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama, kao i o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe za 2013. godinu.

Ovaj izveštaj ne sadrži informacije o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u zemlji s obzirom na to da je ta materija u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Prilikom izrade Izveštaja poštovane su preporuke Evropske unije po pitanju forme i sadržine nacionalnog izveštaja, kako bi bio kompatibilan sa izveštajima u Evropskoj uniji6 i upotrebljiv u svrhu poređenja sa nacionalnim izveštajima zemalja u regionu i šire.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodi bazu podataka o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene, pružanju brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći, kao i o realizaciji po izdatim dozvolama na osnovu podataka dobijenih od carinskih organa kao i lica registrovanih za obavljanje ovih poslova. Naime, članom 27. Zakona propisana je obaveza preduzeća da dostavi podatke o izvršenom izvozu i uvozu, i to u roku od 15 dana od dana isteka roka važnosti dozvole. Ukoliko se u periodu važenja dozvole (godinu dana) posao ne realizuje, original neiskorišćene dozvole mora se vratiti nadležnom ministarstvu. Podaci na ovaj način prikupljeni ne moraju uvek biti sasvim precizni s obzirom na razlike u izveštajima lica i Uprave carina, a iz razloga što podatke o realizaciji izvoza i uvoza, privredna društva daju po brojevima iz nacionalnih kontrolnih listi7, a Uprava carina prema tarifnim brojevima po Zakonu o Carinskoj tarifi. Ne postoji usklađenost između tarifnih brojeva i brojeva iz nacionalnih kontrolnih lista8. Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, izvoznik je u obavezi da 30 dana pre realizacije izvoza o tačnom datumu, količinama i mestima izvoza obavesti Verifikacioni centar Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane.

Izvoznici odnosno uvoznici dostavljaju podatke o kategoriji robe iz kontrolne liste kao i njen opis, (broj iz nacionalne kontrolne liste), broju komada, krajnjoj upotrebi, finansijskoj vrednosti, zemlji izvoza odnosno uvoza i zemlji krajnjeg odredišta odnosno zemlji porekla. Vrednosni podaci iskazani su u USD, a za preračunavanje iznosa iz jedne valute u drugu korišćen je zvanični srednji kurs NBS na dan 31. decembra 2013. godine.

______________
1 "Službeni glasnik RS", broj 107/14
2 "Službeni glasnik RS", broj 95/13
3 Videti Odluku o kriterijumima za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene ("Službeni list SCG", broj 11/05)
4 Roba dvostruke namene obuhvata širok dijapazon materijala, opreme i tehnologije koja može biti upotrebljena dvostruko, za razvoj oružja za masovno uništenje (OMU) sa jedne strane, i u civilne svrhe, sa druge strane
5 Stupanjem na snagu Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene prestala je obaveza registrovanje privrednih subjekata koji obavljaju poslove izvoza i uvoza robe dvostruke namene
6 Godišnji izveštaj EU, koji se zasniva na doprinosima koje su dale sve države članice, podnosi se Savetu i objavljuje se u Službenom listu Evropske unije. Pored toga, svaka država članica koja izvozi opremu prema Zajedničkoj listi vojne opreme objavljuje nacionalni izveštaj o svom izvozu vojne opreme, pripremljen u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, a koji sadrži informacije za Godišnji izveštaj EU o sprovođenju pravila ponašanja, kao što je propisano u Uputstvu za korisnike i u skladu sa operativnom odredbom 8 Pravila ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza oružja. Države članice postavljaju kao jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti neprekidno usklađivanje nacionalnih izveštaja, uključujući i statističke podatke, kako bi time dale svoj doprinos većoj homogenosti podataka koje treba uvrstiti u Godišnji izveštaj EU
7 Primenjuje se Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme koju je svojom Odlukom usvojila Vlada Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 90/13), kao i lista robe dvostruke namene, koju je utvrdila Vlada Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 20/13)
8 U EU, takođe, postoji problem praćenja, naročito, robe dvostruke namene prema tarifnim oznakama odnosno korespondencije brojeva iz nacionalnih lista robe dvostruke namene sa tarifnim brojevima prema Carinskoj tarifi

II NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

U oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom, nacionalno zakonodavstvo koje se primenjuje čine:

1. Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme9;

2. Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene10

3. Podzakonski akti

4. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

5. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

______________
9 "Službeni glasnik RS", broj 107/14, stupio na snagu 16. oktobra 2014. godine
10 Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene ("Službeni glasnik RS", broj 95/13) stupio na snagu 8. novembra 2013. godine

1. Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene

Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme kao i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene definiše izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene, pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći, i propisuje način i uslove pod kojima se ti poslovi mogu obavljati, nadležnosti i proceduru izdavanja dozvola za izvoz i uvoz, transport i tranzit, predviđa mogućnost zabrane tranzita kada je u pitanju roba dvostruke namene i propisuje obaveze izvoznika i uvoznika da dostavljaju redovne izveštaje Ministarstvu o realizaciji po dozvolama kao i da čuvaju neophodnu dokumentaciju o poslu i da je, po potrebi, stave na uvid nadležnim organima.

Cilj Zakona je da se uspostavi efikasna kontrola u oblasti izvoza i uvoza navedenih roba, pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći u skladu sa međunarodnim standardima, a radi ostvarivanja i zaštite bezbednosnih, spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srbija.

Zakoni predstavljaju osnov za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, propisuju obavezu registracije privrednih subjekata za obavljanje ovih poslova (samo za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme) i proceduru izdavanja dozvola, definišu zadatke i ulogu nadležnih organa u vezi sa propisanom administrativnom procedurom, i izričito zabranjuju izvoz, uvoz, transport, tranzit i posedovanje nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja i sistema za njihovo lansiranje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1540.

Do donošenja navedenih Zakona izvoz, uvoz, pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći naoružanja i vojne opreme, s jedne strane, kao i robe dvostruke namene, s druge strane, je bio regulisan jednim zakonom. Imajući u vidu praksu zemalja Evropske unije, odnosno činjenicu da je oblast kontrole izvoza i uvoza robe dvostruke namene regulisana u okviru jedinstvene trgovinske politike svih zemalja članica (obavezujućom Regulativom 428/2009), dok je oblast izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme prepuštena na samostalno uređenje u skladu sa domaćim zakonodavstvom država članica uz poštovanje zajedničkih pravila i principa, smatrali smo da je rešenje kojim bi se ova oblast uredila sa dva odvojena zakona bilo pragmatično.

Razlozi za donošenje Zakona bili su:

- neophodnost stvaranja pravnog okvira za obezbeđenje efikasne civilne kontrole u ovoj oblasti i sprečavanje neželjenog izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, kao i robe dvostruke namene,

- sprečavanje terorističkih i sličnih aktivnosti, koje postaju sve veća pretnja međunarodnoj zajednici,

- usklađivanje domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU,

- obezbeđivanje pravnog osnova za sprovođenja obaveza, pravila i procedura, utvrđenih međunarodnim sporazumima i konvencijama i uspostavljenim kontrolnim režimima u ovoj oblasti.

Donošenje zakonske regulative, usaglašene sa međunarodnim standardima, bio je preduslov za realizaciju izvoznih poslova naše namenske industrije.

2. Podzakonski akti

Podzakonskim aktima bliže se uređuju određena pitanja iz materije Zakona. U tom smislu, doneti su sledeći propisi:

1. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme11 (usklađena sa Zajedničkom vojnom listom EU12 u skladu sa Pravilima ponašanja EU po pitanju izvoza oružja);

2. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene13 (usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene EU);

3. Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene14;

4. Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom15 i

5. Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom16.

6. Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole, obrascu i sadržaju sertifikata i potvrda koji prate izvoz i uvoz robe dvostruke namene17

______________
11 "Službeni glasnik RS", broj 76/14
12 Zajednička vojna lista EU ima status političke obaveze u okviru Zajedničke spoljne i politike bezbednosti
13 "Službeni glasnik RS", broj 20/13
14 Objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05 i usklađena sa EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja - Code of Conduct on Arms Export
15 U postupku sprovođenja ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS ", br. 73/06, 96/07, 80/12 i 55/14)
16 Pravilnik ("Službeni glasnik RS", br. 96/07, 80/12 i 55/14)
17 "Službeni glasnik RS", br. 9/14 i 55/14

2.1. Nacionalne kontrolne liste

Navedenim odlukama Vlade, donetim na osnovu člana 3. stav 2. Zakona, utvrđene su nacionalne kontrolne liste i to:

- Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme18 i

- Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene19.

Zakonom je propisano da Vlada može utvrditi i druge liste radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora.

Osnovni cilj utvrđivanja nacionalnih kontrolnih listi i njihovog usklađivanja sa listama Evropske unije kao i kontrole prometa robe koja je u njima navedena jeste unapređenje regionalne i međunarodne bezbednosti radi postizanja što veće transparentnosti i odgovornosti u oblasti transfera konvencionalnog naoružanja i proizvoda i tehnologija dvostruke namene, kao i sprečavanje proliferacije oružja za masovno uništenje, sistema za njihovo lansiranje i pratećih materijala i tehnologija, odnosno preduzimanje mera i postupaka da kontrolisana roba ne dođe u posed terorista.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme(naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije) je usklađena sa EU Zajedničkom listom vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza naoružanja.

Roba koja se nalazi na Nacionalnoj kontrolnoj listi naoružanja i vojne opreme (NKL NVO) obuhvata novo i polovno naoružanje i vojnu opremu, odnosno, robu koja je projektovana ili modifikovana za vojnu upotrebu. Kratak pregled proizvoda iz NKL NVO (prema brojevima od 1 do 23) je dat u Prilogu 1 (Izvod iz Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme) uz ovaj Izveštaj.

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (uključujući softver i tehnologije), koja pored civilne može imati i vojnu namenu je usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.

Kontrolna Lista roba i tehnologija dvostruke namene EU integriše liste svih različitih međunarodnih kontrolnih režima uključujući Vasenarski sporazum (Wassenaar Arrangement - WA), Režim kontrole raketne tehnologije (Missile Technology Control Regime - MTCR), Grupu nuklearnih snabdevača (Nuclear Suppliers Group - NSG), Australijsku grupu (The Australia Group - AG) i Konvenciju o hemijskom oružju (Chemical Weapons Convention - CWC). Lista ima fleksibilnu formu koja dozvoljava integraciju različitih novih formi međunarodnih kontrola i data je u Prilogu 2 (Struktura Liste robe dvostruke namene), uz ovaj izveštaj.

Određivanje broja iz nacionalne kontrolne liste zahteva dobro poznavanje sadržaja nacionalnih lista kontrolisanom robom, pogotovo liste robe dvostruke namene (Kategorije 0-9), kao i karakteristika i osobina same robe. Neophodno je najpre izvršiti prepoznavanje artikala u okviru programa oružja masovne destrukcije (nuklearno, hemijsko, biološko ili raketno oružje) što obuhvata širok spektar proizvoda i tehnologija. Ponekad se dešava da se jedan isti proizvod, u zavisnosti od krajnje upotrebe robe i/ili krajnjeg korisnika, kao i njegovih karakteristika, može naći na vojnoj ili listi robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme i Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene, kao i ostala regulativa u ovoj oblasti, objavljene su na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija20.

______________
18 "Službeni glasnik RS", broj 76/14
19 "Službeni glasnik RS", broj 20/13
20 www.mtt.gov.rs

3. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

Republika Srbija je potpisnik međunarodnih sporazuma i konvencija o naoružanju, kontroli naoružanja i jačanju bezbednosnih mera, i to:

1. Konvencija o zabrani ili smanjenju upotrebe nekih vrsta konvencionalnog naoružanja koje bi moglo biti posebno opasno ili bi moglo imati nediskriminatorne posledice - tzv. nehumano naoružanje (CCW) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

2. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

3. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksikološkog oružja i njegovog uništavanja (BWC) - (SFRJ ratifikovala 1973, SRJ odobrila 2001. godine);

4. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njihovom uništenju (CWC) - (SRJ ratifikovala 2000. godine);

5. Režim kontrole raketne tehnologije (MTCR) (Srbija i Crna Gora je februara 2004. godine unilateralno prihvatila, da se pridržava MTCR-a dokumenta "Oprema, softver i tehnologija", od 30. maja 2003. godine i Uputstva za važne transfere osetljivih projektila od 7. januara 1993. godine);

6. Sveobuhvatan sporazum o zabrani nuklearnog testiranja (CBTC) (Srbija i Crna Gora ratifikovala ovaj sporazum 2004. godine);

7. Konvencija o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i njihovog uništenja - Otavska Konvencija o zabrani zemljišnih mina (Srbija i Crna Gora predala instrumente ratifikacije Generalnom sekretaru UN, septembra 2003. godine, a obaveze proistekle iz Konvencije su preuzete 1. marta 2004. godine);

8. Mere i instrumenti malog oružja i lakog naoružanja (SALW) - Dokument OEBS o malom oružju 2000, Dokument OEBS o skladištima konvencionalne municije 2003, Dokument OEBS o sertifikatima o krajnjem korisniku 2004, Dokument OEBS o trgovinskom posredovanju (brokeringu) 2004, Dokument OEBS o lakim prenosivim sistemima protivvazdušne odbrane 2003 (MANPADS), Regionalni plan za primenu Pakta stabilnosti 2001, Program akcije UN za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nedozvoljene trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem u svim njegovim aspektima (UNPoASALW), Protokol UN protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem i njegovim delovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija UN protiv međunarodnog organizovanog kriminala (UN FP) 2006.;

9. Bečki dokument o merama za jačanje poverenja i bezbednosti 1999 (CSBM);

10. Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma;

11. Sporazum o trgovini naoružanjem koji je Republika Srbija potpisala 2013. godine a ratifikovala oktobra 2014. godine21

______________
21 Sporazum je stupio na snagu 24. decembra 2014. godine

4. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

Pored Zakona, u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije, u oblasti spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom, primenjuju se i drugi zakoni, koji preciznije regulišu određena pitanja, značajna i od uticaja, za obavljanje spoljne trgovine u oblasti naoružanja. Ovu grupu zakona čine:

1. Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SRJ", broj 41/96 i "Službeni glasnik RS", broj 85/05);

2. Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 36/11 - dr. zakon i 88/11);

3. Carinski zakon ("Službeni glasnik RS", br. 18/10 i 111/12);

4. Zakon o oružju i municiji ("Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 - dr. zakon, 101/05 - dr. zakon, 27/11 - odluka US i 104/13);

5. Zakon o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 104/13);

6. Zakon o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10);

7. Zakon o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 92/11 i 93/12);

8. Zakon o zaštiti državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 97/08).

Osim pomenutih, primenjuju se i: Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima ("Službeni glasnik SRS", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05); Zakon o proizvodnji i prometu otrovnih materija ("Službeni list SRJ", br. 15/95 i 28/96 i "Službeni glasnik RS", br. 37/02 i 101/05 - dr. zakon); Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 93/12); Zakon o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci ("Službeni glasnik RS", broj 107/05) i drugi zakoni koji regulišu pojedina pitanja vezana za ovu oblast.

