ODLUKA
O POSTAVLJANJU I UKLANJANJU MANJIH MONTAŽNIH, OGLASNIH I DRUGIH OBJEKATA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2014 i 3/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak, način i uslovi za postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera (u daljem tekstu: montažni objekti) na površinama javne namene (u daljem tekstu: javna površina), oglasnih objekata na otvorenom prostoru (u daljem tekstu: oglasni objekti), nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom saobraćaju, balon hala sportske namene (u daljem tekstu: drugi objekti), kao i zauzimanje javne površine na drugi način, na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Montažni objekti

Član 2

Pod montažnim objektima u smislu ove odluke, podrazumevaju se objekti montažne ili monolitne konstrukcije, koji služe za obavljanje privrednih i drugih delatnosti i za zadovoljavanje drugih potreba građana, i to:

1) kiosci;

2) letnje bašte;

3) zimske bašte;

4) slobodno stojeće vitrine;

5) izložbeni pultovi;

6) tende, perde;

7) objekti za izvođenje zabavnih programa;

8) rashladni uređaji;

9) aparati za kokice i druge pečenjarske proizvode;

10) tezge za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa, drugih publikacija, kompakt diskova i slično;

11) tezge za izlaganje prodaju cveća, čestitki, ukrasnih predmeta, umetničkih suvenira, eko proizvoda, umetničkih slika i sl. predmeta;

12) telefonske govornice i poštanski sandučići;

13) objekti za održavanje političkih manifestacija;

14) objekti za održavanje sajamskih manifestacija;

15) objekti za održavanje kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija;

16) drugi objekti i uređaji odnosno pokretni mobilijar (jarboli, držači za bicikle, žardinjere, objekti na dečijim igralištima, stubovi, kugle, ograde i sl).

Oglasni objekti

Član 3

Pod oglasnim objektom, u smislu ove odluke, podrazumeva se oglasno sredstvo pomoću koga se poslovno ime, ličnost, aktivnost ili usluga pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica preporučuje ili čini dostupnom primaocu, kao što su: oglasni pano, transparent, bilbord, totem, svetleća i druga reklamna oznaka, koji se postavljaju na otvorenom prostoru, radi reklamiranja.

Zauzimanje javne površine na drugi način

Član 4

Pod zauzimanjem javne površine na drugi način u smislu ove odluke podrazumeva se obezbeđivanje nesmetanog funkcionisanja gradilišta, postavljanje skela, smeštaj ogreva, građevinskog ili drugog materijala i drugi slučajevi postavljanja predmeta ili stvari na javnoj površini.

Javne površine

Član 5

Pod javnim površinama u smislu ove odluke podrazumevaju se:

1) izgrađeno građevinsko zemljište koje je u opštoj upotrebi i to:

- kolovozi, trotoari, pešačke i biciklističke staze i trake, pešačka ostrva, trgovi, mostovi i kej;

- autobuska i taksi stajališta i parkirališta;

- površine ispred i oko autobuskih i železničkih stanica, benzinskih pumpi;

- javne zelene površine, kao i zelene površine između i oko zgrada, ulični travnjaci, parkovi, skverovi;

- pijace, groblja i prostor ispred ulaza u groblja i

- druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje,

2) neizgrađeno građevinsko zemljište, koje je odgovarajućim planskim aktom određeno za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina, do privođenja ovog zemljišta planiranoj nameni.

Otvoreni prostor

Član 6

Pod otvorenim prostorom u smislu ove odluke podrazumeva se javna površina i druga površina sa koje se mogu upućivati vizuelne oglasne poruke (fasada, krov zgrade, ograda, površina koja se dodiruje sa javnom površinom i sl.).

II NAČIN I USLOVI DAVANJA U ZAKUP JAVNE POVRŠINE RADI PRIVREMENOG POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA, OGLASNIH OBJEKATA I DRUGIH OBJEKATA

Program

Član 7

Lokacije za postavljanje određenih montažnih objekata (kioska, objekata za izvođenje zabavnih programa, objekata za održavanje političkih manifestacija, objekata za održavanje sajamskih manifestacija, objekata za održavanje kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija), oglasnih objekata (bilborda) i drugih objekata na javnim površinama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, utvrđuju se Programom za postavljanje manjih montažnih i drugih objekata na javnim površinama (u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 2. ovog člana donosi Skupština Grada na predlog JP "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija) na period od jedne godine.

Davanje u zakup lokacija

Član 8

Davanje u zakup lokacija na javnoj površini u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica za postavljanje montažnih objekata (kioska) i oglasnih objekata (bilborda) vrši se javnim nadmetanjem.

Lokacije iz stava 1. ovog člana daju se u zakup na određeno vreme, po pravilu, na period od tri godine.

Neposredna pogodba

Član 9

Lokacije na javnoj površini radi privremenog postavljanja montažnih objekata iz člana 8. stav 1. ove odluke, mogu se dati u zakup i neposrednom pogodbom, ako se postavljanje ovih objekata vrši za potrebe državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu i posluju sredstvima u državnoj svojini, kao i u drugim slučajevima kad je to u opštem interesu.

Vreme trajanja zakupa i uslove davanja u zakup lokacije na javnoj površini u slučaju iz stava 1. ovog člana određuje Gradsko veće na predlog gradske uprave nadležne za urbanizam i stambeno komunalne poslove (u daljem tekstu: Nadležna uprava).

Oglas za javno nadmetanje

Član 10

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje radi davanja u zakup lokacija iz člana 8. stav 1. ove odluke, donosi Gradsko veće, u skladu sa Programom.

Oglas o javnom nadmetanju iz stava 1. ovog člana sadrži, naročito:

- opis i bliže podatke o lokaciji;

- vrstu montažnog, oglasnog i drugog objekta koji se može postaviti na konkretnoj lokaciji i vrstu delatnosti koja se u istom može obavljati;

- rok trajanja zakupa;

- početni iznos zakupnine;

- obavezu učesnika da uplati depozit, koji predstavlja šestomesečni iznos početne zakupnine za konkretnu lokaciju;

- mesto i vreme javnog nadmetanja;

- rok za podnošenje prijava i

- druge uslove.

