PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 135/2014 i 35/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema Planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u Planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 95/13, 3/14, 60/14, 81/14, 104/14 i 114/14).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2015. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopunama
Pravilnika o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica

("Sl. glasnik RS", br. 35/2015)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije ".

 

PLAN
IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se značajni jubileji, događaji i datumi iz nacionalne i svetske istorije, kulture, umetnosti, nauke, prirodne lepote i bogatstva naše zemlje i druge manifestacije, kao što su:

1. 100 godina od rođenja Branka Ćopića;

2. Lunarni horoskop - Godina koze;

3. Vaskrs;

4. Znameniti srpski reditelji;

5. Evropa - Stare igračke;

6. 200 godina od Drugog srpskog ustanka;

7. Nauka;

8. 150 godina od osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU);

9. Evropska zaštita prirode;

10. Flora;

11. Umetnost;

12. Međunarodna svetlosna godina;

13. Dan marke;

14. Radost Evrope;

15. Božić;

16. Dečja marka;

17. Muzejski eksponati;

18. Sto godina od velike odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu i

19. 60 godina emisije Dobro jutro deco.

1. 100 godina od rođenja Branka Ćopića

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se stogodišnjica rođenja Branka Ćopića, srpskog i jugoslovenskog književnika, jednog od najvećih dečjih pisaca rođenih na jugoslovenskim prostorima. Branko Ćopić je rođen 1915. godine u Hašanima, a umro je u Beogradu 1984. godine. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti SR Bosne i Hercegovine. Za književni rad dobio je, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Najpoznatija dela su mu romani: "Prolom", "Gluvi barut", "Ne tuguj bronzana stražo", "Osma ofanziva", "Orlovi rano lete", "Magareće godine", "Bitka u Zlatnoj dolini", kao i zbirke pripovedaka kao što su: "Pod Grmečom", "Rosa na bajonetima", "Doživljaji Nikoletine Bursaća" i "Bašta sljezove boje".

2. Lunarni horoskop - Godina koze

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 2015. godina kao Godina koze u lunarnom horoskopu.

3. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

4. Znameniti srpski reditelji

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se život i delo proslavljenih srpskih reditelja: Miroslava Belovića, Ljubomira Mucija Draškića, Save Mrmka, Ognjenke Milićević, Radivoja Lole Đukića, Aleksandra Đorđevića, Slavoljuba Stefanovića Ravasija i Jovana Ristića.

5. Evropa - Stare igračke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka Srbija se pridružuje ostalim evropskim zemljama koje svake godine, jednom godišnje, pod pokroviteljstvom PostEvrope, izdaju marke sa istom temom. Ovog puta tema je "Stare igračke". Od 1993. godine PostEvropa postaje odgovorna organizacija (ovlašćena od strane Svetskog poštanskog saveza) za izdavanje ovih maraka, izbor tema i koordinaciju državnih filatelističkih odseka. Ova izdanja imaju zadatak da naglase saradnju zemalja u domenu poštanskog saobraćaja i da promovišu filateliju. Njihova uloga se takođe sastoji u tome da probude svest o zajedničkim korenima, kulturi i istoriji evropskih zemalja i njihovim zajedničkim ciljevima.

6. 200 godina od Drugog srpskog ustanka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 200 godišnjica od izbijanja Drugog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva pod vođstvom Miloša Obrenovića. Ustanak je počeo 23. aprila 1815. godine i trajao je do 25. oktobra 1815. godine. Ustanak je bio polazna tačka u daljoj borbi za rušenje turske feudalne vladavine i doprineo je stvaranju srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

7. Nauka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se:

- 150 godina od rođenja Jovana Cvijića

Jovan Cvijić (1865-1927) je bio srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kraljevske akademije (sada SANU), profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbona i Karlovog univerziteta u Pragu. Jovan Cvijić se podjednako bavio društvenom i fizičkom geografijom, geomorfologijom, etnografijom, geologijom, antropologijom i istorijom. On je utemeljivač srpske geografije, a jedno od njegovih najvažnijih dela je "Balkansko poluostrvo".

