POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA ORGANIMA I ORGANIZACIJAMA U ČIJEM RADU SU U SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZICI I PISMA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuje se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava, organima i organizacijama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina - nacionalnih zajednice.

Član 2

Sredstva se raspodeljuju radi unapređivanja ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Sredstva za namenu iz stava 1. ove odluke, obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, a vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata nadležnog za poslove zaštite prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Sekretarijata).

Član 3

Pravo na dodelu sredstava imaju sledeći subjekti:

- organi jedinica lokalne samouprave s teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, u kojima je statutom grada, odnosno opštine utvrđena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica na celoj teritoriji jedinice lokalne samouprave ili u naseljenim mestima na njihovoj teritoriji;

- mesna zajednica na teritoriji gradova i opštine iz alineje jedan ovog člana;

- drugi organi, organizacije, službe i ustanove na teritoriji gradova i opština koji imaju sedište na teritoriji lokalne samouprave ili koje obavljaju delatnost na teritoriji lokalne samouprave.

Član 4

Sredstva se dodeljuju za finansiranje, odnosno učešća u finansiranju:

- osposobljavanja zaposlenih u organima i organizacijama iz člana 3. ove odluke, putem učešća na kursevima radi osposobljavanja za rad sa strankama na jeziku koji je u službenoj upotrebi, da se koriste jezikom nacionalne manjine - nacionalne zajednice koji je utvrđen kao jezik u službenoj upotrebi, a naročito na radnim mestima na kojima se ostvaruje kontakt sa strankama (učešćem na kursevima, seminarima i drugim načinima organizovanim u tu svrhu) i za razvoj sistema elektronske uprave za rad u uslovima višejezičnosti;

- troškova izrade i postavljanja tabli s nazivom organa i organizacija, nazivom naseljenih mesta i drugih geografskih naziva na putnim pravcima, nazivom ulica i trgova, kao i drugih obaveštenja i upozorenja za javnost ispisnih i na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u opštini, gradu i naseljenom mestu i za štampanje dvojezičkih ili višejezičkih obrazaca, službenih glasila i drugih javnih publikacija.

Član 5

Visina sredstava za namene iz člana 4. ove odluke, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

- broj jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi na celoj teritoriji opštine, grada i naseljenog mesta;

- procentualno učešće pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica čiji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u ukupnom broju stanovništva prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu poslednjeg popisa stanovništva;

- ukupni materijalni troškovi potrebni za realizaciju aktivnosti iz člana 4. ove odluke;

- postojanje drugih izvora finansiranja aktivnosti iz člana 4. ove odluke;

- kontinuitet u finansiranju aktivnosti iz člana 4. ove odluke od strane Sekretarijata, odnosno da li se sredstva traže prvi put.

Član 6

Sredstva se dodeljuju putem konkursa, koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje.

Izuzetno, pokrajinski sekretar može odlučiti da se za deo sredstava ne sprovodi postupak za dodelu sredstava u skladu s Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 7

Konkurs raspisuje Sekretarijat i objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u jednom od javnih glasila koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da se prijavi na konkurs, kriterijume na kojima će se zasnivati visina dodeljenih sredstava, visina sredstava koja se raspodeljuju, rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 8

Prijava na konkurs podnosi se Sekretarijatu, na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.

Član 9

Postupak konkursa sprovodi komisija za razmatranje prijava koju obrazuje Pokrajinski sekretar.

Komisija ima predsednika i dva člana.

Komisija nakon razmatranja prikupljenih prijava sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstva po konkursu i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

O dodeli sredstava korisnicima po sprovedenom postupku odlučuje pokrajinski sekretar rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Rešenje će se objaviti na internet strani Sekretarijata.

Član 10

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da na odgovarajući način istakne da je u finansiranju učestvovao i Sekretarijat.

Korisnik je dužan da najkasnije do isteka kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o utrošku sredstava sa odgovarajućom dokumentacijom.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ukoliko se utvrdi da se dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski koristila, prijave tih korisnika sredstava neće se ubuduće uzimati u razmatranje prilikom njihovog učešća na konkursu.

Nadzor nad realizacijom sredstava sprovodi Sekretarijat.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o raspodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za donacije i transfere opštinama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u kojima je jezik i pismo nacionalne manjine u službenoj upotrebi ("Službeni list APV", broj 20/06).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".