III OSNOVA SISTEMA IZVOZNO-UVOZNE KONTROLE

Poslovi izvoza i uvoza, pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene obavljaju se u tri faze:

1. Registrovanje lica (pravnih ili preduzetnika) za obavljanje poslova izvoza i uvoza, pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći naoružanja i vojne opreme;

2. Izdavanje dozvola za svaki konkretan posao izvoza, uvoza, pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene;

3. Nadzor i kontrola poslova.

1. Registracija

Izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme, pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći u vezi sa naoružanjem i vojnom opremom, može da vrši pravno lice ili preduzetnik, koje je registrovano za obavljanje ove delatnosti kod nadležnog ministarstva, prema čl. 7. i 8. Zakona. Pravo za obavljanje ovih poslova stiče se danom upisa lica u Registar koji vodi nadležno ministarstvo22, i koje izdaje Rešenje o upisu sa rokom važenja od pet godina.

Način vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju poslove izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći, postupak registracije, potrebna dokumenta, kao i sadržina Registra bliže je uređen Pravilnikom o načinu vođenja Registra lica ovlašćenih za obavljanje poslova izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, brokerskih usluga i tehničke pomoći23.

______________
22 Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija shodno odredbama Zakona o ministarstvima ("Službeni glasnik RS", broj 44/14)
23 U postupku sprovođenja ovlašćenja iz čl. 7. i 8. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik ("Službeni glasnik RS", broj 28/15)

2. Izdavanje dozvola

Shodno odredbi člana 14. Zakona "dozvola za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom je pisani dokument nadležnog ministarstva, kojim se licu, na osnovu propisanih kriterijuma, odobrava da obavi pojedinačni posao spoljne trgovine poznatom količinom i vrstom kontrolisane robe, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa stranim partnerom, a po prethodno sprovedenoj, zakonom propisanoj proceduri, i uz dostavljanje svih propisanih dokumenata".

Pravilnikom o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom24 definisana je forma zahteva za izdavanje dozvole i drugih obrazaca, kao i spisak dokumenata koje je neophodno podneti uz zahtev.

Pre odlučivanja o konkretnom zahtevu nadležno ministarstvo pribavlja saglasnost Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i Bezbednosno-informativne Agencije. U slučaju da svi navedeni organi uskrate saglasnost za izdavanje dozvole, nadležno ministarstvo ne može izdati dozvolu, a, ako, svoju saglasnost uskrati samo jedno, konačnu odluku o izdavanju dozvole donosi Vlada.

Zakon propisuje izdavanje dozvola za izvoz i uvoz, naučnotehničku saradnju i proizvodnu kooperaciju, pribavljanje i ustupanje imovinskih prava po osnovu tehnologija u oblasti proizvodnje kontrolisane robe, pružanje intelektualnih i materijalnih usluga, zastupanje stranih firmi, posredovanje, reeksport, nekomercijalni izvoz i uvoz, kao i za robe koje nisu razvrstane na listi dvostruke namene, ali mogu biti upotrebljene za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje ili širenje oružja za masovno uništenje.

Nadležno ministarstvo može odbiti izdavanje dozvole ako izvoznik ili uvoznik ne ispunjavaju uslove propisane članom 21. Zakona. Pored toga, dozvola se može izmeniti (u skladu sa članom 24.), oduzeti (shodno članu 22. Zakona) ili prestati da važi (u skladu sa članom 23. Zakona).

Za moguću štetu prouzrokovanu oduzimanjem, izmenom ili prestankom važenja dozvole Republika Srbija nije odgovorna i nema nikakvih materijalnih obaveza po osnovu naknade štete.

Nadležno ministarstvo, kada je u pitanju uvoz kontrolisane robe, izdaje i Sertifikat krajnjeg korisnika - End User Certificate. Sa druge strane, kada je u pitanju izvoz kontrolisane robe, nadležno ministarstvo proverava dostavljeni sertifikat krajnjeg korisnika, sa aspekta ispunjenosti uslova iz člana 14. Zakona (da nije stariji od 6 meseci, da sadrži sve neophodne elemente i da je preveden i prevod overen od strane ovlašćenog sudskog tumača). U saradnji sa ministarstvom nadležnim za spoljne poslove, diplomatskim putem proverava se verodostojnost izdatih sertifikata krajnjeg korisnika (da li su izdati od strane ovlašćenih organa i institucija zemlje u koju se roba izvozi).

Za transport i tranzit naoružanja i vojne opreme neophodne su dozvole koje izdaju nadležni organi. Za transport kopnenim i vodenim putem dozvolu izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a dozvole za transport vazdušnim putem izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, na osnovu prethodno izdate dozvole Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za odobrenje konkretnog izvoza/uvoza i pribavljenih saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole za tranzit predmeta naoružanja i vojne opreme ukoliko se obavlja kopnenim i/ili vodenim putem izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova po prethodno pribavljenim saglasnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, a ukoliko se tranzit obavlja vazdušnim putem, dozvole izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

______________
24 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", br. 96/07, 80/12, 9/14 i 55/14)

2.1. Kriterijumi za izdavanje dozvole

Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene25 propisuje osam kriterijuma koji moraju da se razmotre i primene pre izdavanja dozvole. Ona je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export. Vlada Republike Srbije je 20. novembra 2008. godine usvojila zaključak o prihvatanju načela iz Kodeksa ponašanja Evropske unije.

Kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene su:

1. poštovanje međunarodnih obaveza, naročito sankcija koje je izglasao SB UN, međunarodnih sporazuma o neširenju naoružanja, kao i drugih međunarodnih obaveza,

2. poštovanje ljudskih prava u zemlji koja je konačno odredište,

3. unutrašnja situacija u zemlji koja je krajnje odredište izvoza, u funkciji postojanja zategnutosti ili oružanih sukoba,

4. održavanje regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti,

5. nacionalna bezbednost države, kao i bezbednost prijateljskih zemalja,

6. ponašanje zemlje - kupca u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno njen stav prema terorizmu, priroda njenih savezništava i poštovanje međunarodnog prava,

7. postojanje rizika da će predmet izvoza otići u druge ruke u zemlji - kupcu ili ponovo biti izvezen pod nepoželjnim uslovima i

8. kompatibilnost izvoza oružja sa tehničkom i ekonomskom sposobnošću zemlje primaoca, uzimajući u obzir poželjnost, da zemlje realizuju svoje legitimne bezbednosne i odbrambene potrebe uz najmanju moguću upotrebu ljudskih i ekonomskih resursa za nabavku oružja.

Prema EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja26 ukoliko zahtev sadrži elemente i podatke o kršenju prva 4 kriterijuma, zahtev za izdavanje dozvole se automatski odbija i o tome se obaveštavaju zemlje članice EU, a za kršenje kriterijuma 5-8 procenu vrše nadležne nacionalne institucije. Pravila su politički obavezujuća za države članice EU. Njihovom ugradnjom u nacionalno zakonodavstvo i doslednom primenom u proceduri izdavanja dozvola, Republika Srbija ispunjava zahteve EU za usklađivanje propisa u ovoj oblasti.

Prilikom razmatranja zahteva za izdavanje dozvole za izvoz, pored navedenih kriterijuma, uzimaju se u obzir i:

a) potencijalni efekti države na ekonomski, finansijski i komercijalni interes, uključujući i dugoročni interes u uspostavljanju stabilnih i demokratskih odnosa sa trgovinskim partnerima;

b) potencijalni efekti na odnose države sa zemljom u koju se vrši izvoz;

v) potencijalni efekti na transformaciju i oživljavanje namenske industrije i

g) potencijalni efekti na ukupni privredni razvoj države.

Ispunjenost kriterijuma procenjuju ministarstva koja su uključena u administrativnu proceduru izdavanja dozvole, svako prema svojoj nadležnosti, na osnovu kojih daju saglasnost odnosno mišljenje da li dozvolu treba izdati ili ne.

______________
25 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05
26 Ova pravila su usvojena u junu 1998. godine. Čine ih osam kriterijuma. Sve države članice EU složile su se da će primenjivati Pravila ponašanja po pitanju izvoza oružja prilikom razmatranja zahteva za izvoz robe iz usvojene Zajedničke liste vojne opreme EU. Pravila ponašanja takođe imaju za cilj da poboljšaju razmenu informacija između država članica i da doprinesu boljem razumevanju njihovih politika izvozne kontrole. U junu 2000. godine ova pravila su proširena i na robu dvostruke namene (Regulativa EK 1334) kada je poznato ili se sumnja da je krajnji korisnik ili krajnja upotreba te robe u vojne svrhe

2.2. Nadležne institucije u procesu izdavanja dozvole

Prema članu 12. Zakona, izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme, pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći vrši se na osnovu dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo, a takva odredba propisana je i članom 10. Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene. Shodno odredbama Zakona o ministarstvima dozvolu za obavljanje navedenih poslova izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Pre odlučivanja po zahtevu za izdavanje dozvole, nadležno ministarstvo, u smislu odredaba Zakona, razmatra kredibilitet podnosioca zahteva, kao i ekonomske i tehnološke aspekte podnetog zahteva.

Shodno odredbama Zakona, u postupku izdavanja dozvola učestvuju i: Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna Agencija. Oni, u okviru svojih nadležnosti, u postupku donošenja odluka o izdavanju dozvole, razmatraju zahtev i vrše proveru podataka navedenih u njemu u okviru svoje nadležnosti.

3. Nadzor i kontrola

Nadležno ministarstvo vrši nadzor nad obavljanjem poslova izvoza i uvoza naoružanjem i vojnom opremom i robom dvostruke namene, pružanjem brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći u skladu sa odredbama Zakona, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija - Uprava carina, organima bezbednosno-obaveštajnih službi i dr. Carinski organi, organi bezbednosno-obaveštajnih službi i inspekcijski organi, sprovode stalnu kontrolu u okviru zakonskih ovlašćenja, o čemu dostavljaju Izveštaj nadležnom ministarstvu27.

Carinsku kontrolu vrši Uprava carina i tromesečno obaveštava nadležno ministarstvo o realizaciji izdatih dozvola.

Na osnovu člana 36. Zakona, tokom vršenja carinske kontrole robe, carinski organi mogu, u okviru svojih nadležnosti, ograničiti, zaustaviti, oduzeti ili obustaviti transport kontrolisane robe, o čemu moraju da obaveste nadležno ministarstvo.

Obaveze carinskih organa u sprovođenju odredaba Zakona, propisane su Pravilnikom o obavezama carinskih organa u spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene28.

Na osnovu ovog pravilnika, carinski organi prilikom davanja odobrenja za stavljanje naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz jedinstvenu carinsku ispravu priložena dozvola izdata od strane nadležnog ministarstva i da li podaci iz dozvole o obavljanju spoljne trgovine kontrolisanom robom odgovaraju podacima iz JCI i stvarnom stanju robe.

Takođe, carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje robe u carinski postupak tranzita robe kopnenim i vodenim putem, dužni su da utvrde da li je uz JCI priloženo odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U slučaju tranzita kontrolisane robe vazdušnim putem, potrebno je odobrenje organa nadležnog za vazdušni saobraćaj.

Shodno članu 4. gore pomenutog pravilnika, carinski organi će privremeno zadržati robu, ako utvrde:

- da uz JCI nije priložena odgovarajuća dozvola ili odobrenje;

- da podaci navedeni u JCI ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli odnosno odobrenju;

- da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo, uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno. Međutim, sama kontrola izvoza, uvoza, tranzita i skladištenja kontrolisane robe, sprovodi se na način propisan Pravilnikom o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije29.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši kontrolu i nadzor prevoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, oružja i municije i eksplozivnih materija, preko državne granice i na teritoriji Republike Srbije, u drumskom i železničkom saobraćaju, a u skladu sa odredbama sledećih zakonskih propisa:

- Zakon o zaštiti državne granice30;

- Zakon o oružju i municiji31;

- Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima32;

- Zakon o transportu opasnog tereta33;

- Zakon o železnici34;

- Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju35;

- Zakon o zaštiti životne sredine36;

- Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima37

Značajno je istaći, da lica (pravna ili preduzetnici) koja se bave poslovima izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme i robe dvostruke namene, kao i pružanjem brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći, transportom ili tranzitom ove robe imaju Zakonom propisanu obavezu, da organima nadležnim za nadzor i kontrolu, omoguće uvid u svim fazama prometa, transporta, tranzita i skladištenja. U slučaju nestanka ili oštećenja robe, kod lica koje učestvuje u poslu, ili koje nabavlja i čuva tu robu, propisana je, obaveza prijavljivanja, oštećenja ili nestanka te robe nadležnom ministarstvu, u roku od 24 sata, od nestanka ili oštećenja. Lice, koje obavlja konkretan posao (uvoznik, izvoznik, posrednik, vlasnik ili drugi korisnik), dužno je da obavezno čuva dokumentaciju o prometu ovom robom, najmanje deset godina.

U nadležnom ministarstvu, shodno odredbama Zakona, formirana je računarska baza podataka koja se, upotrebom odgovarajuće namenski projektovane više korisničke računarske programske aplikacije, redovno ažurira. Navedena baza podataka je tako projektovana da obuhvata sve podatke značajne za sistem izvozno-uvozne kontrole i to u obimu i obliku koji zahteva izveštavanje po definisanim nacionalnim i regionalnim godišnjim izveštajima kao i izveštajem UN o prometu malog i lakog i konvencionalnog naoružanja.

______________
27 Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, inspekciju izvoza imaju pravo da izvrše i predstavnici Strana u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma.
28 "Službeni glasnik RS", broj 67/05
29 "Službeni glasnik RS", br. 53/04 i 95/07.
30 "Službeni glasnik RS", broj 97/08.
31 "Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 i 101/05 - dr. zakon.
32 "Službeni glasnik RS", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05
33 "Službeni glasnik RS", broj 88/10
34 "Službeni glasnik RS", br. 38/91, 41/91 - ispr., 53/93, 67/93 i 48/94
35 "Službeni glasnik RS", br. 46/95 i 66/01
36 "Službeni glasnik RS", br. 66/91, 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/95 - dr. zakon i 53/95
37 "Službeni glasnik SFRJ", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94

IV STATISTIČKI PREGLED

Odeljak 1:
SPISAK LICA KOJA SU REGISTROVANA ZA IZVOZ I UVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME, KAO I PRUŽANJE BROKERSKIH USLUGA I USLUGA TEHNIČKE POMOĆI U 2013. GODINI.

Spisak lica koja su registrovana za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme u 2013. godini čine lica koja se po prvi put registruju za obavljanje ovih poslova (novoupisana lica), kao ilica koja su ponovo upisana (preregistrovana) tokom 2013. godine. Preregistracija lica upisanih tokom 2008. godine se vršila sukcesivno u zavisnosti od datuma upisa i proteka zakonom propisanog roka važenja rešenja na osnovu kojih su upisani u Registar lica koja mogu da obavljaju poslove izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, kao i pružanja brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći obavlja se nakon isteka perioda od pet (5) godina od dana donošenja rešenja.

Ovu izveštajnu godinu karakteriše i jedna osobenost. Naime, stupanjem na snagu Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene ("Službeni glasnik RS", broj 95/13) 8. novembra 2013. godine prestala je obaveza Ministarstva da registruje privredne subjekte za obavljanje ovih poslova robom dvostruke namene, te se od tog datuma u Registru vodi evidencija samo o licima registrovanim za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme.

