ODLUKA
O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 11/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi, postupak i način otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta koje je javna svojina grada Kraljeva, nadležnost za donošenje odluka koje su akti raspolaganja građevinskim zemljištem, nadležnost za obavljanje pojedinih poslova u vezi sa građevinskim zemljištem, kao i druga pitanja koja su u vezi sa građevinskim zemljištem.

Član 2

Građevinsko zemljište u javnoj svojini grada Kraljeva (u daljem tekstu: građevinsko zemljište) je zemljište određeno zakonom ili planskim dokumentom za izgradnju i korišćenje objekata, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom.

Član 3

Skupština grada Kraljeva donosi: srednjoročni i godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini; srednjoročni i godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta van granica građevinskog zemljišta; godišnji program pribavljanja građevinskog zemljišta; odluke o otuđenju građevinskog zemljišta po ceni koja je manja od tržišne cene ili otuđenja bez naknade, kao i odluke o davanju u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene kada se radi o realizaciji investicionog projekta kojim se unapređuje lokalni ekonomski razvoj u skladu sa zakonom, odnosno uslovima koje propisuje Vlada.

Član 4

Gradsko veće grada Kraljeva donosi: odluku o raspisivanju javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom radi otuđenja građevinskog zemljišta; odluku o otuđenju građevinskog zemljišta; program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kraljeva; program davanja u zakup građevinskog zemljišta koje je u javnoj svojini grada Kraljeva; odluke o davanju saglasnosti za parcelaciju i preparcelaciju građevinskog zemljišta; odluku o konstituisanju službenosti prolaza na građevinskom zemljištu; odluke vezane za davanje u zakup građevinskog zemljišta, kao i sve druge odluke vezane za raspolaganje i upravljanje građevinskim zemljištem.

Član 5

Gradonačelnik grada Kraljeva na osnovu odluka Skupštine grada Kraljeva i Gradskog veća grada Kraljeva zaključuje ugovore u ime grada Kraljeva; obrazuje Komisiju za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kraljeva; obrazuje Komisiju za pripremanje odluke o otuđenju građevinskog zemljišta, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta po ceni koja je manja od tržišne, odnosno bez naknade u javnoj svojini grada Kraljeva, pokreće inicijativu za: parcelaciju i preparcelaciju građevinskog zemljišta, odluku o izradi planskog dokumenta ukoliko isti nije predviđen programom uređivanja građevinskog zemljišta, za izradu programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kraljeva i druge inicijative.

Član 6

Javno preduzeće Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva donosi: nacrt programa otuđenja, nacrt programa davanja u zakup građevinskog zemljišta, nacrt programa pribavljanja građevinskog zemljišta, kao i poslove obezbeđivanja uslova za uređenje, korišćenje, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta.

Član 7

Unutrašnja organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za imovinsko - pravne poslove obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Gradskog veća grada Kraljeva kod donošenja odluka o otuđenju i davanju zakup građevinskog zemljišta, kao i za potrebe Komisije za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta.

Unutrašnja organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove urbanizma obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Gradskog veća grada Kraljeva kod donošenja odluke o davanju saglasnosti parcelacije i preparcelacije i drugih odluka koje su akti raspolaganja građevinskim zemljištem.

Član 8

Otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta vrši se po tržišnim uslovima radi privođenja planiranoj nameni.

Rok za privođenje građevinskog zemljišta planiranoj nameni, koje se otuđuje, je 2 (dve) godine od zaključenja ugovora.

Član 9

Pod otuđenjem i pribavljanjem građevinskog zemljišta smatra se i razmena. U slučaju razmene između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj, zadružnoj i privatnoj svojini, ne sprovodi se postupak javnog nadmetanja ni prikupljanja ponuda javnim oglasom, imajući u vidu pravnu prirodu instituta razmene.

Predmet razmene može biti izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište.

Uslove, način i postupak razmene nepokretnosti utvrđuje Vlada.

Član 10

Postojeće i planirane površine javne namene ne mogu se otuđiti iz javne svojine grada Kraljeva.

Član 11

Građevinsko zemljište u javnoj svojini grada Kraljeva ne može se otuđiti ili dati u zakup ako nije donet planski dokument na osnovu koga se izdaju lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola.

II OTUĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA JAVNIM NADMETANJEM

Član 12

Građevinsko zemljište u javnoj svojini grada Kraljeva se otuđuje na osnovu odluke Gradskog veća grada Kraljeva kojom se određuje da li će se sprovesti postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Rok za podnošenje prijava u postupcima javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda ne može biti kraći od 30 (trideset) dana od javnog oglašavanja.

Član 13

Postupak javnog nadmetanja za otuđenje građevinskog zemljišta sprovodi Stručna komisija za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju imenuje gradonačelnik grada Kraljeva na mandatni period od 4 (četiri) godine.

Komisija ima predsednika i 4 (četiri) člana.

Član 14

Početni iznos cene kod otuđenja građevinskog zemljišta određuje se u skladu sa zakonom i isti ne može biti manji od tržišne vrednosti građevinskog zemljišta.

Član 15

Javni oglas o otuđenju građevinskog zemljišta sadrži naročito:

1. podatke RGZ-a - Službe za katastar nepokretnosti Kraljevo o građevinskom zemljištu koje se otuđuje;

2. podatke iz planskog dokumenta o građevinskom zemljištu i objektima koji će se na njemu graditi, odnosno o uslovima za izgradnju i uređenje parcele (namena zemljištu, spratnost, max bruto razvijena građevinska površina objekta u m2, gabariti i dr.);

3. podatke o stepenu komunalne opremljenosti zemljišta;

4. obaveštenje o obavezama vezanim za promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište;

5. početnu cenu otuđenja;

6. rok privođenja zemljišta nameni;

7. obavezu učesnika da uplati depozit od 10% početne cene otuđenja;

8. rok privođenja zemljišta nameni koji ne može biti kraći od 2 (dve) godine;

9. obaveštenje o dokumentaciji koju učesnik mora priložiti radi njegove identifikacije;

10. obaveštenje do kog datuma i do koliko sati se mogu podnositi prijave i na kom mestu se podnose prijave;

11. vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno vreme i mesto otvaranja prispelih ponuda;

12. iznos doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta;

13. druge podatke od značaja za sprovođenje postupka oglašavanja.

Tekst oglasa sačinjava Komisija.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda ne može biti kraći od 30 (trideset) dana od dana javnog oglašavanja.

Javno oglašavanje se vrši oglasom koji se objavljuje obavezno u štampanim sredstvima javnog informisanja i na sajtu grada Kraljeva, a može se objaviti i u drugim medijima.

Član 16

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje najkasnije 3 (tri) dana pre početka javnog nadmetanja.

Uz prijavu se podnosi dokaz o uplaćenom depozitu, uredno ovlašćenje za zastupanje, fotokopija lične karte za fizička lica i rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar.

Učesnik u javnom nadmetanju uz prijavu prilaže izjavu da prihvata uslove iz oglasa.

Prijava pravnog lica sadrži: naziv, odnosno poslovno ime i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat.

Prijava fizičkog lica sadrži: ime i prezime, adresu stanovanja i jedinstveni matični broj građana, a ako je to lice privatni preduzetnik i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) i poreski identifikacioni broj.

Član 17

Ako prijava učesnika ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima ili nije primljen dokaz o uplati depozita, Komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu Komisije, gubi pravo učešća na javnom nadmetanju.

Član 18

Na oglas o javnom nadmetanju ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član Komisije, kao i pojedinci i članovi organa koji su učestvovali u donošenju Odluke o sprovođenju postupka javnog nadmetanja za otuđenje građevinskog zemljišta.

Član 19

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi i samo jedan učesnik i to lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Ukoliko javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 15 (petnaest) dana.

Ponovljeno javno nadmetanje će se održati i ukoliko javnom nadmetanju pristupi i samo jedan učesnik, ukoliko prihvati potpisivanjem izjave početnu cenu otuđenja.

Ukoliko ne uspe ni ponovljeno javno nadmetanje, u roku od 30 (trideset) dana od dana, održavanja ponovljenog javnog nadmetanja građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti neposredno ponuđaču koji se prvi javi putem pisane ponude, a ispunjava uslove iz oglasa i prihvata početni iznos cene naknade za otuđenje.

