ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 10/2011 i 1/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se: pojam građevinskog zemljišta, vrste građevinskog zemljišta i uslovi i način otuđenja ili davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 2

Građevinsko zemljište je zemljište određeno zakonom i planskim dokumentom kao građevinsko, koje je predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekata kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom i zemljište koje služi za redovnu upotrebu tih objekata.

Član 3

Građevinsko zemljište može biti u svim oblicima svojine.

Građevinsko zemljište je u prometu.

Pravo svojine na građevinskom zemljištu u javnoj svojini ima Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini je u prometu, po uslovima propisanim zakonom.

Građevinsko zemljište može biti:

1. gradsko građevinsko zemljište

2. građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta.

Član 4

Gradsko građevinsko zemljište jeste zemljište u građevinskom području naseljenog mesta koje je kao takvo određeno planskim dokumentom, koji se donosi za grad Novi Pazar u skladu sa zakonom.

Planskim dokumentom kojim se određuje gradsko građevinsko zemljište ne menja se oblik svojine na zemljištu koje se određuje kao gradsko građevinsko zemljište.

Član 5

Građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta jeste zemljište u građevinskom području izvan naseljenog mesta, koje je kao takvo određeno planskim dokumentom koji se donosi za Grad Novi Pazar u skladu sa zakonom.

Planskim dokumentom kojim se određuje građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta ne menja se oblik svojine na tom zemljištu.

Član 6

Građevinsko zemljište se koristi prema nameni određenoj planskim dokumentom, na način kojim se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje.

Član 7

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom, namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, na kome su izgrađeni objekti suprotno zakonu i zemljište na kome su izgrađeni privremeni objekti.

II OTUĐENJE I DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 8

Grad Novi Pazar otuđuje ili daje u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini radi izgradnje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 9

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Izuzetno od stava 1. ovog člana može se otuđiti ili dati u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini kao neizgrađeno zemljište koje nije uređeno ako se oglasom o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta predvidi uređivanje zemljišta na način propisan Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 10

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda javnim oglasom radi otuđenja odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Skupština grada Novog Pazara.

Član 11

Javni oglas iz člana 10. ove Odluke Odeljenje za imovinsko pravne poslove gradske uprave Novi Pazar objavljuje u Službenom listu grada Novog Pazara i u drugim sredstvima javnog informisanja, kao i na oglasnoj tabli gradske uprave Novi Pazar a biće postavljen i na zvaničnom sajtu grada Novog Pazara.

Član 12

Postupak javnog nadmetanja i postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom sprovodi komisija.

Komisija ima predsednika i 6 (šest) članova.

Komisiju imenuje Skupština grada Novog Pazara.

Administrativne i stručne poslove za komisiju obavlja Odeljenje za imovinsko pravne poslove.

Član 13

Javni oglas za javno nadmetanje odnosno prikupljanje ponuda radi otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini sadrži:

1. podatke o katastarskoj parceli;

2. podatke o nameni građevinskog zemljišta;

3. podatke o uređenosti - komunalnoj opremljenosti zemljišta;

4. početni iznos cene odnosno zakupnine zemljišta;

5. garantni iznos za učešće na javnom nadmetanju i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju zemljište;

6. obaveštenje da učesnik koji je ponudio najveći iznos gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa ako ne zaključi ugovor u roku propisanom ovom odlukom;

7. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja odnosno otvaranja ponuda;

8. rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje;

9. rok za podnošenje ponuda u postupku pribavljanja ponuda;

10. obavezu kupca odnosno zakupca da plati porez na prenos apsolutnih prava;

11. obavezu kupca odnosno zakupca da plati naknadu za promenu namene zemljišta.

Garantni iznos iz stava 1. tačka 5. ovog člana utvrđuje se u visini od 10% od početnog iznosa cene odnosno zakupnine zemljišta.

Učesnicima kojima se ne otuđi ili ne da u zakup zemljište, garantni iznos se vraća u roku od 8 dana od dana održavanja javnog nadmetanja, u nominalnom iznosu.

Rok za podnošenje prijava odnosno ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Član 14

Rešenje o otuđenju odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Skupština grada Novog Pazara po predlogu kojeg sačinjava Odeljenje za imovinsko pravne poslove gradske uprave na osnovu zapisnika komisije.

Predlog iz stava 1. ovog člana razmatra i potvrđuje Gradsko veće na svojoj sednici, i prosleđuje ga Skupštini grada na usvajanje.

