ODLUKA
O USVAJANJU STRATEŠKOG PLANA RAZVOJA SOCIJALNE ZAŠTITE U GRADU JAGODINI ZA PERIOD OD 2015. DO 2020. GODINE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2015)

I

Usvaja se Strateški plan razvoja socijalne zaštite u gradu Jagodini za period od 2015. do 2020. godine, kao što je u materijalu dato.

Sastavni deo Odluke je Strateški plan razvoja socijalne zaštite u gradu Jagodini za period od 2015. do 2020. godine.

II

Ovu Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Jagodine".

*  *  *

Na osnovu Strategije razvoja socijalne zaštite Republike Srbije ("Službeni glasnik RS" broj 108/05), člana 20. Zakona o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS" broj 24/11), člana 32. u vezi sa članom 66. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS" broj 129/07 i 83/14) i člana 25. Statuta grada Jagodine ("Službeni glasnik grada Jagodine" broj 1/08, 2/08, 11/11 i 14/13), Skupština grada Jagodine na XXVII sednici održanoj 26.02.2015. godine, donosi

STRATEŠKI PLAN
RAZVOJA SOCIJALNE ZAŠTITE U GRADU JAGODINA ZA PERIOD OD 2015. DO 2020. GODINE

Strateški plan razvoja socijalne zaštite grada Jagodine je nastao kao potreba za razvojem novih i unapređenjem postojećih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, koje će, vođene prioritetima, unaprediti socijalni život naših građana. Planirane promene su bazirane na iscrpnim dijalozima čitave lepeze zainteresovanih strana, čiji ciljevi i interesi nisu uvek istovetni.

Snage lokalne samouprave, ustanova socijalne zaštite, zdravstvenog centra, obrazovno-vaspitnih ustanova i nevladinog sektora su samo delovi slagalice, koje umrežene na pravi način, mogu kreirati sistem usluga socijalne zaštite, sa ciljem ispunjenja očekivanja građana i njihovih potreba. Ta slagalica će biti zasnovana na jasnim vrednostima i principima, baziranim na poštovanju prava i ličnosti koja će koristiti neki od vidova socijalne zaštite.

Grad Jagodina je prihvatila nacionalne napore za stvaranjem prosperitetnog ekonomski, socijalno i politički aktivnog društva, sa visokim stepenom pojedinačne uključenosti i odgovornosti i socijalne kohezije, koja obezbeđuje podjednake mogućnosti za građane. Uloga svih aktivnosti je osiguranje da su norme i socijalno inkluzivni programi vođeni očekivanjima i potrebama naših građana, usklađeni sa dostupnim resursima.

Ovaj dokument je nastavak stvaranja veoma kompleksnog sistema socijalne zaštite. On predstavlja sistem planiranja dokumenata na osnovu kojih će se nastaviti proces reforme socijalne zaštite, koji će obezbediti resurse i usluge i identifikovati potrebe dodatnog snabdevanja uslugama u partnerstvu sa drugim ključnim akterima.

Proširen i razvijen sistem usluga socijalne zaštite će biti potpuno dostupan zajednici i promovisaće snažnu uključenost građana i privatnih pružalaca u proces, u cilju osiguranja kvalitetnog života svih stanovnika našeg grada. Polazeći od toga da je cilj usmeren na razvoj širokog i koherentnog sistema pružanja usluga, aktivnosti opisane u Strateškom planu moraju biti usmerene na mogućnost integracije i kompatibilnosti sa ekonomskim aktivnostima u gradu. Naša namera je pojačan uticaj na životni standard i sveopšte dobro naših građana, kojima ćemo integrisati evropske vrednosti demokratskog života.

Strateški plan razvoja socijalne zaštite u gradu Jagodina jeste dokument koji se oslanja na prethodni strateški plan i kojima se pružaju smernice razvoja socijalne politike u gradu Jagodina, za narednih pet godina, koji za cilj ima unapređenje zadovoljavanja socijalnih potreba i problema građana.

Ovaj dokument u svojoj postavci objedinjava i fokusira razvoj Jagodine na planu socijalne zaštite koja uključuje i obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje.

Strateški plan je rezultat rada svih relevantnih aktera u oblasti socijalne zaštite na lokalu, organizovanog od strane Gradskog centra za socijalni rad, koji je odlukom gradonačelnika Jagodine delegiran da sprovede proces izrade strateškog plana socijalne zaštite grada Jagodine za period 2015.-2020. godine. Ciljevi izrade ovog dokumenta jesu:

• da se unaprede postojeći i razviju novi mehanizmi pružanja socijalnih usluga formiranjem razvijanjem partnerstva između tri sektora društva - lokalne vlasti, predstavnika građana i predstavnika privrede;

• da se artikulišu i usaglase prioriteti i potreba i precizno definišu ciljne grupe kod kojih je neophodna socijalna intervencija;

• da se utiče na racionalnu raspodelu sredstava iz gradskog budžeta koja su namenjena rešavanju akutnih problema u domenu socijalne politike.

Ovaj dokument treba da pokaže da partnerski pristup u radu i saradnja različitih sektora dovode do bržeg, kvalitetnijeg i jeftinijeg sistema pružanja usluga za najugroženije grupe stanovništva. Korišćena su iskustva do kojih se došlo tokom rada Gradskog centra za socijalni rad Jagodina i ostalih relevantnih aktera na polju socijalne zaštite u proteklom periodu.

Vizija grada Jagodine je da obezbedi jednak pristup kvalitetnim i raznovrsnim uslugama socijalne zaštite za sve građane, usklađen sa standardima EU i pojedinačnim i globalnim potrebama svakog korisnika, koji je primeren društveno-ekonomskim kapacitetima zajednice.

Elementi vizije su.

• Poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa građana na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu;

• Povećanje stope zaposlenosti;

• Maksimalno smanjenje socijalnog isključivanja, diskriminizacije i marginalizacije pojedinaca i društvenih grupa;

• Dostupnost kvalitetnih usluga socijalne zaštite;

• Obezbeđenje socijalne zaštite marginalizovanim društvenim grupama;

• Razvijeni dnevni boravci za osobe sa posebnim potrebama, decu sa poremećajem u ponašanju i stare osobe;

• Dobro informisana i edukovana zajednica o programima socijalne zaštite.

Usluge planirane Strateškim planom baziraće se na sledećim principima:

• partnerstvo lokalne samouprave, lokalnih institucija i nevladinih organizacija i pružanja usluga;

• jednakost u dostupnosti usluga bez obzira na mesto stanovanja, etničku pripadnost, invaliditet ili pol;

• održivost pružanja usluga;

• stalno unapređenje kvaliteta pružanja usluga u skladu sa evropskim standardima i

• aktivno učešće građana.