U 2013. godini, u pomenuti registar, upisana su 22 nova privredna subjekta, a preregistrovano 9. Prema pravnoj formi, u broju upisanih i preregistrovanih u 2013. godini, dominiraju društva sa ograničenom odgovornošću (27 lica), što čini 87, 1% upisanih, dok je broj akcionarskih društava (3) i instituta (1) značajno manji, sa procentualnim učešćem od 9,7%, odnosno 3,2%.

Analizirajući oblik vlasništva kapitala registrovanih i preregistrovanih privrednih subjekata, na dan 31. decembra 2013. godine, preovlađuje privatna vlasnička struktura sa 80,7%, u društvenom i mešovitom (državnoprivatnom) vlasništvu je po 3,2% kapitala, dok je u državnom 12,9%.

Prema poreklu osnivačkog kapitala upisanih i preregistrovanih lica u Registar, na dan 31. decembra 2013. godine, preovlađuje domaći kapital sa 93,5%, dok je učešće stranog kapitala 6,5%.

Polazeći od kriterijuma utvrđenih Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09, 99/11 - dr. zakon i 62/13 - dr. zakon), u Registar lica koja mogu da obavljaju poslove izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme u izveštajnoj godini, upisana su 3 velika, 3 srednja i 25 malih privrednih subjekata. Njihovi procentualni udeli u ukupnom broju upisanih i preregistrovanih su po 9,7%, odnosno 80,6%.

Tabela br. 1: Rešenja o upisu prema vrsti robe

Vrsta kontrolisane robe

Broj izdatih rešenja u 2013. god.

%

Naoružanje i vojna oprema

8

25,8

Roba dvostruke namene38

4

12,9

Naoružanje, vojna oprema i roba dvostruke namene39

19

61,3

Ukupno:

31

100

Izvor: Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom

______________
38 Do 8. novembra 2013. godine
39 U delu koji se odnosi na robu dvostruke namene do 8. novembra 2013. godine

Odeljak 2:
PODACI O IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2013. godini je izdato 377 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 768,08 miliona USD40. U odnosu na 2012. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za oko 3,01% i ukupna vrednost izdatih dozvola je povećana za 308,68 mil. USD (za oko 66,96%).

Izdate su dozvole za izvoz NVO kupcima u 67 zemalja, što u odnosu na 2012. godinu znači da je tržište povećano za šest zemalja. Posrednici u trgovini su učestvovali kod izvoza oružja i vojne opreme u 29 zemalja (što znači da 43,28% od ukupnog broja destinacija nije predstavljalo i zemlju krajnjeg korisnika).

Prema broju izdatih dozvola, najatraktivnije su sledeće destinacije: Republika Bugarska (35), Sjedinjene Američke Države (32), Crna Gora (22), Bosna i Hercegovina (17), Republika Kipar (16), Federacija Sent Kits i Nevis (15), Rumunija (13) i Republika Azerbejdžan (12). Za ovih 8 destinacija u 2013. godini su izdate 162 dozvole što čini 42,97% od ukupnog broja izdatih dozvola za izvoz NVO.

U periodu 2005-2013. godine41 su izdate 3.064 dozvole za izvoz NVO. Videti Grafikon br. 1.

Vrednosno gledano, najznačajnije izvozne destinacije u 2013. godini su bile: Sjedinjene Američke Države (382,20 mil. USD, odnosno oko 49,76%), Republika Kipar (102,93 mil. USD, odnosno oko 13,40%), Narodna Republika Bangladeš (44,82 mil. USD, odnosno oko 5,84%), Ujedinjeno Kraljevstvo (28,93 mil. USD, odnosno oko 3,77%), Republika Azerbejdžan (25,36 mil. USD, odnosno oko 3,30%), Republika Bugarska (17,52 mil. USD, odnosno oko 2,28%), Kanada (17,37 mil. USD, odnosno oko 2,26%) i Demokratska Narodna Republika Alžir (15,37 mil. USD, odnosno oko 2%).

Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova izvoza, prema izdatim dozvolama izvoznicima za prvih osam destinacija iznosi oko 634,51 mil. USD što čini 82,61% od ukupne vrednosti izdatih dozvola za izvoz NVO u 2013. godini. Vrednost izdatih dozvola za sve ostale destinacije izvoza iznosi oko 133,57 mil. USD što čini oko 17,39% od ukupne vrednosti izdatih dozvola za izvoz NVO u 2013. godini. Videti Grafikon br. 6.

Posmatrajući vrednost izdatih dozvola u 2013. godini, kao i u petogodišnjem periodu od 2009. godine do 2013. godine, najvažnija izvozna destinacija su Sjedinjene Američke Države.

U periodu 2005-2013. godine42 ukupna vrednost izdatih dozvola za izvoz NVO iznosi 4.225,83 mil. USD. Za uporedne vrednosti izvoza i uvoza NVO po godinama videti Grafikon br. 2.

______________
40 Iskazano u milionima američkih dolara, u daljem tekstu mil. USD.
41 Podaci se odnose na period od 31. marta 2005. do 31. decembra 2013. godine. Nadležnost u sprovođenju kontrole spoljne trgovine naoružanja i vojne opreme je marta 2005. godine prebačena sa vojnog (Ministarstvo odbrane) na civilni organ uprave (tadašnje Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG) od kada se vodi evidencija i baza podataka o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama
42 Isto

Odeljak 3:
PODACI O IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2013. godini su izdate 152 dozvole, u ukupnoj vrednosti od 53,95 mil. USD. U odnosu na 2012. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za oko 0,66%, a ukupna vrednost izdatih dozvola je povećana za 10,78 mil. USD (za oko 24,97%).

Izdate su dozvole za uvoz iz 28 zemalja, što u odnosu na 2012. godinu znači smanjenje za šest destinacija (oko 17,65%), a zemlje posrednici pri uvozu su učestvovali sa 11 destinacija (što znači da 39,29% od ukupnog broja uvoznih destinacija nije predstavljalo i zemlju proizvođača, odnosno porekla).

Najveći broj izdatih dozvola u 2013. godini se odnosio na uvoz iz: Bosne i Hercegovine (23), Sjedinjenih Američkih Država (15), Republike Bugarske (13), Republike Češke (12) i Savezne Republike Nemačke (11). Broj uvoznih dozvola izdatih za gore navedenih pet zemalja iznosi 74, što čini 48,68% od broja ukupno izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

U periodu 2005-2013. godine43 je izdato ukupno 1.255 dozvola za uvoz NVO. Videti Grafikon br. 1.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Bosna i Hercegovina (9,91 mil. USD, odnosno oko 18,37%), Republika Francuska (8,08 mil. USD, odnosno oko 14,98%), Republika Bugarska (6,29 mil. USD, odnosno oko 11,66%), Ruska Federacija (5,42 mil. USD, odnosno oko 10,05%), Sjedinjene Američke Države (4,94 mil. USD, odnosno oko 9,16%), Kraljevina Belgija (3,10 mil. USD, odnosno oko 5,75%), Republika Poljska (2,64 mil. USD, odnosno oko 4,89%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (2,35 mil. USD, odnosno oko 4,36%).

Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova uvoza, prema izdatim dozvolama za prvih osam destinacija iznosi 42,73 mil. USD, što čini oko 79,20 % vrednosti svih izdatih dozvola. Uvoz sa svih ostalih destinacija iznosi oko 11,22 mil. USD, ili oko 20,80% od ukupne vrednosti izdatih uvoznih dozvola.

Posmatrajući ukupnu vrednost izdatih dozvola za uvoz NVO, najvažnija uvozna destinacija u 2013. godini, kao i u prethodne dve godine, je Bosna i Hercegovina. Ugovoreni uvoz iz Bosne i Hercegovine čini oko 18,37%, iz Republike Francuske oko 14,98% i iz Republike Bugarske oko 11,66%. Videti Grafikon br. 7.

U periodu 2005-2013. godine44 ukupna vrednost izdatih dozvola za uvoz NVO iznosi 547,92 mil. USD. Videti Grafikon br. 2.

______________
43 Isto
44 Isto

Odeljak 4:
PODACI O IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Za izvoz robe dvostruke namene u 2013. godini su izdate tri dozvole, u vrednosti od ukupno 0,10 mil. USD. U odnosu na 2012. godinu smanjen je broj ukupno izdatih dozvola za 33,33% i ukupna vrednost izdatih dozvola je manja za 4,08 mil. USD (za oko 97,61%).

Izdate su dozvole za izvoz robe dvostruke namene kupcima u dve zemlje, što u odnosu na 2012. godinu znači da je tržište smanjeno za tri zemlje. Izvozne dozvole su izdate za sledeće destinacije: Crna Gora (2) i Republika Makedonija (1). Posrednici u trgovini nisu učestvovali kod izvoza robe dvostruke namene (obe destinacije su predstavljale i zemlje krajnjih korisnika).

U periodu 2005-2013. godine45 je izdato ukupno 27 dozvola za izvoz RDN. Videti Grafikon br. 8.

Najvažnija izvozna destinacija gledano prema vrednosti izdatih dozvola je Republika Makedonija. Ugovoreni izvoz RDN u Republiku Makedoniju čini oko 99,24% ukupne vrednosti izdatih dozvola za izvoz RDN Republike Srbije. Videti Grafikon br. 13.

Najvažnija izvozna destinacija gledano prema broju izdatih dozvola je Crna Gora. Prema vrednosti izdatih dozvola izvoz na tu destinaciju čini 0,76% od ukupnog ugovorenog izvoza RDN Republike Srbije.

______________
45 Isto

Odeljak 5:
PODACI O IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Za uvoz robe dvostruke namene u 2013. godini je izdato ukupno 90 dozvola, u vrednosti od ukupno 11,33 mil. USD. U odnosu na 2012. godinu smanjen je broj ukupno izdatih dozvola za 28% i ukupna vrednost izdatih dozvola je manja za 12,57 mil. USD (za oko 52,59%).

Izdate su dozvole za uvoz sa 17 destinacija, što u odnosu na 2012. godinu znači smanjenje za tri destinacije (za 15%), a posrednici su učestvovali pri uvozu sa 15 destinacija, što znači da je uvoz RDN uglavnom ugovoren sa zemljama koje nisu i zemlje porekla, odnosno proizvođača RDN.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na dozvole za uvoz sa sledećih destinacija: Sjedinjene Američke Države (21), Savezna Republika Nemačka (21), Bosna i Hercegovina (10), Republika Austrija (6) i Republika Slovenija (5). Broj uvoznih dozvola, izdatih za gore navedenih pet zemalja, iznosi 63, što čini 70% od ukupnog broja izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

U periodu 2005-2013. godine46 je izdata 461 dozvola za uvoz RDN. Videti Grafikon br. 8.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su bile: Republika Francuska (3,48 mil. USD, odnosno oko 30,71%), Republika Austrija (2,06 mil. USD, odnosno oko 18,18%), Bosna i Hercegovina (1,80 mil. USD, odnosno 15,89%), Republika Slovenija (0,98 mil. USD, odnosno oko 8,65%) i Republika Singapur (0,60 mil. USD, odnosno 5,30%), što ukupno iznosi 8,92 mil. USD i čini oko 78,73% vrednosti svih izdatih dozvola, dok vrednost dozvola izdatih za uvoz sa ostalih 12 destinacija čini oko 21,27%. Videti Grafikon br. 14.

______________
46 Isto

Odeljak 6:
PODACI O REALIZACIJI IZVOZA PO IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U ovom odeljku je prikazana realizacija izvoza po dozvolama izdatim za izvoz NVO u 2013. godini (videti odeljak 2) i realizacija dozvola koje su izdate u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Ukupna realizacija izvoza NVO je iznosila oko 231,99 mil. USD. Posmatrajući vrednost izdatih dozvola, realizacija izvoza u 2013. godini iznosi oko 30,20%. U odnosu na 2012. godinu povećana je vrednost izvoza za 78,30 mil. USD (za oko 50,95%) i smanjen je procenat realizacije izdatih dozvola sa 33,41% na 30,20%. Za uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po godinama videti Grafikon br. 4.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u: Sjedinjene Američke Države (64,63 mil. USD, odnosno oko 27,86%), Narodnu Republiku Bangladeš (26,79 mil. USD, odnosno oko 11,55%), Republiku Azerbejdžan (23,50 mil. USD, odnosno oko 10,13%), Demokratsku Narodnu Republiku Alžir (12,33 mil. USD, odnosno 5,31%), Republiku Bugarsku (9,20 mil. USD, odnosno oko 3,97%), Republiku Keniju (8,95 mil. USD, odnosno 3,86%), Republiku Irak (8,41 mil. USD, odnosno 3,63%) i Maršalska Ostrva (6,87 mil. USD, odnosno 2,96%). Izvoz NVO u ovih osam zemalja iznosi 160,68 mil. USD, što čini oko 69,26% od ukupne realizacije izvoza NVO u 2013. godini.

U periodu 2005-2013. godine47 ukupna vrednost realizovanih dozvola za izvoz NVO iznosi 1.307,98 mil. USD. U ovom periodu je ostvaren značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u oblasti NVO, u kumulativnom iznosu od 1.043,63 mil. USD, što ukazuje na veliki potencijal naše namenske industrije. Kretanje rasta izvoza konstantno nadmašuje stopu rasta uvoza NVO u posmatranom periodu. U 2013. godini je ostvaren najveći suficit trgovinskog bilansa od uvođenja civilne kontrole u ovu oblast i iznosio je 204,48 mil. USD. Videti Grafikon br. 3.

______________
47 Isto

Odeljak 7:
PODACI O REALIZACIJI UVOZA PO IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U ovom odeljku je prikazana realizacija uvoza po dozvolama izdatim za uvoz NVO u 2013. godini (videti odeljak 3) i realizacija dozvola koje su izdate u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Ukupna realizacija uvoza NVO je iznosila oko 27,51 mil. USD. Posmatrajući vrednost izdatih dozvola, realizacija uvoza u 2013. godini iznosi oko 50,99%. U odnosu na 2012. godinu povećana je vrednost uvoza za 19,03 mil. USD (za oko 224,41%) i povećan je procenat realizacije izdatih dozvola sa oko 19,64% na oko 50,99%. Za uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po godinama videti Grafikon br. 5.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza NVO u 2013. godini je ostvarena uvozom iz: Bosne i Hercegovine (4,32 mil. USD, što čini oko 15,70% od ukupnog uvoza), Sjedinjenih Američkih Država (3,97 mil. USD, što čini oko 14,43% od ukupnog uvoza), Ruske Federacije (3,88 mil. USD, što čini oko 14,10% od ukupnog uvoza), Republike Bugarske (3,19 mil. USD, što čini oko 11,60% od ukupnog uvoza), Republike Poljske (2,73 mil. USD, što čini oko 9,92% od ukupnog uvoza), Republike Slovačke (1,81 mil. USD, što čini oko 6,58% od ukupnog uvoza), Republike Slovenije (1,41 mil. USD, što čini oko 5,13% od ukupnog uvoza) i Crne Gore (1,09 mil. USD, što čini oko 3,96% od ukupnog uvoza). Uvoz NVO iz ovih osam zemalja iznosi 22,40 mil. USD, što čini oko 81,42% od ukupne realizacije uvoza NVO u 2013. godini.