Lice koje nije izmirilo svoje obaveze (po osnovu zakupa i naknade za uređenje građevinskog zemljišta) prema Direkciji i Gradu, ne može biti učesnik javnog nadmetanja. Učesnik javnog nadmetanja ne može biti ni lice sa kojim je raskinut, odnosno kome je otkazan ugovor o zakupu lokacije zbog neizvršavanja obaveza iz ugovora i to u roku od 5 godina od dana raskida, odnosno otkaza.

Član 11

Početni iznos zakupnine u smislu ove odluke utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi lokacija koja se daje u zakup, a prema tabelama 1., 2. i 3., koje su sastavni deo ove odluke.

Zone iz prethodnog stava utvrđuju se u skladu sa posebnom odlukom kojom su uređena merila za utvrđivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Održavanje javnog nadmetanja

Član 12

Javno nadmetanje se može održati najranije 8 dana po objavljivanju oglasa.

Postupak javnog nadmetanja sprovodi Komisija za sprovođenje postupka raspolaganja građevinskim zemljištem (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje Gradsko veće u skladu sa posebnom odlukom.

Stručne i administrativne poslove vezane za davanje u zakup lokacija iz člana 8. stav 1. ove odluke vrši Direkcija.

Postupak javnog nadmetanja

Član 13

Postupak javnog nadmetanja sprovodi se shodnom primenom odredaba odluke kojom je uređeno davanje u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem.

Zapisnik o radu i predlog rešenja

Član 14

Po obavljenom postupku javnog nadmetanja Komisija je dužna, da u roku od 5 dana, dostavi Gradskom veću Zapisnik o radu i predlog rešenja o davanju u zakup navedene lokacije.

Rešenje o davanju u zakup lokacije

Član 15

Rešenje o davanju u zakup lokacije iz člana 8. stav 1. ove odluke donosi Gradsko veće i ono je konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

- podatke o zakupcu;

- opis i bliže podatke o lokaciji;

- vrstu montažnog, oglasnog objekta i drugog objekta, koji se može postaviti na konkretnoj lokaciji i vrstu delatnosti koja se u istom može obavljati;

- rok trajanja zakupa;

- utvrđeni iznos zakupnine i

- obavezu zakupca da, u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o davanju u zakup, zaključi sa Direkcijom ugovor o zakupu. Rešenje Gradskog veća je konačno.

Ugovor o zakupu lokacije

Član 16

Na osnovu rešenja Gradskog veća, Direkcija u ime Grada, zaključuje ugovor o zakupu sa licem kome se daje u zakup lokacija na javnoj površini, radi postavljanja montažnog, oglasnog objekta i drugog objekta.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

- podatke o konkretnoj lokaciji koja se daje u zakup;

- vrstu montažnog, oglasnog objekta odnosno drugog objekta, koji se može postaviti na konkretnoj lokaciji i vrstu delatnosti koja se u istom može obavljati;

- rok trajanja zakupa;

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja i

- ostala prava i obaveze.

Ustupanje objekta drugom licu

Član 17

Lice koje je sa Direkcijom zaključilo ugovor o zakupu lokacije u smislu člana 15. ove odluke i na osnovu istog pribavilo odobrenje/dozvolu za postavljanje montažnog, oglasnog objekta odnosno drugog objekta, može svoj montažni, oglasni objekat odnosno drugi objekat ustupiti drugom licu na korišćenje do isteka roka na koji je ugovor o zakupu lokacije zaključen.

Ukoliko lice koje je zaključilo ugovor o zakupu lokacije u smislu člana 15. ove odluke, i postavilo montažni, oglasni odnosno drugi objekat, pravnim poslom prenese na drugo lice svoj montažni, oglasni odnosno drugi objekat, lice koje je postalo novi vlasnik montažnog, oglasnog odnosno drugog objekta, može nastaviti sa korišćenjem lokacije na kojoj se objekat nalazi pod uslovima sadržanim u ugovoru o zakupu sa prethodnim vlasnikom montažnog, oglasnog odnosno drugog objekta.

U slučaju iz prethodnog stava novi vlasnik montažnog, oglasnog odnosno drugog objekta dužan je da sa Direkcijom zaključi novi ugovor o zakupu lokacije.

III POSTAVLJANJE I UKLANJANJE MONTAŽNIH, OGLASNIH I DRUGIH OBJEKATA

Pravilnik

Član 18

Montažni i drugi objekti mogu se privremeno postavljati na javnim površinama odnosno oglasni objekti na otvorenom prostoru, pod uslovom da se obezbedi sigurnost pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju, zaštita kulturno-istorijskih spomenika i dobara od opšteg interesa i očuvanje i unapređenje izgleda grada, a naročito dominantne i karakteristične vizure grada odnosno naseljenog mesta.

Bliži tehnički uslovi za postavljanje objekata iz stava 1. ovog člana utvrđuju se Pravilnikom o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje montažnih, i drugih objekata na javnim površinama i oglasnih objekata na otvorenom prostoru (u daljem tekstu: Pravilnik), a naročito: namenu objekta koji se postavlja, vrstu materijala od kojih se izrađuje objekat, tip, veličinu i izgled objekta, potrebna tehnička dokumentacija i odgovarajuće dozvole i sl.

Pravilnikom se posebno utvrđuju bliži uslovi za postavljanje oglasnih objekata na fasadi, krovu, ogradi i drugim površinama na otvorenom prostoru, koje nisu javne.

Pravilnik donosi Gradsko veće uz prethodno pribavljenu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stručne poslove na pripremi Pravilnika obavlja Direkcija.

Odobrenje/dozvola

Član 19

Rešenje kojim se odobrava privremeno postavljanje montažnih i drugih objekata, a za oglasne objekte dozvoljava (u daljem tekstu: odobrenje/dozvola), donosi Nadležna uprava na osnovu pismenog zahteva za izdavanje odobrenja/dozvole za postavljanje montažnog objekta, oglasnog i drugog objekta (u daljem tekstu: zahtev), a na predlog Stručne komisije (u daljem tekstu: Komisija), izuzev za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na javnom putu, odnosno pored toga puta, za koje odobrenje izdaje J.P. "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica".

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Nadležna uprava, a zadatak Komisije je da utvrđuje uslove za postavljanje montažnih, oglasnih i drugih objekata na određenoj lokaciji u skladu sa Programom, Pravilnikom, ovom odlukom i pravilima urbanističke struke.

Pre utvrđivanja predloga iz stava 1. ove odluke, u zavisnosti od vrste objekta koji se postavlja, podnosilac zahteva je dužan da pribavi uslove Direkcije.

