POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O POLAGANJU PRIJEMNOG ISPITA ODNOSNO ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI ZA UPIS NA VISOKOŠKOLSKU USTANOVU ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom se utvrđuje pravo kandidata na polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti (u daljem tekst: prijemnog ispita) na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, za upis na fakultet odnosno umetničku akademiju u sastavu univerziteta, akademiju strukovnih studija, visoku školu i visoku školu strukovnih studija čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: visokoškolske ustanove).

Član 2

Visokoškolska ustanova je dužna da kandidatima omogući polaganje prijemnog ispita na jeziku nacionalne manjine - nacionalne zajednice, pod uslovom da je to jedan od jezika koji je u službenoj upotrebi u lokalnoj samoupravi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 3

Kandidat za upis na visokoškolsku ustanovu ima pravo da se prilikom podnošenja prijave na konkurs za upis na studije opredeli za jezik na kome će polagati prijemni ispit.

Član 4

Pokrajinska vlada doneće Uputstvo o sprovođenju ove pokrajinske skupštinske odluke u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Pokrajinske skupštinske odluke.

Pokrajinski organ uprave zadužen za poslove prevođenja pružiće stručnu pomoć visokoškolskim ustanovama prilikom organizovanja prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u organima Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sredstva za organizovanje prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u lokalnoj samoupravi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a koji nisu u službenoj upotrebi u organima Autonomne pokrajine Vojvodine obezbediće se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 5

Visokoškolska ustanova će uskladiti opšte akte kojima se uređuje polaganje prijemnog ispita sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Nadzor nad primenom ove odluke vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove visokog obrazovanja.

Član 7

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o polaganju prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na visokoškolsku ustanovu na jezicima nacionalnih zajednica ("Službeni list APV", br. 15/2013).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".