Ukoliko se nijedan ponuđač ne javi putem pisane ponude ni nakon 30 (trideset) dana, Komisija će nadmetanje evidentirati kao nevažeće i može kasnije ponovo oglasiti predmetno građevinsko zemljište za otuđenje ili može gradonačelniku predložiti da se pokrene postupak za otuđenje predmetnog građevinskog zemljišta po ceni koja je manja od tržišne cene formiranjem Komisije iz člana 5. koja će predložiti donošenje skupštinske odluke.

Član 20

Po okončanju postupka javnog nadmetanja Komisija sačinjava zapisnik.

U zapisnik o toku postupka javnog nadmetanja se unosi:

1. broj prijavljenih učesnika;

2. početna cena otuđenja građevinskog zemljišta;

3. lista učesnika sa ponuđenim cenama;

4. primedbe učesnika javnog nadmetanja;

5. cena građevinskog zemljišta koja je utvrđena kao najpovoljnija i podaci o učesniku sa najpovoljnijom ponudom;

6. datum i vreme početka i završetka postupka javnog nadmetanja;

7. tok samog postupka;

8. drugi podaci od značaja za rad Komisije.

Zapisnik potpisuju prisutni članovi Komisije, učesnici postupka i lice koje vodi zapisnik.

Član 21

Najpovoljnijom ponudom smatra se ona ponuda u kojoj je ponuđen najviši iznos cene otuđenja građevinskog zemljišta.

Ukoliko dva ili više lica ponude istu cenu najpovoljnijom ponudom će se smatrati ponuda onog ponuđača koji se najranije prijavio na javno nadmetanje.

Član 22

Po obavljenom javnom nadmetanju Komisija u roku od 8 (osam) dana, sačinjava predlog za donošenje rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovoga člana, Komisija dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 23

Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Gradsko veće grada Kraljeva i ono se dostavlja svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja, kao i Javnom pravobranilaštvu grada Kraljeva.

Član 24

Grad Kraljevo, kao vlasnik građevinskog zemljišta, koga zastupa gradonačelnik grada Kraljeva, odnosno lice koje on ovlasti i lice kome se građevinsko zemljište otuđuje, zaključuju ugovor u roku od 30 (trideset) dana od dana donošenja rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.

Kupac nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita, već će isti biti uračunat kao deo ponuđene cene otuđenja.

Najpovoljniji ponuđač gubi pravo na povraćaj uplaćenog depozita u slučaju odustajanja od svoje ponude.

Uplaćeni depozit biće vraćen ostalim učesnicima javnog nadmetanja, u roku od 8 (osam) dana po pravnosnažnosti rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.

Član 25

Učesnik javnog nadmetanja koji smatra da je građevinsko zemljište otuđeno suprotno odredbama zakona, te da mu je na taj način povređeno pravo može podneti nadležnom sudu tužbu za poništaj ugovora u roku od 8 (osam) dana od saznanja za zaključenje ugovora, a najkasnije u roku od 30 (trideset) dana od dana zaključenja ugovora.

III OTUĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA PRIKUPLJANJEM PONUDA JAVNIM OGLASOM

Član 26

Postupak otuđenja prikupljanjem ponuda javnim oglasom sprovodi stručna Komisija iz člana 13. ove odluke.

Član 27

Učesnik u postupku otuđenja građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom svoju ponudu dostavlja Komisiji u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom na koju kat. parcelu se odnosi i naznakom "JAVNI OGLAS - NE OTVARATI", i istu predaje u kancelariji označenoj u javnom oglasu.

Član 28

Prikupljanje ponuda je uspelo ukoliko pristigne barem jedna uredna i blagovremena ponuda.

Ukoliko se na oglas ne prijavi nijedan učesnik ili su ponude neblagovremene, odnosno neuredne, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 15 (petnaest) dana od dana zakazanog javnog otvaranja ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, postupak će se sprovesti i zemljište se može otuđiti pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos cene i prihvatio druge uslove iz oglasa.

Ukoliko se na oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos cene, zemljište će se otuđiti učesniku koji je prvi podneo ponudu.

Ukoliko ne uspe ni ponovljeni javni oglas, u roku od 30 (trideset) dana od dana otvaranja ponuda po ponovljenom oglasu građevinsko zemljište može se otuđiti neposredno ponuđaču koji se prvi javi putem pisane ponude, a ispunjava uslove iz oglasa i to po početnoj ceni. Ukoliko se nijedan ponuđač ne javi putem pisane ponude ni nakon 30 (trideset) dana primeniće se odredbe člana 19. stav 5. ove odluke.