Zahtev

Član 20

Podnosilac zahteva uz zahtev podnosi:

1) dokaz o registrovanoj delatnosti na način utvrđen važećim propisima;

2) projekat, prospekt sa garancijom i licencama proizvođača, odnosno izvođača radova na postavljanju, skicu ili fotografiju sa merama koje definišu veličinu objekta, u zavisnosti od vrste objekta koji se postavlja;

3) ugovor o zakupu lokacije na javnoj površini za manje montažne i oglasne objekte iz člana 8. stav 1. ove Odluke zaključen sa Direkcijom, odnosno sa drugim korisnikom javne površine;

4) ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta zaključen sa Direkcijom za podnosioce zahteva koji nisu zaključili ugovor o zakupu lokacije sa Direkcijom, već sa drugim korisnikom odnosno vlasnikom;

5) dokaz o plaćenoj komunalnoj i drugoj taksi;

6) uslove Direkcije za postavljanje u zavisnosti od vrste objekta koji se postavlja;

7) dokaz da nema dugovanja prema Gradu Sremska Mitrovica i

8) druge dokaze u zavisnosti od vrste montažnog, oglasnog ili drugog objekta.

Ukoliko se postavljanje montažnih i drugih objekata vrši zauzimanjem saobraćajne površine, podnosilac zahteva mora da izradi saobraćajni projekat, prema uslovima J.P. "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica" i da pribavi rešenje o davanju saglasnosti na saobraćajni projekat gradske uprave nadležne za saobraćaj i isto priloži uz zahtev.

Potrebu izrade saobraćajnog projekta iz prethodnog stava utvrđuje Direkcija prilikom izdavanja uslova za zauzimanje javne površine.

Ako se postavljanje oglasnih i drugih objekata vrši na površini koja nije javna, pored uslova utvrđenih ovom odlukom potreban je dokaz o vlasništvu odnosno saglasnost vlasnika odnosno korisnika te površine.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, obavezno sadrži vreme na koje se traži postavljanje manjeg montažnog objekta, oglasnog i drugog objekta.

Podnosilac zahteva koji ima odobrenje za postavljanje montažnog objekta iz člana 2. tačka 3), 4), 5), 6), 7), 8), 9), 10), 11), 13), 14), 15) i 16) ove odluke, a traži postavljanje istog objekta na istoj lokaciji i u narednoj godini, uz zahtev podnosi samo dokaz iz stava 1. tačke 5. ovog člana.

Zahtev iz prethodnog stava podnosi se 15 dana pre isteka vremena utvrđenog rešenjem o odobrenju.

Ukoliko se zahtev iz stava 4. ovog člana podnosi posle isteka vremena utvrđenog odobrenjem, uz zahtev se podnose svi dokazi iz stava 1. ovog člana.

Zahtev za postavljanje letnje bašte

Član 21

Zahtev za postavljanje letnje bašte, slobodno stojeće vitrine, izložbenog pulta i rashladnog uređaja, ispred poslovnog prostora u širini objekta, odnosno dela objekta koji zahvata poslovni prostor u kome se obavlja registrovana delatnost, podnosi se od 1. marta do 15. marta tekuće godine, osim na trgu Ćire Milekića, Svetog Svefana i ulici Gradski park - pešačka zona, za koji se zahtev podnosi od 01. februara do 15. februara tekuće godine.

Zahtev za postavljanje, odnosno proširenje letnje bašte u smislu ove odluke, podnosi se od 01. aprila do 15. aprila i od 01. maja do 15. maja tekuće godine, osim u pešačkoj zoni gde se zahtev odnosi od 01. marta do 15. marta tekuće godine i od 01. aprila do 15. aprila tekuće godine.

Posle isteka poslednjeg roka iz prethodnog stava 2. ovog člana, mogu se podnositi zahtevi za postavljanje montažnih objekata iz stava 1. ovog člana ukoliko postoje uslovi, u smislu ove odluke, za njihovo postavljanje.

Ako se zahtev iz stava 1. i 2. ovog člana odnosi na period od 1. aprila do 31. septembra tekuće godine, odnosno od 01. marta do 31. oktobra tekuće godine u pešačkoj zoni, postavljanje montažnih objekata može se odobriti samo u kontinuitetu za navedeni period.

Vreme na koje se odobrava/dozvoljava postavljanje

Član 22

Vreme na koje se odobrava/dozvoljava postavljanje montažnog objekta, oglasnog objekta i drugog objekta utvrđuje se u zavisnosti od vrste objekta i ono, po pravilu, ne može biti duže od tri godine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana lokacije za postavljanje balon hala sportske namene mogu se dati na period do pet godina.

Ukoliko je ugovorom o zakupu lokacije na lokacija data u zakup, postavljanje montažnog, oglasnog i drugog objekta odobrava/dozvoljava na vreme koje odgovara dužini trajanja zakupa javne površine, ali ne duže od pet godina.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, montažni i drugi objekti koji nisu posebno nabrojani u ovoj odluci, a imaju karakter privremenog objekta ili je njihovo postavljanje dozvoljeno odlukama nadležnih organa, mogu se postaviti i na duži period zavisno od njihove namene.

Odredbe stava 3. ovog člana odnose se i na telefonske govornice, koje u skladu sa ovom odlukom postavlja nadležno javno preduzeće.

U slučajevima iz stava 3. i 4. ovog člana rok utvrđuje Gradsko veće uz pribavljeno mišljenje Komisije.

Postavljanje manjih montažnih objekata iz člana 2. tačke 3), 4), 5), 6), 8), 9) i 10) ove odluke odobrava se na period do 12 meseci, a za objekte iz člana 2. tačke 4), 5) i 8) koji su postavljeni ispred poslovnog prostora u širini objekta, odnosno dela objekta koji zahvata poslovni prostor u kome se obavlja registrovana delatnost do 31. decembra tekuće godine.

Žalba

Član 23

Na rešenje Gradske uprave može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Uklanjanje sa javne površine i otvorenog prostora

Član 24

Po isteku vremena utvrđenog odobrenjem/dozvolom odnosno ugovorom, montažni, oglasni i drugi objekat se mora ukloniti, a javna površina dovesti u prvobitno stanje.