Član 15

Rešenje o otuđenju odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta sadrži:

1. podatke o kupcu odnosno zakupcu;

2. podatke o katastarskoj parceli;

3. podatke o nameni građevinskog zemljišta u skladu sa važećim planskim dokumentom;

4. podatke o visini cene odnosno zakupnine zemljišta;

5. rok trajanja zakupa (ako se zemljište daje u zakup);

6. obaveza kupca odnosno zakupca da u rokovima propisanim ovom odlukom, zaključi ugovor o otuđenju odnosno o zakupu.

Član 16

U roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja o otuđenju ili rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta iz člana 14. ove odluke zaključuje se ugovor između grada Novog Pazara i lica kome se zemljište otuđuje odnosno daje u zakup.

Učesnik oglasa kojem je otuđeno ili dato u zakup zemljište, dužan je da preostali novčani iznos do najviše ponuđene cene uplati najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema rešenja iz člana 14. ove Odluke.

Ako lice kome se građevinsko zemljište otuđuje odnosno daje u zakup svojom krivicom ne zaključi ugovor u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana gubi pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa.

Ako lice kome se građevinsko zemljište otuđi ili da u zakup ne zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana Skupština grada Novog Pazara će na predlog javnog pravobranilaštva poništiti rešenje o otuđenju ili o davanju u zakup.

Član 17

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini sadrži:

1. podatke o katastarskoj parceli;

2. visinu zakupnine i rok plaćanja;

3. rok trajanja zakupa;

4. posebne uslove za uređenje zemljišta ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište;

5. prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza;

6. način rešavanja sporova;

7. ako se zakupnina plaća u ratama obavezno se propisuje način usklađivanja visine zakupa sa porastom cena na malo u Republici Srbiji prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Član 18

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta sadrži:

1. podatke o katastarskoj parceli;

2. visinu cene;

3. posebne uslove za uređenje zemljišta ako je otuđeno zemljište dato kao neuređeno;

4. prava i obaveze u slučaju neizvršenja ugovorenih obaveza;

5. način rešavanja sporova.

 

Član 19

Učesnik u javnom nadmetanju podnosi prijavu u roku koji je utvrđen javnim oglasom, a koji ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Učesnik u javnom nadmetanju uz prijavu podnosi sledeće:

1. fotokopiju lične karte, za fizička lica ili pasoš;

2. izvod iz registra privrednih subjekata, za pravna lica i preduzetnike;

3. ovlašćenje za zastupanje, za pravna lica;

4. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

5. potpisanu izjavu o prihvatanju uslova oglasa.

Neblagovremene i neuredne prijave komisija neće razmatrati.

Član 20

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi najmanje dva učesnika, lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Smatra se da je javno nadmetanje održano i ako istom prisustvuje samo jedan učesnik koji je u tom slučaju dužan da ponudi iznos za 1% veći od početnog iznosa zakupnine odnosno od početne cene za otuđenje.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi ni jedan učesnik postupak oglašavanja će se ponoviti.

Član 21

Postupak javnog nadmetanja počinje tako što predsednik komisije, u skladu sa odredbama ove odluke, utvrđuje ko je podneo prijave i saopštava ko je stekao status učesnika u javnom nadmetanju, a koje se prijave neće razmatrati jer su neblagovremene ili neuredne.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos cene odnosno zakupnine zemljišta i 1% iznos veći od početnog (član 20. stav 2. ove Odluke) i poziva učesnike da daju svoje ponude. Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže svoju ponudu.

Predsednik komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Potom predsednik komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Član 22

O toku postupka javnog nadmetanja vodi se zapisnik.

U zapisnik iz prethodnog stava se unosi:

1. mesto, dan i čas početka javnog nadmetanja;

2. broj prijavljenih učesnika;

3. rezultat pregleda dokumentacije i naznačenje prijava koje ne ispunjavaju uslove za dalje učestvovanje u daljem nadmetanju;

4. početni iznos cene odnosno zakupnine zemljišta;

5. imena učesnika sa ponuđenim iznosom cene odnosno zakupnine zemljišta;

6. iznos zakupnine odnosno cene za otuđenje građevinskog zemljišta koji je utvrđen kao najveći i podatke o učesniku;

7. eventualne primedbe učesnika javnog nadmetanja;

8. vreme završetka postupka javnog nadmetanja;

9. druge podatke od značaja za tok postupka javnog nadmetanja.

Zapisnik potpisuju članovi komisije i lice koje vodi zapisnik.

Član 23

Ponuda za otuđenje i davanje zemljišta u zakup prikupljanjem ponuda sadrži:

1. ime i prezime kao i adresu, za fizička lica;

2. za preduzetnike i pravna lica izvod iz registra privrednih subjekata;

3. uredno ovlašćenje za zastupanje;

4. ponuđeni iznos zakupnine odnosno cene.

