POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA ORGANIZACIJAMA NACIONALNIH MANJINA-NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuje se namena, način i postupak za dodelu budžetskih sredstava za sufinansiranje organizacija nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Budžetska sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata imaju organizacije nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica i to udruženja, organizacije i druge asocijacije pripadnika nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica, čija se delatnost zasniva na očuvanju i negovanju nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalne tolerancije, odnosno udruženja, organizacije i druge asocijacije čiji su projekti usmereni na ostvarivanje prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica i na očuvanje i negovanje međunacionalne tolerancije (u daljem tekstu: organizacije), koji imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Organizacije iz stava 1. ovog člana, nemaju pravo na dodelu sredstava, ukoliko su direktni ili indirektni korisnici sredstava budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Sredstva se dodeljuju putem konkursa za dodelu sredstava koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat, na način utvrđen odlukom o budžetu AP Vojvodine.

Član 4

Putem konkursa dodeljuje se 90% raspoloživih sredstava.

Za preostalih 10% sredstava ne sprovodi se postupak, već se sredstva mogu dodeliti na osnovu zahteva u skladu sa odlukom o budžetu AP Vojvodine, za vanredne i nepredvidive situacije.

Član 5

Sredstva se dodeljuju za redovnu delatnost, nabavku opreme, programe i projekte organizacija i to naročito za:

- stvaranje uslova za razvoj kulture, nauke i umetnosti;

- negovanje i podsticanje narodnog stvaralaštva;

- programe i projekte multikulturalnog karaktera s ciljem razvijanja duha tolerancije;

- predstavljanje kulturnih dobara od izuzetnog značaja;

- očuvanje i negovanje jezika, narodnih običaja i starih zanata;

- zaštitu i prezentaciju folklornog nasleđa;

- književno, dramsko, scensko, muzičko i likovno stvaralaštvo, memorijale, festivale, jubilarne manifestacije, umetničke kolonije, kampove;

- negovanje i razvoj amaterizma, gostovanja ansambala;

- naučna istraživanja;

- saradnju s matičnim zemljama i druge oblike međunarodne saradnje;

- ostale programe i projekte usmerene na ostvarivanje prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Član 6

Prilikom određivanja visine učešća u sufinansiranju redovne delatnosti, nabavke opreme, odnosno programa iz člana 5. ove odluke, uzimaju se u obzir:

- procentualno učešće pojedine nacionalne manjine-nacionalne zajednice u ukupnoj manjinskoj populaciji u AP Vojvodini;

- brojnost njenih organizacija i njihove aktivnosti u čijem se sufinansiranju učestvuje;

- ukupni materijalni troškovi;

- prostorni karakter i značaj manifestacije ili projekta (međunarodni, multietnički, od šireg značaja, međuopštinski, lokalni itd.);

- vremensko trajanje manifestacije ili projekta;

- broj učesnika manifestacije ili projekta;

- interesovanje i posećenost publike;

- kontinuitet i redovnost održavanja manifestacije;

- medijski publicitet (televizijski i radio prenosi ili snimci, izveštavanje štampe i drugi načini prezentacije);

- prateće i naknadne aktivnosti (poseban nastup i predstavljanje pobednika, gala večeri, izdavanje zbornika, kataloga i drugih publikacija i sl.);

- broj zaposlenih lica kod podnosioca zahteva;

- ostale aktivnosti, manifestacije i priredbe koje organizuje podnosilac zahteva;

- finansiranje manifestacija od drugih organa, organizacija, fondova, sponzora ili donatora iz zemlje ili inostranstva.

Član 7

Konkurs sadrži podatke o visini sredstava koja se dodeljuju, roku za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su važni za sprovođenje konkursa.

Član 8

Prijavu na konkurs podnose organizacije iz člana 2. ove odluke, u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji je sastavni deo konkursa, a čiju sadržinu utvrđuje Pokrajinski sekretarijat.

Član 9

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, blagovremene i potpune prijave dostavljene na jedinstvenom obrascu, Pokrajinski sekretarijat prosleđuje nacionalnim savetima nacionalnih manjina sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: nacionalni saveti).

Nacionalni saveti dužni su da, u roku od 15 dana od dana prijema prijava, dostave rukovodiocu Pokrajinskog sekretarijata (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar), predlog za dodelu sredstava.

Član 10

Prijave o kojima se nacionalni saveti nisu izjasnili u roku iz člana 9. stav 2. ove odluke, kao i prijave ostalih organizacija iz člana 2. ove odluke, razmatra konkursna komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar rešenjem.

Nakon razmatranja podnetih prijava, konkursna komisija u roku utvrđenom rešenjem o obrazovanju, dostavlja predlog za dodelu sredstava pokrajinskom sekretaru.

Član 11

Pokrajinski sekretar razmatra predloge za dodelu sredstava nacionalnih saveta, odnosno konkursne komisije i rešenjem odlučuje o dodeli sredstava organizacijama kao krajnjim korisnicima.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 12

Rezultati konkursa objavljuju se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Član 13

Krajnji korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koje su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

U slučaju da krajnji korisnik iz opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da utroši dodeljena sredstva, ima pravo da Pokrajinskom sekretarijatu podnese pismeni zahtev o produženju roka utroška dodeljenih sredstava.

Pokrajinski sekretarijat ocenjuje opravdanost podnetog zahteva iz stava 2. ovog člana i obaveštava pismenim putem krajnjeg korisnika o usvajanju, odnosno odbijanju podnetog zahteva.

Član 14

Krajnji korisnik je dužan da podnese Pokrajinskom sekretarijatu izveštaj o utrošku sredstava, na propisanom obrascu, sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 15

Krajnji korisnik koji ne postupi u skladu s članom 14. ove odluke, gubi pravo učešća na narednom konkursu ovog pokrajinskog sekretarijata.

Član 16

Krajnji korisnik je dužan da na svojim pozivnicama, brošurama, ostalom štampanom materijalu ili na drugi odgovarajući način objavi da je u sufinansiranju učestvovao (i) Pokrajinski sekretarijat.

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dotacije etničkim zajednicama ("Službeni list APV", broj 5/2006).

Postupci započeti po odredbama Odluke o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dotacije etničkim zajednicama ("Službeni list APV", broj 5/2006), biće okončani po odredbama ove odluke.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".