Montažni, oglasni i drugi objekat će se ukloniti sa javne površine i otvorenog prostora i pre isteka vremena utvrđenog odobrenjem/dozvolom odnosno ugovorom, ako vlasnik objekta:

- ne izmiri obaveze po ugovoru o zakupu lokacije na javnoj površini duže od tri meseca od dana nastale obaveze;

- ne postavi montažni, oglasni i drugi objekat u skladu sa izdatim odobrenjem/dozvolom odnosno ugovorom;

- ne dobije pozitivan izveštaj Komisije za tehnički pregled i

- montažni, oglasni i drugi objekat koristi suprotno utvrđenoj nameni.

Montažni, oglasni i drugi objekat će se ukloniti sa javne površine pre isteka vremena utvrđenog odobrenjem/dozvolom odnosno ugovorom iz člana 24. ove odluke, u slučaju:

- kada se zemljište na kome je postavljen objekat privodi planiranoj nameni i

- kada se izvode radovi na javnoj površini.

Odobrenje/dozvola odnosno ugovor obavezno sadrži obavezu lica kome je izdato, da po prestanku zauzimanja javne površine istu dovede u prvobitno stanje.

Odbijanje izdavanja odobrenja/dozvole

Član 25

Nadležna uprava može da odbije izdavanje odobrenja/dozvole iz člana 19. ove odluke, ako utvrdi da bi postavljanje montažnog, oglasnog ili drugog objekta na javnoj površini ugrozilo sigurnost pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju i zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i dobara od opšteg interesa ili narušilo očuvanje i unapređenje izgleda grada odnosno naseljenog mesta.

Odredbe prethodnog stava odnose se i na zaključivanje ugovora iz člana 24. ove odluke.

IV POSEBNI USLOVI ZA POSTAVLJANJE POJEDINIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Kiosk

Član 26

Kiosk je montažno-demontažni objekat površine, po pravilu do 25 m2, koji služi za obavljanje zanatsko-uslužnih i drugih delatnosti koje ne utiču štetno na životnu sredinu.

Od pravila o maksimalnoj površini kioska iz stava 1. ovog člana, izuzimaju se kiosci postavljeni na javnoj površini duže od 20 godina.

Tip odnosno izgled kioska koji se može postaviti na javnoj površini bliže je utvrđen Pravilnikom i Programom.

Uklanjanje kioska

Član 27

Pored slučajeva predviđenih članom 25. ove odluke, kiosk se može ukloniti i pre isteka vremena utvrđenog rešenjem o odobrenju, ukoliko se lokacija na kojoj je postavljen briše sa spiska lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata predviđenih Programom.

Ustupanje drugom licu

Član 28

Lice koje je na osnovu zaključenog ugovora o zakupu lokacije i pribavljenog odobrenja postavilo kiosk, može svoj kiosk ustupiti drugom licu na korišćenje do isteka roka na koji je zaključen ugovor o zakupu lokacije, pod uslovom da delatnost koja će se u kiosku obavljati nije u suprotnosti sa važećim Programom.

Ukoliko lice koje je pribavilo odobrenje za postavljanje kioska na osnovu ugovora o zakupu lokacije na javnoj površini, pravnim poslom prenese na drugo lice kiosk, lice koje je postalo novi vlasnik kioska može pribaviti odobrenje za postavljanje kioska na svoje ime do isteka roka na koji je lokacija izdata u zakup, pod uslovom da sa Direkcijom zaključi ugovor za zakupu lokacije na kojoj se kiosk nalazi, kojim preuzima obaveze prethodnog vlasnika kioska i ispuni druge utvrđene uslove.

Ukoliko nastupi smrt ili invalidnost lica koje je zaključilo ugovor o zakupu lokacije na javnoj površini, odobrenje za postavljanje kioska može se izdati njegovom bračnom drugu, deci ili roditeljima pod uslovom da ta delatnost koju će u kiosku obavljati nije u suprotnosti sa važećim Programom.

Letnja bašta

Član 29

Letnja bašta je objekat namenjen ugostiteljskoj delatnosti koji se postavlja na javnoj površini ispred poslovnog prostora u kome se delatnost obavlja, po pravilu, u širini objekta ili dela objekta, koji zahvata poslovni prostor u kome se obavlja ugostiteljska delatnost.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, letnja bašta može se:

- postaviti izvan širine objekta, odnosno dela objekta koji zahvata poslovni prostor u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, ako ispred tog poslovnog prostora ne postoje tehnički uslovi za postavljanje letnje bašte, a vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora u susednom objektu, odnosno preostalom delu objekta nije podneo zahtev za pribavljanje odobrenja u roku iz člana 21. stav 1. ove odluke;

- proširiti i izvan širine objekta, odnosno dela objekta koji zahvata poslovni prostor u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, ako vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora u susednom objektu, odnosno preostalom delu objekta nije podneo zahtev za pribavljanje odobrenja iz člana 21. stav 1. ove odluke.

Letnja bašta ne može da se postavi ispred kioska, osim na gradskoj plaži.

Kriterijumi za postavljanje - proširenje letnje bašte

Član 30

Ako ima dva podnosioca zahteva za postavljanje odnosno proširenje letnje bašte, prioritet ima vlasnik odnosno korisnik poslovnog prostora-podnosilac zahteva za postavljanje letnje bašte iz člana 30. stav 2. alineja 1. ove odluke u širini koja odgovara širini objekta, odnosno dela objekta koju zahvata poslovni prostor u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, a na preostalom delu će se dozvoliti proširenje letnje bašte primenom sledećih kriterijuma:

- ukoliko je jedan zahtev za proširenje letnje bašte manji, a drugi veći od polovine ukupne širine preostale lokacije, prvo će se odobriti proširenje letnje bašte podnosiocu zahteva za manju širinu, a preostali deo će se dozvoliti drugom podnosiocu zahteva,

- ukoliko je svaki od zahteva za proširenje letnje bašte veći od polovine ukupne širine preostale lokacije, proširenje letnje bašte će se dozvoliti u jednakoj širini.

Ako ima dva podnosioca zahteva za proširenje letnje bašte u smislu člana 30. stava 2. alineja 2. ove odluke za istu lokaciju, za različitu širinu, a zahtevima se ne može udovoljiti u celini, proširenje letnje bašte će se dozvoliti primenom kriterijuma iz stava 2. alineja 1. i 2. ovog člana.