U periodu 2005-2013. godine48 ukupna vrednost realizovanih dozvola za uvoz NVO iznosi 264,35 mil. USD. U ovom periodu je ostvarena višestruka pokrivenost uvoza izvozom, uz konstantan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom u oblasti NVO. Videti Grafikon br. 3.

______________
48 Isto

Odeljak 8:
PODACI O REALIZACIJI IZVOZA PO IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

U ovom odeljku je prikazana realizacija izvoza po dozvolama izdatim za izvoz RDN u 2013. godini (videti odeljak 4) i realizacija dozvola koje su izdate u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Realizacija izvoza po izdatim dozvolama za izvoz RDN, u 2013. godini je iznosila oko 0,02 mil. USD, što iznosi oko 16,95% odobrenog izvoza od oko ukupno 0,10 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u Bosnu i Hercegovinu (oko 0,02 mil. USD) i čini skoro ceo iznos realizacije izvoza robe dvostruke namene u 2013. godini.

U periodu 2005-2013. godine49 ukupna vrednost realizovanih dozvola za izvoz RDN iznosi 4,57 mil. USD. U ovom periodu je ostvaren deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni robe dvostruke namene, u iznosu od 46,51 mil. USD. Videti Grafikon br. 10.

______________
49 Isto

Odeljak 9:
PODACI O REALIZACIJI UVOZA PO IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

U ovom odeljku je prikazana realizacija uvoza po dozvolama izdatim za uvoz RDN u 2013. godini (videti odeljak 5) i realizacija dozvola koje su izdate u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Realizacija uvoza po izdatim dozvolama za uvoz RDN u 2013. godini je iznosila oko 5,10 mil. USD, što iznosi oko 45,01% ukupno odobrenog uvoza od oko 11,33 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza RDN u 2013. godini je ostvarena uvozom iz: Bosne i Hercegovine (1,31 mil. USD, odnosno 25,69%), Republike Slovenije (0,98 mil. USD, odnosno 19,22%), Republike Francuske (0,57 mil. USD, odnosno 11,18%), Sjedinjenih Američkih Država (0,44 mil. USD, odnosno 8,63%) i Republike Češke (0,37 mil. USD, odnosno 7,25%). Od ukupne vrednosti realizovanog uvoza RDN u 2013. godini realizovani uvoz sa pomenutih pet destinacija iznosi 3,67 mil. USD, odnosno 71,96%.

U periodu 2005-2013. godine50 ukupna vrednost realizovanih dozvola za uvoz RDN iznosi 51,08 mil. USD. U ovom periodu je ostvarena veoma mala pokrivenost uvoza izvozom robe dvostruke namene (8,95%), što ukazuje da u ovoj oblasti nemamo značajnijih proizvođača. Videti Grafikon br. 10.

______________
50 Isto

Odeljak 10:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA IZVOZ NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U 2013. godini odbijena su četiri zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u Saudijsku Arabiju i jedan zahtev za izvoz naoružanja i vojne opreme u Belize, za potrebe krajnjeg korisnika u DR Kongo.

Odeljak 11:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA UVOZ NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U 2013. godini odbijena su četiri zahteva za uvoz naoružanja i vojne opreme i to iz: Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Bugarske, Republike Belorusije i Republike Češke. Odbijeni zahtevi su se odnosili na uvoz robe namenjene za izvoz u Saudijsku Arabiju.

Odeljak 12:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA IZVOZ RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva, niti oduzetih dozvola za izvoz robe dvostruke namene u 2013. godini.

Odeljak 13:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA UVOZ RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva, niti oduzetih dozvola za uvoz robe dvostruke namene u 2013. godini.

V PRILOZI

 

Prilog 1:

NACIONALNE KONTROLNE LISTE - STRUKTURNI PREGLED

 

Prilog 1.1:

IZVOD IZ NACIONALNE KONTROLNE LISTE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME ("SLUŽBENI GLASNIK RS", BROJ 90/13)

1. Oružje glatke cevi kalibra manjeg od 20 mm, ostalo naoružanje i automatsko oružje kalibra 14,5 mm ili manjeg i pribor te za njih specijalno projektovane komponente.

2. Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg, ostala oružja ili naoružanje kalibra većeg od 14,5 mm, bacači i pribor i za njih specijalno projektovane komponente.

3. Municija i upaljači za municiju i za njih specijalno projektovane komponente.

4. Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave i punjenja kao i pripadajuća oprema i pribor, specijalno projektovana za vojnu upotrebu kao i komponente specijalno projektovane za gore navedeno.

5. Upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema za uzbunjivanje i upozoravanje, kao i srodni sistemi, oprema za testiranje, zahvatanje i zaključavanje cilja i zaštitu specijalno projektovana za vojnu upotrebu, i komponente i pribor specijalno projektovani za gore navedeno.

6. Kopnena vozila i komponente.

7. Hemijski i biološki toksični agensi, "agensi za suzbijanje nemira", radioaktivni materijali, s tim u vezi oprema, komponente i materijali.

8. "Energetski materijali" i odgovarajuće supstance, kako sledi.

9. Ratni brodovi i borbena plovna sredstva (površinska ili podvodna), specijalna mornarička oprema i pribor, komponente i druga površinska plovila.

10. "Vazduhoplovi", "letelice lakše od vazduha", bespilotne letelice ("UAV"), vazduhoplovni motori i vazduhoplovna oprema, srodna oprema i komponente, specijalno projektovane ili modifikovane za vojnu upotrebu.

11. Elektronska oprema, "svemirske letelice" i njihove komponente koje se ne kontrolišu ni po jednoj drugoj osnovi na ovoj NKL NVO.

12. Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom i pripadajuća oprema, kao i za njih specijalno projektovane komponente.

13. Oklopna ili zaštitna oprema i konstrukcije i komponente.

14. Specijalizovana oprema za vojnu obuku ili simulirane vojne scenarije, simulatori specijalno projektovani za obuku za korišćenje bilo koje vrste vatrenog oružja ili naoružanja koje kontrolišu tač. 1. ili 2. i za to specijalno projektovane komponente i pribor.

15. Oprema za prikaz slike ili za protivmere specijalno projektovana za vojnu upotrebu i za to specijalno projektovane komponente i pribor.

16. Otkivci, odlivci i ostali nedovršeni proizvodi, specijalno projektovani za proizvode koji podležu kontroli po tač. 1. do 4., 6., 9., 10., 12. ili 19.

17. Raznovrsna oprema, materijali i "biblioteke" i za to specijalno projektovane komponente.

18. Oprema za izradu proizvoda navedenih na ovoj NKL NVO.

19. Sistemi naoružanja usmerene energije (DEW), s tim povezana oprema ili oprema za protivmere i test modeli i za njih specijalno projektovane komponente.

20. Kriogenička i "superprovodljiva" oprema i komponente specijalno projektovane za nju.

21. "Softver".

22. "Tehnologija".

23. Bezbednosno-policijska oprema.

Prilog 1.2:

STRUKTURA NACIONALNE KONTROLNE LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE ("SLUŽBENI GLASNIK RS", BROJ 20/13)

Tehničke kategorije:

0 - Nuklearni materijali, postrojenja i oprema

1 - Specijalni materijali i oprema koja se odnosi na njih

2 - Obrada materijala

3 - Elektronika

4 - Računari

5 - Telekomunikacije i "zaštita informacija"

6 - Senzori i laseri

7 - Navigacija i avionska elektronika

8 - Pomorstvo

9 - Vazdušni i svemirski prostor i pogonski sistemi

Grupe:

A - Sistemi, oprema i komponente

B - Oprema za testiranje proveru i proizvodnju

C - Materijali

D - Softver

E - Tehnologija

Multilateralne i unilateralne kontrole:

000-099 - Vasenarski sporazum

100-199 - Režim kontrole tehnologije projektila

200-299 - Grupa nuklearnih snabdevača

300-399 - Australijska grupa

400-499 - Konvencija o hemijskom oružju

500-599 - Rezervisano

600-699 - Rezervisano

700-799 - Rezervisano

800-899 - Rezervisano

900-999 - Unilateralne kontrole

Na primer, oznaka za merače gravitacije (gravimetri) u Kontrolnoj listi roba EU je 6A007.

Znači, da gravimetri pripadaju tehničkoj kategoriji 6 - Senzori i laseri, grupi A- Sistemi, oprema i delovi i da se nalazi pod kontrolom Vasenarskog sporazuma.

Prilog 2:

GRAFIKONI - GRAFIČKI PREGLED SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA NVO I RDN

Grafikon br. 1: Broj izdatih dozvola za izvoz i uvoz NVO u periodu od 2005. do 2013. godine

 

Godina

Izvoz

Uvoz

1.

2005*

274

59

2.

2006

300

100

3.

2007

372

135

4.

2008

343

176

5.

2009

360

182

6.

2010

348

152

7.

2011

324

148

8.

2012

366

151

9.

2013

377

152

 

Ukupno

3.064

1.255

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 2: Vrednost izdatih dozvola za izvoz i uvoz NVO u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

 

Odobreno [miliona USD]

 

Godina

Uvoz

Izvoz

1.

2005*

4,93

176,45

2.

2006

12,52

346,33

3.

2007

57,60

300,00

4.

2008

129,18

580,69

5.

2009

111,26

467,02

6.

2010

79,65

757,88

7.

2011

55,66

369,35

8.

2012

43,17

460,03

9.

2013

53,95

768,08

 

Ukupno

547,92

4.225,83

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 3: Realizacija izdatih dozvola za izvoz i uvoz NVO u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

 

Realizovano [miliona USD]

 

Godina

Uvoz

Izvoz

1.

2005*

1,78

31,42

2.

2006

7,10

71,25

3.

2007

37,89

93,12

4.

2008

36,25

224,35

5.

2009

66,12

145,50

6.

2010

47,04

192,64

7.

2011

32,18

164,02

8.

2012

8,48

153,69

9.

2013

27,51

231,99

 

Ukupno

264,35

1.307,98

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 4: Uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po dozvolama za izvoz NVO u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Izvoz NVO [miliona USD]

 

Godina

Odobreno

Realizovano

1.

2005*

176,45

31,42

2.

2006

346,33

71,25

3.

2007

300,00

93,12

4.

2008

580,69

224,35

5.

2009

467,02

145,50

6.

2010

757,88

192,64

7.

2011

369,35

164,02

8.

2012

460,03

153,69

9.

2013

768,08

231,99

 

Ukupno

4.225,83

1.307,98

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 5: Uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po dozvolama za uvoz NVO u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Uvoz NVO [miliona USD]

 

Godina

Odobreno

Realizovano

1.

2005*

4,93

1,78

2.

2006

12,52

7,10

3.

2007

57,60

37,89

4.

2008

129,18

36,25

5.

2009

111,26

66,12

6.

2010

79,65

47,04

7.

2011

55,66

32,18

8.

2012

43,17

8,48

9.

2013

53,95

27,51

 

Ukupno

547,92

264,35

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 6: Izvozne destinacije NVO u 2013. godini (prema vrednosti izdatih dozvola)

 

Destinacija IZVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1

Sjedinjene Američke Države

382.204.432,15

50

2

Republika Kipar

102.930.877,37

13

3

NR Bangladeš

44.822.480,06

6

4

Ujedinjeno Kraljevstvo

28.928.925,42

4

5

Republika Azerbejdžan

25.359.443,82

3

6

Republika Bugarska

17.518.917,32

2

7

Kanada

17.373.839,76

2

8

DNR Alžir

15.366.540,09

2

 

Sve ostale

133.574.465,77

17

 

Ukupno

768.079.921,76

100

Grafikon br. 7: Uvozne destinacije NVO u 2013. godini (prema vrednosti izdatih dozvola)

 

Destinacija UVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1.

Bosna i Hercegovina

9.911.816,31

18

2.

Republika Francuska

8.079.744,47

15

3.

Republika Bugarska

6.288.530,34

12

4.

Ruska Federacija

5.417.502,69

10

5.

Sjedinjene Američke Države

4.937.692,32

9

6.

Kraljevina Belgija

3.097.433,20

6

7.

Republika Poljska

2.640.066,40

5

8.

Ujedinjeno Kraljevstvo

2.348.487,66

4

 

Sve ostale

11.227.668,94

21

 

Ukupno

53.948.942,33

100

Grafikon br. 8: Broj izdatih dozvola za izvoz i uvoz RDN u periodu od 2005. do 2013. godine

 

Godina

Izvoz

Uvoz

1.

2005*

0

10

2.

2006

1

9

3.

2007

1

13

4.

2008

0

27

5.

2009

1

33

6.

2010

7

79

7.

2011

5

75

8.

2012

9

125

9.

2013

3

90

 

Ukupno

27

461

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 9: Vrednost izdatih dozvola za izvoz i uvoz RDN u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Odobreno [miliona USD]

 

Godina

Izvoz

Uvoz

1.

2005*

0,00

0,22

2.

2006

0,09

0,29

3.

2007

0,06

0,81

4.

2008

0,00

3,68

5.

2009

0,57

5,24

6.

2010

0,30

34,93

7.

2011

1,04

6,42

8.

2012

4,18

23,90

9.

2013

0,10

11,33

 

Ukupno

6,34

86,82

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 10: Realizacija izdatih dozvola za izvoz i uvoz RDN u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Realizovano [miliona USD]

 

Godina

Izvoz

Uvoz

1.

2005*

0,00

0,15

2.

2006

0,09

0,28

3.

2007

0,06

0,73

4.

2008

0,00

3,12

5.

2009

0,57

1,29

6.

2010

0,15

30,32

7.

2011

0,18

4,61

8.

2012

3,50

5,48

9.

2013

0,02

5,10

 

Ukupno

4,57

51,08

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 11: Uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po dozvolama za izvoz RDN u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Izvoz RDN [miliona USD]

 

Godina

Odobreno

Realizovano

1.

2005*

0,00

0,00

2.

2006

0,09

0,09

3.

2007

0,06

0,06

4.

2008

0,00

0,00

5.

2009

0,57

0,57

6.

2010

0,30

0,15

7.

2011

1,04

0,18

8.

2012

4,18

3,50

9.

2013

0,10

0,02

 

Ukupno

6,34

4,57

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 12: Uporedni pregled odobrenih i realizovanih vrednosti po dozvolama za uvoz RDN u periodu od 2005. do 2013. godine (u milionima USD)

Uvoz RDN [miliona USD]

 

Godina

Odobreno

Realizovano

1.

2005*

0,22

0,15

2.

2006

0,29

0,28

3.

2007

0,81

0,73

4.

2008

3,68

3,12

5.

2009

5,24

1,29

6.

2010

34,93

30,32

7.

2011

6,42

4,61

8.

2012

23,90

5,48

9.

2013

11,33

5,10

 

Ukupno

86,82

51,08

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 13: Izvozne destinacije RDN u 2013. godini (prema vrednosti izdatih dozvola)

 

Destinacija IZVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1.

Republika Makedonija

102.877,20

99

2.

Crna Gora

783,21

1

 

Ukupno

103.660,41

100

Grafikon br. 14: Uvozne destinacije RDN u 2013. godini (prema vrednosti izdatih dozvola)

 

Destinacija UVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1.

Republika Francuska

3.483.188,64

31

2.

Republika Austrija

2.056.134,39

18

3.

Bosna i Hercegovina

1.801.190,38

16

4.

Republika Slovenija

983.828,21

9

5.

Republika Singapur

600.000,00

5

6.

