ODLUKA
O UTVRĐIVANJU EROZIONIH PODRUČJA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2015)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se eroziona područja na teritoriji grada Požarevca i propisuju protiverozione mere radi sprečavanja šteta od erozija i bujica.

Član 2

Na osnovu elaborata o stanju erozije, na teritoriji grada Požarevca utvrđuju se sledeća eroziona područja:

1) Stari Kostolac - Novi Kostolac - Klenovnik (deo KO Kostolac selo, deo KO Kostolac grad, deo KO Klenovnik, deo KO Bradarac, deo KO Ćirikovac, deo KO Petka, deo KO Požarevac).

2) Kličevac - Rečica (KO Kličevac, KO Rečica).

3) Beranje - Bare - Kasidol (KO Beranje, KO Bare, KO Kasidol).

4) Požarevac - Čačalica (deo KO Požarevac, deo KO Ćirikovac, deo KO Lučica, deo KO Salakovac).

5) Lučica - Prugovo - Poljana (deo KO Lučica, deo KO Popovac, deo KO Prugovo, deo KO Poljana).

Stručna služba nadležna za poljoprivredu Gradske uprave grada Požarevca na osnovu podataka dobijenih od Službe za katastar nepokretnosti Požarevac, sačiniće tabelarni popis parcela koje se nalaze na erozionom području sa podacima o korisniku, površini, nagibu, načinu iskorišćavanja zemljišta i stepenu antierozionog uređenja parcele.

Član 3

Nakon proglašenja erozionih područja primenjuje se skup generalnih administrativnih antierozionih zabrana i mera koje vlasnici i korisnici sprovode u delo.

Za šumske površine koje se nalaze na erozionom području nalaže se korisnicima da usklade šumsko - privredne osnove sa zahtevima antierozionog gazdovanja šumom i da o preduzetim merama obaveste nadležnu službu Gradske uprave grada Požarevca.

Eroziona područja rudničkih i industrijskih deponija, pepelišta i jalovišta antieroziono uređuje korisnik tih površina i o preduzetim merama obaveštava nadležnu službu Gradske uprave grada Požarevca.

Član 4

Opšte administrativne antierozione mere se primenjuju odmah i sprovode ih u delo vlasnici i korisnici zemljišta prema uputstvima nadležne službe Gradske uprave grada Požarevca.

U administrativne antierozione mere ubrajaju se:

1) zabrana kresanja lisnika (za stočnu hranu);

2) zabrana gajenja okopavina na strmim njivama (kukuruz i slično);

3) zabrana oranja po nagibu zemljišta;

4) zabrana čiste seče šuma na nagnutim terenima;

5) zabrana ispaše na degradiranim pašnjacima;

6) obaveza oranja po izohipsi (konturi);

7) obaveza pretvaranja degradiranih njiva u livade;

8) obaveza melioracija degradiranih pašnjaka;

9) obaveza pošumljavanja goleti ;

10) obaveza konverzije jednogodišnjih kultura u višegodišnje na degradiranim površinama;

11) obaveza antierozionog gazdovanja zemljištem;

12) obaveza antierozionog gazdovanja šumama.

Navedene mere se propisuju za svaku pojedinačnu parcelu koja se nalazi na erozionom području i unose u tabelu, s tim što se propisuje mera koja će najviše odgovarati antierozionom načinu gazdovanja zemljištem uz nastojanje da se tom prilikom ne umanje prihodi korisnika sa te površine.

Ukoliko se antierozionom merom propiše promena katastarske kulture sa zakonom propisanim većim katastarskim prihodom, zadržava se prethodna osnovica, dok se u suprotnom osnovica umanjuje.

Član 5

Stanje na terenu redovno kontrolišu nadležne službe, uz obavezu da se jedanput godišnje vrši revizija plana i propisane mere pooštravaju ukoliko primenjena mera nije dala očekivane rezultate.

Član 6

Redosled prioriteta za pristupanje kompleksnom antierozionom uređenju donosi Skupština grada Požarevca na preporuku stručnih službi uključenih u program sprovođenja antierozionih mera.

Na osnovu stanja erozije i mogućeg obima štete koja je prouzrokovana na konkretnom erozionom području prioriteti uređenja "erozionih područja" na teritoriji grada Požarevca su:

1) Požarevac - Čačalica (deo KO Požarevac, deo KO Ćirikovac, deo KO Lučica, deo KO Salakovac);

2) Kličevac - Rečica (KO Kličevac, KO Rečica);

3) Beranje - Bare - Kasidol (KO Beranje, KO Bare, KO Kasidol);

4) Stari Kostolac - Novi Kostolac - Klenovnik (deo KO Kostolac selo, deo KO Kostolac grad, deo KO Klenovnik, deo KO Bradarac, deo KO Ćirikovac, deo KO Petka, deo KO Požarevac);

5) Lučica - Prugovo - Poljana (deo KO Lučica, deo KO Popovac, deo KO Prugovo, deo KO Poljana).

Član 7

Javno upoznavanje obveznika na proglašenom erozionom području sa obavezama sprovođenja antierozionih mera, organizovaće nadležni organ Gradske uprave grada Požarevca.

Nepoštovanje propisanih mera povlači primenu zakonom propisanih sankcija.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem antierozionih mera vrši će nadležna služba Gradske uprave grada Požarevca, odnosno specijalizovano pravno lice za zaštitu od erozija i bujica, kome bude povereno obavljanje tog zadatka.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju erozivnih područja na teritoriji grada Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 2/12).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".