ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA OBJEKTE U POSTUPKU LEGALIZACIJE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 1/2014, 4/2015 - dr. odluka i 5/2015 - ispr. dr. odluke)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se merila za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte koji su predmet legalizacije na teritoriji grada Jagodine, na osnovu kriterijuma propisanim Zakonom, uslovi i način plaćanja, kao i uslovi pod kojima se može ostvariti pravo na umanjenje ove naknade.

Član 2

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa ovom Odlukom obavezan je da plaća vlasnik objekta, odnosno dela objekta, izgrađenog, rekonstruisanog ili dograđenog bez građevinske dozvole (u daljem tekstu: obveznik plaćanja naknade).

Čl. 3-6*

(Prestalo da važi)

III UMANJENJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Obveznik plaćanja naknade može ostvariti pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ako je izgradnjom ili kupovinom porodičnog stambenog objekta ili stana u stambenoj zgradi trajno rešavao svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje, ako je invalid, samohrani roditelj ili korisnik socijalne pomoći.

U slučaju da je obveznik plaćanja naknade, izgradnjom ili kupovinom porodičnog stambenog objekta ili stana u stambenoj zgradi trajno rešavao svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata u skladu sa napred navedenim kriterijumima i merilima umanjuje se za 50% za površinu do 100 m2, a od 101-200 m2 za 30%.

U slučaju da je obveznik plaćanja naknade invalid, samohrani roditelj ili korisnik socijalne pomoći naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata u skladu sa napred navedenim kriterijumima i merilima umanjuje se za 70% za površinu do 100 m2 a od 101-200 m2 za 50%.

Član 8

U zavisnosti od slučaja po osnovu kog može da ostvari pravo na propisano umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, obveznik plaćanja naknade dužan je da dostavi sledeću dokumentaciju:

- Overenu izjavu da je izgradnjom ili kupovinom objekta koji je predmet legalizacije trajno rešavao svoje stambeno pitanje;

- Potvrdu Gradske uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda grada Jagodina da on i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje, odnosno da se ne duže porezom na imovinu;

- Uverenje MUP Republike Srbije, PU u Jagodini, prijavno odjavne službe o svom prebivalištu i prebivalištu članova svog porodičnog domaćinstva;

- Uverenje nadležnog Gradskog centra za socijalni rad o statusu samohranog roditelja ili drugi relevantan dokaz o samostalnom vršenju roditeljskog prava (izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja, odluka suda o vršenju roditeljskog prava i dr., kao i izvod iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici);

- Uverenje (potvrda) nadležnog Gradskog centra za socijalni rad, Jagodina o statusu korisnika socijalne pomoći;

- Rešenje nadležnog organa za boračka pitanja o statusu ratnog vojnog invalida, mirnodopskog vojnog invalida ili civilnog invalida rata;

- Rešenje Fonda PIO o utvrđenoj kategoriji invalidnosti, odnosno preostaloj radnoj sposobnosti u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju;

- Druge relevantne dokaze o invalidnosti.

Porodičnim domaćinstvom u smislu ovog člana Odluke smatraju se lica koja sa obveznikom plaćanja naknade žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu (bračni drug ili lice koje sa obveznikom plaćanja naknade živi u vanbračnoj zajednici, deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad i druga lica koja je obveznik plaćanja naknade ili njegov bračni drug dužan po zakonu da izdržava, a koja sa njim stanuju u istom stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi).

IV ZAKLJUČIVANJE UGOVORA I PLAĆANJA NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 9

O plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, obveznik plaćanja iz člana 2. ove Odluke zaključuje sa JP Direkcija za izgradnju Jagodina (u daljem tekstu: Direkcija) predugovor, odnosno ugovor kojim se utvrđuje visina naknade, uslovi i način plaćanja, izmena ugovora, kao i drugi elementi od značaja za predmetni ugovor koji se zaključuje.

Član 10

Obveznik plaćanja naknade je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja nadležnog organa o mogućnosti legalizacije, Direkciji podnese zahtev za uređivanje međusobnih odnosa u vezi plaćanja naknade sa dokumentacijom potrebnom za utvrđivanje visine naknade, kao i da na zahtev Direkcije dostavi dodatnu dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje visine predmetne naknade i zaključivanje ugovora.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana obveznik plaćanja naknade je dužan da dostavi dokaz o datumu prijema obaveštenja nadležnog organa o mogućnosti legalizacije.

Član 11

Predugovor, odnosno ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa ovom Odlukom Direkcija i obveznik naknade zaključuje u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva iz prethodnog člana u kom roku je obveznik naknade dužan da se izjasni o načinu plaćanja (jednokratno ili u ratama) po cenama važećim na dan zaključenja predugovora, odnosno ugovora.

Ukoliko u roku iz prethodnog stava obveznik naknade ne pristupi zaključivanju predugovora, odnosno ugovora smatraće se da je odustao od podnetog zahteva iz prethodnog člana ove Odluke.

Član 12

Utvrđeni iznos naknade u skladu sa ovom Odlukom, obveznik plaćanja naknade može platiti jednokratno ili u ratama i to:

- Do 50.000 dinara u 6 (šest) mesečnih rata,

- Od 50.001 din. - 150-000 din. u 12 (dvanaest) mesečnih rata,

- Od 150.001 din. - 200.000 din. u 18 (osamnaest) mesečnih rata,

- Preko 200.000 din. u 24 (dvadesetčetiri) mesečne rate.