Sjedinjene Američke Države

423.535,45

4

 

Sve ostale

1.986.169,73

18

 

Ukupno

11.334.046,80

100

 

Prilog 3:

ODELJCI - TABELARNI PREGLED SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA NVO I RDN

 

Odeljak 1

SPISAK LICA KOJA SU REGISTROVANA ZA IZVOZ I UVOZ NAORUŽANJA, VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE. KAO I ZA PRUŽANJE BROKERSKIH USLUGA I USLUGA TEHNIČKE POMOĆI U 2013. GODINI1

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

ORACLE DOO

BEOGRAD

2.

EDEPRO DOO

BEOGRAD

3.

BEATRONIC SUPPLY DOO

BEOGRAD

4.

SMARTCAP IT SOLUTIONS DOO

BEOGRAD

5.

FIN-LEKS DOO

BEOGRAD

6.

PRVA PETOLETKA - PROMET AD - U RESTRUKTURIRANJU

TRSTENIK

7.

DOO ROMAX TRADE

NOVI SAD

8.

ARROW ECS DOO

BEOGRAD

9.

UM-MERKATA DOO

ŠABAC

10.

MILITARIA DOO

BEOGRAD

11.

INSTITUT MIHAJLO PUPIN DOO

BEOGRAD

12.

IMP-TELEKOMUNIKACIJE DOO

BEOGRAD

13.

IMP-RAČUNARSKI SISTEMI DOO

BEOGRAD

14.

MTT AERO C&RT DOO

BEOGRAD

15.

TECHNICALLY REPRODUCT DOO

ČAČAK

16.

AE4S PROFESIONAL DOO

BEOGRAD

17.

JAPI COM DOO

NOVI SAD

18.

PREDUZEĆE EVROKOMERC DOO

BRUS

19.

TOPFORSAGE DOO

BEOGRAD

20.

DOO TROGLAV

TEMERIN

21.

TIM ZA TAKTIČKI TRENING DOO

BEOGRAD-OBRENOVAC

22.

OBLAK TEHNOLOGIJE DOO

BEOGRAD

______________
1 Stupanjem na snagu Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene („Službeni glasnik RS“, broj 95/13) 8. novembra 2013. godine prestala je obaveza Ministarstva da registruje privredne subjekte za obavljanje spoljne trgovine robom dvostruke namene.

Odeljak 1.1

SPISAK LICA KOJA SU REGISTROVANA ZA SPOLJNOTRGOVINSKI PROMET NAORUŽANJA, VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE NA DAN 31.12.2013. GODINE2

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

JUGOIMPORT-SDPR JP

BEOGRAD

2.

ZASTAVA ORUŽJE AD

KRAGUJEVAC

3.

METEOR- STILL DOO

KRAGUJEVAC

4.

KRUŠIK AD

VALJEVO

5.

KOMPANIJA INTERNATIONAL CG DP- u restrukturiranju

BEOGRAD

6.

MILAN BLAGOJEVIĆ-NAMENSKA AD

LUČANI

7.

PROIZVODNJA MILE DRAGIĆ DOO

ZRENJANIN

8.

BETRAM EKSPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

9.

KIPAL EXPORT DOO

BEOGRAD

10.

MIKRO DOO

BEOGRAD

11.

BELOM DOO

BEOGRAD

12.

PRVA ISKRA NAMENSKA PROIZVODNJA AD

BARIČ

13.

PRVI PARTIZAN AD

UŽICE

14.

COFIS DOO EXPORT- IMPORT

BEOGRAD

15.

PMC INŽENJERING DOO

BEOGRAD

16.

REMONT-REMPROM DOO

ČAČAK

17.

BULLET DOO

BEOGRAD

18.

SLOBODA AD

ČAČAK

19.

ATOM ELEKTRONIC DOO

BEOGRAD

20.

ACORDA INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

21.

TRAJAL KORPORACIJA AD

KRUŠEVAC

22.

YUGIT COMPANY DOO

BEOGRAD

23.

ASTRA ITB DOO

BEOGRAD

24.

J.N.J EXPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

25.

ELEKTRO INTEREX DOO

BEOGRAD

26.

PATRIMONS DOO

BEOGRAD

27.

METEL DOO

NOVI SAD

28.

GIM DOO

BEOGRAD

29.

CAN-YU DOO

BEOGRAD

30.

ČAJAVEC DOO

BEOGRAD

31.

DDA-KOMERC DOO

LESKOVAC

32.

JUGOHEMIJA AD

BEOGRAD

33.

TENEX & BOLDRINI DOO

SUBOTICA

34.

ORAO DOO

BEOGRAD

35.

TROFEJ COMERCE DOO

BEOGRAD

36.

SR ALEKS ARMOR NENAD ČAKIĆ PREDUZETNIK

BEOGRAD, Mali Popović

37.

LIVNICA PRECIZNIH ODLIVAKA DOO

ADA

38.

UNI GLOBAL DOO

BEOGRAD

39.

CALYPSO GROUP DOO

BEOGRAD

40.

G2 MITČHELL ARMS DOO

BEOGRAD

41.

RTC DOO

BEOGRAD

42.

BAPS DOO

ZRENJANIN

43.

MAG ETROL DOO

BEOGRAD

44.

CAPRIOLO DOO

BAČKA TOPOLA

45.

JOMIL DOO

BEOGRAD, Baćevac

46.

DOO HUBERTUS PO

ADA

47.

SAVIHEM

BEOGRAD

48.

SSB International Inter Trade DOO

BEOGRAD

49.

GROF MBM DOO

PETROVAC NA MLAVI

50.

VIZUS DOO

BEOGRAD

51.

SNAJPER DOO

BEOGRAD

52.

METALIJA Export Import DOO

BEOGRAD

53.

PAMPERO DOO

BEOGRAD

54.

PUPIN-TELEKOM AD

BEOGRAD

55.

BONUM INŽENJERING DOO

BEOGRAD

56.

CATENA NET DOO

BEOGRAD

57.

PROANALITIKA DOO

BEOGRAD

58.

IVEX DOO

BEOGRAD

59.

CPR IMPEKS DOO

BEOGRAD

60.

DEX DOO

BEOGRAD

61.

ČHORTAN Co DOO

BEOGRAD

62.

TISAB DOO

BEOGRAD

63.

BS - ITAL C.O.

BEOGRAD

64.

SPORT DOO

UŽICE

65.

ADRIATIC STIFADO DOO

BEOGRAD

66.

TEHNOREMONT DOO

TEMERIN

67.

DOO SUR TEC

ČAČAK

68.

BIN COMMERCE DOO

BEOGRAD

69.

EI - OPEK AD

NIŠ

70.

NETSET GLOBAL SOLUTIONS DOO

BEOGRAD

71.

IBIS - INSTRUMENTS DOO

BEOGRAD

72.

AVIO GAMMA - PLUS DOO

BEOGRAD

73.

INEX - LORIS AD

BEOGRAD

74.

DOO MILOVIĆ - UNIVERZAL

VRBAS

75.

DEMAX EXPORT IMPORT DOO

BEOGRAD

76.

PARTIZAN ARMS DOO

BEOGRAD

77.

INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE VINČA

BEOGRAD

78.

AD GALENIKA FITOFARMACIJA

BEOGRAD

79.

MIL GROUP DOO

BEOGRAD

80.

UČA INTERNATIONAL DOO

VRŠAC

81.

FARMALOGIST DOO

BEOGRAD

82.

TELCOM DOO

BEOGRAD

83.

AD RUDNIK I FLOTACIJA RUDNIK

RUDNIK

84.

CPS-CAD PROFESSIONAL SYSTEMS DOO

BEOGRAD

85.

TERI ENGINEERING DOO

BEOGRAD

86.

PREDUZEĆE NOVOS DOO

BEOGRAD

87.

SIMPO-DEKOR DOO

VRANJE

88.

SUPER HUNT DOO

LAJKOVAC

89.

INTERALIS CHEMICALS DOO

BEOGRAD

90.

CENTROHEM DOO

STARA PAZOVA

91.

PUPIN TELEKOM DATAKOM DOO

BEOGRAD

92.

JUGOELEKTRO TAD

BEOGRAD

93.

DAM-MONT DOO

STENJEVAC, Dvorište

94.

SMATSA DOO

BEOGRAD

95.

SUPER TANE DOO

SREMSKA KAMENICA

96.

DOO PROTECT ENG

UMKA

97.

JUVELA DOO

BEOGRAD

98.

FLINT GROUP BALKAN DOO

GORNJI MILANOVAC

99.

KRUPNIK DOO

BEOGRAD

100.

MRG EXPORT- IMPORT DOO

BEOGRAD

101.

IRITEL AD BEOGRAD

BEOGRAD

102.

MERIDIAN COMMUNICATIONS DOO

BEOGRAD

103.

RUDNIK OLOVA I CINKA VELIKI MAJDAN DOO

LJUBOVIJA, Uzovnica

104.

MAŠINOGRADNJA DOO

KIKINDA

105.

FAM AD- U RESTRUKTURIRANJU

KRUŠEVAC

106.

DAMIBA TRADE DOO

BEOGRAD

107.

COMTRADE ITSS DOO

BEOGRAD

108.

INTER-TRANS TRADE DOO

BEOGRAD

109.

OZMOTEK DOO

BEOGRAD

110.

HORIZON SYSTEMS PR.

PIROT

111.

ISCO DOO

ZRENJANIN

112.

DCP-HEMIGAL DOO

LESKOVAC

113.

KOMARČEVIĆ DOO

BEOGRAD

114.

ZODAKS DOO

BEOGRAD

115.

SZR ATELJE ENGRAVING ART

KRAGUJEVAC

116.

SIEMENS DOO

BEOGRAD

117.

TRAYAL- HEM DOO

KRUŠEVAC

118.

ANMINI KOMERC DOO

BEOGRAD

119.

DKS DOO

BEOGRAD

120.

JUGOSCAN DOO

BEOGRAD

121.

MAJKIĆ DOO

INĐIJA

122.

CRONY DOO

BEOGRAD

123.

STARTER DOO

SUBOTICA, Palić

124.

UNI- HEM DOO

BEOGRAD

125.

PRENDIS DOO

BEOGRAD

126.

DEKRASYS-VORINS DOO

NOVI SAD

127.

ARSENAL-REM DOO

KRALJEVO

128.

S & T SERBIA DOO

BEOGRAD

129.

ALEKS ARMOR DOO

BEOGRAD, Popović

130.

CENTUM DOO

BEOGRAD

131.

MASTER- SECURITY DOO

NIŠ

132.

ORUŽARNICA HUNTER DOO

BEOGRAD

133.

KEFO DOO

BEOGRAD

134.

PARACENTAR DOO

BEOGRAD

135.

ELEKTRO - DATA DOO

BEOGRAD

136.

TAGOR ELEKTRONIC DOO

NIŠ

137.

DEWACO DOO

BEOGRAD

138.

LAB SYSTEMS SUPPORT DOO

BEOGRAD

139.

ASSECO SEE DOO

BEOGRAD

140.

EWE COMP DOO

BEOGRAD

141.

KEMOIMPEX AD

BEOGRAD

142.

INFORMATIKA AD

BEOGRAD

143.

Milena Manojlović PR. Radnja za popravku industrijskih četki MANOJLOVIĆ

NIŠ

144.

SUPER LAB DOO

BEOGRAD

145.

MUEHLBAUER DOO

BEOGRAD

146.

BEOETNA DOO

BEOGRAD

147.

ELTON CORPORATION DOO

BEOGRAD

148.

DIREKCIJA IRS DOO

BEOGRAD

149.

PPT NAMENSKA AD

TRSTENIK

150.

COMPACT LINE DOO

BEOGRAD

151.

SAGA DOO

BEOGRAD

152.

MC COMPANY DOO

BEOGRAD

153.

LG HEMIJA DOO

BEOGRAD

154.

COMING COMPUTER ENGINEERING DOO

BEOGRAD

155.

KONCERN FARMAKOM M.B. DOO

ŠABAC

156.

SOVA NVISION DOO

BEOGRAD

157.

HARDER DIGITAL SOVA AD

NIŠ

158.

TOMAGA DOO

BEOGRAD

159.

VALKRE ARMOR SYSTEMS DOO

BEOGRAD

160.

ENERGODINAMIKA DOO

NOVI SAD

161.

AZIMUT DPS DOO

BEOGRAD

162.

ORTEX URO GROUP DOO

KRUŠEVAC

163.

UNIMET DOO

KAĆ

164.

BATAS INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

165.

DAT-CON DOO

BEOGRAD

166.

PNEUMATIK-FLEKS DOO

NOVA PAZOVA

167.

E-SMART SYSTEMS DOO

BEOGRAD

168.

ADVERTOUT DOO

BEOGRAD

169.

APS AVIATION PARTS SERVICE DOO

BEOGRAD

170.

CHEMICAL AGROSAVA DOO

BEOGRAD

171.

P.E.C.S. DOO

BEOGRAD

172.

INFO TEAM DOO

BEOGRAD

173.

DIGITRON IST DOO

BEOGRAD

174.

INTER DIL DOO

BEOGRAD

175.

INEKS-MORAVA DOO

GADŽIN HAN

176.

TSV BRAVE DOO

BEOGRAD

177.

AUTO INPORT DOO

GORNJI MILANOVAC

178.

BALKAN NOVOTEH DOO

NOVI SAD

179.

CORS COMPUTERS DOO

BEOGRAD

180.

AVIONICS & TELECOMMUNICATION SERVICES DOO

BEOGRAD

181.

MUEHLBAUER TEHNOLOGIES DOO

STARA PAZOVA

182.

NISAR SAMOSTALNA RADNJA ZA TRGOVINU NA VELIKO I TRGOVINU U TRANZITU STEVANOVIĆ TIHOMIR PR

ZRENJANIN

183.

YUGIT DEFENCE DOO

BEOGRAD

184.

PHOTON OPTRONICS DOO

NIŠ

185.

NAFTAGAS-NAFTNI SERVISI DOO

NOVI SAD

186.

BEXING DOO

BEOGRAD

187.

NIS AD

NOVI SAD

188.

VLATAKOM DOO

BEOGRAD

189.

GRAFOCARD DOO

BEOGRAD

190.

VST HEMOVET DOO

NOVI SAD

191.

ORACLE DOO

BEOGRAD

192.

EDEPRO DOO

BEOGRAD

193.

BEATRONIC SUPPLY DOO

BEOGRAD

194.

SMARTCAP IT SOLUTIONS DOO

BEOGRAD

195.

FIN-LEKS DOO

BEOGRAD

196.

PRVA PETOLETKA - PROMET AD - U RESTRUKTURIRANJU

TRSTENIK

197.

DOO ROMAX TRADE

NOVI SAD

198.

ARROW ECS DOO

BEOGRAD

199.

UM-MERKATA DOO

ŠABAC

200.

MILITARIA DOO

BEOGRAD

201.

INSTITUT MIHAJLO PUPIN DOO

BEOGRAD

202.

IMP-TELEKOMUNIKACIJE DOO

BEOGRAD

203.

IMP-RAČUNARSKI SISTEMI DOO

BEOGRAD

204.

MTT AERO C&RT DOO

BEOGRAD

205.

TECHNICALLY REPRODUCT DOO

ČAČAK

206.

AE4S PROFESIONAL DOO

BEOGRAD

207.