Uslovi za postavljanje letnje bašte

Član 31

Letnja bašta mora biti postavljena tako, da površina koju zauzima, po pravilu, predstavlja jedinstvenu celinu.

Bliži uslovi za postavljanje letnje bašte, izgled i veličina propisuju se Pravilnikom.

Period u kome se postavlja

Član 32

Letnje bašte se postavljaju u periodu od 1. aprila do 30. septembra, za svaku tekuću godinu, osim na Trgu Ćire Milekića, Svetog Stefana i ulica Gradski park - pešačka zona gde se postavljaju od 01. marta do 31. oktobra tekuće godine.

Zimska bašta

Član 33

Zimska bašta je prizeman objekat ugostiteljske namene postavljen na javnoj površini, naslonjen na zid objekta ili dela objekta u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, montažno demontažne konstrukcije, natkriven, sa transparentnim zidom prema javnoj površini maksimalno nalegajuće površine određene površinom zida osnovnog objekta na koji se naslanja.

Osim zimske bašte iz prethodnog stava, zimska bašta je i letnja bašta zatvorenog tipa, koja se postavlja u periodu od 1. oktobra tekuće godine do 31. marta naredne godine, a koju čine stolovi, stolice i odgovarajući lako pokretljivi montažno-demontažni elementi.

Bliži tehnički uslovi za postavljanje zimske bašte, izgled i veličina, kao i potrebna tehnička dokumentacija propisuju se Pravilnikom.

Slobodno stojeća vitrina

Član 34

Slobodno stojeće vitrine su objekti izgrađeni od odgovarajućeg materijala koji se postavljaju na javnim površinama ispred ili u neposrednoj blizini poslovnog prostora sa namenom za izlaganje robe van poslovnog prostora.

Bliži tehnički uslovi za postavljanje slobodno stojeće vitrine, tip i veličina propisuju se Pravilnikom.

Član 35

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje slobodno stojeće vitrine dužan je da uz zahtev priloži dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poslovnog prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini javne površine na kojoj se postavlja slobodno stojeća vitrina.

Ako ima više podnosilaca zahteva prednost ima podnosilac zahteva čiji poslovni objekat nema ulični izlog.

Izložbeni pult

Član 36

Izložbeni pult je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni ili ispred poslovnog objekta sa namenom za izlaganje robe koja se u poslovnom objektu prodaje.

Bliži tehnički uslovi za postavljanje izložbenog pulta, izgled i veličina propisuju se Pravilnikom.

Tenda

Član 37

Tenda je slobodno stojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca.

Odobrenje za postavljanje tende može se izdati samo uz odobrenje za postavljanje letnje bašte. Bliži tehnički uslovi za postavljanje tende, izgled i veličina propisuju se Pravilnikom.

Perda

Član 38

Perda je konstrukcija sa odgovarajućim zastorom koja se postavlja na fasadu objekta, iznad zidnog otvora sa namenom za zaštitu od sunca.

Bliži tehnički uslovi za postavljanje tende, izgled i veličina propisuju se Pravilnikom.

Postavljanje perde

Član 39

Postavljanje perde može se odobriti pravnom ili fizičkom licu odnosno vlasniku ili korisniku poslovnog prostora u objektu na čiju fasadu se postavlja.

Druge vrste slobodno stojećih nadstrešnica

Član 40

Druge vrste slobodno stojećih nadstrešnica ne mogu se postavljati na javnim površinama kao samostalni objekti.

Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 41

Montažni objekat za izvođenje zabavnih programa u smislu odredaba ove odluke je skup konstruktivnih elemenata, uređaja, aparata i druge opreme koji se montiraju i postavljaju na javnu površinu radi izvođenja zabavnih programa (cirkus, zabavni park, aparati za zabavu i sl.).

Manji montažni objekti iz stava 1. ovog člana postavljaju se na javnu površinu u skladu sa Pravilnikom.

Rashladni uređaji

Član 42

Rashladni uređaji u smislu ove odluke su uređaji za prodaju napitaka, sladoleda i kremova. Bliži uslovi za postavljanje rashladnih uređaja, propisuju se Pravilnikom, a imalac dozvole dužan je da uz uređaj postavi sud za smeće.

Aparati za kokice i druge pečenjarske proizvode

Član 43

Aparati za kokice i druge pečenjarske proizvode mogu se postavljati na javnim površinama. Pri jednakim uslovima prednost ima podnosilac zahteva koji je prvi podneo zahtev.

Tip i veličina aparata propisuju se Pravilnikom.

Tezge za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i sl.

Član 44

Tezge za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kompakt-diskova i slično, je montažna konstrukcija koja može da se postavi na javnoj površini.

Pri jednakim uslovima prednost ima podnosilac zahteva koji je prvi podneo zahtev.

Tip, odnosno izgled pulta bliže se propisuje Pravilnikom.

Tezge za izlaganje i prodaju cveća, čestitki, ukrasnih i sl. predmeta

Član 45

Tezge za izlaganje i prodaju cveća, čestitki, ukrasnih predmeta, umetničkih suvenira, eko proizvoda, umetničkih slika i sl. predmeta može da se postavi na javnoj površini povodom obeležavanja državnih, verskih i drugih praznika i to:

1) božićnih i novogodišnjih praznika u periodu od 15. decembra tekuće godine do 15. januara naredne godine;

2) praznika 8. marta u periodu od 1. do 10. marta tekuće godine;

3) uskršnjih praznika u ukupnom trajanju najduže 15 dana računajući vreme pre nastupanja praznika i za vreme praznika.

Rokovi za podnošenje zahteva za postavljanje pulta iz stava 1. ovog člana su za:

- pult iz stava 1. tačka 1. ovog člana, od 15. novembra, do isteka roka na koji se može postaviti;

- pult iz stava 1. tačka 2. ovog člana, od 1. februara do isteka roka na koji se može postaviti;

- pult iz stava 1. tačka 3. ovog člana, od 25 dana pre nastupanja praznika do kraja praznika. Pri jednakim uslovima prednost ima podnosilac zahteva koji je prvi podneo zahtev. Jednom podnosiocu zahteva može se odobriti najviše dva pulta.

Tip, odnosno izgled tezge (pulta) i način postavljanje bliže se propisuje Pravilnikom.

