DEKLARACIJA
O UPOTREBI ĆIRILICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 1/2015)

U Republici Srbiji sve više se zapostavlja ćiriličko pismo, kako u zvaničnoj tako i u svakodnevnoj upotrebi. Ustavom Republike Srbije i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma propisana je službena upotreba ćiriličkog pisma, a navedeni su uslovi za korišćenje latinice.

Nekada su ćirilicom ispisivani dokumenti i spomenici, najznačajniji istorijski spisi, najvrednija književna dela i sve drugo što predstavlja suštinski element nacionalnog identiteta Srba.

Danas se ćiriličko pismo sve ređe koristi. U zvaničnoj, a sledstveno tome i najširoj upotrebi, ćirilica se potiskuje latiničnim pismom. Razlog za to je nedovoljna briga nadležnih organa vlasti, javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija.

Odricanje od sopstvenog pisma znak je odsustva svesti o potrebi negovanja sopstvenih kulturnih vrednosti, čuvanja nacionalnog identiteta i njegovih obeležja.

Skupština grada Loznice ovim poziva državne organe, organe lokalne samouprave, preduzeća i ustanove koja vrše javna ovlašćenja, prosvetne, kulturne i medijske ustanove da u skladu sa zakonskim propisima koriste ćirilicu. Pozivaju se vlasnici preduzeća i preduzetnici da prilikom oglašavanja, reklamiranja i ispisivanja firmi poštuju Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Pozivaju se svi odgovorni da u okviru svog delokruga vrše nadzor nad sprovođenjem zakonskih propisa u ovoj oblasti i da se ne oglušavaju o svoju zakonsku obavezu.

Grad Loznica, kao rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, tvorca ćiriličkog pisma, treba svojim primerom i doslednom upotrebom ćirilice da pokaže poštovanje lika i dela Vuka Stefanovića Karadžića i spremnost za očuvanje tradicije i identiteta svoga naroda.

Ova deklaracija će se objaviti u "Službenom listu grada Loznice".