Član 29

Predsednik Komisije objavljuje početak postupka izbora najboljeg ponuđača.

Postupak javnog otvaranja pisanih ponuda počinje unošenjem u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda i podataka o katastarskim parcelama za koje su pristigle ponude.

Neblagovremene ponude posebno se odvajaju i ne razmatraju, što se zapisnički konstatuje.

Ponude se razvrstavaju prema katastarskim parcelama.

Predsednik Komisije javno otvara ponude po redosledu prispeća, utvrđuje ko je podneo ponudu i ko je od podnosilaca prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku i daje ih na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu svake ponude i Komisija konstatuje da li su ponude uredne.

Komisija zapisnički konstatuje ako za pojedine kat. parcele nije podneta nijedna ponuda.

Postupak javnog otvaranja pisanih ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih prispelih ponuda.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 30

U postupku sprovođenja javnog otvaranja ponuda predsednik Komisije se stara o održavanju reda, opominje i upozorava prisutna lica da ne ometaju članove Komisije i učesnike u postupku.

Ukoliko se i posle upozorenja nastavi sa remećenjem reda, Komisija izriče opomenu licu koje ometa njen rad.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, biće udaljeno iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Posle udaljenja lica koje je ometalo rad Komisije, ista nastavlja sa radom. Ako ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja, Komisija može da odluči da se prekine postupak javnog otvaranja ponuda.

U slučaju prekida iz prethodnog stava, Komisija je dužna da odredi kada će se postupak nastaviti.

Član 31

U zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda se unosi:

1. broj prijavljenih učesnika;

2. početna cena otuđenja građevinskog zemljišta;

3. lista učesnika sa ponuđenim cenama;

4. primedbe učesnika postupka;

5. cena građevinskog zemljišta, koja je utvrđena kao najpovoljnija i podaci o učesniku sa najpovoljnijom ponudom;

6. datum i vreme početka i završetka postupka;

7. okolnosti u vezi sa članom 30. ove odluke;

8. drugi podaci od značaja za rad Komisije.

Zapisnik potpisuju prisutni članovi Komisije, učesnici postupka i lice koje vodi zapisnik.

Član 32

Komisija u roku od 15 (petnaest) dana, a najduže u roku od 30 (trideset) dana sačinjava predlog rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.

Zapisnik o radu sa predlogom rešenja iz stava 1. ovog člana i prigovorima, Komisija dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 33

Po pravosnažnosti rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta gradonačelnik grada zaključuje ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta, u roku od 30 (trideset) dana i isti se overava kod nadležnog javnog beležnika.

Kupac nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po oglasu o prikupljanju ponuda, već će isti biti uračunat kao deo ponuđene cene otuđenja.

Najpovoljniji ponuđač gubi pravo na povraćaj uplaćenog depozita u slučaju odustajanja od svoje ponude.

Uplaćeni depozit biće vraćen ostalim učesnicima postupka prikupljanja ponuda, u roku od 8 (osam) dana po pravosnažnosti rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.

Član 34

Na sva ona pitanja u postupcima otuđenja građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom koja nisu uređena, shodno će se primenjivati odredbe ove odluke koje se odnose na otuđenje građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem.

IV NEPOSREDNO OTUĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 35

Uslovi i slučajevi neposrednog otuđenja građevinskog zemljišta uređeni su zakonom.

Član 36

Cena otuđenja građevinskog zemljišta u slučajevima neposrednog otuđenja plaća se pre overe ugovora u celosti.

V SADRŽAJ UGOVORA I NAČIN PLAĆANJA

Član 37

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta sadrži naročito:

1. podatke o katastarskoj parceli;

2. podatke o nameni i veličini budućeg objekta;

3. podatke o kupoprodajnoj ceni;

4. podatke o roku i načinu plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta;

5. posebne uslove za uređenje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište;

6. rok u kome građevinsko zemljište mora da se privede nameni izgradnjom glavnog objekta;

7. prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveze iz ugovora;

8. način rešavanja sporova između ugovornih strana,

9. podatke o postupku i uslovima za izmenu ugovora;

10. druge elemente iz zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.

Kada je ugovorom o otuđenju predviđeno plaćanje na više rata, obavezno se propisuje način usklađivanja rata sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Ugovor iz stava 1. ovog člana predstavlja osnov za promenu upisa u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima.

