ODLUKA

O FUNKCIONISANJU REŽIMA SAOBRAĆAJA U PEŠAČKOJ ZONI U ULICI JOVANA CVIJIĆA

("Sl. list Grada Loznice", br. 1/2015)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se funkcionisanje režima saobraćaja u delovima ulice Jovana Cvijića u Loznici, od ulice Vlade Zečevića do ulice Vojvode Mišića i od ulice Vojvode Mišića do ulice Gimnazijske, koji su proglašeni "PEŠAČKOM ZONOM" (pešačkom ulicom) odlukom Skupštine opštine Loznica ("Službeni list opštine Loznica", broj 5/05), (u daljem tekstu: "pešačka zona") i ulici Vojvode Mišića i delu ulice Banjska.

Član 2

Određuje se zabrana saobraćaja za sva vozila u "PEŠAČKOJ ZONI".

Član 3

Zabrana saobraćaja iz člana 2. ove odluke ne odnosi se na sledeća vozila kad su na HITNIM intervencijama:

- vozila hitne pomoći;

- vatrogasna vozila;

- vozila policije;

- vozila Elektrodistribucije;

- vozila Gradske čistoće,

- vozila za otklanjanje kvarova na TT instalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, toplovodima, gasnim instalacijama, elektroinstalacijama, saobraćajnoj infrastrukturi i drugoj infrastrukturi i instalacijama;

- vozila za odnošenje nepropisno parkiranih vozila.

Vozila iz stava 1. ovog člana ne moraju pribavljati posebno odobrenje za ulazak u "PEŠAČKU ZONU", ali moraju biti posebno obeležena.

Član 4

"PEŠAČKOM ZONOM" mogu prolaziti vozila stanara koji žive u njoj (imaju prebivalište, boravište i sl.) radi dolaska do svojih dvorišta (individualnih, kolektivnih i dr. stambenih objekata) i garaža, bez zadržavanja vozila u ulici, uz prethodno pribavljeno odobrenje nadležnog organa.

Vozila koja vrše prevoz pokućstva, ogrevnog materijala, selidbe i sl. za potrebe stanara iz "PEŠAČKE ZONE", čija ukupna masa ne prelazi pet tona, mogu se kretati "PEŠAČKOM ZONOM" u periodu od 5.00 do 9.00 časova i u periodu od 16.00 do 18.00 časova, uz prethodno pribavljeno odobrenje nadležnog organa.

Odobrenja iz st. 1. i 2. ovog člana izdaje Gradska uprava - Odeljenje za privredu, na zahtev stanara uz koji se dostavljaju fotokopije dokumenata: saobraćajne dozvole, vozačke dozvole i lične karte, a za odobrenje iz stava 2. i ugovor o prevozu pokućstva, ogrevnog materijala, selidbi i sl. zaključenog između stanara i prevoznika.

Član 5

U "PEŠAČKU ZONU" u određeno vreme, uz prethodno pribavljeno odobrenje Gradske uprave - Odeljenja za privredu, mogu ulaziti:

• vozila PTT kada vrše dopremu i otpremu pošiljaka u vremenu od 05.00 do 09.00 časova i od 16.00 do 18.00 časova;

• vozila kojima se vrši snabdevanje prodavnica i drugih poslovnih prostorija, prostorija institucija, ustanova i sl, smeštenih u pešačkoj zoni, čija ukupna masa ne prelazi 5 tona, bez zadržavanja dužeg od 15 minuta, u vremenu od 05,00 do 09,00 časova;

• vozila kojima se vrši snabdevanje - opsluživanje gradilišta (teretna vozila, građevinska mehanizacija i sl.), čija ukupna masa ne prelazi pet tona, a u vremenu od 05.00 do 09.00 časova i od 16.00 do 18.00 časova.

Za odobrenje iz stava 1. ovog člana plaća se lokalna komunalna taksa.

U "PEŠAČKU ZONU" bez prethodno pribavljenog odobrenja Gradske uprave - Odeljenja za privredu mogu ulaziti i:

• vozila na održavanju javne higijene - komunalna vozila za odnošenja smeća, pranje pešačke zone i sl. u periodu od 1.00 do 7.00 časova;

• vozila na održavanju elektroinstalacija, vodovodne i kanalizacione mreže, TT instalacija, gasnih instalacija, toplovoda, saobraćajne infrastrukture i dr. infrastrukture i instalacija.

Član 6

U cilju saobraćajnog rasterećenja centra grada određuje se zabrana saobraćaja za teretna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi tri tone u ulici Vojvode Mišića u Loznici, od ulice Gimnazijske do ulice Banjske.

Član 7

U cilju saobraćajnog rasterećenja centra grada određuje se i zabrana saobraćaja za teretna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi tri tone u delu ulice Banjska u Loznici, od ulice Slobodana Penezića, a u smeru od Banje Koviljače.

Član 8

U "PEŠAČKOJ ZONI" vozila se moraju kretati brzinom kretanja pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake.

Član 9

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Odeljenje za privredu Gradske uprave grada Loznice.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaja da važi Odluka o izmeni postojećeg režima saobraćaja ("Službeni list grada Loznice", broj 7/09).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".