Telefonske govornice i poštanski sandučići

Član 46

Telefonske govornice i poštanski sandučići, koje na javnoj površini postavlja nadležno Javno preduzeće mogu biti slobodnostojeći i zidni.

Ukoliko se telefonske govornice odnosno poštanski sandučići postavljaju na javnu površinu kao slobodno stojeći, pored podnošenja dokaza predviđenih članom 20. ove odluke nadležno Javno preduzeće dužno je da uz zahtev priloži i saglasnosti javnih preduzeća koja su vlasnici ostalih instalacija sa kojima se instalacije ovog javnog preduzeća dodiruju ili ukrštaju.

Tip i veličina, kao i način postavljanja telefonskih govornica propisuje se Pravilnikom.

Objekat za održavanje političkih manifestacija

Član 47

Objekti za održavanje političkih manifestacija su manji montažni objekti koji se postavljaju na javnoj površini radi održavanja političkih manifestacija.

Bliži uslovi za postavljanje ovih objekata se propisuju Pravilnikom i Programom.

Objekat za održavanje sajamskih manifestacija

Član 48

Objekti za održavanje sajamskih manifestacija su manji montažni objekti koji se postavljaju na javnoj površini radi održavanja sajamskih manifestacija.

Postavljanje objekata iz stava 1. ovog člana, može se odobriti podnosiocu zahteva najviše dva puta u toku godine, s tim što između dva postavljanja ne može proći manje od 30 dana.

Vreme na koje se odobrava postavljanje objekata iz stava 1. ovog člana, po jednom zahtevu ne može biti duže od 15 dana.

Bliži uslovi za postavljanje ovih objekata se propisuju Pravilnikom i Programom.

Objekti za održavanje kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija

Član 49

Objekti za održavanje kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija su manji montažni objekti koji se postavljaju na javnoj površini radi održavanja kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija.

Postavljanje objekata iz stava 1. ovog člana, može se odobriti samo nadležnoj Gradskoj upravi i ustanovama čiji je osnivač Grad.

Bliži uslovi za postavljanje ovih objekata se propisuju Pravilnikom i Programom.

Drugi objekti i uređaji

Član 50

Gradska uprava će odobriti postavljanje drugih objekata i uređaja ukoliko to nije u suprotnosti sa odredbama ove odluke, Programom i Pravilnikom.

V POSEBNI USLOVI ZA POSTAVLJANJE OGLASNIH OBJEKATA

Oglasni objekti

Član 51

Oglasni objekti iz člana 3. ove odluke postavljaju se na otvorenom prostoru radi reklamiranja u skladu sa Pravilnikom i Programom u skladu sa ovom odlukom.

Tip, veličina i uslovi za postavljanje oglasnih objekata, kao i potrebna tehnička dokumentacija bliže se utvrđuje Pravilnikom.

Oglasni pano

Član 52

Oglasni pano je oglasni objekat za slobodno oglašavanje, koji koriste građani i druga zainteresovana lica za isticanje plakata, oglasa, obaveštenja i slično, radi informisanja i obaveštavanja o održavanju zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija, obavljanju delatnosti i slično, kao i posmrtne plakate i druge slične oglase i obaveštenja.

Oglasni pano postavlja grad odnosno mesna zajednica za potrebe građana i drugih zainteresovanih lica.

Mesna zajednica je dužna da pre postavljanja oglasnog panoa iz stava 1 ovog člana pribavi uslove JP "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica.

Nabavku, postavljanje i održavanje oglasnog panoa iz stava 1. ovog člana u ime i za račun grada vrši Direkcija.

Slobodno lepljenje plakata

Član 53

Slobodno lepljenje plakata i drugih reklamnih i oglasnih poruka nije dozvoljeno na oglasnim objektima i mestima koja nisu predviđena za te namene.

Transparenti

Član 54

Transparent služi za reklamiranje delatnosti i oglašavanje manifestacije kulturnog, sportskog ili zabavnog karaktera, koji postavljaju pravna lica ili preduzetnici u skladu sa Pravilnikom.

Transparent za reklamiranje postavlja se najduže do 30 dana, a transparent za oglašavanje manifestacije kulturnog, sportskog ili zabavnog karaktera do završetka trajanja manifestacije.

Bilbord

Član 55

Bilbordi su oglasni objekti, koji se postavljaju na otvorenom prostoru radi prezentovanja, obaveštavanja i reklamiranja u skladu sa Pravilnikom i Programom.

Reklamne oznake

Član 56

Reklamne oznake su oglasni objekti koji se, u skladu sa Pravilnikom postavljaju na otvorenom prostoru radi reklamiranja i mogu biti neosvetljene, svetleće i prosvetljene.

Reklamne oznake u smislu stava 1. ovog člana su panoi, pisane reklame, svetleće reklame, displeji, reklame sa elektronskom izmenom svetlećih poruka i sl. koje se postavljaju na otvorenom prostoru, na kojima privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici reklamiraju delatnost za sopstvene potrebe ili na kojima privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici registrovani za obavljanje delatnosti reklamiranja, odnosno marketinga, u komercijalne svrhe reklamiraju delatnost, proizvode i usluge trećih lica ili pružaju usluge servisnih informacija.

Postavljanje reklamnih oznaka iz stava 1. i 2. ovog člana dozvoljava se na period do 12 meseci. Na postavljanje reklamnih oznaka iz stava 1. i 2. ove odluke na istoj lokaciji i u narednoj godini primenjuju se odredbe člana 20. stav 5, 6. i 7. ove odluke.

VI POSEBNI USLOVI ZA POSTAVLJANJE DRUGIH OBJEKATA

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom saobraćaju

Član 57

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom saobraćaju se postavlja na autobusko stajalište i služi kao zaštita od atmosferskih prilika.

Kada nadstrešnicu postavlja Grad nabavku, postavljanje i održavanje u ime i za račun grada vrši Direkcija.

Izgled i bliži uslovi za postavljanje ovog objekta propisuju se Pravilnikom u skladu sa posebnim propisima vezanim za bezbedno odvijanje svih vidova saobraćaja.

Balon hala sportske namene

Član 58

Balon hala sportske namene je montažni privremeni tipski objekat lagane konstrukcije, od montažno demontažnih elemenata, sa zidovima i krovnim pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna ili drugog sličnog materijala, koji se postavlja kao samostalni objekat u funkciji sportskih aktivnosti.