JAPI COM DOO

NOVI SAD

208.

PREDUZEĆE EVROKOMERC DOO

BRUS

209.

TOPFORSAGE DOO

BEOGRAD

210.

DOO TROGLAV

TEMERIN

211.

TIM ZA TAKTIČKI TRENING DOO

BEOGRAD, Obrenovac

212.

OBLAK TEHNOLOGIJE DOO

BEOGRAD

______________
2 Stupanjem na snagu Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene („Službeni glasnik RS“, broj 95/13) 8. novembra 2013. godine prestala je obaveza Ministarstva da registruje privredne subjekte za obavljanje spoljne trgovine robom dvostruke namene.

Odeljak 2.

IZDATE IZVOZNE DOZVOLE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Arapska Republika Egipat

6

1; 22; 4; 15; 7

2.002.040,00

Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oprema za prikaz slike; Oružje glatke cevi; Hemijski i biološki toksični agensi

41.074 KD

Arapska Republika
Egipat

v

2. Australija

3

1; 3

917.227,31

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

2.527.357 KD

Australija

c

3. Belize

8

2; 1; 22; 3; 4; 5; 13

5.244.837,25

Oružje glatke cevi; Tehnologija; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Upravljanje vatrom; Oklopna ili zaštitna oprema

334.506 KD

Demokratska Republika
Kongo

v

4. Bosna i Hercegovina

17

8; 13; 22; 1; 3

1.775.913,89

"Energetski materijali"; Oklopna ili zaštitna oprema; Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju; Tehnologija

433.897 KD; 400 KG

Bosna i Hercegovina

v; d; c

5. Demokratska Narodna Republika Alžir

6

2; 22; 17; 3

15.366.540,09

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Raznovrsna oprema, materijali; Municija i upaljači za municiju

129.393 KD

Demokratska Narodna
Republika Alžir

v

6. Država Izrael

12

3; 4; 8; 1

4.900.977,26

Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

3.280.080 KD; 18.970 KG

Država Izrael; Republika Azerbejdžan

v; c

7. Država Kuvajt

1

22

1.739.824,19

Tehnologija

203 KD

Država Kuvajt

v

8. Država Libija

1

10; 11

6.037.516,68

"Vazduhoplovi"; Elektronska oprema

73 KD

Država Libija

v

9. Islamska Republika Pakistan

4

1

554.054,00

Oružje glatke cevi

2.940 KD

Islamska Republika Pakistan

c

10. Istočna Republika Urugvaj

5

3; 8; 1

1.920.931,83

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

62.999 KD; 1.750 KG

Republika Čile;
Istočna Republika Urugvaj

v; d; c

11. Kanada

10

1; 3

17.373.839,76

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

633.897 KD

Kanada

v; c

12. Komonvelt Bahama

3

4

543.844,95

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

42.125 KD

Rumunija

v

13. Kraljevina Bahrein

2

13

382.653,00

Oklopna ili zaštitna oprema

1.000 KD

Kraljevina Bahrein

d

14. Kraljevina Belgija

10

3

10.121.245,78

Municija i upaljači za municiju

27.745.520 KD

Kraljevina Belgija

v; c

15. Kraljevina Danska

1

3

62.479,08

Municija i upaljači za municiju

145.000 KD

Kraljevina Danska

c

16. Kraljevina Norveška

2

3

629.678,72

Municija i upaljači za municiju

1.466.500 KD

Kraljevina Norveška

c

17. Kraljevina Saudijska Arabija

1

3

1.600.000,00

Municija i upaljači za municiju

10.000.000 KD

Kraljevina Saudijska Arabija

v

18. Kraljevina Tajland

2

3

520.825,00

Municija i upaljači za municiju

11.500 KD

Kraljevina Tajland

v

19. Kraljevina Holandija

1

3

548.385,66

Municija i upaljači za municiju

3.079.000 KD

Kraljevina Holandija

c

20. Kraljevina Španija

2

1; 3

260.385,96

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

327.000 KD

Kraljevina Španija

c

21. Mađarska

4

8

4.606.891,20

"Energetski materijali"

308.000 KG

Bosna i Hercegovina

v

22. Malezija

2

3

492.477,20

Municija i upaljači za municiju

3.080 KD

Malezija

d

23. Maršalska ostrva

9

18

6.872.711,51

Oprema

3 GN; 1.053 KD;
46.333 LT

Republika Azerbejdžan

v

24. Narodna Republika Bangladeš

7

11; 2; 5; 6; 22; 4; 3

44.822.480,06

Elektronska oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Upravljanje vatrom; Kopnena vozila i komponente; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Municija i upaljači za municiju

2 GN; 1.800.179 KD

Narodna Republika Bangladeš

v

25. Novi Zeland

2

3; 1

190.399,35

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

519.505 KD

Novi Zeland

c

26. Republika Azerbejdžan

12

18; 2; 22; 1; 15; 3

25.359.443,82

Oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Oružje glatke cevi; Tehnologija; Oprema za prikaz slike; Municija i upaljači za municiju

5.004 GN; 7.437 KD; 10.392 LT

Republika Azerbejdžan

v

27. Republika Angola

1

6

91.010,00

Kopnena vozila i komponente

656 KD

Republika Angola

v

28. Republika Austrija

7

1; 3

3.644.308,19

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

32.577 KD

Republika Austrija

v; c

29. Republika Belorusija

2

1; 3

106.164,25

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

159.109 KD

Republika Belorusija

c; v

30. Republika Bugarska

35

22; 8; 1; 3; 4

17.518.917,32

Tehnologija; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

3.390 GN; 293.249 KD; 272.250 KG

Republika Bugarska; Republika Tadžikistan; Burkina Faso; Republika Senegal

v; c; d

31. Republika Gvatemala

2

3; 1

351.450,67

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

1.179.126 KD

Republika Gvatemala

c

32. Republika Grčka

5

13; 3; 1

2.118.183,96

Oklopna ili zaštitna oprema; Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

411.346 KD

Republika Grčka; Ujedinjeni Arapski Emirati

d; c; v

33. Republika Indija

3

3; 8

2.960.096,70

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"

129.500 KD; 80.000 KG

Republika Indija

c; v

34. Republika Indonezija

1

2

733.078,08

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

488 KD

Republika Indonezija

v

35. Republika Irak

5

10; 12; 15; 17

9.120.615,70

"Vazduhoplovi"; Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom; Oprema za prikaz slike; Raznovrsna oprema, materijali

2 GN; 25 KD

Republika Irak

v

36. Republika Italija

6

3

5.513.613,45

Municija i upaljači za municiju

23.600 GN; 73.042 KD

Republika Italija

v

37. Republika Južna Afrika

4

3; 5; 1

680.515,88

Municija i upaljači za municiju; Upravljanje vatrom; Oružje glatke cevi

1.372.194 KD

Republika Južna Afrika

c

38. Republika Kenija

1

1

4.500,00

Oružje glatke cevi

10 KD

Republika Kenija

d

39. Republika Kipar

16

3; 1; 13; 2; 8; 4

102.930.877,37

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Oklopna ili zaštitna oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; "Energetski materijali"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

1 GN; 7.028.966 KD; 20.000 KG

Turkmenistan; Republika Peru; Republika Azerbejdžan; Republika Ekvatorijalna Gvineja; Država Libija; Republika Belorusija

v; d

40. Republika Koreja

1

18; 4

597.189,60

Oprema; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

8 KD

Republika Koreja

v

41. Republika Kostarika

9

1; 2; 3; 4

8.304.272,80

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

3.772.817 KD

Republika Mali; Republika Burundi

v

42. Republika Liban

1

13

174.703,05

Oklopna ili zaštitna oprema

800 KD

Republika Liban

d

43. Republika Makedonija

5

1; 3

187.524,43

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

617.104 KD

Republika Makedonija

c; v

44. Republika Malta

1

1

159.020,55

Oružje glatke cevi

1.200 KD

Republika Malta

c

45. Republika Mjanmarska Unija

1

11

274.385,94

Elektronska oprema

4 GN; 22 KD

Republika Mjanmarska Unija

v

46. Republika Namibija

1

1

44.249,74

Oružje glatke cevi

108 KD

Republika Namibija

c

47. Republika Portugal

1

1

43.517,57

Oružje glatke cevi

122 KD

Republika Portugal

c

48. Republika Singapur

8

3

3.205.945,61

Municija i upaljači za municiju

35.941 KD

Republika Indonezija

v

49. Republika Slovačka

1

6

480.000,00

Kopnena vozila i komponente

40 KD

Republika Slovačka

v

50. Republika Slovenija

2

1; 4

925.619,20

Oružje glatke cevi; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

14.154 KD

Republika Slovenija

v

51. Republika Turska

1

22; 4

624.726,66

Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

1 KD

Republika Turska

v

52. Republika Filipini

1

3

268.180,00

Municija i upaljači za municiju

1.185.000 KD

Republika Filipini

d

53. Republika Francuska

4

1; 8

51.024,83

Oružje glatke cevi; "Energetski materijali"

89 KD; 800 KG

Republika Francuska

c; v

54. Republika Hrvatska

6

3; 1; 22; 6

886.329,36

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Tehnologija; Kopnena vozila i komponente

4 GN; 3.486.965 KD

Republika Hrvatska

c; v

55. Republika Češka

4

8; 2; 1

3.505.032,00

"Energetski materijali"; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Oružje glatke cevi

1.070 KD; 262.000 KG

Republika Češka

v; c

56. Republika Čile

5

3; 4

796.055,00

Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

4.290.300 KD

Istočna Republika Urugvaj

d; v

57. Rumunija

13

8; 3; 1

4.594.343,91

"Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

368.987 KD; 230.500 KG

Rumunija

v; c

58. Savezna Republika Nemačka

5

3; 1

9.445.913,51

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

33.534.000 KD

Savezna Republika Nemačka

c; v

59. Sjedinjene Američke Države

32

1; 3; 22; 13

382.204.432,15

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju; Tehnologija; Oklopna ili zaštitna oprema

996.080.983 KD

Sjedinjene Američke Države; Gvajana; Sjedinjene Meksičke Države; Islamska Republika Avganistan

c; v

60. Socijalistička Republika Vijetnam

1

4

3.326.400,00

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

702 KD

Socijalistička Republika Vijetnam

v

61. Ujedinjeni Arapski Emirati

1

2; 22; 4

537.997,57

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

150 KD

Ujedinjeni Arapski Emirati

v

62. Ujedinjeno Kraljevstvo

4

3; 1; 4

28.928.925,42

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

118.859.227 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; Država Kuvajt

c; v

63. Ukrajina

1

1

84.183,66

Oružje glatke cevi

1.220 KD

Ukrajina

v

64. Federacija Sent Kits i Nevis

15

8; 3; 1

6.609.256,64

"Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

15.712.723 KD; 20.025 KG

Republika Austrija; Kraljevina Belgija; Republika Kamerun; Država Izrael; Kraljevina Španija

v

65. Hašemitska Kraljevina Jordan

5

3; 1

4.195.588,80

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

7.677.451 KD

Hašemitska Kraljevina Jordan; Islamska Republika Avganistan

v

66. Crna Gora

22

3; 8; 22; 4; 13

6.538.022,01

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oklopna ili zaštitna oprema

6.580 GN; 872.280 KD; 14.707 KG

Republika Filipini; Crna Gora; Republika Kenija; Ujedinjeni Arapski Emirati

v; c

67. Švajcarska Konfederacija

5

1; 2; 3

466.146,63

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju

661.122 KD

Švajcarska Konfederacija

c; v

 

UKUPNO

377

 

768.079.921,76

 

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 3.

IZDATE UVOZNE DOZVOLE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Australija

1

2

206.875,00

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

22.500 KD

Australija

v

2. Bosna i Hercegovina

23

6; 3; 11; 22

9.911.816,31

Kopnena vozila i komponente; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; Tehnologija; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

305.694.073 KD

Bosna i Hercegovina

v

3. Država Izrael

3

2; 22; 1

28.553,67

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Oružje glatke cevi

612 KD

Država Izrael

v; c

4. Kanada

4

1; 23; 22

76.259,65

Oružje glatke cevi; Bezbednosno-policijska oprema; Tehnologija; Municija i upaljači za municiju; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

4 GN; 575 KD

Kanada

c; v

5. Kraljevina Belgija

5

8; 1; 3

3.097.433,20

"Energetski materijali"; Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

6.200.370 KD; 147.000 KG

Kraljevina Belgija

v; c

6. Kraljevina Španija

1

1

15.084,06

Oružje glatke cevi

550 KD

Kraljevina Španija

c

7. Mađarska

1

6

12.352,29

Kopnena vozila i komponente

472 KD

Republika Češka

v

8. Narodna Republika Kina

2

2; 1

87.856,00

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

60.980 KD

Narodna Republika Kina

d; v

9. Republika Austrija

8

1; 18; 4; 22

941.889,26

Oružje glatke cevi; Oprema; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Tehnologija

32.101 KD

Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija

c; v

10. Republika Belorusija

4

11; 22

615.080,00

Elektronska oprema; Tehnologija

12 KD

Republika Belorusija

v

11. Republika Bugarska

13

8; 4; 22; 11; 5; 12; 3; 16

6.288.530,34

"Energetski materijali"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Tehnologija; Elektronska oprema; Upravljanje vatrom; Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; Otkivci, odlivci i ostali nedovršeni proizvodi

373 GN; 20.640 KD; 342.620 KG

Republika Bugarska; Ujedinjeno Kraljevstvo; Savezna Republika Nemačka; SSSR

v

12. Republika Grčka

2

1

117.367,83

Oružje glatke cevi

225 KD

Republika Italija

c

13. Republika Italija

5

1

1.180.263,82

Oružje glatke cevi

1.480 KD

Republika Italija

c

14. Republika Kipar

1

2

994.200,00

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

502 KD

SSSR

v

15. Republika Makedonija

3

2; 4

262.872,16

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

34.050 KD

Republika Makedonija

v

16. Republika Poljska

2

10; 22; 18

2.640.066,40

"Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oprema

43 GN; 1 KD; 1

Republika Francuska; Republika Poljska

v

17. Republika Singapur

1

15

111.982,00

Oprema za prikaz slike

8 KD

Sjedinjene Američke Države

d

18. Republika Slovenija

3

18; 3; 11

1.759.137,39

Oprema; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema

4 GN; 15.000.028 KD

Narodna Republika Kina; Republika Slovenija

v

19. Republika Francuska

6

3; 11; 10

8.079.744,47

Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; "Vazduhoplovi"

338 GN; 31.019.745 KD

Republika Francuska

v

20. Republika Češka

12

3; 1; 18

1.324.526,02

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Oprema; "Energetski materijali"

2.044.187 KD; 10.120 KG

Republika Češka

c; v

21. Ruska Federacija

9

10; 22

5.417.502,69

"Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Oružje glatke cevi

61 GN; 1.783 KD

Ruska Federacija

v; c

22. Savezna Republika Nemačka

11

1; 8; 3; 11; 22

1.242.277,22

Oružje glatke cevi; "Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; Tehnologija

1 GN; 1 GR; 19.848 KD

Savezna Republika Nemačka; Ujedinjeno Kraljevstvo; Sjedinjene Američke Države

v; c

23. Sjedinjene Američke Države

15

8; 18; 10; 22; 23; 11

4.937.692,32

"Energetski materijali"; Oprema; "Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oružje glatke cevi; Bezbednosno-policijska oprema; Elektronska oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

7 GN; 714 KD; 69.000 KG

Sjedinjene Američke Države; Republika Indija

v; d; c

24. Ujedinjeno Kraljevstvo

4

4; 1; 10

2.348.487,66

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oružje glatke cevi; "Vazduhoplovi"

23.003 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; SSSR

v; c

25. Ukrajina

2

3; 10

350.745,00

Municija i upaljači za municiju; "Vazduhoplovi"

10.000.364 KD

SSSR; Ukrajina

v

26. Federativna Republika Brazil

1

1

20.848,00

Oružje glatke cevi

83 KD

Federativna Republika Brazil

c

27. Crna Gora

8

10; 4; 2; 3; 8

1.142.660,03

"Vazduhoplovi"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

36 GN; 3.353.064 KD; 40.020 KG

Crna Gora; SFRJ

v

28. Švajcarska Konfederacija

2

18

736.839,54

Oprema; Oružje glatke cevi

7.006 KD

Republika Italija; Švajcarska Konfederacija

v

 

UKUPNO

152

 

53.948.942,33

 

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 4.

