ODLUKA

O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2015)

Član 1

Obrazuje se Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Požarevca (u daljem tekstu: Budžetski fond), kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, Grada Požarevca, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela 4 - Gradska uprava, glava 3 - Gradska uprava Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Požarevca, 0101 Program 5: Razvoj poljoprivrede, 0101-0002 Programska aktivnost: Podsticaji u poljoprivrednoj proizvodnji.

Član 2

Budžetski fond se obrazuje radi podsticanja, očuvanja, unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca, na neodređeno vreme.

Član 3

Budžetskim fondom upravlja Gradska uprava grada Požarevca, a stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe istog, obavljaju odeljenja Gradske uprave grada Požarevca nadležna za oblast poljoprivrede i finansija.

U slučaju ukidanja Budžetskog fonda, prava i obaveze Budžetskog fonda preuzima Gradska uprava grada Požarevca.

Član 4

Sredstva Budžetskog fonda se obezbeđuju iz:

1. Budžeta Grada Požarevca na nivou do 0,7% od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda utvrđeni Odlukom o budžetu grada Požarevca za tekuću godinu;

2. Drugih sredstava budžeta Grada Požarevca, po posebnim odlukama i prema mogućnostima budžeta u tekućoj godini;

3. Donatorskih sredstava;

4. Priliva od vraćenih kreditnih sredstava;

5. Sredstava ostvarenih na konkursima (domaćim i inostranim) za programe i projekte, i

6. Drugih javnih prihoda u skladu sa zakonom.

Član 5

Sredstva Budžetskog fonda koriste se za finansiranje aktivnosti u skladu sa Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja (u daljem tekstu: Program), koga za svaku budžetsku godinu na predlog Komisije za izradu i praćenje realizacije Programa utvrđuje Gradsko veće grada Požarevca, nakon čega se isti dostavlja nadležnom Ministarstvu na saglasnost. Nakon dobijene saglasnosti nadležnog ministarstva, Gradsko veće grada Požarevca donosi navedeni Program.

Utrošak sredstava Budžetskog fonda realizuje se preko budžeta grada Požarevca u visini odobrenih godišnjih aproprijacija ovog indirektnog korisnika budžetskih sredstava u odluci o budžetu Grada Požarevca.

Preuzimanje obaveza i plaćanje na teret Budžetskog fonda vrše se do nivoa sredstava raspoloživih u Budžetskom fondu po Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda ostaju na računu budžeta Grada Požarevca i prenose se kao sredstva Budžetskog fonda za korišćenje u narednoj godini.

Član 6

Sredstva Budžetskog fonda koristiće se za sledeće namene:

- unapređenje i razvoj stočarske proizvodnje;

- unapređenje i razvoj biljne proizvodnje;

- proizvodnju voćno-loznog sadnog materijala;

- unapređenje i razvoj povrtarske proizvodnje;

- podsticanje proizvodnje biološki vrednije hrane;

- podsticanje izvoznih programa poljoprivredne proizvodnje;

- izgradnju sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta;

- ukrupnjavanje poseda poljoprivrednih domaćinstava;

- revitalizaciju sela;

- druge namene od bitnog značaja za razvoj poljoprivrede.

Član 7

Poslove na izradi i praćenju realizacije Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, obavlja Komisija za izradu i praćenje realizacije Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija u saradnji sa stručnim službama Gradske uprave grada Požarevca, u pripremi predloga Programa korišćenja sredstava, ima zadatak da ovaj akt pripremi u skladu sa zakonskim odredbama i odredbama ove odluke, tako da isti dobije saglasnost nadležnog Ministarstva.

Pored obaveza iz stava 1. i 2. ovog člana, Komisija učestvuje i u izradi izveštaja o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za potrebe Skupštine grada Požarevca i nadležnog Ministarstva. Izveštaj za prethodnu godinu se izrađuje i podnosi do 31.03. tekuće godine.

Gradsko veće grada Požarevca posebnim rešenjem obrazuje Komisiju kojim se određuju njeni zadaci, sastav i naknada za rad članova Komisije.

Stručne (prikupljanje predloga od strane stručnih lica za izradu Programa, praćenje zakonskih propisa), operativne, organizacione, administrativno-tehničke i finansijske poslove za potrebe Komisije, obavljaju nadležna odeljenja Gradske uprave grada Požarevca.

Način rada i druga pitanja od značaja za rad Komisije, određuju se posebnim pravilnikom koji donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Član 8

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Agrarnog fonda opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 4/03, 4/05 i 1/09) i Odluka o osnivanju Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede grada Požarevca - prečišćen tekst ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 3/09 i 8/11).

Prestankom rada Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede grada Požarevca, sredstva koja se na dan 01.04.2015. godine nalaze na računu Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede grada Požarevca prenose se na račun budžeta Grada Požarevca.

Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Požarevca preuzima sve obaveze koje je stvorio Agrarni fond za razvoj poljoprivrede grada Požarevca u prethodnom periodu.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".