Veličina, izgled, način postavljanja, kao i potrebna tehnička dokumentacija za ovaj objekat bliže se propisuje Pravilnikom.

Član 59

Postavljanje i uklanjanje balon hala sportske namene na površinama koje nisu javne vrši se u skladu sa odredbama člana 18, 19, 21, 22. i 23, 25. i 26. ove odluke.

VII TEHNIČKI PREGLED MONTAŽNIH I DRUGIH OBJEKATA

Tehnički pregled

Član 60

Podobnost za upotrebu kioska, zimske bašte, nadstrešnice za sklanjanje ljudi u javnom saobraćaju i balon hale sportske namene utvrđuje se tehničkim pregledom.

Tehnički pregled objekata iz stava 1. ovog člana vrši Komisija za tehnički pregled obrazovana po propisima o planiranju i izgradnji.

O svom nalazu Komisija za tehnički pregled sačinjava izveštaj.

Na osnovu izveštaja Komisije za tehnički pregled, Nadležna uprava donosi rešenje o upotrebnoj dozvoli.

Na rešenje iz prethodnog stava može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

VIII ZAUZIMANJE JAVNE POVRŠINE NA DRUGI NAČIN

Zauzimanje radi obezbeđenja gradilišta

Član 61

Javna površina se može privremeno zauzeti i radi obezbeđenja gradilišta ili postavljanja gradilišnih skela u cilju izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja građevinskih objekata, na osnovu rešenja Gradske uprave.

Radi pribavljanja rešenja iz stava 1. ovog člana, uz zahtev je potrebno priložiti:

- rešenje o građevinskoj dozvoli (kod izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije), rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na investicionom održavanju objekta, uklanjanju prepreka za osobe sa invaliditetom, adaptaciji, sanaciji i promeni namene objekta bez izvođenja građevinskih;

- šemu organizacije ili skicu zauzimanja sa planiranom površinom zauzete javne površine;

- uslove Direkcije za zauzimanje javne površine i uslove za vraćanje u prvobitno stanje i

- po potrebi i drugu dokumentaciju.

Pre donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva je dužan da uplati komunalnu taksu i novčanu naknadu odnosno deponuje sredstva za vraćanje javne površine u prvobitno stanje, ako je to uređeno posebnom odlukom.

Rešenje iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži obavezu lica kome je izdato, da po prestanku zauzimanja javne površine istu dovede u prvobitno stanje.

Zauzimanje radi deponovanja građevinskog materijala i dr.

Član 62

Javna površina se može privremeno zauzeti i radi deponovanja građevinskog materijala, ogreva i drugih sličnih predmeta i stvari, pod uslovom da podnosilac zahteva nema mogućnosti da iste smesti u okviru svoje parcele.

Nadležna uprava može rešenjem odobriti privremeno zauzimanje javne površine u smislu ovog člana, ukoliko podnosilac zahteva priloži uslove Direkcije za zauzimanje javne površine i vraćanje u prvobitno stanje i plati propisanu komunalnu taksu i novčanu naknadu odnosno deponuje sredstva za vraćanje javne površine u prvobitno stanje, ako je to uređeno posebnom odlukom.

Rešenje iz prethodnog stava obavezno sadrži obavezu lica kome je izdato, da po prestanku zauzimanja javne površine istu dovede u prvobitno stanje.

Član 63

Zabranjeno je koristiti ulicu, trg i drugu javnu površinu u svrhu prodaje robe ili u svrhu vršenja drugih delatnosti izvan prodajnog objekta (prodavnica ili privremenih objekata i sl.), osim u slučajevima kada je to dozvoljeno zakonom ili drugim propisima Grada.

Zabranjeno je na površinama javne namene i na površinama u javnom korišćenju postavljati i smeštati objekte kao što su daščare, garaže, ostave i slično.

Saobraćajni projekat

Član 64

Ukoliko zauzimanje javne površine iz člana 62. i 63. ove odluke zahteva promenu režima saobraćaja, podnosilac zahteva mora da izradi saobraćajni projekat i da pribavi rešenje o davanju saglasnosti na saobraćajni projekat Gradske uprave nadležne za saobraćaj, prema uslovima Direkcije.

Potrebu izrade saobraćajnog projekta iz prethodnog stava utvrđuje Direkcija prilikom izdavanja uslova za zauzimanje javne površine.

IX NADZOR

Nadzor

Član 65

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Nadležna uprava, a inspekcijski nadzor vrši građevinski i komunalni inspektor (u daljem tekstu: nadležni inspektor).

Inspekcijski nadzor

Član 66

Građevinski inspektor vrši nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke kojima se uređuje postavljanje zimske bašte, kioska, balon hala sportske namene i nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom saobraćaju.

Komunalni inspektor vrši nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke kojima se uređuje postavljanje ostalih montažnih objekata, oglasnih objekata i drugih objekata, zauzimanja javne površine na drugi način.

Ovlašćenja nadležnog inspektora

Član 67

U vršenju inspekcijskog nadzora, nadležni inspektor je ovlašćen da naloži otklanjanje utvrđenih nedostataka i preduzme sledeće mere, ako:

1) utvrdi da neko lice postavlja ili je postavilo montažni ili drugi objekat na javnu površinu odnosno oglasni objekat na otvoren prostor bez rešenja o odobrenju/dozvoli, naložiće rešenjem rušenje odnosno uklanjanje manjeg montažnog ili drugog objekta odnosno oglasnog objekta i dovođenje javne površine u prvobitno stanje, pod pretnjom prinudnog izvršenja, o trošku tog lica;

2) utvrdi da neko lice postavlja ili je postavilo montažni objekat ili drugi objekat na javnu površinu odnosno oglasni objekat na otvoren prostor u suprotnosti sa izdatim rešenjem o odobrenju ili ga koristi suprotno utvrđenoj nameni, odrediće rok u kome je isto dužno da utvrđenu nepravilnost otkloni;

3) utvrdi da lice iz tačke 2. ovog člana u ostavljenom roku nije postupilo po datom nalogu, rešenjem će naložiti rušenje odnosno uklanjanje manjeg montažnog ili drugog objekta odnosno oglasnog objekta i dovođenje javne površine u prvobitno stanje, pod pretnjom prinudnog izvršenja, o trošku tog lica;

4) ako je neko lice zauzelo javnu površinu na drugi način, bez rešenja kojim se zauzimanje javne površine odobrava, rešenjem će naložiti uklanjanje predmeta ili stvari sa javne površine i dovođenje iste u prvobitno stanje, pod pretnjom prinudnog izvršenja, o trošku tog lica i

5) pokrenuće prekršajni postupak, ako se za to steknu uslovi.

