ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list Grada Loznice", br. 6/2009, 3/2011, 4/2013, 2/2014 - dr. odluka i 1/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje održavanje, upravljanje i korišćenje javnih parkirališta na teritoriji grada Loznice i uklanjanje i odvoženje do mesta čuvanja vozila parkiranih suprotno propisima o bezbednosti saobraćaja i ovoj Odluci.

Član 2

Javna parkirališta, u smislu odredaba ove Odluke, jesu površine određene za parkiranje motornih vozila.

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Javnim parkiralištima, u smislu odredaba ove Odluke, ne smatraju se posebni prostori za parkiranje motornih vozila koji pripadaju određenom objektu (fabrike, ustanove i sl.), "taxi" stajališta, autobuska stajališta i dr.

Član 3

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Opšta parkirališta određuje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Parkiranje vozila na kolovozu ulica moguće je ako od parkiranog vozila do neisprekidane središnje linije na kolovozu ili do suprotne ivice kolovoza, ili do neke prepreke na putu, ima više od 3 m, ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano.

Parkiranje vozila na trotoaru moguće je samo pod uslovom da od parkiranog vozila do zgrade odnosno ivice trotoara ostane najmanje 1,6 m slobodnog prostora za kretanje pešaka.

Izuzetno od odredaba ovog člana, nije dozvoljeno parkiranje na kolovozu koji je deo magistralnog ili regionalnog puta i na glavnim gradskim saobraćajnicama, kao i na trotoarima sa intenzivnim pešačkim saobraćajem.

Član 4

Posebna parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekata za naplatu.

Posebna parkirališta mogu biti trajnog i privremenog karaktera.

Korisnik prostora iz člana 2. stav 3. ove Odluke može ih ustupiti, posebnim Ugovorom, preduzeću koje obavlja delatnost održavanja, korišćenja i upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji grada Loznice, koje će te prostore urediti kao javna parkirališta.

Član 5

 

Javna parkirališta kategorišu se prema zonama.

Skupština grada, Odlukom o javnim parkiralištima, određuje zone iz stava 1. ovog člana, i to:

Crvena zona (Centar grada ograničen ulicama: Jovana Cvijića, Vase Čarapića, Karađorđeva, Vlade Zečevića, Trg Jovana Cvijića, Pašićeva do reke Štire, rekom Štirom do ulice Jovana Cvijića);

Plava zona (šire gradsko područje ograničeno ulicama: Učiteljskom, rekom Štirom do ulice Vere Blagojević, Vere Blagojević do ulice Vojvode Putnika, Vojvode Putnika do ulice Dr. Marina, Dr. Marina do ulice Bolnička, Bolničkom do Trga Vuka Karadžića, Trgom Vuka Karadžića, Luke Stevića do Georgija Jakšića, Georgija Jakšića do Slobodana Penezića, Slobodana Penezića, Banjskom ulicom, Ulicom Italijanskih brigada do Trga Ante Bogićevića, Trgom Ante Bogićevića do ulice Vase Čarapića). Ova zona takođe, obuhvata i parking prostor kod Zdravstvenog centra Dr. Milenko Marin;

Bela zona (parkiralište kod Nove zelene pijace u ulici Vojvode Mišića, parkiralište između ulice Vojvode Mišića i reke Štire - iza Vukovog doma, parkiralište kod Gradske kafane i druga zatvorena vanulična parkirališta).

Član 6

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta imaju na vidom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zone, kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta.

Član 7

O održavanju i obeležavanju opštih i posebnih parkirališta stara se preduzeće koje obavlja delatnost održavanja, korišćenja i upravljanja javnim parkiralištima.

Član 8

Na javnim parkiralištima se mogu parkirati putnički automobili i kombi-teretna vozila do jedne tone nosivosti.

Autobusi, teretna motorna vozila, njihova priključna vozila i kamp-prikolice ne smeju se parkirati na javnim parkiralištima.

Parkiranje vozila iz stava 2. ovog člana na javnim površinama vrši se na, za to utvrđenim i saobraćajnom signalizacijom obeleženim površinama.

Član 9

Obavljanje delatnosti održavanja, korišćenja i upravljanja javnim parkiralištima kao i uklanjanja i odvoženja do mesta čuvanja vozila parkiranih suprotno propisima vrši KJP "Naš dom" ili drugo preduzeće, odnosno preduzetnik (u daljem tekstu: Preduzeće) kome Skupština grada poveri vršenje tih poslova, što će se regulisati Ugovorom zaključenim između Gradonačelnika Loznice i Preduzeća.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 10

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove Odluke smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan na licu mesta.

