PROGRAM
SISTEMATSKE DERATIZACIJE NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2015. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 23/2015)

 

I ZNAČAJ DERATIZACIJE

Deratizacija predstavlja važnu meru za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ova higijensko-epidemiološka mera preduzima se u cilju uništavanja glodara (miševa i pacova) kao važnih činilaca u nastanku zaraznih bolesti. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", br. 125/04) definisano je da organi lokalne samouprave u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti organizuju i sprovode sistematsku deratizaciju kao preventivnu opštu higijensko-epidemiološku meru koja se sprovodi u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost.

SISTEMATSKA DERATIZACIJA - podrazumeva sistematsko tretiranje što većeg broja šahti kanalizacione mreže i objekata na određenoj teritoriji, kao i tretiranje što veće površine parkova, grobalja, deponija i priobalja reka, radi uništavanja glodara (pacova i miševa) u cilju svođenja njihovog broja na minimum. Suzbijanje i uništavanje glodara sprovodi se iz zdravstvenih, ekonomskih, estetskih i razloga zaštite životne sredine.

II CILJ PROGRAMA

U cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koje se šire posredstvom glodara, donosi se Program sistematske deratizacije kojim se definišu površine i objekti gde će se sprovoditi deratizacija, vreme sprovođenja, učesnici u realizaciji programa, i dinamika sprovođenja Programa.

III OBIM DERATIZACIJE

Sprovođenje sistematske deratizacije podrazumeva deratizaciju:

1. u stambenim objektima kolektivnog stanovanja:

podrumske prostorije stambenih zgrada, oko 1.500 stambenih objekata

Orjentaciona specifikacija po opštinama:

- Opština Medijana oko 800 stambenih objekata;

- Opština Palilula sa Pasi Poljanom oko 400 stambenih objekata;

- Opština Pantelej oko 230 stambenih objekata;

- Opština Crveni Krst oko 50 stambenih objekata;

- Opština Niška Banja oko 20 stambenih objekata.

2. u stambenim objektima individualnog stanovanja:

individualni stambeni objekti, oko 8.500 stambenih objekata

Orjentaciona specifikacija po opštinama:

- Opština Medijana oko 1.500 stambenih objekata;

- Opština Palilula sa Pasi Poljanom oko 3.000 stambenih objekata;

- Opština Pantelej oko 1.800 stambenih objekata;

- Opština Crveni Krst oko 1.500 stambenih objekata

- Opština Niška Banja oko 700 stambenih objekata.

3. u poslovnim prostorijama, (objektima) Grada Niša

Poslovni prostor obuhvata sve poslovne prostorije Gradske uprave i mesne kancelarije koje imaju podrumske prostorije i kotlarnice, 12 objekata.

4. u parkovskim površinama, oko 400.000 m2

Orjentaciona specifikacija površina:

- park kod železničke stanice oko 3.000 m2;

- park na Trgu Kralja Aleksandra oko 6.000 m2;

- "Stari park" pored Nišave oko 10.000 m2;

- park "Čair" oko 100.000 m2;

- park "Tvrđava" unutrašnji deo oko 100.000 m2;

- park "Tvrđava" bedem oko 25.000 m2;

- park "Tvrđava" Rovče oko oko 30.000 m2;

- park "Sveti Sava" oko 20.000 m2;

- park (centralni) u Niškoj Banji oko 60.000 m2;

- obodni deo spomen parka "Bubanj" oko 20.000 m2;

- obodni deo spomen parka "Bubanj" između ulica Vojvode Putnika i Trebinjske oko 26.000 m2.

5. u grobljima, oko 550.000 m2

- Novo groblje oko 390.000 m2;

- Staro groblje Niška Banja oko 40.000 m2;

- Novo groblje "Gumna" Niška Banja oko 3.500 m2;

- Staro groblje oko 100.000 m2;

- Pantelejsko groblje oko 10.000 m2;

- Jevrejsko groblje oko 3.000 m2;

- Vojničko groblje oko 3.500 m2;

6. na deponiji oko 320.000 m2.