Rešenje inspektora

Član 68

Ukoliko inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je vreme utvrđeno odobrenjem/dozvolom, odnosno rešenjem o zauzimanju javne površine na drugi način isteklo, naložiće rešenjem korisniku rušenje odnosno uklanjanje montažnog, oglasnog objekta ili drugog objekta, stvari ili predmeta i dovođenje javne površine u prvobitno stanje.

Ukoliko je nastupio neki od razloga utvrđen u ovoj odluci za uklanjanje manjeg montažnog, oglasnog ili drugog objekta, pre isteka vremena na koje je postavljanje odobreno, inspektor će naložiti rešenjem korisniku da ukloni objekat i dovede javnu površinu u prvobitno stanje.

Ukoliko u slučaju iz stava 1. i 2. ovog člana korisnik ne ukloni manji montažni objekat, oglasni objekat ili drugi objekat u ostavljenom roku, isti će biti uklonjen prinudnim putem o trošku korisnika.

Žalba na rešenje inspektora

Član 69

Na rešenje inspektora doneto po odredbama ove odluke može se uložiti žalba Gradskom veću, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje inspektora ne zadržava izvršenje rešenja.

Ovlašćenja komunalne policije

Član 70

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija, koja može izdati prekršajni nalog, ukoliko je za prekršaj po ovoj Odluci propisana samo novčana kazna u fiksnom iznosu i preduzeti druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

X KAZNENE ODREDBE

Član 71

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik ako:

- postavi montažni, oglasni ili drugi objekat bez odobrenja/dozvole odnosno ugovora (član 19. i član 24. ove odluke)

- zauzme javnu površinu na drugi način bez rešenja kojim se zauzimanje javne površine odobrava (član 62. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na licu mesta i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 72

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik ako lepi plakate i druge reklamne i oglasne poruke na oglasnim objektima i mestima, koja nisu predviđena za tu namenu (član 55. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 73

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik ako:

1. montažni objekat na javnu površinu ne postavi u skladu sa izdatim odobrenjem ili ga koristi suprotno utvrđenoj nameni;

2. oglasni objekat na otvorenom prostoru ne postavi u skladu sa izdatom dozvolom ili ga koristi suprotno utvrđenoj nameni;

3. drugi objekat ne postavi u skladu sa izdatim odobrenjem;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 74

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik ako ne postupi po rešenju nadležnog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 75

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz člana 63. pravno lice i preduzetnik.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz člana 63. odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 76

Postupci pokrenuti po zahtevu stranke za izdavanje odobrenja ili po službenoj dužnosti, u kojima nije doneto prvostepeno rešenje, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 77

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih, oglasnih i drugih objekata na javnim površinama ("Službeni list grada Sremska Mitrovica", broj 5/2011, 9/2011, 18/2013 i 14/2013).

Član 78

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana donošenja u Službenom listu grada Sremska Mitrovica.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih, oglasnih i drugih objekata

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2015)

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".

 

Tabela 1.2

ZAKUPNINA ZA IZGRAĐENO JAVNO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE RADI PRIVREMENOG POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA - KIOSKA (OBRAČUNAVA SE U DINARIMA PO LOKACIJI NA MESEČNOM NIVOU)

 

ZONA

DIN

IE

7128.00

I

5702.40

II

4752.00

III

4039.20

IV

3564.00

V

3326.40

VI

2851.20

VII

2138.40

VIII

1900.80

NAPOMENA: Za postavljanje manjih montažnih objekata - kioska koji se nalaze u pasažima ili prolazima, zakupnina se umanjuje 30% od određene zakupnine, po prethodno pribavljenoj potvrdi tehničke službe JP Direkcije za izgradnju se izdaje na zahtev stranke.

Tabela 1.3

ZAKUPNINA ZA JAVNO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE RADI PRIVREMENOG POSTAVLJANJA OBJEKATA ZA IZVOĐENJE ZABAVNIH PROGRAMA (OBRAČUNAVA SE U DINARIMA PO M2 ZEMLJIŠTA NA MESEČNOM NIVOU)

 

ZONA

din/m2

IE

89.10

I

71.28

II

59.40

III

50.49

IV

44.55

V

41.58

VI

35.64

VII

26.73

VIII

23.76

 

Tabela 1.4

ZAKUPNINA ZA JAVNO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE RADI POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA - BILBORDA

(obračunava se u dinarima po tipu objekta i lokaciji na mesečnom nivou)

tip bilborda

zona
IE

zona
I

zona
II

zona
III

zona
IV

zona
V

zona
VI

zona
VII

zona
VIII

I

DVOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE PREKO 16 m2

11,547

10,497

9,448

8,676

8,161

7,903

7,775

7,389

6,016

II

DVOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE 10-16 m2

9,957

9,052

8,260

7,666

7,270

7,072

6,973

6,676

5,620

III

DVOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE DO 10 m2

9,086

8,260

7,600

7,105

6,775

6,610

6,527

6,280

5,356

IV

JEDNOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE PREKO 16 m2

9,160

8,327

7,298

6,526

6,011

5,753

5,625

5,239

3,866

V

JEDNOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE PREKO 10-16 m2

7,482

6,802

6,110

5,516

5,120

4,922

4,823

4,526

3,470

VI

JEDNOSTRANO OSVETLJEN POVRŠINE DO 10 m2

6,721

6,110

5,450

4,955

4,625

4,460

4,377

4,130

3,206

VII

NEOSVETLJEN BILBORD POVRŠINE DO 16 m kv.

5,227

4,752

3,960

3,366

2,970

2,772

2,673

2,376

1,320

VIII

PROSVETLJEN POVRŠINE DO 2 m2

2,952

2,684

2,420

2,222

2,090

2,024

1,991

1,892

1,540

IX

PROSVETLJEN POVRŠINE PREKO 2 m2

3,475

3,159

2,816

2,558

2,387

2,301

2,258

2,130

1,672

X

PROSVETLJEN NA STUBU JAVNE RASVETE

1,186

1,078

990

924

880

858

847

814

697