POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI I PROJEKATA U OBLASTI OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA I UČENIČKOG STANDARDA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuje se namena i način za dodelu budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i u oblasti učeničkog standarda na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Član 2

Programske aktivnosti i projekti u smislu člana 1. ove odluke su:

1) u oblasti osnovnog obrazovanja:

- podizanje kvaliteta osnovnog obrazovanja;

- dvojezička nastava na srpskom i engleskom jeziku u osnovnim školama;

- obrazovanje odraslih;

- modernizacija infrastrukture osnovnih škola;

2) u oblasti srednjeg obrazovanja:

- podizanje kvaliteta srednjeg obrazovanja;

- dvojezička nastava na srpskom i engleskom jeziku u srednjim školama;

- modernizacija infrastrukture srednjih škola;

3) u oblasti učeničkog standarda:

- podizanje kvaliteta učeničkog standarda;

- regresiranje prevoza učenika srednjih škola;

- modernizacija infrastrukture ustanova učeničkog standarda.

Član 3

Sredstva za namene iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine i vode se u okviru posebnog razdela pokrajinskog organa uprave, nadležnog za oblast obrazovanja (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 4

Pravo na dodelu sredstava imaju:

1. ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji AP Vojvodine, za namene iz člana 2. tačka 1) i 2);

2. ustanove učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodi - ne, za namene iz člana 2. tačka 3), alineja 1 i alineja 3;

3. jedinice lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine za namene iz člana 2. tačka 3), alineja 2;

4. udruženja i nacionalni saveti nacionalnih manjina za namene iz člana 2. tačka 1), alineja 1 i tačka 2), alineja 1;

5. regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, za namene iz člana 2. tačka 1), alineja 1 i tačka 2), alineja 1.

Član 5

Sredstva se dodeljuju putem konkursa, koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat najmanje jednom godišnje.

Konkurs za dodelu sredstva objavljuje se na način utvrđen odlukom o budžetu AP Vojvodine. Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje na konkursu, o visini i nameni sredstava koja se dodeljuju, kao i druge podatke koji su važni za sprovođenje postupka dodele sredstava.

Prijava na konkurs podnosi se na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Pokrajinski sekretarijat.

Član 6

Izuzetno, pokrajinski sekretar može odlučiti da se za deo sredstava ne sprovodi postupak, već se sredstva mogu dodeliti na osnovu zahteva u skladu sa odlukom o budžetu AP Vojvodine.

Član 7

Pokrajinski sekretar obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra prijave u pogledu ispunjenosti uslova iz Konkursa, sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga Pokrajinskom sekretaru.

Član 8

O dodeli sredstava odlučuje Pokrajinski sekretar rešenjem, na predlog Komisije.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana s tabelarnim pregledom, koji sadrži podatke o dodeli sredstava, objavljuje se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika, u skladu s dinamikom priliva sredstava u budžet AP Vojvodine.

Obavezu za dodelu sredstava Pokrajinski sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, kojim se regulišu prava i obaveze obe ugovorne strane.

Član 9

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi zakonito i isključivo za namenu za koju su dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese Pokrajinskom sekretarijatu izveštaj o korišćenju sredstava, sa odgovarajućom dokumentacijom.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 10

Pokrajinski sekretar doneće akt za oblasti iz člana 2. kojim će propisati način, uslove i kriterijume za dodelu sredstava za programske aktivnosti i projekte iz člana 2. ove odluke.

Član 11

Na postupke koji su započeti do dana početka primene ove odluke, primenjuju se propisi po kojima su započeti.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima regresiranja prevoza učenika srednjih škola ("Službeni list APV", broj 1/13).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".