Član 13

U slučaju plaćanja naknade u jednokratnom iznosu obveznik plaćanja naknade može da ostvari pravo na umanjenje i to:

- u visini 30% od utvrđenog iznosa naknade ukoliko plaćanje izvrši u roku od 30 dana od dana zaključivanja predugovora u skladu sa čl. 9. i 11. ove Odluke;

- u visini 20% od utvrđenog iznosa naknade ukoliko plaćanje izvrši u roku od 90 dana od dana zaključivanja predugovora u skladu sa čl. 9. i 11. ove Odluke;

Dobijeni iznos naknade na koji je primenjeno odgovarajuće procentualno umanjenje iz ovog člana, obveznik plaćanja naknade plaća u punom iznosu, odjednom, u okviru ugovorenog roka.

Ukoliko obveznik plaćanja naknade ne izmiri obavezu u navedenim ugovorenim rokovima, predugovor će se smatrati raskinuti po samom zakonu.

Predugovori iz stava 1. ovog člana nemaju snagu dokaza u smislu propisa o legalizaciji objekta u postupku naknadnog izdavanja građevinske i upotrebne dozvole.

Član 14

U slučaju plaćanja naknade u ratama obveznik plaćanja naknade vrši plaćanje utvrđenog iznosa naknade u jednakim mesečnim ratama.

Prvu mesečnu ratu obveznik plaćanja naknade je u obavezi da plati po predugovoru koji zaključuje sa Direkcijom u roku od 8 dana od dana zaključenja predugovora, a preostale rate je u obavezi da plaća u skladu sa naknadno zaključenim glavnim ugovorom kojim se utvrđuje između ostalog broj rata, kao i dospelost svake rate za plaćanje.

Iznos svake mesečne rate koriguje se mesečno prema zadnjoj poznatoj stopi rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko obveznik plaćanja naknade ne postupi u skladu sa odredbom stava 2. ovog člana, odnosno po zaključenom predugovoru i ostavljenom roku ne uplati iznos prve rate, predugovor će se smatrati raskinutim po samom zakonu.

Predugovor iz stava 2. ovog člana nema snagu dokaza u smislu propisa o legalizaciji u postupku naknadnog izdavanja građevinske i upotrebne dozvole.

Član 15

Radi obezbeđenja plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koja je ugovorena u ratama u skladu sa ovom Odlukom, obveznik plaćanja naknade koji je pravno lice, dužan je da prilikom zaključivanja glavnog ugovora, na zahtev Direkcije, preda Direkciji jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja:

- Bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu na "prvi poziv" sa klauzulom o uključenju usklađivanja mesečne rate u skladu sa ugovorom i sporednih obaveza po ugovoru i sa rokom važnosti najmanje 30 dana od dana dospelosti poslednje rate;

- Hipoteku na nepokretnosti u korist Direkcije, s tim što je obveznik plaćanja naknade u obavezi da pre zaključivanja ugovora o plaćanju naknade dostavi dokaz o vlasništvu predmetne nepokretnosti i overenu založnu izjavu u skladu sa Zakonom o hipoteci.

Vrednost nepokretnosti mora biti za 30% veća od ukupno ugovorenog iznosa naknade sa obračunatom korekcijom prema zadnjoj poznatoj stopi rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji u mesecu kada se zaključuje ugovor. Dokaz o tržišnoj vrednosti nepokretnosti obezbeđuje obveznik plaćanja naknade od nadležne Poreske uprave ili od ovlašćenog sudskog veštaka;

- Ovlašćenje direktnog zaduženja;

- Tri blanko solo menice (za sebe i dva kreditno sposobna izdavaoca menice) sa meničnim pismom - ovlašćenjem uz koje je kao dokaz o kreditnoj sposobnosti dužan da dostavi potvrdu da im nije u blokadi tekući račun, uverenje o izmirenim poreskim obavezama izdatim od Gradske uprave za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda, kao i finansijski izveštaj o visini prihoda u poslednje tri godine koji mora biti desetostruko veći od iznosa za koji se daje garancija.

Obveznik plaćanja naknade koji je fizičko lice dužan je da prilikom zaključivanja ugovora, na zahtev Direkcije preda Direkciji jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja:

- Hipoteku na nepokretnosti u korist Direkcije pod istim uslovima kao i pravna lica, definisanim u prethodnom stavu ove Odluke;

- Administrativnu zabranu koja glasi na obveznika plaćanja naknade ili drugo lice koje prihvata izmirenje obaveze za račun obveznika plaćanja naknade, za koje je obveznik plaćanja naknade dužan da dostavi fotokopiju lične karte i potvrdu o zaposlenju i sa kojim će Direkcija zaključiti ugovor o solidarnom jemstvu;

- Jednu vrstu menice u skladu sa Zakonom o menici.

Član 16

Direkcija može u postupku zaključivanja ugovora odrediti i neki drugi način dokazivanja kreditne sposobnosti žiranata obveznika plaćanja naknade (i pravnih i fizičkih lica), kao i neki drugi instrument obezbeđenja plaćanja u skladu sa zakonskim propisima.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Obveznici plaćanja naknade koji su podneli zahtev za zaključivanje ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta pre stupanja na snagu ove Odluke, a po zahtevima za legalizaciju podnetim do 10. marta 2010. godine, regulisaće svoje obaveze zaključivanjem ugovora u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 18

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe poglavlja IV Zaključivanje ugovora i plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (čl. 24.-27.) Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Jagodina", br. 6/11, 9/12, 5/13, 10/13 i 17/13).

Na pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom analogno će se primeniti odredbe Odluke iz prethodnog stava ovog člana.

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".

Napomene

* Odredbe čl. 3, 4, 5. i 6. Odluke o merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte u postupku legalizacije ("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 1/2014) prestaju da važe 1. marta 2015. godine, danom početka primene Odluke o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 4/2015 i 5/2015 - ispr.).