Preduzeće je dužno da na javnim parkiralištima, u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila invalida.

Kategorije invalida koji mogu koristiti parking mesta iz stava 3. ovog člana odrediće svojim aktom organ Gradske uprave nadležan za boračko invalidsku zaštitu, odnosno socijalna pitanja, koji izdaje i nalepnicu za obeležavanje vozila ove kategorije korisnika.

Član 11

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske Srbije, vatrogasne službe kada u toku intervencija koriste javna parkirališta ne plaćaju uslugu parkiranja.

Član 12

Fizička lica, preduzetnici i pravna lica (stanari, invalidi, korisnici poslovnog prostora i dr.), mogu javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu.

Fizičkom licu se može izdati najviše jedna povlašćena parking karta, a pravnom licu i preduzetniku najviše 3 povlašćene parking karte.

Povlašćenu parking kartu povlašćeni korisnik može koristiti isključivo za vozilo i zonu za koje je ova karta izdata.

Kupovina povlašćene parking karte korisniku ne omogućava niti garantuje slobodno parking mesto.

Povlašćene parking karte (pretplatne karte) određuje Skupština grada Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Fizička lica, preduzetnici i pravna lica (stanari, korisnici poslovnog prostora i dr.) mogu vršiti rezervaciju parking mesta uz plaćanje određene takse, koju određuje Skupština grada Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Član 12a

Rezervaciju parking mesta bez plaćanja odgovarajuće takse mogu vršiti određene kategorije invalidnih lica, i to:

- za putnička vozila stanara invalidnih lica - vozača, od 80 % do 100 % telesnog oštećenja, odnosno I, II, III stepena telesnog oštećenja, teško pokretnih invalida, po osnovu oštećenja donjih ekstremiteta i karlice, kao i za lica na dijalizi;

- za putnička vozila za potrebe prevoza stanara invalidnih lica, od 80 % do 100 % telesnog oštećenja, odnosno I, II, III stepena telesnog oštećenja, teško pokretnih invalida, po osnovu oštećenja donjih ekstremiteta, karlice, slepih lica od 90 % do 100 % oštećenja vida, kao i za lica na dijalizi;

- za putnička vozila roditelja, odnosno staralaca invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepe dece.

Na javnim parkiralištima rezervaciju i adekvatno obeležavanje parking mesta za vozila definisanih kategorija invalidnih lica vrši JKP "Parking servis" iz Loznice.

U okviru stambenih blokova rezervaciju i adekvatno obeležavanje parking mesta za vozila definisanih kategorija invalidnih lica vrši JP "Grad" iz Loznice.

Rezervaciju parking mesta bez plaćanja odgovarajuće takse mogu vršiti određene kategorije invalidnih lica za samo jedno putničko vozilo.

Član 13

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću taksu za parkiranje za određeno vreme korišćenja kao i za određenu zonu, koju utvrđuje Skupština grada Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, korišćenje obeleženog parking mesta za invalidna lica iz člana 10. stav 4. ove Odluke je besplatno.

Član 14

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

a) plati korišćenje parking mesta prema zoni i vremenu zadržavanja na propisan način;

b) postupa u skladu sa ograničenjem vremena korišćenja parking mesta;

c) koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto.

Član 15

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

a) parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji;

b) parkiranje neregistrovanih vozila;

c) ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona;

d) na parking mestu postavljati ograde ili slične prepreke ili ometanje parkiranja drugih vozila.

Član 16

Nepropisno parkirana vozila iz člana 15. ove Odluke, kao i na zelenim i javnim površinama (pešačke staze u okviru parkova i sl.), uklanja i odvozi do mesta čuvanja Preduzeće po nalogu komunalnog inspektora.

Vozila parkirana i zaustavljena suprotno propisima o bezbednosti saobraćaja, ili na mestu na kojem predstavljaju opasnost ili smetnju u saobraćaju ili kretanju pešaka, uklanja i odvozi do mesta čuvanja Preduzeće po nalogu radnika organa unutrašnjih poslova (saobraćajne policije).

Član 17

Preduzeće je dužno da prilikom uklanjanja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila i njihovog odvoženja do mesta čuvanja, postupa sa pažnjom dobrog domaćina, da vozila čuva od oštećenja, brižljivo sa njima rukuje i obezbedi čuvanje vozila na prostoru posebno određenom za tu namenu.

Preduzeće odgovara za sva oštećenja vozila iz stava 1. ovog člana kao i za nestanak stvari iz vozila, kao i samog vozila sa posebnog prostora za čuvanje.

