UREDBA

O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU PROGRAMA RADA UDRUŽENJA KOJI SE ZASNIVAJU NA AKTIVNOSTIMA OD ZNAČAJA ZA ODBRANU

("Sl. glasnik RS", br. 100/2008, 3/2014 i 37/2015)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se kriterijumi i postupak dodele sredstava udruženjima koji svoje programe rada zasnivaju na projektima i aktivnostima u oblastima od značaja za odbranu.

Član 2

Osnovni kriterijumi za dodelu sredstava udruženjima radi učešća u finansiranju projekata i aktivnosti koje su od značaja za odbranu su:

1) da je udruženje osnovano u skladu sa propisima kojima je uređeno osnivanje udruženja i da je upisano u propisani registar;

2) da udruženje ima usvojeni godišnji plan rada koji obuhvata programe i aktivnosti u oblastima od značaja za odbranu;

3) (brisana)

4) da udruženje ima usvojeni izveštaj o namenskom utrošku sredstava, odnosno o finansijskom poslovanju u prethodnoj godini.

Posebni kriterijumi za dodelu sredstava udruženjima radi učešća u finansiranju projekata i aktivnosti koje su od značaja za odbranu su:

1) da je godišnji program rada udruženja zasnovan na oblastima iz delatnosti padobranstva, jedriličarstva, ronilaštva, radio-amaterstva, speleologije, alpinizma, planinarenja, izviđaštva i kulturne delatnosti;

2) da se projekti i aktivnosti udruženja iz tačke 1) ovog stava odnose na propisane mere zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih dobara i životne sredine, odnosno na vrednovanje, čuvanje i razvijanje vojnih tradicija.

Prioritet u finansiranju će imati projekti i aktivnosti udruženja koja: dokumentuju da imaju obezbeđeno sufinansiranje, mogu da demonstriraju kapacitete za vođenje projekata i programa aktivnosti sa adekvatnim referencama, realizacijom projektnih ili programskih aktivnosti mogu da obezbede merljive rezultate u odnosu na predložene troškove i imaju visok stepen uspešnosti u realizaciji predviđenih projektnih aktivnosti.

Član 3

Vlada i Ministarstvo odbrane mogu učestvovati u finansiranju projekata i aktivnosti u oblastima od značaja za odbranu u granicama sredstava obezbeđenih za tu namenu u budžetu Republike Srbije, na osnovu kriterijuma utvrđenih ovom uredbom.

Odluku o dodeli sredstava iz stava 1. ovog člana donosi Vlada, odnosno Ministarstvo odbrane, u skladu sa ovom uredbom.

Za realizaciju projekata i aktivnosti iz stava 1. ovog člana, ministar odbrane donosi rešenje o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava za finansiranje projekata i aktivnosti u oblastima od značaja za odbranu.

Član 4

Dodela sredstava namenjenih za učešće u finansiranju projekata i aktivnosti udruženja od značaja za odbranu vrši se na osnovu javnog konkursa koji objavljuje Ministarstvo odbrane.

Pravo na konkurisanje imaju udruženja koja ispunjavaju kriterijume iz člana 2. ove uredbe i koja Ministarstvu odbrane dostave predloge projekata ili aktivnosti od značaja za odbranu, u roku propisanim javnim konkursom.

Član 5

Pre objavljivanja javnog konkursa ministar odbrane rešenjem obrazuje Komisiju za dodelu sredstava namenjenih za učešće u finansiranju projekata i aktivnosti udruženja od značaja za odbranu (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu predloga rukovodilaca nadležnih unutrašnjih jedinica Ministarstva odbrane.

Član 6

Postupak dodele sredstava namenjenih za učešće u finansiranju projekata i aktivnosti udruženja od značaja za odbranu sprovodi Komisija.

Ispunjenost uslova iz člana 4. ove uredbe utvrđuje i odluku o dodeli sredstava donosi ministar odbrane, na predlog Komisije.

Član 7

Sredstva utvrđena Programom iz člana 3. stav 3. ove uredbe mogu se dodeljivati samo u skladu sa propisanim kriterijumima i objavljenim javnim konkursom Ministarstva odbrane.

Sa udruženjima kojima su na osnovu javnog konkursa odobrena sredstva, Ministarstvo odbrane zaključuje ugovor kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, način realizacije projekata i aktivnosti od značaja za odbranu kao i način izveštavanja o utrošenim sredstvima.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".