- 200 godina od rođenja dr Aćima Medovića

Dr Aćim Medović (1815-1893) je jedan od utemeljivača Srpskog lekarskog društva. Autor je prvog udžbenika "Sudska medicina" (1865) u kome su izložene osnove anatomije i fiziologije čoveka na 173 stranice. Delo je pisano rukom i sadrži 40 slika - litografija. Ovaj udžbenik je mnogo doprineo da medicinska nastava na Velikoj školi u Beogradu ide u korak sa tekovinama evropske medicinske nauke.

8. 150 godina od osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU)

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se 150 godišnjica osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Unija je osnovana je 1865. godine kao Međunarodna telegrafska unija, a danas ima status specijalizovane agencije UN-a za telekomunikacije. Unija, koja danas broji 191 državu članicu i preko 700 članova sektora i pridruženih članova, ima na međunarodnom nivou, vodeću ulogu u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i kreator je tehničkih standarda koji se primenjuju na globalnom nivou. Jedan od osnovnih zadataka Unije je da reguliše korišćenje radio-frekvencijskog spektra kako bi se obezbedile neometane međunarodne bežične komunikacije i slobodan protok informacija.

9. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka biće predstavljene prirodne lepote naše zemlje, kao što su: Park prirode "Šargan - Mokra Gora" i Specijalni rezervat prirode "Goč - Gvozdac".

10. Flora

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka biće prikazani najinteresantniji primerci biljnog sveta naše zemlje.

11. Umetnost

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se:

- 125 godina od rođenja Petra Dobrovića

Petar Dobrović (Pečuj 1890 - Beograd 1942) je bio poznati srpski slikar, političar, likovni kritičar, jedan od vodećih predstavnika modernizma posleratne jugoslovenske umetnosti, osnivača i profesora beogradske Državne umetničke akademije.

- 200 godina od rođenja Dimitrija Avramovića

Dimitrije Avramović (Šajkaš 1815 - Novi Sad 1855) je bio slikar i pisac, jedan od začetnika romantizma u srpskom slikarstvu. Oslikao je ikonostase i zidove Saborne crkve u Beogradu, ikonostas i zidove Karađorđeve crkve u Topoli, ikonostas manastira Vrdnika (Ravanica) i pravoslavne crkve u Futogu.

12. Međunarodna godina svetlosti

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Međunarodna godina svetlosti. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2013. godine proglasila 2015. godinu kao Međunarodnu godinu svetlosti i tehnologija baziranih na svetlosti. Obrazovan je i Međunarodni komitet za koordinaciju aktivnosti na čijem čelu se nalazi Đon Dadli, predsednik Evropskog društva fizičara. Na inicijativu ovog komiteta osnivali su se nacionalni komiteti širom sveta, a 23. aprila 2014. godine, osnovan je Nacionalni koordinacioni komitet Srbije, čiji je osnovni zadatak da koordinira aktivnostima kojima će se obeležiti Međunarodna godina svetlosti.

13. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na XI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja Dana marke prepusti nacionalnim poštanskim upravama. Prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom "Dan marke", obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

14. Radost Evrope

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se dečja međunarodna manifestacija "Radost Evrope", koja se svake godine održava u Beogradu početkom oktobra meseca, a koju organizuje Dečji kulturni centar u Beogradu. Motivi na markama ove emisije su odabrani dečiji radovi sa Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope".

15. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

16. Dečja marka

Izdavanje ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica ima za cilj da se podstakne interesovanje najmlađe populacije za poštanske marke i vremenom obezbedi podmladak u filateliji i kolekcionarstvu. Ove marke, osim zabavnih, imaju i edukativne i vaspitne sadržaje u animiranom obliku. Crtežom prilagođenim deci biće prikazane pojedine teme o kojima deca uče u školama, kao što su: poznati naučnici i pojave koje oni izučavaju, istorijske ličnosti i događaji, sportski junaci, kućni ljubimci i odnos prema njima, kao i junaci iz poznatih bajki i basni.

17. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se godišnjice nastanka značajnih umetničkih dela:

- 200 godina bakroreza "Sveti Petar i Pavle" (Bela Crkva);

- 275 godina ikone "Sveti Dimitrije", autora Hristofora Žefarovića i

- 275 godina bakroreza "Studenica", autora Gotfrida Dirsta.

18. Sto godina od velike odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od velike odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu. Bitke za odbranu Beograda od agresije Nemaca, Austrijanaca i Mađara, vodile su se u periodu od 6. do 10. oktobra 1915. godine. Srpski vojnici, pripadnici Drugog bataljona Desetog puka, delova Trećeg bataljona Desetog puka i delova Sremskog dobrovoljačkog odreda pod komandom srpskog majora Dragutina Gavrilovića su svesno ušli u borbu sa neprijateljem, koji je bio daleko brojniji i naoružaniji i na taj način su omogućili da se vojska i narod povuku sa što manjim gubicima.

19. 60 godina emisije Dobro jutro deco

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 60 godina postojanja emisije Dobro jutro deco. Emisiju je osmislio, tadašnji urednik redakcije Duško Radović, 1. juna 1955. godine i danas je ova emisija jedna od najprepoznatljivijih emisija Radio Beograda 1. Osnovni cilj ove emisije je da se najmlađima svakog jutra u istom terminu poželi dobro jutro, uz kratke poučne i zanimljive priče za decu. Kako bi ova emisija bila što uspešnija, Radio Beograd svake godine raspisuje i konkurs za najbolje priče za decu, a odabrani tekstovi tako postaju sastavni deo priča koje se emituju svako jutro.

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. MIHAJLO PUPIN

Mihajlo Pupin (1854-1935) je srpski naučnik, fizičar, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografsko delo, kao i mnogih naučnih nagrada i priznanja. Pupin je bio član Srpske kraljevske akademije, član Američke akademije nauka i počasni doktor na 18 univerziteta.

2. RADOMIR PUTNIK

Radomir Putnik, srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu, rođen je u Kragujevcu 1847. godine a umro je u Nici 1917. godine. U prvom svetskom ratu je organizovao odbrambeni plan srpske vojske koja je u Cerskoj bici nanela prvi poraz Centralnim silama. Posle pobede u Kolubarskoj bici, vojskovođa Radomir Putnik je bio nadaleko poznat, po taktici i ratnoj veštini.

3. ŽIVOJIN MIŠIĆ

Živojin Mišić je bio srpski i jugoslovenski vojvoda. Rođen je 1855. godine u Struganiku a umro je 1921. godine u Beogradu. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. godine. Komandovao je srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.

4. MILUNKA SAVIĆ GLIGOROVIĆ

Milunka Savić Gligorović je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, dobrovoljac, narednik u najelitnijem Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihajlo" i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Rođena je 1890. godine u Koprivnici a umrla je 1973. godine u Beogradu. Zbog neizmerne hrabrosti francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka". Ona je jedina žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, a dobila je i dva francuska ordena Legije časti, medalju "Miloš Obilić" i Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

5. NADEŽDA PETROVIĆ

Nadežda Petrović je poznata srpska slikarka, rođena u Čačku 1873. godine a umrla u Valjevu 1915. godine. Bila je dobrovoljac-bolničarka u Prvom svetskom ratu i Prvom balkanskom ratu i jedna od osnivača "Kola srpskih sestara", umetničkog društva "Lada" i prve jugoslovenske kolonije (Sićevo i Pirot, 1905. godine). U njenu čast u Čačku se od 1960. godine, održava slikarsko bijenale pod nazivom "Memorijal Nadežde Petrović".

6. MILOŠ OBRENOVIĆ

Knez Miloš Obrenović (1780-1860) vladao je Srbijom od 1815. godine do 1839. godine i od 1858. godine do 1860. godine. Bio je veliki državnik i diplomata. Jedan je od najzaslužnijih za dobar politički status Srbije u Evropi. Prošao je kroz gotovo sve veće bitke u Prvom srpskom ustanku i bio je na čelu Drugog srpskog ustanka.