Član 18

Vlasnik nepropisno parkiranog vozila odnosno nosilac prava korišćenja vozila koje je uklonjeno i odveženo do mesta čuvanja, dužan je da pre preuzimanja vozila naknadi Preduzeću troškove odvoženja i čuvanja vozila.

Uklonjeno i odveženo vozilo čiji vlasnik ili nosilac prava korišćenja odbije da plati troškove odvoženja i čuvanja ili ne dođe da preuzme vozilo u roku od 6 meseci od dana njegovog odvoženja, čuvaće se do momenta dok troškovi čuvanja ne dostignu njegovu procenjenu vrednost. Procenu vrednosti vozila izvršiće tročlana komisija preduzeća, prema Pravilniku Preduzeća, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Po isteku vremena, do koga je dužna čuvati vozilo, Preduzeće može vozilo prodati javnim nadmetanjem i od prodajne cene naplatiti troškove odvoženja, čuvanja i prodaje vozila.

Ukoliko vlasnik nepropisno parkiranog i zaustavljenog vozila ili nosilac prava korišćenja vozila dođe do trenutka odvoženja vozila, vozilo će se vratiti istom uz plaćanje paušalnog iznosa naknade koju određuje Preduzeće uz saglasnost Gradskog veća.

Član 19

Visinu naknade za odvoženje i čuvanje nepropisno parkiranih vozila iz člana 18. stav 1. ove Odluke, određuje Skupština grada Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 20

Za korišćenje usluge parkiranja korisnik je dužan da u vozilu poseduje važeću parking kartu ili da parkiranje plati na neki drugi propisan način (elektronskim putem - putem sms poruka što evidentira preduzeće i sl.).

Korisnik parkirališta dužan je da:

a) istakne kupljenu parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona;

b) koristi ispravno parking kartu i u nju unese tačne podatke.

Isticanjem parking karte, odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu, ako se plaćanje vrši elektronskim putem, korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta.

Kupovinom parking karte ili plaćanjem putem sms poruka korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila parkiranih na javnim parkiralištima.

Član 21

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja javnih parkirališta vrše ovlašćeni kontrolori preduzeća.

Kontrolori preduzeća imaju službenu legitimaciju i nose službena odela.

Preduzeće izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 22

Korisnik koji postupa suprotno odredbama članova 12, 13, 14. i 20. stav 1. i stav 2. ove Odluke dužan je da plati doplatnu parking kartu.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne parking karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkirališta dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu parking kartu u roku od 8 dana od dana izdavanja, na način naznačen u nalogu.

Ako korisnik ne plati doplatnu parking kartu u predviđenom roku, Preduzeće će pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

IV NADZOR

Član 23

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada Preduzeća, vrši Gradsko veće i Gradska uprava - Odeljenje nadležno za poslove privrede.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši Gradska komunalna i saobraćajna inspekcija i ovlašćeni radnici unutrašnjih poslova u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Zakonom.

Član 23a

Kontrolu primene ove Odluke i komunalno-policijske poslove, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima vrši komunalna policija.

V KAZNENE ODREDBE

Član 24*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne izvrši obeležavanje javnih parkirališta i ne održava iste u ispravnom stanju u skladu sa članom 6. i 7. ove Odluke;

2. na javnim parkiralištima ne odredi parking mesta za vozila invalida (član 10. stav 3.);

3. ne izvrši uklanjanje i odvoženje vozila do mesta čuvanja u skladu sa odredbama člana 16. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Član 25*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako koristi parkiralište na način suprotan članu 8, 12, 13, 14, 15. i 20. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 25.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara, na licu mesta, kazniće se pravno lice i preduzetnik ako postupi suprotno odredbama člana 8, i 15. stav 1. tačka a) ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara, na licu mesta, kazniće se fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 5. ovog člana.

Novčanu kaznu na licu mesta izriče komunalna policija.

Član 26

Doplatna parking karta u iznosu od 2.000 dinara izdaće se na licu mesta pravnom licu i preduzetniku ako koristi javno parkiralište suprotno odredbama članova 12, 13, 14. i 20. stav 1. i stav 2.

Doplatna parking karta u iznosu od 1.000 dinara izdaće se na licu mesta i odgovornom licu u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Doplatna parking karta u iznosu od 1.000 dinara izdaće se na licu mesta fizičkom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Način održavanja, korišćenja i upravljanja postojećih parkirališta usaglasiti sa Odlukom o javnim parkiralištima u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 28

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni list opštine Loznica", br. 1/98 i 5/05).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu 8 (osam) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

* Član 24. stav 2. i član 25. st. 2, 4, 5. i 6. ove odluke, izmenjeni su članom 5. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014).