IZDATE IZVOZNE DOZVOLE ROBE DVOSTRUKE NAMENE1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Republika Makedonija

1

1A007

102.877,20

Specijalni materijali

120.000 KD

Republika Makedonija

c

2. Crna Gora

2

1C350

783,21

Specijalni materijali

21 KD

Crna Gora

c

               

UKUPNO

3

 

103.660,41

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 5.

IZDATE UVOZNE DOZVOLE ROBE DVOSTRUKE NAMENE1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Bosna i Hercegovina

10

2B209;
2B001;
3A232;
1A007

1.801.190,38

Obrada materijala; Elektronika; Specijalni materijali

2.068.003 KD

Savezna Republika Nemačka; Bosna i Hercegovina

v; c

2. Država Izrael

1

3A226;
9A115

21.800,00

Elektronika; Vazdušni i svemirski prostor i pogonski sistemi

30 KD

Država Izrael

v

3. Kraljevina Belgija

4

1C350

86.893,60

Specijalni materijali

86.500 KG

Kraljevina Belgija

c

4. Kraljevina Švedska

2

1C002;
2B001

293.246,27

Specijalni materijali; Obrada materijala

1 KD; 6.000 KG

Republika Slovačka; Japan

v; c

5. Republika Austrija

6

1C012;
1C350;
5A001

2.056.134,39

Specijalni materijali; Telekomunikacije i "zaštita informacija"

5 KD; 69.925 KG

Ruska Federacija; Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija; Sjedinjene Američke Države

c; d

6. Republika Bugarska

1

2B350

288.558,00

Obrada materijala

1 GN

Republika Bugarska

v

7. Republika Poljska

2

1C202;
5A002

58.060,19

Specijalni materijali; Telekomunikacije i "zaštita informacija"

5 KD; 421 KG

Sjedinjene Američke Države; Republika Poljska

v

8. Republika Singapur

1

6A002

600.000,00

Senzori i laseri

7.200 KD

Narodna Republika Kina

c

9. Republika Slovenija

5

1C350;
1C002;
2B001;
2V001

983.828,21

Specijalni materijali; Obrada materijala

11 KD; 38.500 KG; 20 LT

Republika Francuska; Republika Slovenija; Republika Koreja

c; v

10. Republika Francuska

3

6A003;
6A002;
6D003

3.483.188,64

Senzori i laseri

6 GN; 6 KD

Republika Francuska

v; c

11. Republika Hrvatska

1

1C002

9.033,12

Specijalni materijali

2.000 KG

Republika Hrvatska

v

12. Republika Češka

4

1C350;
1A007

300.255,89

Specijalni materijali

140.000 KD; 52 TN

Republika Poljska; Republika Češka

c

13. Ruska Federacija

2

1C450;
1C350

277.429,70

Specijalni materijali

122.000 KG

Ruska Federacija

c

14. Savezna Republika Nemačka

21

1C229;
1C230;
0C003;
1C350;
1C231;
1C351;
1A004;
1C011

185.575,15

Specijalni materijali; Nuklearni materijali, postrojenja i oprema

1 GN; 1.025 GR; 3 KD; 42.907 KG; 194 LT; 30 MG; 510 ML

Sjedinjene Američke Države; Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija; Kraljevina Španija

c; v

15. Sjedinjene Američke Države

21

1A007;
0C003;
1C351;
1C234;
1C350;
6A002;
1A008;
0B001

423.535,45

Specijalni materijali; Nuklearni materijali, postrojenja i oprema; Senzori i laseri

1.665 GR; 30.115 KD; 233 ML

Sjedinjene Američke Države; Kanada; Švajcarska Konfederacija; Savezna Republika Nemačka; Ujedinjeno Kraljevstvo

c

16. Ujedinjeno Kraljevstvo

2

1C350;
1A004

66.811,13

Specijalni materijali

1 KD; 10 TN

Gruzija; Sjedinjene Američke Države

c; d

17. Švajcarska Konfederacija

4

1C239;
1C450;
6A002

398.506,69

Specijalni materijali; Obrada materijala; Senzori i laseri

12 GN; 130 KD; 20.580 KG

Švajcarska Konfederacija

v; c

 

UKUPNO

90

 

11.334.046,81

 

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 6.

IZVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME (REALIZACIJA)1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

VREDNOST REALIZACIJE3

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1. Arapska Republika Egipat

6

3; 22; 4; 15; 7

2.002.040,00

1.607.860,00 *

Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oprema za prikaz slike; Hemijski i biološki toksični agensi

18 KD

Arapska Republika Egipat

v

2. Australija

3

1; 3

917.227,31

907.468,49 *

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

530 KD

Australija

c

3. Belize

8

1; 22; 3; 4; 5; 13

5.244.837,25

1.210.679,00

Oružje glatke cevi; Tehnologija; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Upravljanje vatrom; Oklopna ili zaštitna oprema

319.263 KD

Demokratska Republika Kongo

v

4. Bosna i Hercegovina

17

8; 13; 22

1.775.913,89

819.670,03 *

"Energetski materijali"; Oklopna ili zaštitna oprema; Municija i upaljači za municiju; Tehnologija

197.035 KD; 400 KG

Bosna i Hercegovina

v; d; c

5. Demokratska Narodna Republika Alžir

6

2; 22; 17; 3

15.366.540,09

12.331.204,72

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Raznovrsna oprema, materijali; Municija i upaljači za municiju

48 KD

Demokratska Narodna Republika Alžir

v

6. Demokratska Republika Kongo

 

13

 

635.400,00 *

Oklopna ili zaštitna oprema

1.200 KD

Demokratska Republika Kongo

v

7. Država Izrael

12

3; 4; 8; 1

4.900.977,26

709.420,79

Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

1.070.681 KD; 7.340 KG

Država Izrael; Republika Azerbejdžan

v; c

8. Država Kuvajt

1

22

1.739.824,19

0,00

Tehnologija

 

Država Kuvajt

v

9. Država Libija

1

10; 11

6.037.516,68

108.291,49

"Vazduhoplovi"; Elektronska oprema

12 KD

Država Libija

v

10. Islamska Republika Pakistan

4

1

554.054,00

252.950,00

Oružje glatke cevi

1.340 KD

Islamska Republika Pakistan

c

11. Istočna Republika Urugvaj

5

3; 8; 1

1.920.931,83

2.297.931,60 *

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

9.600 KD; 1.000 KG

Republika Čile; Istočna Republika Urugvaj

v; d; c

12. Kanada

10

1; 3

17.373.839,76

1.278.042,31

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

47.681 KD

Kanada

v; c

13. Komonvelt Bahama

3

4

543.844,95

579.745,00 *

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

4.000 KD

Rumunija

v

14. Kraljevina Bahrein

2

13

382.653,00

526.731,00 *

Oklopna ili zaštitna oprema

1.000 KD

Kraljevina Bahrein

d

15. Kraljevina Belgija

10

3

10.121.245,78

4.332.673,88

Municija i upaljači za municiju

10.991.920 KD

Kraljevina Belgija

v; c

16. Kraljevina Danska

1

3

62.479,08

62.479,08

Municija i upaljači za municiju

145.000 KD

Kraljevina Danska

c

17. Kraljevina Norveška

2

3

629.678,72

628.875,78

Municija i upaljači za municiju

1.464.500 KD

Kraljevina Norveška

c

18. Kraljevina Saudijska Arabija

1

3

1.600.000,00

0,00

Municija i upaljači za municiju

 

Kraljevina Saudijska Arabija

v

19. Kraljevina Tajland

2

3

520.825,00

1.072.979,00 *

Municija i upaljači za municiju

 

Kraljevina Tajland

v

20. Kraljevina Holandija

1

3

548.385,66

548.385,66

Municija i upaljači za municiju

3.079.000 KD

Kraljevina Holandija

c

21. Kraljevina Španija

2

1; 3

260.385,96

103.560,96

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

326.000 KD

Kraljevina Španija

c

22. Mađarska

4

8

4.606.891,20

1.775.259,00

"Energetski materijali"

117.850 KG

Bosna i Hercegovina

v

23. Malezija

2

3

492.477,20

492.477,20

Municija i upaljači za municiju

3.080 KD

Malezija

d

24. Maršalska ostrva

9

18

6.872.711,51

6.872.711,51

Oprema

3 GN; 1.053 KD; 46.333 LT

Republika Azerbejdžan

v

25. Narodna Republika Bangladeš

7

11; 2; 5; 6; 22; 4; 3

44.822.480,06

26.790.255,94

Elektronska oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Upravljanje vatrom; Kopnena vozila i komponente; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Municija i upaljači za municiju

2 GN; 1.800.166 KD

Narodna Republika Bangladeš

v

26. Nova Kaledonija

 

1

 

11.084,00 *

Oružje glatke cevi

89 KD

Nova Kaledonija

c

27. Novi Zeland

2

3; 1

190.399,35

184.731,00 *

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

 

Novi Zeland

c

28. Republika Azerbejdžan

12

18; 2; 22; 15; 3

25.359.443,82

23.498.933,82 *

Oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Oprema za prikaz slike; Municija i upaljači za municiju

3.900 GN; 387 KD; 10.392 LT

Republika Azerbejdžan

v

29. Republika Angola

1

6

91.010,00

0,00

Kopnena vozila i komponente

 

Republika Angola

v

30. Republika Argentina

 

1

 

61.500,00 *

Oružje glatke cevi

138 KD

Republika Argentina

c

31. Republika Austrija

7

1; 3

3.644.308,19

858.250,17 *

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

6.215 KD

Republika Austrija

v; c

32. Republika Belorusija

2

1; 3

106.164,25

90.506,84

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

99.000 KD

Republika Belorusija

c; v

33. Republika Bugarska

35

22; 8; 1; 3; 4

17.518.917,32

9.198.129,19 *

Tehnologija; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

158.191 KD; 97.750 KG

Republika Bugarska; Republika Tadžikistan; Burkina Faso; Republika Senegal

v; c; d

34. Republika Gvatemala

2

3; 1

351.450,67

222.935,00

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

1.158.500 KD

Republika Gvatemala

c

35. Republika Grčka

5

13

2.118.183,96

1.482.322,45

Oklopna ili zaštitna oprema

14.005 KD

Republika Grčka; Ujedinjeni Arapski Emirati

d; c; v

36. Republika Indija

3

3; 8

2.960.096,70

848.661,50 *

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"

129.500 KD

Republika Indija

c; v

37. Republika Indonezija

1

2

733.078,08

733.078,08

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

488 KD

Republika Indonezija

v

38. Republika Irak

5

10; 12; 15; 17

9.120.615,70

8.411.019,70 *

"Vazduhoplovi"; Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom; Oprema za prikaz slike; Raznovrsna oprema, materijali

2 GN; 25 KD

Republika Irak

v

39. Republika Italija

6

3

5.513.613,45

5.571.187,45 *

Municija i upaljači za municiju

23.600 GN; 71.042 KD

Republika Italija

v

40. Republika Južna Afrika

4

3; 5; 1

680.515,88

338.091,63

Municija i upaljači za municiju; Upravljanje vatrom; Oružje glatke cevi

583.020 KD

Republika Južna Afrika

c

41. Republika Kenija

1

1

4.500,00

8.953.433,00 *

Oružje glatke cevi

 

Republika Kenija

d

42. Republika Kipar

16

3; 1; 13; 2; 8; 4

102.930.877,37

3.517.021,85 *

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Oklopna ili zaštitna oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; "Energetski materijali"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

1 GN; 1.103.862 KD; 15.000 KG

Turkmenistan; Republika Peru; Republika Azerbejdžan; Republika Ekvatorijalna Gvineja; Država Libija; Republika Belorusija

v; d

43. Republika Koreja

1

18; 4

597.189,60

0,00

Oprema; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

 

Republika Koreja

v

44. Republika Kostarika

9

1; 2; 3; 4

8.304.272,80

830.880,00

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

565.161 KD

Republika Mali; Republika Burundi

v

45. Republika Liban

1

13

174.703,05

174.703,05

Oklopna ili zaštitna oprema

800 KD

Republika Liban

d

46. Republika Makedonija

5

1; 3

187.524,43

229.117,59 *

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

614.127 KD

Republika Makedonija

c; v

47. Republika Malta

1

1

159.020,55

0,00

Oružje glatke cevi

 

Republika Malta

c

48. Republika Mjanmarska Unija

1

11

274.385,94

5.954.617,94 *

Elektronska oprema

4 GN; 22 KD

Republika Mjanmarska Unija

v

49. Republika Namibija

1

1

44.249,74

295.506,74 *

Oružje glatke cevi

108 KD

Republika Namibija

c

50. Republika Portugal

1

1

43.517,57

43.517,57

Oružje glatke cevi

122 KD

Republika Portugal

c

51. Republika Singapur

8

3

3.205.945,61

3.087.999,75

Municija i upaljači za municiju

35.749 KD

Republika Indonezija

v

52. Republika Slovačka

1

6

480.000,00

60.000,00

Kopnena vozila i komponente

5 KD

Republika Slovačka

v

53. Republika Slovenija

2

1; 4

925.619,20

1.280.671,20 *

Oružje glatke cevi; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

14.154 KD

Republika Slovenija

v

54. Republika Turska

1

22; 4

624.726,66

1.124.623,00 *

Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

 

Republika Turska

v

55. Republika Filipini

1

3

268.180,00

0,00

Municija i upaljači za municiju

 

Republika Filipini

d

56. Republika Francuska

4

1; 8

51.024,83

51.024,83

Oružje glatke cevi; "Energetski materijali"

89 KD; 800 KG

Republika Francuska

c; v

57. Republika Hrvatska

6

3; 1; 22; 6

886.329,36

824.737,17 *

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Tehnologija; Kopnena vozila i komponente

3.314.955 KD

Republika Hrvatska

c; v

58. Republika Češka

4

8; 2; 1

3.505.032,00

3.028.190,00 *

"Energetski materijali"; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Oružje glatke cevi

240.000 KG

Republika Češka

v; c

59. Republika Čile

5

3; 4

796.055,00

799.055,00

Municija i upaljači za municiju; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