Član 38

Kupoprodajna cena se može platiti jednokratno, pre overe ugovora ili na rate, u roku koji ne može biti duži od 5 (pet) godina, s tim što će se plaćanje vršiti na osnovu ugovora u mesečnim ili tromesečnim ratama, uz obavezu kupca da dostavi bankarsku garanciju sa klauzulama "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", sa uključenjem valorizacije i troškova u garanciju, na celokupni iznos kupoprodajne cene ili hipoteku I reda u dvostrukom iznosu od ugovorene cene.

U slučaju plaćanja na rate, rate će se usklađivati sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike, po pravilu šestomesečno, kao i u slučajevima rasta većeg od 5%.

Unutrašnja organizaciona jedinica nadležna za finansije, nadležna je za praćenje finansijske discipline, evidentiranje i knjiženje uplata, kao i za davanje naloga za utuženje, odnosno raskida ugovora u slučajevima neblagovremenog plaćanja, odnosno neplaćanja.

Neblagovremenim plaćanjem smatra se svaka docnja kada kupac duguje zakonsku zateznu kamatu, a ugovor će se raskinuti u slučaju neplaćanja 2 (dve) rate uzastopno.

VI DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 39

Građevinsko zemljište može se dati u zakup radi izgradnje objekata za koje se izdaje privremena građevinska dozvola i to na rok do 5 (pet) godina, radi ostvarivanja javno - privatnog partnerstva na period predviđen ugovorom o koncesiji, odnosno na vremenski period na koji je povereno obavljanje komunalne delatnosti.

Radi ostvarivanja javno - privatnog partnerstva, neizgrađeno građevinsko zemljište može se dati u zakup bez naknade privatnom partneru na rok na koji je zaključen javni ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuje javno - privatno partnerstvo i koncesije, odnosno unositi kao osnivački ulog u privredna društva, a grad Kraljevo kao vlasnik građevinskog zemljišta može sa fizičkim ili pravnim licem zaključiti i ugovor o zajedničkoj izgradnji jednog ili više objekata.

Vlada bliže propisuje uslove za ulaganje u slučajevima koncesije i javno - privatnog partnerstva.

Član 40

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta sadrži naročito: podatke o katastarskoj parceli, nameni i veličini budućeg objekta, o visini zakupnine, roku trajanja zakupa, roku i načinu plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, uslove za uređivanje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište, roku u kome građevinsko zemljište mora da se privede nameni, prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza, način rešavanja sporova, kao i postupku i uslovima za izmenu ili raskid ugovora, kao i uslove pod kojima se zakupcu predmetno zemljište može dati u svojinu.

Kada je ugovorom o zakupu predviđeno plaćanje na više rata, obavezno se propisuje način usklađivanja visine zakupa sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Član 41

Odredbe ove odluke koje se odnose na otuđenje građevinskog zemljišta shodno će se primenjivati i u slučajevima davanja u zakup građevinskog zemljišta.

VII OSTALE ODREDBE

Član 42

Građevinsko zemljište knjiži se u skladu sa zakonom kod državnog organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra.

Evidencija o građevinskom zemljištu koje je u javnoj svojini grada Kraljeva, vodi se kod unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove evidentiranja i upisa javne svojine.

Podaci o zemljištu iz stava 2. ovoga člana dostupni su u elektronskoj formi svim zainteresovanim licima, kao i podaci o zemljištu koje je predmet programa otuđenja i davanja u zakup.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Posebnom odlukom, uređuje se postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene (kiosci, letnje i zimske bašte, tezge i drugi pokretni mobilijar), spomenika i spomen obeležja na površinama javne namene, balon hala sportske namene, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu, plovećih postrojenja na vodnom zemljištu i sl.

Odlukom iz stava 1. ovog člana uređuju se i merila i kriterijumi za plaćanje zakupnine odnosno naknade za postavljanje ove vrste objekata na površinama javne namene.

Član 44

Na sve zahteve podnete do stupanja na snagu ove odluke, primenjivaće se odredbe odluke koja je bila na snazi u momentu podnošenja zahteva, odnosno odluke koja je povoljnija za podnosioca zahteva.

Član 45

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 20/10).

Član 46

Ova odluka stupa na snagu 8 (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".