Član 24

Ponuda iz člana 23. ove odluke dostavlja se komisiji iz člana 12. ove odluke u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koju parcelu se ponuda odnosi.

Neblagovremene i neuredne ponude se odbacuju.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Neuredna ponuda je:

1. ponuda podneta u otvorenoj koverti;

2. ponuda podneta bez vidljive naznake na koju parcelu se odnosi;

3. ponuda koja ne sadrži podatke i uredne dokumente iz člana 23. ove odluke.

Član 25

Postupak javnog otvaranja ponuda sprovodi komisija iz člana 12. ove odluke i o istom se vodi zapisnik.

Neblagovremene ponude se odvajaju i ne razmatraju se što se zapisnički konstatuje.

Blagovremene ponude otvara predsednik komisije i daje ih na uvid članovima komisije.

Predsednik komisije javno saopštava sadržinu svake otvorene ponude.

Postupak prikupljanja ponuda smatra se uspelim ako je pristigla barem jedna blagovremena i uredna ponuda. U protivnom postupak prikupljanja ponuda smatra se neuspelim.

Postupak otvaranja ponuda je javan i istom mogu da prisustvuju zainteresovana lica.

Član 26

Zapisnik o postupku otvaranja ponuda iz prethodnog člana potpisuju svi članovi komisije i lice koje vodi zapisnik.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana prisutni podnosioci ponuda odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici mogu uneti u zapisnik eventualne primedbe na postupak javnog otvaranja ponuda.

Član 27

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom u slučaju:

1) izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini;

2) ispravke granica susednih katastarskih parcela;

3) formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 70. ovog zakona;

4) otuđenja iz člana 99. st. 10. i 12. ovog zakona, odnosno davanja u zakup iz člana 86.;

5) sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti koja je bila predmet eksproprijacije, u skladu sa propisima o eksproprijaciji;

6) otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine i obeštećenja u skladu sa posebnim zakonom;

7) razmene građevinskog zemljišta;

8) u postupku sporazumne deobe građevinskog zemljišta u susvojini ili zajedničkoj svojini grada i drugih nosilaca prava svojine, shodno odredbama zakona kojim se uređuju osnove svojinsko pravnih odnosa, ukoliko to u konkretnom slučaju predstavlja jedino moguće rešenje, a posebno ako su ispunjeni sledeći uslovi:

- Da je suvlasnički udeo Grada Novog Pazara manji od suvlasničkog udela drugog suvlasnika na nepokretnosti.

- Da suvlasnički udeo Grada Novog Pazara ne ispunjava uslove za otuđenje putem javnog nadmetanja, odnosno prikupljanjem ponuda, odnosno da ne ispunjava uslove za građevinsku parcelu.

- Da predmetna nepokretnost koja je u suvlasništvu Grada i drugih pravnih i fizičkih lica, ispunjava uslove za građevinsku parcelu u skladu sa važećim planskim aktom.

- Da predmetna nepokretnost nije predmet sudskog ili upravnog spora.

U slučaju iz st. 1 tačka 8. ovog člana, Odeljenje za imovinsko pravne poslove pribavlja od Odeljenja nadležnog za poslove urbanizma, izveštaj o tome da li je za predmetnu kat. parcelu potrebno izraditi projekat preparcelacije, odnosno parcelacije, da li postoje urbanistički uslovi za izradu ovih projekata, odnosno da postojeća kat. parcela ispunjava uslove za građevinsku parcelu i da nije potrebna izrada projekta parcelacije.

Izveštaj Odeljenja nadležnog za poslove urbanizma izdaje se na osnovu overenog katastarsko-topografskog plana parcele.

Nepokretnosti iz člana 1. Ove odluke mogu se otuđiti neposrednom pogodbom pod uslovima propisanim ovom odlukom, ali ne ispod od strane nadležnog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti.

Član 28

Lica iz člana 27. ove odluke podnose pismeni zahtev Odeljenju za imovinsko pravne poslove gradske uprave Novi Pazar.

Odeljenje za imovinsko pravne poslove sprovodi postupak po zahtevu i utvrđuje osnovanost podnetog zahteva nakon čega sačinjava predlog rešenja kojeg dostavlja gradskom veću.

Rešenje o davanju u zakup ili otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom donosi Skupština grada Novog Pazara na predlog gradskog veća.

Nakon konačnosti rešenja iz prethodnog stava lice kojem je zemljište otuđeno ili dato u zakup zaključuje ugovor koji sadrži sve elemente utvrđene u članu 17. i 18. ove odluke.

III ZAVRŠNE I PRELAZNE ODREDBE

Član 29

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Opštinski službeni glasnik", br. 12/2003), Odluka o izmeni i dopuni Odluke o građevinskom zemljištu 7/05 i 5/07.

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".