4.290.300 KD

Istočna Republika Urugvaj

d; v

60. Rumunija

13

8; 3; 1

4.594.343,91

2.755.415,07 *

"Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

160.255 KD; 109.500 KG

Rumunija

v; c

61. Savezna Republika Nemačka

5

3; 1

9.445.913,51

3.267.508,79 *

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

4.215.000 KD

Savezna Republika Nemačka

c; v

62. Sjedinjene Američke Države

32

1; 3; 22; 13

382.204.432,15

64.627.865,05 *

Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju; Tehnologija; Oklopna ili zaštitna oprema

106.911.429 KD

Sjedinjene Američke Države; Gvajana; Sjedinjene Meksičke Države; Islamska Republika Avganistan

c; v

63. Socijalistička Republika Vijetnam

1

4

3.326.400,00

0,00

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

 

Socijalistička Republika Vijetnam

v

64. Ujedinjeni Arapski Emirati

1

2; 22; 4

537.997,57

349.807,57

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

150 KD

Ujedinjeni Arapski Emirati

v

65. Ujedinjeno Kraljevstvo

4

3; 1; 4

28.928.925,42

310.886,12

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

1.737.700 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; Država Kuvajt

c; v

66. Ukrajina

1

1

84.183,66

26.221,00 *

Oružje glatke cevi

 

Ukrajina

v

67. Federacija Sent Kits i Nevis

15

8; 3; 1

6.609.256,64

5.513.985,11 *

"Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

12.805.673 KD; 16.875 KG

Republika Austrija; Kraljevina Belgija; Republika Kamerun; Država Izrael; Kraljevina Španija

v

68. Hašemitska Kraljevina Jordan

5

3; 1

4.195.588,80

2.440.988,80

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi

5.166.260 KD

Hašemitska Kraljevina Jordan; Islamska Republika Avganistan

v

69. Crna Gora

22

3; 8; 22; 4; 13

6.538.022,01

4.968.957,40 *

Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Tehnologija; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oklopna ili zaštitna oprema

3.480 GN; 91.523 KD; 500 KG

Republika Filipini; Crna Gora; Republika Kenija; Ujedinjeni Arapski Emirati

v; c

70. Švajcarska Konfederacija

5

1; 2; 3

466.146,63

13.549,80 *

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju

27 KD

Švajcarska Konfederacija

c; v

                 

UKUPNO

377

 

768.079.921,76

231.985.766,67

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Isto kao 2. Zvezdica (*) uz konkretan iznos (brojčanu vrednost) označava da ona sadrži i vrednost realizacije po dozvolama izdatim u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini.
4 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 7.

UVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME (REALIZACIJA)1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

VREDNOST REALIZACIJE3

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1. Australija

1

2

206.875,00

101.996,89

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

6.130 KD

Australija

v

2. Bosna i Hercegovina

23

6; 3; 11; 22

9.911.816,31

4.324.848,76 *

Kopnena vozila i komponente; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; Tehnologija; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

106.801.611 KD

Bosna i Hercegovina

v

3. Država Izrael

3

2; 22; 1

28.553,67

25.819,67

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Tehnologija; Oružje glatke cevi

611 KD

Država Izrael

v; c

4. Japan

 

1

 

43.571,00 *

Oružje glatke cevi

200 KD

Japan

v

5. Kanada

4

1; 23; 22

76.259,65

72.729,55

Oružje glatke cevi; Bezbednosno-policijska oprema; Tehnologija; Municija i upaljači za municiju; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

4 GN; 571 KD

Kanada

c; v

6. Kraljevina Belgija

5

8; 1; 3

3.097.433,20

586.447,04 *

"Energetski materijali"; Oružje glatke cevi; Municija i upaljači za municiju

172 KD; 26.000 KG

Kraljevina Belgija

v; c

7. Kraljevina Španija

1

1

15.084,06

15.084,06

Oružje glatke cevi

550 KD

Kraljevina Španija

c

8. Mađarska

1

6

12.352,29

22.048,29 *

Kopnena vozila i komponente

472 KD

Republika Češka

v

9. Narodna Republika Kina

2

2; 1

87.856,00

159.856,00 *

Oružje glatke cevi; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

60.980 KD

Narodna Republika Kina

d; v

10. Republika Austrija

8

1; 18; 4; 22

941.889,26

639.990,15 *

Oružje glatke cevi; Oprema; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Tehnologija

30.073 KD

Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija

c; v

11. Republika Belorusija

4

11; 22

615.080,00

0,00

Elektronska oprema; Tehnologija

 

Republika Belorusija

v

12. Republika Bugarska

13

8; 4; 22; 11; 5; 12; 3; 16

6.288.530,34

3.185.410,58 *

"Energetski materijali"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Tehnologija; Elektronska oprema; Upravljanje vatrom; Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; Otkivci, odlivci i ostali nedovršeni proizvodi

629 KD; 228.620 KG

Republika Bugarska; Ujedinjeno Kraljevstvo; Savezna Republika Nemačka; SSSR

v

13. Republika Grčka

2

1

117.367,83

0,00

Oružje glatke cevi

 

Republika Italija

c

14. Republika Italija

5

1

1.180.263,82

39.572,54 *

Oružje glatke cevi

50 KD

Republika Italija

c

15. Republika Južna Afrika

 

15

 

47.675,00 *

Oprema za prikaz slike

1 KD

Republika Južna Afrika

d

16. Republika Kipar

1

2

994.200,00

855.680,00

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

93 KD

SSSR

v

17. Republika Makedonija

3

2; 4

262.872,16

457.166,58 *

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave

17.816 KD

Republika Makedonija

v

18. Republika Poljska

2

10; 22; 18

2.640.066,40

2.731.134,44 *

"Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oprema

43 GN; 1 KD

Republika Francuska; Republika Poljska

v

19. Republika Portugal

 

1

 

4.391,00 *

Oružje glatke cevi

90 KD

Kraljevina Belgija

c

20. Republika Singapur

1

15

111.982,00

0,00

Oprema za prikaz slike

 

Sjedinjene Američke Države

d

21. Republika Slovačka

 

18; 3

 

1.811.228,00 *

Oprema; Municija i upaljači za municiju

1 GN; 1 KD

Republika Slovačka

v

22. Republika Slovenija

3

18; 3; 11

1.759.137,39

1.407.344,73 *

Oprema; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema

4 GN; 4.100.028 KD

Narodna Republika Kina; Republika Slovenija

v

23. Republika Francuska

6

3; 11; 10

8.079.744,47

870.100,21 *

Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; "Vazduhoplovi"

12.179.906 KD

Republika Francuska

v

24. Republika Hrvatska

 

8

 

100,00 *

"Energetski materijali"

4 GN

Bosna i Hercegovina

v

25. Republika Češka

12

3; 1; 18

1.324.526,02

113.389,31 *

Municija i upaljači za municiju; Oružje glatke cevi; Oprema; "Energetski materijali"

256.162 KD

Republika Češka

c; v

26. Ruska Federacija

9

10; 22

5.417.502,69

3.878.026,98 *

"Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Oružje glatke cevi

905 KD

Ruska Federacija

v; c

27. Savezna Republika Nemačka

11

1; 8; 3; 11; 22

1.242.277,22

220.239,43 *

Oružje glatke cevi; "Energetski materijali"; Municija i upaljači za municiju; Elektronska oprema; Tehnologija

1 GN; 1 GR; 3.420 KD

Savezna Republika Nemačka; Ujedinjeno Kraljevstvo; Sjedinjene Američke Države

v; c

28. Sjedinjene Američke Države

15

8; 18; 10; 22; 23; 11

4.937.692,32

3.973.004,19 *

"Energetski materijali"; Oprema; "Vazduhoplovi"; Tehnologija; Oružje glatke cevi; Bezbednosno-policijska oprema; Elektronska oprema; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

7 GN; 233 KD; 22.086 KG

Sjedinjene Američke Države; Republika Indija

v; d; c

29. Ujedinjeno Kraljevstvo

4

4; 1; 10

2.348.487,66

81.695,25 *

Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oružje glatke cevi; "Vazduhoplovi"

103 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; SSSR

v; c

30. Ukrajina

2

3; 10

350.745,00

0,00

Municija i upaljači za municiju; "Vazduhoplovi"

 

SSSR; Ukrajina

v

31. Federativna Republika Brazil

1

1

20.848,00

20.848,00

Oružje glatke cevi

83 KD

Federativna Republika Brazil

c

32. Crna Gora

8

10; 4; 2; 3; 8

1.142.660,03

1.088.421,14 *

"Vazduhoplovi"; Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija i upaljači za municiju; "Energetski materijali"; Oružje glatke cevi

36 GN; 361.654 KD; 24.957 KG

Crna Gora; SFRJ

v

33. Švajcarska Konfederacija

2

18

736.839,54

736.839,54

Oprema; Oružje glatke cevi

7.006 KD

Republika Italija; Švajcarska Konfederacija

v

 

UKUPNO

152

 

53.948.942,33

27.514.658,33

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Isto kao 2. Zvezdica (*) uz konkretan iznos (brojčanu vrednost) označava da ona sadrži i vrednost realizacije po dozvolama izdatim u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini.
4 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

 

Odeljak 8.

IZVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE (REALIZACIJA)1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

VREDNOST REALIZACIJE

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Bosna i Hercegovina

 

1A005

 

16.937

Specijalni materijali

30 KD

Bosna i Hercegovina

v

2. Republika Makedonija

1

1A007

102.877,20

0,00

Specijalni materijali

 

Republika Makedonija

c

3. Crna Gora

2

1C350

783,21

628,98

Specijalni materijali

20 KD

Crna Gora

c

                 

UKUPNO

3

 

103.660,41

17.565,98

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 9.

UVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE (REALIZACIJA)1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL

VREDNOST2

VREDNOST REALIZACIJE3

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1. Bosna i Hercegovina

10

2B209;
2B001;
3A232;
1A007

1.801.190,38

1.310.309,00 *

Obrada materijala; Elektronika; Specijalni materijali

744.503 KD

Savezna Republika Nemačka; Bosna i Hercegovina

v; c

2. Država Izrael

1

3A226;
9A115

21.800,00

21.800,00

Elektronika; Vazdušni i svemirski prostor i pogonski sistemi

30 KD

Država Izrael

v

3. Kraljevina Belgija

4

1C350

86.893,60

56.181,45 *

Specijalni materijali

38.500 KG

Kraljevina Belgija

c

4. Kraljevina Švedska

2

1C002;
2B001

293.246,27

294.491,39

Specijalni materijali; Obrada materijala

1 KD; 6.327 KG

Republika Slovačka; Japan

v; c

5. Republika Austrija

6

1C012;
1C350;
5A001

2.056.134,39

101.907,44 *

Specijalni materijali; Telekomunikacije i "zaštita informacija"

2 KD; 40.885 KG

Ruska Federacija; Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija; Sjedinjene Američke Države

c; d

6. Republika Bugarska

1

2B350

288.558,00

288.558,00

Obrada materijala

1 GN

Republika Bugarska

v

7. Republika Poljska

2

1C202;
5A002

58.060,19

58.060,19

Specijalni materijali; Telekomunikacije i "zaštita informacija"

5 KD; 421 KG

Sjedinjene Američke Države; Republika Poljska

v

8. Republika Singapur

1

6A002

600.000,00

14.000,00

Senzori i laseri

100 KD

Narodna Republika Kina

c

9. Republika Slovenija

5

1C350;
1C002;
2B001;
2V001

983.828,21

984.734,44

Specijalni materijali; Obrada materijala

11 KD; 21.219 KG; 20 LT

Republika Francuska; Republika Slovenija; Republika Koreja

c; v

10. Republika Finska

 

6A102

 

11.704,00 *

Senzori i laseri

3 KD

Republika Finska

v

11. Republika Francuska

3

6A003;
6A002;
6D003

3.483.188,64

568.812,78

Senzori i laseri

6 GN; 2 KD

Republika Francuska

v; c

12. Republika Hrvatska

1

1C002

9.033,12

9.015,05

Specijalni materijali

1.996 KG

Republika Hrvatska

v

13. Republika Češka

4

1C350;
1A007

300.255,89

373.894,11 *

Specijalni materijali

61.500 KD; 35 TN

Republika Poljska; Republika Češka

c

14. Ruska Federacija

2

1C450;
1C350

277.429,70

134.263,28

Specijalni materijali

61.920 KG

Ruska Federacija

c

15. Savezna Republika Nemačka

21

1C229;
1C230;
0C003;
1C350;
1C231;
1C351;
1A004;
1C011

185.575,15

251.709,05 *

Specijalni materijali; Nuklearni materijali, postrojenja i oprema

1 GN; 1.025 GR; 3 KD; 24.507 KG; 194 LT; 30 MG; 510 ML

Sjedinjene Američke Države; Savezna Republika Nemačka; Republika Austrija; Kraljevina Španija

c; v

16. Sjedinjene Američke Države

21

1A007;
0C003;
1C351;
1C234;
1C350;
6A002;
1A008;
0B001

423.535,45

435.535,27 *

Specijalni materijali; Nuklearni materijali, postrojenja i oprema; Senzori i laseri

1.615 GR; 8.256 KD; 233 ML

Sjedinjene Američke Države; Kanada; Švajcarska Konfederacija; Savezna Republika Nemačka; Ujedinjeno Kraljevstvo

c

17. Ujedinjeno Kraljevstvo

2

1C350;
1A004

66.811,13

74.910,13 *

Specijalni materijali

1 KD

Gruzija; Sjedinjene Američke Države

c; d

18. Švajcarska Konfederacija

4

1C239;
1C450;
6A002

398.506,69

106.680,37

Specijalni materijali; Obrada materijala; Senzori i laseri

17.640 KG

Švajcarska Konfederacija

v; c

 

UKUPNO

90

 

11.334.046,81

5.096.565,95

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (dozvole za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Isto kao 2. Zvezdica (*) uz konkretan iznos (brojčanu vrednost) označava da ona sadrži i vrednost realizacije po dozvolama izdatim u 2012. godini sa rokom važenja u 2013. godini.
4 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 10.

ODBIJENI ZAHTEVI ZA IZVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME1

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG3 KORISNIKA

1. Saudijska Arabija

4

2; 3

21.765.800,00

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija

2.240.529 KD

Saudijska Arabija

v

2. Belize

1

5

38.324,00

Upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema

20 KD

Kongo DR

v

 

UKUPNO

5

 

21.804.124,00

       

______________
1 U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine (zahtevi za privremeni i besplatan promet nisu prikazane).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2013. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: d-državni, v-vojni i c-civilni.

Odeljak 11.

ODBIJENI ZAHTEVI ZA UVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME1

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1. Republika Belorusija

1

3

1.571.684,00

Municija

2.210.000 KD

SSSR

v

2. Republika Bugarska

1

3

920.000,00

Municija

10.000 KD

Republika Bugarska

v

3. Republika Češka

1

3; 2

2.863.200,00

Municija; Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg

20.004 KD

Republika Češka

v

4. Ujedinjeno Kraljevstvo

1

2; 3

4.512.500,00

Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg; Municija

525 KD

SSSR

v

 

UKUPNO

4

 

9.867.384,00

       

 

Odeljak 12.

ODBIJENI ZAHTEVI ZA IZVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

             

U 2013. godini nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene.

Odeljak 13.

ODBIJENI ZAHTEVI ZA UVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

             

U 2013. godini nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene.