ODLUKA

O ODREĐIVANJU VELIKIH TEHNIČKIH SISTEMA OD ZNAČAJA ZA ODBRANU

("Sl. glasnik RS", br. 41/2014 i 35/2015)

1. Ovom odlukom određuju se veliki tehnički sistemi od značaja za odbranu i tehnička sredstva od značaja za funkcionisanje tih sistema u oblasti telekomunikacija, saobraćaja, energetike, vodosnabdevanja i drugim oblastima od značaja za odbranu i propisuje se postupak obaveštavanja o izboru, izgradnji i razvoju tih sistema, nabavkama tehničkih sredstava i način obezbeđenja tehničkih sredstava i postavljanju zahteva za njihovo usklađivanje s potrebama odbrane zemlje.

2. Velikim tehničkim sistemom, u smislu tačke 1. ove odluke, smatra se celina, odnosno skup međusobno uređenih delova i postupaka koji obezbeđuju tehničko-tehnološko jedinstvo i samostalnost sistema ili njegovu funkcionalnu povezanost s drugim tehničkim sistemima od značaja za odbranu.

3. Veliki tehnički sistem od značaja za odbranu na teritoriji Republike Srbije je:

1) u oblasti telekomunikacija: Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" akcionarsko društvo, Beograd; "Telenor" d.o.o., Beograd i "Vip mobile" d.o.o., Beograd;

2) u oblasti saobraćaja: Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj Air SERBIA, Beograd; AKCIONARSKO DRUŠTVO AERODROM "NIKOLA TESLA", BEOGRAD; Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o., Beograd; Javno preduzeće "Pošta Srbije", Beograd i Akcionarsko društvo "Železnice Srbije", Beograd;

3) u oblasti energetike: Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", Beograd i njegova zavisna privredna društva; Javno preduzeće "Elektromreža Srbije", Beograd; "NIS" a.d., Novi Sad i njegova zavisna privredna društva; Javno preduzeće "Srbijagas", Novi Sad; Društvo za proizvodnju ulja Rafinerija nafte akcionarsko društvo, Beograd; Akcionarsko društvo fabrika maziva "FAM", Kruševac i Javno preduzeće "Transnafta", Pančevo;

4) u oblasti vodosnabdevanja: Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", Beograd; Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", Novi Sad; Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", Beograd; Javno preduzeće za vodosnabdevanje "Rzav", Arilje; Javno komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju "NAISSUS", Niš; Javno preduzeće za vodosnabdevanje i za proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", Zubin potok i Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija", Novi Sad;

5) u drugim oblastima: Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije, Beograd; Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze", Beograd; "Messer Tehnogas" akcionarsko društvo za proizvodnju i promet tehničkih i medicinskih gasova i prateće opreme, Beograd; Javno preduzeće Novinska agencija "Tanjug" sa potpunom odgovornošću, Beograd; Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" sa potpunom odgovornošću, Beograd i Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Vojvodinašume", Petrovaradin.

4. Ministarstvo odbrane postavlja zahteve za usklađivanje velikih tehničkih sistema s potrebama odbrane, odnosno za nabavku tehničkih sredstava za funkcionisanje tih sistema, na osnovu obaveza koje su utvrđene Planom odbrane Republike Srbije i uredbom kojom je propisan način i postupak izvršavanja obaveze planiranja priprema za odbranu.

5. O izboru, izgradnji vitalnih, odnosno kapitalnih objekata i razvoju tehničkih sistema iz tačke 3. ove odluke, odnosno nabavci tehničkih sredstava od značaja za funkcionisanje tih sistema, investitor obaveštava Ministarstvo odbrane i nadležno ministarstvo. Uz obaveštenje investitor prilaže i odgovarajuću investiciono-tehničku dokumentaciju o sistemu, odnosno specifikaciju za nabavku tehničkih sredstava i obrazložen program razvoja odnosnog sistema.

6. Po prijemu obaveštenja, odnosno upoznavanju investitora, u smislu tačke 5. ove odluke, Ministarstvo odbrane u roku do 30 dana postaviće zahtev investitoru u pogledu prilagođavanja tehničkog sistema potrebama odbrane zemlje, odnosno za nabavku tehničkih sredstava za funkcionisanje tog sistema.

Zahtev iz stava 1. ove tačke, sadrži uslove i način za usklađivanje odnosnog tehničkog sistema s potrebama odbrane, odnosno za nabavku tehničkih sredstava, s tim da se usklađivanjem ne narušavaju tehničko-tehnološko jedinstvo i funkcija sistema u određenoj privrednoj ili drugoj delatnosti.

7. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju velikih tehničkih sistema od značaja za odbranu zemlje ("Službeni glasnik RS", br. 15/09, 54/10, 4/11 i 58/11).

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".