7. u objektima na pijacama 3.000 m2.

8. u priobalju reke Nišave (leva obala) od Vrežinskog bazena do Medoševačkog mosta i desna obala od mosta u Proleterskoj ulici do železničkog mosta (kod starog Vulkana) i priobalje Gabrovačke reke (od mosta kod restorana Bolji život do uliva u Nišavu) oko 100.000 m2.

9. u kanalizacionim šahtama (oko 5.000 komada):

- Opština Medijana oko 1.000;

- Opština Palilula oko 1900;

- Opština Pantelej oko 1.150;

- Opština Crveni Krst oko 700;

- Opština Niška Banja oko 250.

10. u nehigijenskim naseljima: Crvena zvezda, Stočni trg, Šljaka.

11. na divljim deponijama u okviru urbanog dela opštine koja se tretira prilikom izvođenja deratizacije, oko 78 lokacija.

IV DERATIZACIJA PREDŠKOLSKIH I ŠKOLSKIH OBJEKATA

Deratizacija obuhvata:

12. objekte predškolske ustanove na teritoriji grada Niša za boravak dece "Pčelica" (objekti na seoskom i prigradskom području) i kuhinju "Mladost" i obavlja se jednom godišnje i po pozivu. Ukupno 72 objekata.

13. objekte osnovnih škola sa isturenim odeljenjima na seoskim područjima, objekte srednjih škola, i ista se obavlja jednom godišnje i po pozivu. Ukupno 97 objekata.

Realizacija sistematske deratizacije, na ovim površinama i objektima finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2015. godinu.

Usluge sistematske deratizacije su oslobođene PDV-a po članu 25. stav 2. tačka 7. Zakona o PDV-u i po članu 8. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

V MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Sprovođenje sistematske deratizacije obuhvata primenu hemijskih, mehaničkih i bioloških sredstava za suzbijanje štetnih vrsta glodara. O tome koja će vrsta, tip i količina sredstava biti upotrebljena, predlog daje ovlašćena organizacija kojoj budu povereni poslovi deratizacije u skladu sa važećim zakonskim propisima. Pri tom treba voditi računa o efikasnosti preparata, neškodljivosti za dečiju populaciju i odrasle, kao i o zaštiti životne sredine. Za vršenje sistematske deratizacije mogu se upotrebljavati samo hemijska sredstva čiji je promet odobren.

Pre vršenja sistematske deratizacije na javnim površinama mora se izvršiti obaveštavanje građana putem javnih sredstava informisanja. Obaveštenje se mora istaći i na prilazima javnim površinama. Obaveštenje građana vrši ovlašćena organizacija koja izvodi sistematsku deratizaciju.

Da bi deratizacija bila obavljena što uspešnije, ista mora biti sinhronizovana po planu i programu za celu teritoriju grada u odnosu na vreme, prostor izvođenja, metodologiju i izbor preparata.

VI DINAMIKA SPROVOĐENJA PROGRAMA

Izvođenje deratizacije obuhvata dve faze:

I faza - donošenje Programa sistematske deratizacije na teritoriji Grada Niša za 2015. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša.

II faza - realizacija Programa od strane ovlašćene organizacije i nadzor i kontrola sprovođenja sistematske deratizacije koja obuhvata sledeće nivoe nadzora:

- stručni nadzor od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, koja je nadležna za praćenje higijensko-epidemiološke situacije na teritoriji grada

- stručni nadzor od strane nadležnih inspekcijskih službi (sanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija).

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, koordiniraće aktivnosti u cilju uspešne realizacije Programa.

Po završetku realizacije Programa, izvođač i nadzorni organ podnose izveštaj Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša.

Realizacija Programa sistematske deratizacije odvijaće se u skladu sa Operativnim planom koji izrađuje i dostavlja izvođač.

Program objaviti u Službenom listu Grada Niša.